ZZ CELNICY PL do SKAS w sprawie art.150 ustawy o KAS w odniesieniu do ucywilnionych w 2017 r. funkcjonariuszy SCS

Koleżanki i Koledzy,

wystąpiliśmy do Szefa KAS z wnioskiem o przyjęcie do służby na podstawie art. 150 ustawy o KAS, wszystkich tych ucywilnionych, którzy wyrażają taką wolę i i chęć.

Po uzyskaniu odp. SKAS z 4 czerwca 2025 r. - nr DBM4.105.42.2025 zebraliśmy dane z poszczególnych izb administracji skarbowej w zakresie zastosowania art. 150 ustawy o KAS i w załączonym piśmie do Szefa KAS przedstawiliśmy wyniki analizy przekazanych danych. Jak wynika z uzyskanych informacji, SKAS chętnie wyraża zgodę na przekształcenie statusu cywilnego w mundurowy dla pracowników urzędów skarbowych (tylko w 11 % odmówił), natomiast NIECHĘTNIE wyraża zgodę na powrót do służby byłych funkcjonariuszy Służby Celnej !!!!!!!!!!!!!!! (w 67% wniosków odmówił).

O CO WAS PROSIMY?

Przekażcie do 11 listopada 2025 r. na adresy mailowe przewodniczących danych ZOI i ZO (w przypadku pracowników KIS) - swoje imię i nazwisko oraz staż w służbie, jeśli macie wolę powrotu do służby.

Musimy wiedzieć jaka jest skala, aby rozmawiać ze SKAS o rozwiązaniu systemowym.

Z wyrazami szacunku
Za Zarząd
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

W uzasadnieniu do projektu ustawy była wzmianka o wyrównaniu krzywd spowodowanych konsolidacją. Urzędom skarbowym krzywdy wyrównują?

Dużo krzywd wyrządzono pracownikom urzędow skarbowych skoro 89% wnioskow o przyjęcie do służby jest załatwionych dla nich pozytywnie. Celnikom z kolei stosunkowo mało krzyw wyrządzono skoro tylko 33% z nich dostało zgodę na powrót do munduru.

Słyszałeś może o statystycznym paradoksie Simpsona?
Właśnie go zastosowałeś, odwracając sens sprawy ...

W uzasadnieniu do projektu ustawy była wzmianka o wyrównaniu krzywd spowodowanych konsolidacją. Urzędom skarbowym krzywdy wyrównują?
U mnie, przed godziną „zero”, DIAS mówiła pracownikom , że po połączeniu trzech instytucji w jedną, wszystkie pensje trafią do jednego wora a skarbowcy dostaną podwyżki z uposażeń celników.

Pierwszorzędna inicjatywa, muszę jednak ostrzec Koleżeństwo przed pochopną decyzją powrotu z powodu możliwości doliczenia 7 lat do służby. Niestety - co jest ukryte - w bardzo wielu wypadkach takie doliczenie "z cywila" nie będzie możliwe ...

Jeśli napiszę dlaczego, to ktoś, kto być może jeszcze tego nie zauważył, natychmiast to wykorzysta
A jeszcze we wtorek zoiwro pisał o Tobie:

"...Pana nie kojarzę z jakims poważnym i merytorycznym tematem - lecz z samymi złośliwościami ..."

I to nam przykleja się łatkę hejterów niezdolnych do merytorycznej dyskusji, niedbających o interes środowiska, wręcz działających na jego niekorzyść...

I za tą cierpliwość, wyrozumiałość i empatię cię podziwiam...

Ja przywiązuję większą wagę do tego co piszą inni i nie potrafię tak szybko zapominać...

Pozdrawiam Lordzie

A jeszcze we wtorek zoiwro pisał o Tobie:

"...Pana nie kojarzę z jakims poważnym i merytorycznym tematem - lecz z samymi złośliwościami ..."

I to nam przykleja się łatkę hejterów niezdolnych do merytorycznej dyskusji, niedbających o interes środowiska, wręcz działających na jego niekorzyść...

I za tą cierpliwość, wyrozumiałość i empatię cię podziwiam...

Ja przywiązuję większą wagę do tego co piszą inni i nie potrafię tak szybko zapominać...

Pozdrawiam Lordzie
To co pisalam nadal jest aktualne, ale jeśli można merytorycznie zawsze jestem gotowa do dyskusji.. Po co taki komentarz? Dla mnie nie jest to istotne, ale bedę reprezentowała interesy 3, 5 tys. osób ucywilnionych na najbliższym posiedzenieu Komisji i interesuje mnie każda opinia i spotrzeżenie. Ale po co mam tak się zachowywać, jak dostanę taki komentarz jak Pana. ZAWSZE MA PAN RACJE - jest ok?

Back
Do góry