W Zarządzie ZOI Szczecin niestety nie ma emerytowanego funkcjonariusza.
Jednemu z emerytowanych funkcjonariuszy proponowałem żeby wystartował w wyborach, aby wejść do Zarządu. Finalnie osoba ta nie zdecydowała się na kandydowanie.
Dobrze by było, gdyby w Zarządzie były osoby reprezentujące wszystkie grupy osób, które są członkami Naszego związku.
Obecnie w Zarządzie ZOI Szczecin jest trzech funkcjonariuszy w służbie czynnej oraz dwóch członków korpusu służby cywilnej. Emerytów niestety brak.
Wracając do meritum zapytania, to trzeba przyznać, że z osobami z poprzedniego kierownictwa izby odpowiedzialnymi za kwestie kadrowo-finansowe, czyli Dyrektor Justyną Szmiłyk i Zastępcą Dyrektora odpowiedzialną za pion personalny Sylwią Jarosławską-Filipowicz brak było merytorycznej współpracy. To jest oczywiście ocena z mojej perspektywy.
W izbie funkcjonuje komisja do spraw świadczeń socjalnych należnych emerytom mundurowym, ale pomimo zgłoszenia przedstawiciela ZZ Celnicy PL do tej komisji, wyżej wskazane przedstawicielki ówczesnej Dyrekcji, nie powołały w skład komisji przedstawiciela największego związku zawodowego skupiającego funkcjonariuszy zatrudnionych w IAS w Szczecinie.
Z satysfakcją należy odnotować, że wyżej wymienione Panie zostały odwołane z piastowanych stanowisk.
Mam nadzieję, że z nową Panią Dyrektor współpraca będzie możliwa i wiele kwestii, które nie znajdowały swojego pozytywnego rozwiązania pod rządami poprzedniej Dyrekcji, teraz znajdą pozytywne rozwiązanie.
Zobaczymy. Pierwsze spotkanie z nową Panią Dyrektor odbędzie się 27.02.2024 r.
Osoby, które mają problem z uzyskaniem informacji w IAS w Szczecinie (czy to emeryci czy osoby będące aktualnie zatrudnione w izbie) proszę o bezpośrednie kontaktowanie się ze mną drogą telefoniczną lub mailowo na adres:
krzyskiks@gmail.com.
Krzysztof Skibiński
ZOI Szczecin
ZZ Celnicy PL