Zaproszenie na spotkanie w MF - piątek 27 czerwca 2025 r. godz. 13:30

Zaproszenie na spotkanie w MF - piątek 27 czerwca 2025 r.

godz. 13:30

Rada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej NSZZ „Solidarność”

Zrzeszenie Związków Zawodowych Służby Celnej RP

Związek Zawodowy Celnicy PL

Ogólnopolski Związek Zawodowy Krajowej Administracji Skarbowej

Federacja Związków Zawodowych Służby Celnej

Szanowni Państwo,

w nawiązaniu do kontynuowania rozmów dot. postulatu świadczenia
mieszkaniowego, zapraszamy w piątek, 27 czerwca br. do sali kinowej o
godz. 13.30 na spotkanie z przedstawicielami kierownictwa Krajowej
Administracji Skarbowej i Ministerstwa Finansów.

Prosimy o potwierdzenie udziału .

Zespół do Spraw Obsługi Kancelaryjnej i Sekretarskiej Ministra

Czy nawiązanie do art. 244 ma oznaczać, że ktoś z 4 mieszkaniami i jednym domem poza miejscem pełnienia służby taki dodatek dostanie, a ten frajer co wziął kredyt na mieszkanie w miejscu pełnienia służby i zadłużył się na 30 lat jest w czarnej dupie??? Przecież to przeczy idei tego dodatku. Miał on m.in poprawić sytuację mieszkaniową funkcjonariuszy....

Cała ta sytuacja z dodatkiem pokazuje, że rządzący mają nas za parasłużbę... Nawet nie wiem jak to nazywać, bo na usta cisną się tylko niecenzuralne słowa. Śmiech na sali. Wychodzi, że jedynym ratunkiem dla SCS jest wyjście z KASu i utworzenie Komendy Głównej

Czyli nie jesteśmy już "służbą drugiej kategorii" teraz będzie podział wewnątrz SC-S na funkcjonariuszy pierwszej (tych z dodatkiem) i drugiej (bez dodatku) kategorii.
A później jak będziemy się upominać o cokolwiek znowu wyciągną średnią i powiedzą, że same burżuje są w SCS. Dodatki typu kontrolerski uznaniowe, nagrody uznaniowe, awanse uznaniowe a teraz znowu coś co miało być dla wszystkich będzie uznaniowe....

Cała ta sytuacja z dodatkiem pokazuje, że rządzący mają nas za parasłużbę... Nawet nie wiem jak to nazywać, bo na usta cisną się tylko niecenzuralne słowa. Śmiech na sali. Wychodzi, że jedynym ratunkiem dla SCS jest wyjście z KASu i utworzenie Komendy Głównej
No cóż ...... z grubsza zasada sprawiedliwa.....

Ale JEDEN WARUNEK !!!!! Takie same zasady we WSZYSTKICH SŁUŹBACH MUNDUROWYCH !!!! Nie opieprzajcie mnie od razu Jak dla mnie z grubsza - poza fakultatywnością i tu moim zdaniem MF pozostawiło sobie pole do manewru - ogólnie zdrowe podejście ( nie zabijcie mnie ) ALE -WARUNEK - ma to objąć WSZYSTKIE SŁUŻBY MUNDUROWE . Jeżeli tylko SC-S to tego NIE WIDZĘ.

Ale JEDEN WARUNEK !!!!! Takie same zasady we WSZYSTKICH SŁUŹBACH MUNDUROWYCH !!!! Nie opieprzajcie mnie od razu Jak dla mnie z grubsza - poza fakultatywnością i tu moim zdaniem MF pozostawiło sobie pole do manewru - ogólnie zdrowe podejście ( nie zabijcie mnie ) ALE -WARUNEK - ma to objąć WSZYSTKIE SŁUŻBY MUNDUROWE . Jeżeli tylko SC-S to tego NIE WIDZĘ.
W tego typu świadczeniach nie powinno się kierować żadną uznaniowością. Jak już chcą dzielić niech będzie to podział mający odzwierciedlenie w rzeczywistości. Niech wezmą sobie wysokość dochodu w przeliczeniu na 1 osobę. Status mieszkaniowy (własnościowe/wynajem/kredyt) i ilość mieszkań i wtedy dzielą. I tak zrobić we wszystkich służbach.

W tego typu świadczeniach nie powinno się kierować żadną uznaniowością. Jak już chcą dzielić niech będzie to podział mający odzwierciedlenie w rzeczywistości. Niech wezmą sobie wysokość dochodu w przeliczeniu na 1 osobę. Status mieszkaniowy (własnościowe/wynajem/kredyt) i ilość mieszkań i wtedy dzielą. I tak zrobić we wszystkich służbach.
Zgadzam się. I jak wiemy nic z tego nie będzie. MF przedstawiło swoje kryteria o czym jasno wyraziło się w uzgodnieniach międzyresortowych. Czyli innymi słowy MF podciągnęło Nas pod kryteria zawarte w swoim stanowisku przesłanym do MSWiA. Pan Premier zobowiązał się że Naszym Kolegom z MSWiA świadczenie zostanie przyznane. Z tego co pamiętam ( jeżeli się mylę to mnie poprawcie ) Pan Premier nie potwiredził swojego stanowiska w temacie Służby Więziennej. W skrócie nad czym W WIELU SWOICH WPISACH NAPRAWDĘ UBOLEWAM NIE PODLEGAMY POD MSWiA. Konkluzja - wystarczy NIC A NIC NIE ROBIĆ aby zbierać profity. Z Całym Należnym Szacunkiem dla Kolegów z Bratniej Służby mój wpis nie jest złośliwy Naprawdę. Doceniam Waszą Służbą i nie żartuję w tym temacie. Po prostu to my mamy cholernego pecha że nie jest tak jak w USA czyli CBP. Koledzy ze Straży Granicznej - BARDZO ZAZDROSZCZĘ WAM i jednocześnie szczerze GRATULUJĘ podległości pod MSWiA. Naprawdę !!!!! Czołem !!!

Ostatnia edycja:
Zgadzam się. I jak wiemy nic z tego nie będzie. MF przedstawiło swoje kryteria o czym jasno wyraziło się w uzgodnieniach międzyresortowych. Czyli innymi słowy MF podciągnęło Nas pod kryteria zawarte w swoim stanowisku przesłanym do MSWiA. Pan Premier zobowiązał się że Naszym Kolegom z MSWiA świadczenie zostanie przyznane. Z tego co pamiętam ( jeżeli się mylę to mnie poprawcie ) Pan Premier nie potwiredził swojego stanowiska w temacie Służby Więziennej. W skrócie nad czym W WIELU SWOICH WPISACH NAPRAWDĘ UBOLEWAM NIE PODLEGAMY POD MSWiA. Konkluzja - wystarczy NIC A NIC NIE ROBIĆ aby zbierać profity.
Nwm czy wszyscy sobie zdają sprawę co te kryteria spowodują. Przecież to jest myk na miarę stulecia.
1. Dodatek ma być przyznany analogicznie jak art. 244 czyli ktoś kto dostawał równoważnik za dojazd dostanie również mieszkaniówkę. Kto nie dostawał to nie dostanie również dodatku mieszkaniowego. Czyli pula osób, które skorzystają z tego świadczenia się nie zmieni.
2. Dodatek mieszkaniowy ma być wprowadzony zamiast ww. równoważnika za dojazd.
3. Dodatek mieszkaniowy ma być opodatkowany. Równoważnik za dojazd nie był opodatkowany.
Czyli jest to nic innego jak opodatkowanie równoważnika za dojazd. Co jednocześnie spowoduje wskoczenie albo znacznie wcześniejsze wskoczenie większości osób w drugi próg podatkowy....
4. I jeszcze ta fakultatywność....

Z opinii MF do MSWiA oraz MS propozycje i uwagi MF z tego co się orientuję są dokładnie takie same .... jeżeli się mylę to poprawcie mnie proszę. Moim zdaniem Państwo popełniło jeden błąd. A właściwie dwa błędy. W MON nie powinno być tego świadczenia a jeżeli już jest to powinno być w każdej służbie. Dlatego też nastał kanibalizm służb. Dla mnie to proste iloguczne.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry