Celnicy chcą świadczenia mieszkaniowego. Związkowcy apelują też o modernizację KAS

Związkowcy ze Służby Celno-Skarbowej chcą świadczenia mieszkaniowego na zasadach podobnych do innych służb. Zabiegają również o kolejną modernizację Krajowej Administracji Skarbowej, obejmującą wynagrodzenia, sprzęt i infrastrukturę.

1787844257345.png

Nieuzasadnione różnicowanie służby mundurowych

Świadczenie mieszkaniowe jest jedną z kluczowych kwestii dla funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej. Jak powiedział w Polskim Radiu Rzeszów starszy aspirant Andrzej Marciniec, przewodniczący Związkowej Organizacji Izbowej Związku Zawodowego Celnicy.PL przy Izbie Administracji Skarbowej w Rzeszowie, związkowcy chcą, aby zostało ono ustanowione na poziomie analogicznym do innych służb mundurowych. Andrzej Marciniec podkreślił, że w ocenie związku różnicowanie poszczególnych formacji jest nieuzasadnione. Przypomniał przy tym orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego dotyczące świadczeń emerytalnych. (...)

Całość materiału jest dostępna na stronie Polskiego Radia Rzeszów
Źródło: https://radio.rzeszow.pl/350393/cel...go-zwiazkowcy-apeluja-tez-o-modernizacje-kas/

Co wam tam rozliczają ubera? :)
Może włożę kij w mrowisko ale...granica nie zrobi żadnej blokady granic w ramach protestu bo dla nich zwyczajnie mieszkaniówka jest ... nieopłacalna! Przecież każde z przejść granicznych to małe wioseczki za które dostaje się 900 zł mieszkaniówki a przypuszczam że 90% załóg tych OC dojeżdża ponad 30 km więc mają zwroty za dojazdy (u mnie dojazd na 60 km to 1600 zł zwrotu mies) co innego w całej reszcie Polski gdzie wszystko jest albo w miastach wojewódzkich albo powiatowych (przedział od 1100 do 1500 zł, stolicy nie liczę bo tylko oni mają 1800 zł) ale cała reszta Polski nie jest w stanie zamknąć granic bo ich nie ma (nie licząc portów o lotnisk) więc jeśli granicy się nie przekona to możemy sobie pogadac do ściany.
Ja akurat dojeżdżam 17km do granicy ale wiele osób ode mnie z oddziału dojeżdża 55km z miasta wojewódzkiego. Faktycznie kokosy 22zł w dwie strony. Nie wyręczajcie się wiecznie granicą a żeby akcja przyniosła jakieś efekty powinna protestować każda komórka, każdy oddział itp. Lepiej spojrzeć na to ile premii kwartalnej dostają kierownicy, naczelnicy i ich zastępcy oraz dyrektor. Zbiera się ładna sumka w przeliczeniu opłaca się bardziej nie mieć mieszkaniówki :)

Ja akurat dojeżdżam 17km do granicy ale wiele osób ode mnie z oddziału dojeżdża 55km z miasta wojewódzkiego. Faktycznie kokosy 22zł w dwie strony. Nie wyręczajcie się wiecznie granicą a żeby akcja przyniosła jakieś efekty powinna protestować każda komórka, każdy oddział itp. Lepiej spojrzeć na to ile premii kwartalnej dostają kierownicy, naczelnicy i ich zastępcy oraz dyrektor. Zbiera się ładna sumka w przeliczeniu opłaca się bardziej nie mieć mieszkaniówki :)

Tylko, że ta "ładna sumka" wraz z mieszkaniówką jest jeszcze "ładniejsza" ...

Back
Do góry