USTAWA w RCL - w sprawie ucywilnionych i wygaszonych w 2017 r.

1743175727958.jpeg

MAMY PROJEKT USTAWY w RCL - w sprawie ucywilnionych i wygaszonych w 2017 r.

W dniu dzisiejszym w Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie Strony społecznej ze stroną rządową Ministerstwa Finansów. W spotkaniu udział z strony naszego związku wzięli: Przewodnicząca Jolanta Haron, Wiceprzewodnicząca Anna Jarocka, Wiceprzewodniczący Grzegorz Raczyński. Ze strony Ministerstwa Finansowego Podsekretarz Stanu, Szef KAS Pan Marcin Łoboda. i Podsekretarz Stanu. Pan Jurand Drop. oraz przedstawiciele Departamentów MF. W trakcie spotkania uzyskaliśmy wstępną deklarację ze strony Szefa KAS, że 16 kwietnia odbędzie się kolejne spotkanie w gronie Kierownictwa MF i ekspertów ze stroną społeczną w celu wypracowania rozwiązań związanych z postulatami, jakie zgłaszał związek zawodowy CELNICY PL tj. świadczenie mieszkaniowe, analogiczne jak w pozostałych służbach podlegających MSWiA , SW I MON. Jednocześnie otrzymaliśmy informację, że w sprawie zmian ustawowych dot. zaliczenia czasookresu pauzowania i SZNP na dzień dzisiejszy dokonano wpisu do zmian legislacyjnych w RCL pod nr druk UD 216, sprawa kolejnej Uchwały Modernizacyjnej też będzie przedmiotem rozmów na kolejnym spotkaniu.

Projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej - Kancelaria Prezesa Rady Ministrów - Portal Gov.pl

Gwoli ścisłości: nie pochodzę ani z UKS ani z AC lub UC. W 2004 zostałem przyjęty jako cywil do UC i pracowałem wyłącznie z (byłymi już) UKSowcami robiąc dokładnie to samo. Tak jak oni przyjąłem propozycję zostania fc. Teraz nie zostałem objęty zmianami do ustawy bo nie byłem w UKS. Teraz już wiesz dlaczego można się czuć jak : "czarnoskóry obywatel ...", i na czym polega dyskryminacja.
Przepraszam. Rozumiem - to faktycznie cholernie krzywdzące. Powinno być - po zadaniach i tyle, skoro już adoptuje się okresy z cywila. Różne interesy jednak biorą górę i wiele rzeczy rozstrzyga się tendencyjnie. Może jednak na późniejszym stosie legislacyjnym ( parlament) możliwe będą poprawki. Trzymam za to👍🏻 choć jest w tym projekcie tyle braków, dalszych krzywdzących warunków czy zapisów, ale nazwano to w MF- kompromisem…

Nie ma problemu, jedynie co mnie wku... to jawna, zalegalizowana dyskryminacja funkcjonariuszy przez MF i to nie tylko jak wiesz w tej kwestii.

Dzień dobry,

tak jak pisałam wcześniej, gdybyśmy usztywnili stanowisko, to kwestia przeliczenia i podstawy za lata ucywilnione podlegałby ocenie przez wszytskie resorty mundurowe, wskazane w usawie emerytalnej. To bardzo by wydłużyło proces legislacyjny. Za namową m. in. członków tego forum uznaliśmy, że zgadzamy się na propozycje Rady Ministrów, tak aby wszystkie osoby ucywilione miały zaliczony okres pauzowania. W najlepszej sytuacji będą te osoby, dla których lata pauzowania nie wejdą do kolejnych 10 lat. W innym przypadku trzeba będzie podjąć trud zaskarżania decyzji ZER (po złożeniu wniosku o emkę), aby za lata pauzowania uznano , że wynagrodzenie równa się uposażenie (w uproszczeniu). Bonusem dla osób, które złożyły pozwy do sądu jest wypłata dodatku motywacyjnego zaległego po uwzględnieniu lat pauzowania. Ustawodawca przyjął, że dodatek motywacyjny będzie należny od dnia złożenia wniosku, o którym mowa w projekcie, zatem wypłata zaległego dodatku motywacyjnego nie będzie należna. W niektórych ośrodkach sądowniczych uznnao, że nie ma przedawnienia dla roszczeń o przyrwócenie/pauzowanie. Ale nawet w takim przypadku wielu ucywilnionych funkcjonariuszy nie składa pozwów do sądu i to jest zroumiałe, bowiem jest to indywidualna decyzja każdego. Ale jest wybór. Pozdrawiam

Dzień dobry,

tak jak pisałam wcześniej, gdybyśmy usztywnili stanowisko, to kwestia przeliczenia i podstawy za lata ucywilnione podlegałby ocenie przez wszytskie resorty mundurowe, wskazane w usawie emerytalnej. To bardzo by wydłużyło proces legislacyjny. Za namową m. in. członków tego forum uznaliśmy, że zgadzamy się na propozycje Rady Ministrów, tak aby wszystkie osoby ucywilione miały zaliczony okres pauzowania. W najlepszej sytuacji będą te osoby, dla których lata pauzowania nie wejdą do kolejnych 10 lat. W innym przypadku trzeba będzie podjąć trud zaskarżania decyzji ZER (po złożeniu wniosku o emkę), aby za lata pauzowania uznano , że wynagrodzenie równa się uposażenie (w uproszczeniu). Bonusem dla osób, które złożyły pozwy do sądu jest wypłata dodatku motywacyjnego zaległego po uwzględnieniu lat pauzowania. Ustawodawca przyjął, że dodatek motywacyjny będzie należny od dnia złożenia wniosku, o którym mowa w projekcie, zatem wypłata zaległego dodatku motywacyjnego nie będzie należna. W niektórych ośrodkach sądowniczych uznnao, że nie ma przedawnienia dla roszczeń o przyrwócenie/pauzowanie. Ale nawet w takim przypadku wielu ucywilnionych funkcjonariuszy nie składa pozwów do sądu i to jest zroumiałe, bowiem jest to indywidualna decyzja każdego. Ale jest wybór. Pozdrawiam
Dzień dobry . Czy związek będzie wnosił poprawki do projektu dotyczące osób przywróconych do służby na podstawie art.184 i 185 ustawy i KAS , by lata zerowe liczyć według średniego lub ostatniego uposażenia ?

Dzień dobry,

A czy ktoś sądował jakie są szanse na wygraną z ZER aby wynagrodzenie z lat pauzowania przeliczono na uposażenie? Czy to jest realne?

Mam 2 pytania :
Czy osoby które wygrały odprawy i je odebrały, maja szansę na zaliczenie pauzowania ?
Byli też tacy którzy uzyskali w sądach korektę świadectwa służby wskazująca że zostali zwolnieni - czy to może być przeszkodą w uznaniu pauzowania ?

Mam 2 pytania :
Czy osoby które wygrały odprawy i je odebrały, maja szansę na zaliczenie pauzowania ?
Byli też tacy którzy uzyskali w sądach korektę świadectwa służby wskazująca że zostali zwolnieni - czy to może być przeszkodą w uznaniu pauzowania ?
Czy osoby które wygrały odprawy i je odebrały, maja szansę na zaliczenie pauzowania ? NIE MA W USTAWIE ZAPISU W TYM ZAKRESIE
Byli też tacy którzy uzyskali w sądach korektę świadectwa służby wskazująca że zostali zwolnieni - czy to może być przeszkodą w uznaniu pauzowania ? W MOJEJ OCENIE NIE

Mam 2 pytania :
Moim zdaniem nie powinno być to przeszkodą jeśli payziwanie ustawowo zistanie uznane jako służba. Wg. mnie jedyną konsekwencją wygranej odprawy będzie jej brak przy ponownym (dobrowolnym) zwolnieniu ze służby. Logiczne jest, że odprawę w związku ze zwolnieniem można wziąć tylko raz.

Moim zdaniem nie powinno być to przeszkodą jeśli payziwanie ustawowo zistanie uznane jako służba. Wg. mnie jedyną konsekwencją wygranej odprawy będzie jej brak przy ponownym (dobrowolnym) zwolnieniu ze służby. Logiczne jest, że odprawę w związku ze zwolnieniem można wziąć tylko raz.
Nie zgodzę się, pierwotne zwolnienie (2017rok) następowało wskutek likwidacji/reorganizacji jednostki organizacyjnej, czyt. likwidacji SC, a po przywróceniu już za KAS będzie to odprawa z tytułu odejścia na emeryturę.
A jak człowiek zaciągnął by się do Policji i później z tej służby odchodził na emeryturę, to też niby miałby nie dostać odprawy?

Customek ma rację to są dwie różne odprawy. W mojej opini po uzyskaniu odprawy będzie ciężko wygrać pauzowanie w sądzie. A ustawowo - o ile ustawa będzie - ??????? Ja bym próbował.

Back
Do góry