Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Kolumny w excelu oznacza się literami więc z pewnością nie ma takiego czegoś jak "kolumna 12".Kalkulator nie ma wpisanej formuły w kolumnie 12 i pytanie - jak poprawnie liczyć rok 2017 bo nawet uzupełniając formułę ze starszego kalkulatora rok 2017 jest liczony moim zdaniem źle.
Najlepiej napisać do Pani przewodniczącej Marii Mrugały to zdaje się Ona zamieszczała kalkulatorexelowska kolumna L zawiera za równo opis, jak i numer kolumny tabeli, jak i pola aktywne. Kolumna (12) samej tabeli kalkulatora zawiera błędną formułę. Jest np: =F11 przez co kopiuje wartość a nie liczy współczynnik. Winno być =F11*100/J11. To powinno być wpisane na stałe - o to mi się rozchodzi z tymi formułami.
Timki, może chodzi Ci o wiersz 12, bo kolumny 12 na pewno nie ma, chyba że liczysz ja "z palca"?exelowska kolumna L zawiera za równo opis, jak i numer kolumny tabeli, jak i pola aktywne. Kolumna (12) samej tabeli kalkulatora zawiera błędną formułę. Jest np: =F11 przez co kopiuje wartość a nie liczy współczynnik. Winno być =F11*100/J11. To powinno być wpisane na stałe - o to mi się rozchodzi z tymi formułami.
A jak liczyć 2017 r jako 0 jeśli byłam ucywilniona w maju? Po 8;5latach ?Kalkulator nie ma wpisanej formuły w kolumnie 12 i pytanie - jak poprawnie liczyć rok 2017 bo nawet uzupełniając formułę ze starszego kalkulatora rok 2017 jest liczony moim zdaniem źle.
W IAS Lublin kiedyś wystawiali każdemu zainteresowanemu. Od jakiegoś czasu jak się ma np: rok do emki to nie wystawiają, odmawiają. Nie wiem dlaczego, przecież i tak nic się już nie zmieni za lata poprzednie a człowiek miałby jakąś orientację.Czy kadry lub finanse mają obowiązek obliczenia indywidualnych mnożników do emerytury za stare lata np. od 2006 r. zanim złożę wniosek o emeryturę ?
Jeżeli tak, to czy jest odpowiedni wzór? Wzór zaświadczenia jest, ale czy mogę złożyć taki wniosek zanim złożę wniosek o emeryturę.
Bo nie wiem, czy spierać się z nimi, czy odpuścić?
Kadry nie wystawiają indywidualnych mnożników do emerytury tylko wystawiają zaświadczenie o twoich rocznych zarobkach/ zasadnicza + dodatki o charakterze stałym + nagroda roczna/ za każdy rok służby po 1999 roku. Później musisz sama otrzymane dane wrzucić do kalkulatora emerytalnego i wybrać 10 kolejnych najlepszych lat służby. Tak było w IAS Wrocław gdy odchodziłem na emkę.Czy kadry lub finanse mają obowiązek obliczenia indywidualnych mnożników do emerytury za stare lata np. od 2006 r. zanim złożę wniosek o emeryturę ?
Jeżeli tak, to czy jest odpowiedni wzór? Wzór zaświadczenia jest, ale czy mogę złożyć taki wniosek zanim złożę wniosek o emeryturę.
Bo nie wiem, czy spierać się z nimi, czy odpuścić?
Czyli mogę wystąpić o zaświadczenie o zarobkach np. od 1999 r., no może później, np od 2006 r.?Kadry nie wystawiają indywidualnych mnożników do emerytury tylko wystawiają zaświadczenie o twoich rocznych zarobkach/ zasadnicza + dodatki o charakterze stałym + nagroda roczna/ za każdy rok służby po 1999 roku. Później musisz sama otrzymane dane wrzucić do kalkulatora emerytalnego i wybrać 10 kolejnych najlepszych lat służby. Tak było w IAS Wrocław gdy odchodziłem na emkę.
Musisz wystąpić pisemnie ,do DIAS o zaświadczenie, najlepiej tak jak to jest w ustawie: "proszę o wystawienie zaświadczenia o ....., dla celów emerytalnych....". W każdej izbie podobno są"zespoły emerytalne" i miłe panie na pewno chętnie ci odpiszą. Z tego co piszesz wnioskuję, że masz już prawa emerytalne, więc raczej nie będzie odmowy. I najlepiej brać za wszystkie lata, bo można się zdziwić pozytywnie. Nie zawsze największy wskaźnik będzie kiedy się w swoim przekonaniu najwięcej zarabiało.Czyli mogę wystąpić o zaświadczenie o zarobkach np. od 1999 r., no może później, np od 2006 r.?
Czy tak?
Pytam, bo do Izby mam prawie 90 km, troszkę daleko i szkoda czasu, wolę wystąpić na piśmie.
Fakt, jak będę miała te roczne zarobki, to sama dalej policzę...
Ja osobiście składałem wniosek do DIASa. Różne wydziały może i mają coś w zakresie obowiązków ale tylko na polecenie przełożonego a nie na widzimisię każdego funka. Ja i moi znajomi pisaliśmy do DIAS, który zapewne dekretował sprawę do odpowiedniej komórki.W każdym momencie możesz wystąpić do działu finansowego
o informację o uposazeniach /nawet i do celów emerytalnych/. Mają to wpisane w kartach zakresów i obowiązków .
Najlepiej wystąpić drogą email .
Poprawie się! Faktycznie jak pisała Zuziacoll zaświadczenie o dochodach dla funkcjonariusza nie będzie można nazwać "do celów emerytalnych", ponieważ takowe DIAS wysyła na odpowiednim druku do ZER.Musisz wystąpić pisemnie ,do DIAS o zaświadczenie, najlepiej tak jak to jest w ustawie: "proszę o wystawienie zaświadczenia o ....., dla celów emerytalnych....".