Ustawa o SCS jest już w Sejmie - teraz konieczna jest Nasza pełna mobilizacja!

Nasz wspólny projekt obywatelski - ustawa o Służbie Celno - Skarbowej i zmianie niektórych innych ustaw - jest już w Sejmie RP.
Aby była przyjęta do procedowania musimy zebrać minimum 100 000 podpisów.
Projekt obywatelski przechodzi oczywiście na nową kadencję.
Funkcjonariusze Służby Celnej - było wtedy ok. 15 tys. funkcjonariuszy - już raz zebrali 188 162 podpisów obywateli w 2015 roku i taka sama akcja obywatelska, takie same wzory list do zbierania podpisów, zakończyła się sukcesem.
Osiągnęliśmy coś wielkiego, coś co większości środowiska zawodowego wydawało się niemożliwe do zrealizowania.
A jednak udało się! Udało się, bo robiliśmy swoje, a nie oglądaliśmy się za siebie.
Musimy aktualnie zyskać podobną mobilizację ogółu środowiska. Wtedy na pewno nam się uda i uzyskamy szereg nowych praw, ale przede wszystkim zapewnimy większy prestiż i trwałość SCS.

Po prostu rozmawiajcie o tej akcji i przekonujcie innych, wręczajcie im wykazy do zbierania podpisów i tłumaczcie o co chodzi.
Zbieraliśmy wówczas w 2015 r. jak najwięcej podpisów, wśród swoich bliskich, znajomych, obcych obywateli RP.
Teraz zróbmy dokładnie to samo, a osiągniemy cel.
Aktualnie także zrobimy wspólnie coś co dzisiaj wydaje się niemal niemożliwe, ale de facto jest dużo bardziej łatwiejsze, niż ww. wcześniejszy cel.
W ustawie jest wiele bardzo ważnych, niezbędnych wręcz i korzystnych zmian dla funkcjonariuszy i pracowników.

DZIAŁAJMY!

LISTA DO ZBIERANIA PODPISÓW W ZAŁĄCZENIU! WYDRUKUJ, NOŚ ZAWSZE PRZY SOBIE I STALE ZBIERAJ PODPISY, WYKORZYSTUJ KAŻDĄ OKAZJĘ!

Oto art.1 naszej ustawy:

Art. 1 [Cel i zadania]

1. Ustawa reguluje zadania i organizację Służby Celno-Skarbowej – jednolitej umundurowanej i uzbrojonej formacji, utworzonej w celu ochrony interesów i praw majątkowych Skarbu Państwa oraz zapewnienia skuteczności wykonywania zobowiązań podatkowych i innych należności stanowiących dochód budżetu państwa, jak również ochrony obszaru celnego Unii Europejskiej, w tym zgodności z prawem przywozu towarów na ten obszar oraz wywozu towarów z tego obszaru.

2. Celem Służby Celno – Skarbowej jest także zwalczanie przestępstw i wykroczeń karnych i karno - skarbowych, ochrona zasad zdrowej konkurencji, a także wykonywanie obowiązków określonych w przepisach odrębnych, w szczególności opisanych w ustawie o Krajowej Administracji Skarbowej.

3. Służba Celno-Skarbowa jest samodzielną formacją mundurową, wyodrębnioną ze struktur Krajowej Administracji Skarbowej na mocy niniejszej ustawy.

Czytaj całość oraz uzasadnienie w załączonych plikach.

Pobierz wykaz do zbierania podpisów. Daj przykład, podpisz sam i działaj!

Attachments

@inny Ustawa o SCS daje właśnie nadzieję na zmiany. Dlaczego rozpatrujesz to w takich kategoriach? To, że tak było nie znaczy, że nie może być inaczej. To jest kwestia obsady kluczowych stanowisk i wiele może się zmienić. Trzeba mieć nadzieję i wierzyć oraz działać.
Zbieraj podpisy! Odzyskujesz wówczas także szansę jako pracownik, na powrót do idei urzędnika KAS.

@inny Ustawa o SCS daje właśnie nadzieję na zmiany. Dlaczego rozpatrujesz to w takich kategoriach? To, że tak było nie znaczy, że nie może być inaczej. To jest kwestia obsady kluczowych stanowisk i wiele może się zmienić. Trzeba mieć nadzieję i wierzyć oraz działać.
Zbieraj podpisy! Odzyskujesz wówczas także szansę jako pracownik, na powrót do idei urzędnika KAS.
Na obsadę stanowisk kluczowych , związek nie ma wpływu i lepiej żeby się w to nie pchał..bo wtedy wdalby się w jawną walkę polityczną. A co najgorsze straciłby twarz społecznego zaufania.Już nie ś.p. Staniszewski a wcześniej jego mentor Gajda dogadywał się w różnych opcjach z korzyścią nie dla ogółu ale dla wąskiego grona tych co pod pozorem działalności związkowej liczyli na różne profity zawodowe. Czy nie pamiętasz skutecznego stłumienia i zatrzymania protestu oddolnego przez " negocjacje" Gajdy z Wojcieszczukiem, potem kolejne " negocjacje" następnego guru Staniszewskiego co do alokacji , który tak ochoczo jeździł do MF, potem układanie się z Kapicą ; wartościowanie co do stanowisk.... Sławku jesteś charyzmatyczną osobą i wg wielu właściwie tylko Wam zawdzięcza ogół status f.c z emeryturą mundurowa, ale głównymi beneficjentami wszelakich przemian są "oficerowie generałowie" -żalosne typy bez honoru za to z pięknymi frazesami na ustach i niezłym piarem w mediach .Zgoda co do oczyszczenia- to zacznijcie żądać i pokazywać prawdziwe oblicze tych wszystkich pchających się do kadry zarządzającej tą służbą.
Taki typ Czyżowicz, który nie pomny krzywd wyrządzonym alokowanym po dzisiejszy dzień ślę życzenia...a Ty to publikujesz?

Ostatnia edycja:
Na obsadę stanowisk kluczowych , związek nie ma wpływu i lepiej żeby się w to nie pchał..bo wtedy wdalby się w jawną walkę polityczną. A co najgorsze straciłby twarz społecznego zaufania.Już nie ś.p. Staniszewski a wcześniej jego mentor Gajda dogadywał się w różnych opcjach z korzyścią nie dla ogółu ale dla wąskiego grona tych co pod pozorem działalności związkowej liczyli na różne profity zawodowe. Czy nie pamiętasz skutecznego stłumienia i zatrzymania protestu oddolnego przez " negocjacje" Gajdy z Wojcieszczukiem, potem kolejne " negocjacje" następnego guru Staniszewskiego co do alokacji , który tak ochoczo jeździł do MF, potem układanie się z Kapicą ; wartościowanie co do stanowisk.... Sławku jesteś charyzmatyczną osóbą i wg wielu właściwie tylko Wam zawdzięcza ogól status f.c z emeryturą mundurowa, ale głównymi beneficjentami wszelakich przemian są "oficerowie generalowie" -żalosne typy bez honoru za to z pięknymi frazesami na ustach i niezłym piarem w mediach .Zgoda co do oczyszczenia- to zacznijcie żądać i pokazywać prawdziwe oblicze tych wszystkich pchających się do kadry zarządzającej tą służbą.
Taki typ Czyżowicz, który nie pomny krzywd wyrządzonym alokowanym po dzisiejszy dzień ślę życzenia...a Ty to publikujesz?
Wreszcie zrozumiałem. Z honorem!

@inny Nigdzie nie wspomniałem nawet, że związek pcha się w obsadę stanowisk.

Napisałem, że ustawa daje nadzieję na pozytywne zmiany, że trzeba w to wierzyć.
Tak powinniśmy patrzeć na to wszyscy, którzy oczekujemy naprawy patologicznych układów, które zagnieździły się niestety w wielu miejscach.
Brak ustawy, nie daje żadnych szans na zmiany w tych kwestiach.

Kolejna sprawa. Po co cytujesz mój post i mi odpowiadasz pisząc o przykładach innych związkowców i ich karierach?
Przecież już pisałem na forum, że miałem propozycje objęcia stanowisk nie raz, nie dwa, ale dla mnie zawsze najważniejszy był interes środowiska i odmawiałem.
Dlatego byłem szykanowany, bo nigdy nie wchodziłem w żadne układy za stołki.
Gdybym przyjął propozycje stanowisk, to nie wiadomo w jakiej wersji, względnie czy w ogóle, byłyby dzisiaj emerytury mundurowe.

Ps. To co zaczyna się w Twoich postach wygląda na celowe odbieganie od tematu ustawy o SCS. Określiłeś się w pierwszych postach jako wróg tego projektu i zaczynasz skutecznie temat rozmywać. Nie możemy i nie będziemy pozwalać na to w nieskończoność, dla dobra projektu.

Akto napisał
"zlo zawsze pochodzi od ludzi. Rozdział z cywilami zła nie pokona, pozwoli na rozwój formacji, zlikwiduje szklany sufit nad formacją, ujednolici cały kraj (chodzi o obecne różnice miedzy izbami)"
Och...sam pomny tamtych " dobrych" czasów a na pewno historii niczego dobrego dla ogółu się nie spodziewaj. Rządzili potomkowie moczarowych generałów; rządzą dzieci i ich wnuki do cna przesiąknięte zgnilizną przywiezioną na czołgach i w ideologii . Oni nie pozwolą na jakiekolwiek zmiany w takich organach jak MF. Czy ty myślisz, że tworząc Komendy ; wyodrębniając ustawowo SCS dokona się oczyszczenia i uzdrowienia instytucji ...Oj ja i gro pamiętających już nie mają żadnych wątpliwości .Szkoda historycznych dywagacji bo czasy się zmieniają a oni trwają. Zobacz na "kariery" tych wszystkich generałów, przecież gdyby mieli za grosz honoru nigdy nie przyjęli by tych stopni..HONOR nie jest domeną wszystkich. Jednego jestem pewien, że gdyby, a pewnie nastąpi kiedyś rozpad EU lub wyjście RP to owi generałowie; ich kolejne pokolenia obsadzą graniczne urzędy , komendy terenowe i...nagle powróca do swoich mentalnych korzeni. Wrócą zasłużeni mentorzy, systemy zaczną się zawieszać, przepisy nieustannie zmieniać itd. bo oni właśnie są pomni nauki płynącej z historii i szybko ubiorą nowe " polityczne garnitury" aby pod pozorem naprawy państwa i reform niszczyć owe państwo od wewnątrz.
A kto wcześniej napisał "To jest kwestia obsady kluczowych stanowisk i wiele może się zmienić. Trzeba mieć nadzieję i wierzyć oraz działać." Nie personalizuje tych słów do twojej osoby ale do grona wielu działaczy- co pewnie przyznasz- tkwiących i zmieniających swoje poglądy w zależności od aktualnych zaopatrywać na koniunkturane profity. Mało kto wątpi w twoją altruistyczną działalność i wielu pamięta twoje poświęcenie. A co do przytaczania przeze mnie karier innych związków...to dla potomnych aby nie byli zbyt ufni w słowa dowódców a raczej znając historie ( związkową też) umieli rozsądnie oceniać realne działania.
Tak jestem przeciwny tworzeniu kolejnego szczebla stanowisk, swoistego uwłaszcznia się na intratnych posadach. Przecież wiesz , że z tego ziarna na razie plonów nie będzie...Ale walcz dalej bo to ustawowe prawo i obowiazek wobec członków i formacji tylko nie obrażaj się na odmienne poglady, na niektóre sprawy zresztą nie pierwszy juz raz.

No i co z tego że nawet jeżeli tłuste koty urzadza się na górze, czy na zmianach nie skorzystają szeregowi? Wierchuszka zyskała na emeryturach ale ci na dole też, ja też zyskałem, nie tyle co ci na górze ale zyskałem i korzystam. Tak samo z tej reformy najwięcej pewnie zyskają najwyżsi ale cały dół też. Oddzielnie od skarbowki odblokuje podwyżki i nie będzie już kuki u nogi blokującej równość do innych służb. ja rowniez moglbym długo wymieniać zalety dla zwykłego funka ale po co, znowu powtórzone zostaną argumenty o układzie na górze. To nie mi powinno zależeć na tym ja już więcej nie skorzystam z kolejnych zmian więc donem kiszonym też nie zamierzam być…

No dobrze @inny. Wyraziłeś już swój pogląd wielokrotnie.
Ja tylko piszę Tobie, że jak będziesz ten pogląd wciąż powtarzał to na to nie pozwolę, gdyż to powoduje psucie tematu, jego rozmywanie i odbieganie od sedna.
Ja mam pogląd odmienny, gdyż właśnie ustawa o SCS daje nadzieję na zmiany w tym zakresie. Brak ustawy chroni stare układy.
Twój pogląd forumowicze już także poznali wyżej wielokrotnie i już naprawdę nie musisz powtarzać tego po raz n-ty.

Jednym z powodów, dla którego potrzebna jest ustawa o SCS jest oderwanie się od strachu MF przed wprowadzaniem dalszych uprawnień dla funkcjonariuszy, które funkcjonują w innych służbach mundurowych, w obawie przed pracownikami KAS.

Tego niestety doświadczyłem podczas różnych spotkań i rozmów w MF.
Np. dodatki graniczne, socjal, inne. Nie są wprowadzane, bo jest obawa, że pracownicy KAS będą niezadowoleni, a co za tym idzie zdemotywowani, a nie da się objąć także pracowników dodatkowymi świadczeniami funkcjonującymi w innych formacjach i nie ma jak tego wytłumaczyć, bo narracja MF jest pt. "mamy jedną KAS".

Zaznaczam, że ZZ Celnicy PL pragnie dla pracowników KAS jedynej zgodnej z Konstytucją drogi do zdecydowanego podwyższania Ich statusu prawnego i materialnego, tj. poprzez wprowadzenie nowego statusu urzędnika KAS.
Niestety środowiska związkowe w skarbowości obrały drogę niekonstytucyjną, co okaże się dopiero za kilka lat, gdy z tego powodu upadną ich projekty, ale przez ten czas część pracowników może dać się sprowadzać na manowce.

Ale nie to jest tematem wątku. Wspominam o tym tylko dlatego, aby pracownicy, którzy to rozumieją i nie chcą dać się zwieść, także zbierali podpisy pod ustawą o SCS, gdyż w ustawie o SCS jest status urzędnika KAS wymieniony, co w przypadku wniesienia projektu, reaktywuje nijako ten wątek także.

Będę wymieniał w kolejnych postach inne argumenty za przyjęciem ustawy o SCS. Mam nadzieję, że zbierzemy wymagane 100 tys. podpisów.
Czas będzie nas za chwilę bardzo mocno gonił.
Dlatego bądźcie w gotowości i rozmawiajcie już o akcji w służbie i pracy, wręczajcie Koleżankom i Kolegom listy do zbierania podpisów(do pobrania pod linkiem na głównej i w tym poście).

Attachments

"zlo zawsze pochodzi od ludzi. Rozdział z cywilami zła nie pokona, pozwoli na rozwój formacji, zlikwiduje szklany sufit nad formacją, ujednolici cały kraj (chodzi o obecne różnice miedzy izbami)"
Och...sam pomny tamtych " dobrych" czasów a na pewno historii niczego dobrego dla ogółu się nie spodziewaj. Rządzili potomkowie moczarowych generałów; rządzą dzieci i ich wnuki do cna przesiąknięte zgnilizną przywiezioną na czołgach i w ideologii . Oni nie pozwolą na jakiekolwiek zmiany w takich organach jak MF. Czy ty myślisz, że tworząc Komendy ; wyodrębniając ustawowo SCS dokona się oczyszczenia i uzdrowienia instytucji ...Oj ja i gro pamiętających już nie mają żadnych wątpliwości .Szkoda historycznych dywagacji bo czasy się zmieniają a oni trwają. Zobacz na "kariery" tych wszystkich generałów, przecież gdyby mieli za grosz honoru nigdy nie przyjęli by tych stopni..HONOR nie jest domeną wszystkich. Jednego jestem pewien, że gdyby, a pewnie nastąpi kiedyś rozpad EU lub wyjście RP to owi generałowie; ich kolejne pokolenia obsadzą graniczne urzędy , komendy terenowe i...nagle powróca do swoich mentalnych korzeni. Wrócą zasłużeni mentorzy, systemy zaczną się zawieszać, przepisy nieustannie zmieniać itd. bo oni właśnie są pomni nauki płynącej z historii i szybko ubiorą nowe " polityczne garnitury" aby pod pozorem naprawy państwa i reform niszczyć owe państwo od wewnątrz.

Co zatem proponujesz? Wolność, równość, braterstwo albo śmierć?

Ja tylko piszę Tobie, że jak będziesz ten pogląd wciąż powtarzał to na to nie pozwolę, gdyż to powoduje psucie tematu, jego rozmywanie i odbieganie od sedna.
Ja mam pogląd odmienny, gdyż właśnie ustawa o SCS daje nadzieję na zmiany w tym zakresie. Brak ustawy chroni stare układy.
Nie, tego się po działaczu związkowym nie spodziewałem, a tym bardziej po tobie. Czy to ma być forum, gdzie można i należy wypowiadać inne poglądy niż jedynie dozwolone i akceptowane przez ciebie? Nie raczej chyba nie; nie wracajmy do cenzurowania i zamykania ust innym. Nie zapomnij ,że debata publiczna jest dla wszystkich.
A na pewno się nie spodziewałem, po licznych "reformach" ,że stworzenie komend rozwiąże jak to nazwałeś "stare układy" .To raczej stworzy nowe i tego się bardziej obawiam, niż zaowlowane groźby zamknięcia mi ust po krytycznych wypowiedziach.
Rob co chcesz, ja po raz trzeci do tej samej rzeki nie wstąpię a innym życzę nadziei w walce ,choć z wiarą u nich w to bywa różnie.

Ostatnia edycja:
No i co z tego że nawet jeżeli tłuste koty urzadza się na górze, czy na zmianach nie skorzystają szeregowi? Wierchuszka zyskała na emeryturach ale ci na dole też, ja też zyskałem, nie tyle co ci na górze ale zyskałem i korzystam. Tak samo z tej reformy najwięcej pewnie zyskają najwyżsi ale cały dół też. Oddzielnie od skarbowki odblokuje podwyżki i nie będzie już kuki u nogi blokującej równość do innych służb. ja rowniez moglbym długo wymieniać zalety dla zwykłego funka ale po co, znowu powtórzone zostaną argumenty o układzie na górze. To nie mi powinno zależeć na tym ja już więcej nie skorzystam z kolejnych zmian więc donem kiszonym też nie zamierzam być…
co do kuli u nogi. Swoją drogą to ciekawe czy utrzymali by po rozdziale służby od cywili dodatek stołeczny dla wiadomych :). bo w sumie dotyczy on gdzie kol wiek jedynie służb a z drugiej strony rośnie ryzyko rządań do równego traktowania pozostałej służby cywilnej. Taaaak to ciekawy case. W sam raz na zajadanie popckornu i obserwację wydarzeń.

@inny ma prawo wyrażać swoje wątpliwości "jak każdy inny". Mi też nie wszystko pasuje w jego wpisach, ale to jest jego zdanie nieobrażające nikogo i nienaruszające regulaminu forum. Jeśli będziemy mogli pisać tylko komentarze będące po myśli Zarządu związku to lepiej będzie to forum zamknąć.
Nie tylko on nie rozumie idei tego projektu, który jest tylko faceliftingiem KASu.
Potrzebne jest oderwanie się od KAS a nie zmiana nazwy organów, np z Naczelnika UCS na Komendanta Wojewódzkiego SCS. To tylko semantyka.
Trochę upraszczam temat bo jak się wczytać to jest kilka rozwiązań idących w dobrym kierunku, ale przecież projekt zakłada pozostanie SCS w KAS tylko z nieco większą autonomią.
To wychodzimy z KAS czy nie?

Pozwolę sobie dorzucić cegiełkę.

Mnie się wydaje, że trzeba mierzyć w realne możliwości, skoro jesteśmy w łapkach polityków.

Niestety, zapis ustawowy o kadencyjności stanowisk kierowniczych nie przejdzie.

Albo inna opcja zero.

Choć może się mylę 🙂?

co do kuli u nogi. Swoją drogą to ciekawe czy utrzymali by po rozdziale służby od cywili dodatek stołeczny dla wiadomych :). bo w sumie dotyczy on gdzie kol wiek jedynie służb a z drugiej strony rośnie ryzyko rządań do równego traktowania pozostałej służby cywilnej. Taaaak to ciekawy case. W sam raz na zajadanie popckornu i obserwację wydarzeń.
otóż to, nas już nie dotyczy ale chętnie poprę i ze wspomnianym popcornem poobserwuje wydarzenia :-)

Wydzielenie Służby musi być, aby formacja kiedyś zaczęła funkcjonować prawidłowo.
Może się mylę, ale sugerujesz- , że dzisiejsze zło bierze się stad , że poprzez nieudolną reformę pewnego podatkowego oszusta, a dzisiaj kontrolującego instytucje państwa ta służba szwankuje? E ...przypomnij sobie ( a zapewne pamiętasz) , czasy gdy były Urzędy Celne, Izby Celne i jak owe organy funkcjonowały? Powiem tak : żadne przeobrażenia strukturalno- nazewnicze nie zmienią tego stanu ale z jednym się z tobą zgadzam-kiedyś zmiany będą musiały być bardzo radykalne aby istniało państwo. Powrotu do czasów lat 80'tych i 90'tych sobie nie wyobrażam , choc są niewykluczone bo mentalnie dzisiejsze nepoty dziedziczą cechy rodziców.

Ostatnia edycja:
...Powrotu do czasów lat 80'tych i 90'tych sobie nie wyobrażam , choc są niewykluczone bo mentalnie dzisiejsze nepoty dziedziczą cechy rodziców.

Dzieci zawsze są kopią rodziców, nie zdając sobie z tego sprawy (na poczatku).

Niestety to nie dzieci kopiują metody z lat 80/90 przejmując i wykorzystując aparat propagadny//władzę itp, ale ludzie którzy to odczuli na własnej skórze i wiedzą, że to jest skuteczne.(m.in. m.b/j.k)

Ps j.k ten dużo starszy

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

Art.1 ust. 3 ustawy o SCS i zmianie niektórych innych ustaw brzmi:

Ust.3. Służba Celno-Skarbowa jest samodzielną formacją mundurową, wyodrębnioną ze struktur Krajowej Administracji Skarbowej na mocy niniejszej ustawy.

Aby stworzyć odrębną formację mundurową, taką jak inne służby mundurowe funkcjonujące w Polsce, niezbędne jest powołanie Komendy Głównej i Komend Wojewódzkich oraz Szkoły SCS.

Powyższe oczywiście zostało ujęte w projekcie obywatelskim.

Aby to osiągnąć, musimy zebrać 100 tys. podpisów. Zaangażuj się!

Dalej w art. 2 jest, że SCS tworzą funkcjonariusze,.... i urzędnicy KAS.
Jeszcze dalej, że w kwestiach nieuregulowanych ustawą stosuje się ustawę o KAS.
...
Naczelnik UCS jest również organem KAS.
itd.
Czyli wyodrębniamy się z KAS, ale nie całkiem.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry