WZORY POZWÓW DO SĄDÓW POWSZECHNYCH – w związku z art. 41 ustawy tzw. okołobudżetowej na 2023 r.

Koleżanki i Koledzy

Publikujemy wzory pozwów do sądów Rejonowych o wypłatę należnego uposażenia za okres styczeń i luty 2023 r.

Stan prawny

1. Ustawa wykonawcza w stosunku do budżetu została przyjęta przed uchwaleniem ustawy budżetowej, co samo w sobie zdaje się nie być zgodne z Konstytucją RP (niewłaściwy czas legislacji, naruszenie zasady demokratycznego państwa prawa, zasady legalizmu).
Ustawa budżetowa na rok 2023 z dnia 15 grudnia 2022 roku weszła w życie 8 lutego 2023 r. z mocą wsteczną od 1 stycznia 2023 r. - ogłoszona w Dzienniku Ustaw z 2023 roku poz. 256[1]. Podpisana przez Prezydenta RP został 2 lutego 2023 r[2].
Z kolei ustawa z 1 grudnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2023 została przyjęta 19 grudnia 2022 r. (Dz. U. 2022 poz. 2666), z data wejścia w życie 1 stycznia 2023 r.

2. Ustawa okołobudżetowa zmieniała ustawę budżetową i kreowała nowy stan prawny, co orzecznictwo uznało za niedopuszczalne w sprawach sędziów i prokuratorów.

3. Ustawa budżetowa w art. 41 nierówno potraktowała funkcjonariuszy pełniących służbę w tym samym okresie (styczeń-luty 2023) poprzez różne ukształtowanie uposażenia i w efekcie zaniżenie również innych świadczeń.

2 rodzaje pozwów

Publikujemy 2 wzory –zał. nr 1– dla funkcjonariuszy Służby Celno – Skarbowej (SCS),zał. Nr 2 dla funkcjonariuszy pozostałych służb poza SCS. Pozwy dotyczą zapłaty zaniżonego uposażenia oraz odprawy.

Objęcie pomocą prawną

Pomocą prawną pełną, tj. w Sądzie Rejonowym i w Sądzie Okręgowym obejmiemy 10 spraw, które zostaną najwcześniej zgłoszone na adres mailowy celnicy.pl.dolnyslask@gmail.com z wyjątkiem apelacji poznańskiej – okręg zielonogórskiej – bo tam linia orzecznicza jest dla tych spraw korzystna.

Jak zgłosić sprawy do prowadzenia przez kancelarię

1. wyślij na adres mailowy celnicy.pl.dolnyslask@gmail.com skan pisma procesowego otrzymanego z sądu i/lub wezwania na rozprawę
2. w treści maila podaj swoje dane kontaktowe, przede wszystkim nr telefonu. Zrób to możliwie najszybciej, jak tylko przyjdzie pismo z wezwaniem o terminie lub jak zobaczysz termin w portalu sądowym (lub dowiesz się z BOI)
3. sprawa zostanie przekierowana do kancelarii wraz z informację DW do Ciebie
4. po skierowaniu sprawy do kancelarii należy kontaktować się bezpośrednio z kancelarią Mecenasa Rolanda Szymczykiewicza.

Z pozdrowieniami
Zarząd Główny
ZZ CELNICY PL

Attachments

Dzięki wielkie. Operacja MSWiA też się nisko kłania w mojej osobie. Aczkolwiek zaznaczam, iż jest to samowola . Mam nadzieję, iż Admin i Koleżeństwo z tej społeczności czegoś tam mi nie urwą 🙂.

Info poszło na miasto z Operacji MSWiA także.

Attachments

• Screenshot_2025-05-13-19-07-12-95.jpg
    Screenshot_2025-05-13-19-07-12-95.jpg
    206,1 KB · Wyświetleń: 93
Nie mam pojęcia jak się zabrać do wyliczenia tych kwot ?
Do pozwu załączniki w postaci kopi czy oryginały dokumentów ?

Nie mam pojęcia jak się zabrać do wyliczenia tych kwot ?
Do pozwu załączniki w postaci kopi czy oryginały dokumentów ?
Finanse powinny Ci pomóc. Jak nie to sam oszacuj. Popatrz na tytuły przelewów w 2023. Napisz że oszacowales, a finanse odmówiły. Sąd ich wezwie.

Zadając od finansów poproś aby podali sposób wyliczeń wypłaconych kwot i ich poszczególnych składników.

Koleżanki i Koledzy!

Petycja ponowna w sprawie petycji wielokrotnej nr 1/2025 w TK to chyba ostatnia rzecz, którą możemy zrobić wspólnie ws. 41/2023.

Potraktowano nas podłe, ale nie poddaliśmy się i walczymy do końca.

Mojego lub jej 🙂.

Z petycja startujemy 15.05.2025 r. W tekście petycji podajemy dane osobowe, petycję podpisujemy podpisem zaufanym, jednocześnie wysyłając ją przez skrzynkę podawczą epuap do Trybunału Konstytucyjnego.

Bardzo dziękuję za poparcie inicjatywy i łapki w górę pod postem, co oznacza wysłanie petycji.

Attachments

No to się porobiło 🙂.

Wczoraj Pan Prezes wydał i powiesił na stronie Trybunału Konstytucyjnego, a my nic o tym nie wiedzieliśmy 🙂.

Ale dobrze, zostały jeszcze nowe dowody oraz okoliczności. Z tym się nie da nic zrobić, tylko na klatę 🙂.

Attachments

Podsumujmy pierwszą dobę akcji Petycja ponowna.

Po stronie Ma znajdują się 82 wysłane petycje, co wynika z odczytu licznika na głównej Operacji MSWiA na FB.

Mamy też aktywność w naszej sprawie w Trybunale Konstytucyjnym, bowiem Pan Prezes wydał z datą 14 maja informację o stanie / sposobie załatwienia Petycji wielokrotnej nr 1/2025.

Nie będę tego komentował, uprzejmie dziękuję za pochylenie się nad 41/2023. Czekamy na następny ruch w oczywistym dla całego środowiska służb mundurowych kierunku.

Uprzejmie proszę o dalsze powszechne wysyłanie Petycji ponownej. Przypomnę w tym miejscu, iż deklarację jej wysłania złożyło 251 osób należących do ww. internetowej grupy społecznościowej. Oczywiście to nie wszyscy, którzy wysłali bądź wyślą Petycję ponowną, bo są jeszcze inne portale, na których została opublikowana stosowną informacja o naszej Petycji, spotykając się z pozytywną reakcją środowiska służb mundurowych.

Czy MON ma używać ogólnego pozwu i czy przywoływane przepisy są zgodne też dla MON? Napewno wyliczenia się różnią. Głównie chodzi mi o kwestie przepisów i powoływania się na nie? Ewentualnie czy będzie osobny pozew dla MON? Dziękuję za odpowiedź jak najszybszą

Back
Do góry