Blokada środków

Pan Tadeusz Kościński

Minister Finansów

Funduszy i Polityki Regionalnej

Szanowny Panie Ministrze.

Na podstawie otrzymanej informacji, że Ministerstwo Finansów wystosowało pismo/polecenie do Dyrektorów Izb Administracji Skarbowej dot. wstrzymania/zablokowania środków finansowych przeznaczonych na wypłaty dodatków zadaniowych i dodatków specjalnych w IV kwartale 2020 roku oraz wypłaty środków finansowych z § 19 klasyfikacji budżetowej tj. 3% odpis na nagrody, Zarząd Główny ZZ CELNICY PL wnioskuje o udzielenie odpowiedzi na podstawie art. 1 ust. 1, art. 2, art. 3 ust. 1 i 2, art. 4 i art. 6 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej na nw. pytania:

na jakiej podstawie prawnej zostało wydane ww. polecenie?

które z ww. środków zostały zablokowane dla poszczególnych IAS?

kto jest odpowiedzialny za podjęcie ww. decyzji?

Przekazanie informacji o kwotach wypłaconych nagród w departamentach KAS w ministerstwie oraz dodatków w 2019r i 2020r z podaniem:

stanowiska pracownika/funkcjonariusza,

komórki organizacyjnej,

kwoty nagrody,

kwoty dodatku (wg. rodzajów),

daty wypłaty

W ocenie Związku środki z oszczędności powinny zostać wypłacone pracownikom i funkcjonariuszom w postaci dodatków zadaniowych, specjalnych, nagród 3% odpis, bądź dodatkowych nagród.

Apelujemy do Pana Ministra o pozostawienie środków w dyspozycji Dyrektorów IAS. Na poziomie jednostek są już poczynione uzgodnienia ze Związkami Zawodowymi co do rozdysponowania tych środków i te zasady muszą być respektowane jako prawo obowiązujące w sytuacji barku realizacji skutkujące roszczeniami. W okresie epidemii funkcjonariusze i pracownicy musieli wykonywać zwiększoną liczbę obowiązków spowodowanych nieobecnością sporej grupy współpracowników z powodu choroby COVID-19, kwarantanny, izolacji lub opieki nad dziećmi oraz nałożonymi dodatkowymi zadaniami spowodowane wakatami.

Niejednokrotnie wymagało to pracy w nadgodzinach, za które nie otrzymali świadczenia. Na to nakładały się liczne utrudnienia związane/spowodowane koniecznością izolacji pracowników, przenoszeniem itp. Dzięki temu przedsiębiorcy mogli płynnie otrzymać zwroty podatku czy pomoc państwa.

Zachowano ciągłość dostaw i odpraw na wszystkich oddziałach celnych i przejściach granicznych oraz komórkach kontroli rynku, realizacji. Wielu pracowników i funkcjonariuszy wykonuje zadania w bezpośrednim zagrożeniu zakażeniem. W SCS nie ma 100% odpłatności w okresie choroby/ kwarantanny spowodowanej warunkami służby. Już w ubiegłym roku wystąpiły problemy z regulacją wypłat środków w związku z ogromną ilością nadgodzin funkcjonariuszy na przejściach granicznych. Wielokrotnie Pani Minister Szef KAS zapewniała środowisko o wprowadzeniu czynników motywacyjnych. Jak pracownicy i funkcjonariusze mają poważnie traktować takie zapewnienia skoro działania idą w odwrotnym kierunku tj. pogorszenia warunków pracy/służby oraz wypłaty należnych świadczeń.

Z Poważaniem:

Przewodniczący

ZZ Celnicy PL

Sławomir Siwy

Attachments

Zamiast obrażać towarzyszy niedoli, postaraj się wymyśleć jak wspólnie możemy się przeciwstawić obecnej sytuacji. Dni mijają, a odpowiedzi z naszej strony brak. Czekamy aż łaskawca odpisze na pytania? A może zamiast czekać trzeba działać, tak by najpierw wziął stoperan, a potem szybko wycofał się z głupiego pomysłu, który mu zakiełkował pod deklem?
Fachowcy z grup reagowania MF nie będą w stanie zatrzymać ostrego stadium diarrhoea. Wystarczy odpowiednio zadbać o zdrowie, przecież nieustannie nadwyrężają nasze nerwy.

O
Fachowcy z grup reagowania MF nie będą w stanie zatrzymać ostrego stadium diarrhoea. Wystarczy odpowiednio zadbać o zdrowie, przecież nieustannie nadwyrężają nasze nerwy.
Oj nie zatrzymają. Każdy z Nas pracujących w tej quazi służbie wymaga pomocy psychiatry. Mamy rozdwojenie jaźni. Raz jesteśmy służbą, raz nie... W zależności od potrzeb. Kto to pojmie. Moja Rodzina tego nie rozumie. Ale nie ma się, co dziwić jak sam tego nie rozumiem

Ostatnia edycja:
Łza się w oku zakręciła, jak siebie zobaczyłem na proteście.
Jednak nie potrafię i nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego w sytuacji kiedy nam wszystkim pluje się w twarz, my żremy się między sobą. Każdy podejmuje wybory, które ważą na jego życiu.
W sumie powinno mi to wisieć, przecież niedługo będę emerytem, a mimo to zależy mi na moich kolegach i koleżankach. Jestem do dyspozycji, założę wyprasowany mundur i stawię się w wyznaczonym miejscu.

Również widzę moja osobę na proteście . Emocje , emocje .
Ja już na emce . Również służę pomocą .

Nie obrażam. Troll o niku Skarbek1972 zaczął obrażać Celników. A na to sobie nie pozwolę. W kwestii obecnej sytuacji proponuję L-4. Gremialnie wszyscy Celnicy i Skarbowcy. Jak Policjanci w 2018 r. Pamiętam Nasz zryw w 2008 roku. Boni mało się nie zesrał tak perorował na wysokich obrotach, żeby Granica wróciła do pracy. Obiecywał Złote Góry, tylko za szybko odpuściliśmy. Skarbowców jest więcej i to Oni powinni pierwsi zacząć. My Ich wesprzemy. Jak Oni staną to sraczka dla całego budżetu. Mają więcej narzędzi niż się im wydaje.
Racja ! Niech oni ruszą pierwsi, aby pokazać że coś potrafią ! tylko jak, skoro w części IAS w Polsce jeszcze w listopadzie przytulili "covidowe" ?

Skarbówka już pada na pysk. Ale są wśród Nas tacy (pracownicy i kierownicy) co nawet na łożu śmierci będą zrealizować zadania. A ponieważ skarbówka to większość kobiety, skutecznie przez lata stłamszone, nie ma co liczyć na bunt. Strach paraliżuje. Albo my, ta garstka skarbowców co się nie boi, połączymy siły z Wami celnikami i zaprotestujemy, bo skarbówka sama nie zrobi nic.

Skarbówka już pada na pysk. Ale są wśród Nas tacy (pracownicy i kierownicy) co nawet na łożu śmierci będą zrealizować zadania. A ponieważ skarbówka to większość kobiety, skutecznie przez lata stłamszone, nie ma co liczyć na bunt. Strach paraliżuje. Albo my, ta garstka skarbowców co się nie boi, połączymy siły z Wami celnikami i zaprotestujemy, bo skarbówka sama nie zrobi nic.
Więcej wiary. Wszyscy widzą co się dzieje. Akcja z wyłączeniem komputerów pokazała jedność i gotowość. Nie odbierajcie tego jako protestu, ale jajko gotowość do niego. Dany radę, tylko trzeba zacząć działać, bo czas ucieka

Więcej wiary. Wszyscy widzą co się dzieje. Akcja z wyłączeniem komputerów pokazała jedność i gotowość. Nie odbierajcie tego jako protestu, ale jajko gotowość do niego. Dany radę, tylko trzeba zacząć działać, bo czas ucieka

Pierwszym krokiem jest budowanie świadomości, jedności, solidarności?.

Gdzie?

W "s"? Z tl?

W celnikach.pl? Z tą garstką skarbowców?

Ilu skarbowców jest u nas? 500? Z 60000?

Celników jest ponad 4000 z 10 000. 40%.

Gdyby skarbowcy osiągnęli połowę tego, byłoby ich 12 000

Oni nie mają nawet odwagi zapisać się do zz naprawdę walczącego, a nie będącego legitymizacją posunięć mf...

Pierwszym krokiem jest budowanie świadomości, jedności, solidarności?.

Gdzie?

W "s"? Z tl?

W celnikach.pl? Z tą garstką skarbowców?

Ilu skarbowców jest u nas? 500? Z 60000?

Celników jest ponad 4000 z 10 000. 40%.

Gdyby skarbowcy osiągnęli połowę tego, byłoby ich 12 000

Oni nie mają nawet odwagi zapisać się do zz naprawdę walczącego, a nie będącego legitymizacją posunięć mf...
Jestem skarbowcem i wiem jedno. Celnicy.pl zbyt słabo informują o tym, że będą reprezentować także nas. Większość z którymi rozmawiam na ZZ patrzy przez pryzmat przybudówki PIS z TL na czele. Ja Was czytałem, czytałem, słuchałem Sławka na YT i dołączyłem. Rozmawiam z ludźmi i namawiam, nawet kilka osób się zapisało, ale tylko szeroka akcja informacyjna może coś zdziałać.

Teraz w dobie koronawirusa zadbanie o zdrowie jest znacznie łatwiejsze ALE ja u siebie w komórce nie widzę takiego "wrzenia". Ludzie dostali w tym roku spore podwyżki, których się nie spodziewali. W dodatku ten zabór premii dotknął tym razem całej budżetówki a nie tylko nas, więc nie chciałbym być czarnowidzem, ale nie sądzę aby się udało. Najpierw może niech związkowcy poprzez swoich ludzi ustalą czy faktycznie jest wola takiego protestu zdrowotnego. Bo to musiała by być akcja MASOWA. Jak poszczególne osoby wezmą L4 to nikt tego nie zauważy a te osoby będą miały tylko zmniejszone wynagrodzenie i 13tkę w przyszłym roku.

Ludzie dostali w tym roku spore podwyżki, których się nie spodziewali.
A czemu mieliby się nie spodziewać? Sugerujesz, że podwyżka - nagrody jest prawdziwą podwyżką? A może to tylko kreatywna księgowość? Może w ogólnym rozrachunku zamiast słynnych prawie 800 brutto na głowę będzie 50? Póki co zamiast owych prawie 800, dostałem niespełna 500

Teraz w dobie koronawirusa zadbanie o zdrowie jest znacznie łatwiejsze ALE ja u siebie w komórce nie widzę takiego "wrzenia". Ludzie dostali w tym roku spore podwyżki, których się nie spodziewali. W dodatku ten zabór premii dotknął tym razem całej budżetówki a nie tylko nas, więc nie chciałbym być czarnowidzem, ale nie sądzę aby się udało. Najpierw może niech związkowcy poprzez swoich ludzi ustalą czy faktycznie jest wola takiego protestu zdrowotnego. Bo to musiała by być akcja MASOWA. Jak poszczególne osoby wezmą L4 to nikt tego nie zauważy a te osoby będą miały tylko zmniejszone wynagrodzenie i 13tkę w przyszłym roku.
Nie wiem o jakich podwyżkach piszesz. Pojęcie "spore" to znaczy ile? O tych co były to jedyne co można powiedzieć to właśnie to, że były. Bo ani spore, ani niespodziewane. Chyba że ktoś nie czytaty i nie słuchaty :)

Niestety ale w jednej kwestii muszę się zgodzić z małym.Jestem już wprawdzie na emeryturze mundurowej ale też uważam że tam gdzie większość załogi to kobiety to nie ma żadnych szans na konkretny protest / są one stłamszone , zastraszone i chciałyby żeby za nich ktoś protestował!!! /. Wiem to z własnego doświadczenia-brałem czynny udział w protestach w 1998 i 2008 roku , ale wtedy pracowałem w OC granicznych gdzie większość stanowili faceci , natomiast przy ostatnim proteście w 2016 roku pełniłem służbę w OC gdzie większość stanowiły kobiety i niestety część z nich nie brała czynnego udziału w proteście- po prostu bały się konsekwencji.
Tak więc moi drodzy nie liczcie za bardzo na masowy protest w skarbówkach , bo tam większość załogi to kobiety.

10 minut temu Elżbieta Jakubiak (PIS) w tvn24 u Morozowskiego powiedziała, że gdyby Duda chciał pojeździć na nartach, to wcale nie trzeba otwierać stoków zimą. Gdyby tylko chciał usypaliby mu górę lodową. Taka jest arogancja tej władzy. Z nimi nie można dyskutować, ich trzeba docisnąć do ściany, wówczas się ugną. Kiedy decyzja o tym co robimy dalej? To trzeba działać szybko i bez zbędnej zwłoki.

Back
Do góry