Blokada środków

Pan Tadeusz Kościński

Minister Finansów

Funduszy i Polityki Regionalnej

Szanowny Panie Ministrze.

Na podstawie otrzymanej informacji, że Ministerstwo Finansów wystosowało pismo/polecenie do Dyrektorów Izb Administracji Skarbowej dot. wstrzymania/zablokowania środków finansowych przeznaczonych na wypłaty dodatków zadaniowych i dodatków specjalnych w IV kwartale 2020 roku oraz wypłaty środków finansowych z § 19 klasyfikacji budżetowej tj. 3% odpis na nagrody, Zarząd Główny ZZ CELNICY PL wnioskuje o udzielenie odpowiedzi na podstawie art. 1 ust. 1, art. 2, art. 3 ust. 1 i 2, art. 4 i art. 6 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej na nw. pytania:

na jakiej podstawie prawnej zostało wydane ww. polecenie?

które z ww. środków zostały zablokowane dla poszczególnych IAS?

kto jest odpowiedzialny za podjęcie ww. decyzji?

Przekazanie informacji o kwotach wypłaconych nagród w departamentach KAS w ministerstwie oraz dodatków w 2019r i 2020r z podaniem:

stanowiska pracownika/funkcjonariusza,

komórki organizacyjnej,

kwoty nagrody,

kwoty dodatku (wg. rodzajów),

daty wypłaty

W ocenie Związku środki z oszczędności powinny zostać wypłacone pracownikom i funkcjonariuszom w postaci dodatków zadaniowych, specjalnych, nagród 3% odpis, bądź dodatkowych nagród.

Apelujemy do Pana Ministra o pozostawienie środków w dyspozycji Dyrektorów IAS. Na poziomie jednostek są już poczynione uzgodnienia ze Związkami Zawodowymi co do rozdysponowania tych środków i te zasady muszą być respektowane jako prawo obowiązujące w sytuacji barku realizacji skutkujące roszczeniami. W okresie epidemii funkcjonariusze i pracownicy musieli wykonywać zwiększoną liczbę obowiązków spowodowanych nieobecnością sporej grupy współpracowników z powodu choroby COVID-19, kwarantanny, izolacji lub opieki nad dziećmi oraz nałożonymi dodatkowymi zadaniami spowodowane wakatami.

Niejednokrotnie wymagało to pracy w nadgodzinach, za które nie otrzymali świadczenia. Na to nakładały się liczne utrudnienia związane/spowodowane koniecznością izolacji pracowników, przenoszeniem itp. Dzięki temu przedsiębiorcy mogli płynnie otrzymać zwroty podatku czy pomoc państwa.

Zachowano ciągłość dostaw i odpraw na wszystkich oddziałach celnych i przejściach granicznych oraz komórkach kontroli rynku, realizacji. Wielu pracowników i funkcjonariuszy wykonuje zadania w bezpośrednim zagrożeniu zakażeniem. W SCS nie ma 100% odpłatności w okresie choroby/ kwarantanny spowodowanej warunkami służby. Już w ubiegłym roku wystąpiły problemy z regulacją wypłat środków w związku z ogromną ilością nadgodzin funkcjonariuszy na przejściach granicznych. Wielokrotnie Pani Minister Szef KAS zapewniała środowisko o wprowadzeniu czynników motywacyjnych. Jak pracownicy i funkcjonariusze mają poważnie traktować takie zapewnienia skoro działania idą w odwrotnym kierunku tj. pogorszenia warunków pracy/służby oraz wypłaty należnych świadczeń.

Z Poważaniem:

Przewodniczący

ZZ Celnicy PL

Sławomir Siwy

Attachments

Nie wiem o jakich podwyżkach piszesz. Pojęcie "spore" to znaczy ile? O tych co były to jedyne co można powiedzieć to właśnie to, że były. Bo ani spore, ani niespodziewane. Chyba że ktoś nie czytaty i nie słuchaty :)
Spore to mam na mysli zarówno 6% z ustawy budżetowej jak i z uchwały modernizacyjnej. Mniej więcej.

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

z tego artykułu wynika, że w sprawie nagród dużo zależy od szefa. Gdyby nasza szefowa choć trochę się nami interesowała to moglibyśmy chociaż pogdybać. Ale o ryżu też jest :)

z tego artykułu wynika, że w sprawie nagród dużo zależy od szefa. Gdyby nasza szefowa choć trochę się nami interesowała to moglibyśmy chociaż pogdybać. Ale o ryżu też jest :)
To chyba wiemy jaką decyzje podejmie Szef KAS Magdalena Rzeczkowska, a w zasadzie jej brak...

Rozwiązanie tego samego problemu -> po lewej kierownictwo MF po prawej MSWiA,MS i pozostali dbający o swoich podwładnych

Ćwierć wieku służby, oficer - bez układów i znajomości. Wszystko pamiętam - tych krętaczy z Peło jak pewnie mawia faja też. To, że ktoś wcześniej robił niewłąściwie nie daje żadnego mandatu i w zaden to sposób nie usprawiedliwia karygodnych poczynań nowej władzy. Nie popadajmy w obłęd, że jak ktoś skrytykuje obsrańców z PIS to zaraz musi być zwolennikiem kliki z PO. Faja - rozszerz horyzont bo widzę, że coś cię uwiera....
Mnie nic nie uwiera. Jestem szczęśliwy, happy, glücklich, heureux, feliz,

快樂. Przytoczę klasyka "piniędzy nie ma i nie będzie". Potem nie płaczcie.​

@Lama dotyczy to także Was. @MOTYW-ACJA coś chyba nieprawdę piszą bo będąc 25 lat już w służbie cywilnej takich luksusów nie doświadczyłem. @PJS a z tym ryżem to ja bym jeszcze inaczej zrobił - w blasku fleszy rozsypał kilka worków przed wejściem do Kancelarii Premiera i w tym samym czasie przed wejściem do Ministerstwa Finansów.

Rozsyp...

Funkcjonariuszom takie działania nie przystoją...

Musimy grać w zgodzie z prawem....

@Mały @Teofil

Skarbowiec.png
Dlatego KAS jest w takim położeniu, a nie innym.
Skarbowiec to stan umysłu.

@Mały @Teofil

Pokaż załącznik: 8095Dlatego KAS jest w takim położeniu, a nie innym.
Z nudów zajrzałem na "skarbowców". Wiem, że niektórym "nie leżą moje wpisy", ale nie pozostaje mi nic innego jak "błagać o wyrozumiałość i przebaczenie". To już jak piszesz, nie jest stan umysłu,
to choroba NIEULECZALNA u niektórych....po raz pierwszy mnie "zatkało" jak przeczytałem o tej
gotowości do walki i pomimo zakazu chyba się "odstresuję",na 40%.

@Mały @Teofil

Pokaż załącznik: 8095Dlatego KAS jest w takim położeniu, a nie innym.
PJS said:
"cód w środowisku skarbowym."
To kiedy był ten "zryw" celniczy, bo najstarsi górale już zapomnieli.
Czas przestać majaczyć o sukcesach dawnych pokoleń.

Like Quote Reply
Report
  • Angry
    To już wiemy skąd wywodzi się troll o nicku @Skarbek1972. Tutaj i tam bruździ. Nazywa się to chorobą dwubiegunową @Skarbek1972. Ale można to leczyć tylko należy skontaktować się z dobrym psychiatrą, trolu.

Z nudów zajrzałem na "skarbowców". Wiem, że niektórym "nie leżą moje wpisy", ale nie pozostaje mi nic innego jak "błagać o wyrozumiałość i przebaczenie". To już jak piszesz, nie jest stan umysłu,
to choroba NIEULECZALNA u niektórych....po raz pierwszy mnie "zatkało" jak przeczytałem o tej
gotowości do walki i pomimo zakazu chyba się "odstresuję",na 40%.
Ja nie chcę nikogo obrażać, ale grupa, która liczy prawie 50 tys. ludzi jest sobie w stanie pomóc sama. Jest sobie winna, że ma kilkanaście (kilkadziesiąt) związków, które palcem nie kiwają dla poprawy ich losu.
A teksty, że czegoś nie mogę bo termin minie jest absurdalne. Co jakby się zdarzył wypadek? Na wózku przywiozą za to biurko? Chorować nie wolno? Przykre.

Ja nie chcę nikogo obrażać, ale grupa, która liczy prawie 50 tys. ludzi jest sobie w stanie pomóc sama. Jest sobie winna, że ma kilkanaście (kilkadziesiąt) związków, które palcem nie kiwają dla poprawy ich losu.
A teksty, że czegoś nie mogę bo termin minie jest absurdalne. Co jakby się zdarzył wypadek? Na wózku przywiozą za to biurko? Chorować nie wolno? Przykre.
Nikogo nie obrażasz, taka jest szara rzeczywistość. I niestety w tym przypadku 10% wystarczy, żeby MF
był w skowronkach i kopał w d..ę "kosztownych pracowników", sami jak widać się o to proszą.
Co do grupy...to zlepek, a związków dużo, bo jest możliwość używania "kija i marchewki".:mad:

Back
Do góry