Uchwała modernizacyjna będzie realizowana

Publikujemy pismo MF stanowiące odpowiedź na pismo ZZ Celnicy PL dot. Uchwały modernizacyjnej i funduszy nagród.
Uchwała modernizacyjna dla KAS będzie realizowana w 2022 roku.

Attachments

@gburek1234 Przeczytaj sprawozdanie za I półrocze, tam jest o tym, że związek dąży do powiązania płacy w KAS z pensją minimalną.
Nie zrozumieliśmy się co do podwyżek. Dość wyraźnie napisałem, że domagaliśmy się w MF podwyżek w 2021 roku, ale tam nie słuchają tego i pisałem wyżej co odpowiadają i jak to argumentują.
W tej sytuacji musielibyśmy wyjść z tym na zewnątrz i zawalczyć protestem.
W chwili obecnej nie wydaje mi się to wolą środowiska, aby skutecznie zaprotestować o podwyżki w 2021, bo przed chwilą wszyscy myśleli, że zamrożenie będzie także w 2022 roku i o to owszem część środowiska chciała zawalczyć, ale mogę się przecież mylić w ocenie sytuacji.
Dlatego poprosiłem, by tutaj pisać na ten temat.
Mam nadzieję, że już się rozumiemy.
Nie, chyba jednak się nie rozumiemy.
Według mnie podwyżka wynikająca z uchwały modernizacyjnej to nie jest odmrożenie wzrostu wynagrodzeń. Odmrożeniem jest coroczny wzrost wynagrodzeń o wskaźnik inflacji. Uchwała modernizacyjna powinna być ponad wzrost o prognozowany wskaźnik inflacji (który nota bene jest przez rząd prawdopodobnie mocno zaniżony).

Odnośnie powiązania kwoty bazowej z minimalnym wynagrodzeniem to jest moim zdaniem gorszy pomysł, gdyż kwota minimalnego wynagrodzenia będzie zawsze przedmiotem aktualnej woli politycznej. Natomiast kwota średniego wynagrodzenia w gospodarce będzie niezależna od rządzących i ich "widzi mi się".

@gburek1234 Przeczytaj sprawozdanie za I półrocze, tam jest o tym, że związek dąży do powiązania płacy w KAS z pensją minimalną.
Nie zrozumieliśmy się co do podwyżek. Dość wyraźnie napisałem, że domagaliśmy się w MF podwyżek w 2021 roku, ale tam nie słuchają tego i pisałem wyżej co odpowiadają i jak to argumentują.
W chwili obecnej nie wydaje mi się to wolą środowiska, aby skutecznie zaprotestować o podwyżki w 2021, bo przed chwilą wszyscy myśleli, że zamrożenie będzie także w 2022 roku i o to owszem część środowiska chciała zawalczyć, ale mogę się przecież mylić w ocenie sytuacji.
A kto zagwarantuje, że nie będzie zamrożenia w 2022 roku ...minister???:unsure:...Niech udowodnią dobrą wolę, jest nadwyżka w budżecie (zaoszczędzono 30 mln szczepionek) to niech odblokują zamrożenie, proste jak kij,
ewentualnie pałka (co kto woli). Sygnał ze strony MF jest jasny jak za JVR - piniendzy ni ma i nie bendzie o_O

No to już wiem, skąd i dlaczego się wziął pomysł, by mnie zniszczyć!
Jeszcze by się komuś zechciało protestować ...

Ktoś już naprawdę nie wie, co pisze. Albo też wie doskonale !!!
Co to jest do k*rw* nędzy ?!

... Dość wyraźnie napisałem ...
... Ależ ja apeluję, pokażmy MF jako środowisko, że zawalczymy o to. Pokażmy determinację na forum ...
... Pokażmy, ze tego nie odpuścimy ...
... W chwili obecnej nie wydaje mi się to wolą środowiska, aby skutecznie zaprotestować ...
... Dlatego poprosiłem, by tutaj pisać ...
... Podpowiedz mi też proszę jak powinniśmy zareagować ...
... będziemy się domagać jeśli pojawi się projekt ustawy modernizacyjnej na 2022 ...
... ale my jako ZZ jesteśmy otwarci i wolę środowiska wykonamy ...
... W MF żadne rozmowy na temat br. nie przyniosły efektu ...
... Związek zawsze realizuje wolę środowiska, a zatem zwracam się do wszystkich z apelem ...

No i mistrzostwo ...

... Zobaczymy jak się zachowa MF ...
... tam nie słuchają ...

Aaa, jeszcze jedno - gdzie zniknęły te wpisy o proteście ???

... Ależ ja apeluję, pokażmy MF jako środowisko, że zawalczymy o to. Pokażmy determinację na forum ...
... W chwili obecnej nie wydaje mi się to wolą środowiska, aby skutecznie zaprotestować ...
... będziemy się domagać jeśli pojawi się projekt ustawy modernizacyjnej na 2022 ...
... Związek zawsze realizuje wolę środowiska, a zatem zwracam się do wszystkich z apelem ...

No i mistrzostwo ...

... tam nie słuchają ...

Członkowie związku bacznie obserwują sytuację . Nie napawa
zbytnim optymizmem .
Cat@ , przecież to Ty jesteś glownodowodzacym na forum .
Ty wspierasz wszelkie akcje , działania związku . Masz mnóstwo
zasług dla celnicy.pl . To Ty również pomagasz w robieniu
"fortuny" przez związek nie oczekując prawie niczego .
To skąd się biorą te potyczki na forum ?

No i mistrzostwo ...

... tam nie słuchają ...

Cat kolego z całym szacunkiem, zaczynam się obawiać, że powoli popadasz w paranoję. Na razie trwa liczenie pospolitego ruszenia, żeby ocenić, czy są chętni ruszyć na Świętokrzyską i Wiejską. Okaże się ilu wyrywnych młodych, pokrzywdzonych starych, panienek z okienka, emerytów i rencistów weźmie los w swoje ręce, żeby polepszyć swoje życie oraz wspomóc kolegów i koleżanki po fachu.
Ja mam mundur wyprasowany i czekam na sygnał.

myślałem, że nie będę musiał tego napisać ze względu na drażliwość niektórych "forumowych autorytetów".
niestety ostatnio niektórym lekko puściły zwieracze i zajmują się głównie szkodzeniu naszemu związkowi.
dla ludzi inteligentnych jest chyba oczywiste, że w tej chwili żaden sensowny dialog z mf-em jest niemożliwy ponieważ go unikają i stąd frustracja środowiska zaczyna się obracać przeciwko związkowi / także przewodniczącemu / bo taki jest właśnie cel operacji prowadzonej przez stronę rządową /.
.... i tylko nasze niektóre forumowe "radykały" się nie zorientowały w tej intrydze lub dały się wpuścić w ten schemat jak niedojrzałe nastolatki.
wracając do początku wpisu jestem zmuszony napisać:
nie karmić trolli

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Proponuję odwołanie nie do politycznie ustalanej kwoty minimalnego wynagrodzenia, ale ... tak jak dla służb medycznych w ustawie z 8.06.2017 r. o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego niektórych pracowników zatrudnionych w podmiotach leczniczych przez odwołanie do wynagrodzenia brutto w gospodarce narodowej w roku poprzedzającym ustalenie, ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego.
O związanie wynagrodzenia zasadniczego z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej (które odzwierciedla tendencje rynkowe w sferze wynagrodzeń) dla nauczycieli w swych postulatach dąży ZNP (źródło: https://znp.edu.pl/nasz-projekt-place-nauczycieli-powiazane-z-przecietnym-wynagrodzeniem/).

Pojawił się tutaj w dyskusji pewien pogląd, który jest oczywisty, mam nadzieję dla każdego.
Mianowicie,że Uchwała modernizacyjna powinna być ponad wzrost inflacyjny, tzw. waloryzację/wzrost kwoty bazowej.
To mam nadzieję wszyscy popieramy.
Co do zaproponowania powiązania wzrostu płacy w KAS do średniego wynagrodzenia brutto w gospodarce narodowej to jest temat do przedstawienia na posiedzeniu Zarządu, gdyż Zarząd stawia za cel ustalenie najniższego wynagrodzenia w KAS na poziomie trzykrotności najniższego wynagrodzenia. Wzięliśmy to stąd, że był to pomysł MF w pierwszym projekcie ustawy o KAS, który nagle zniknął, ale skoro był i był to pomysł MF, to mamy dodatkowy argument, że sami tak proponowaliście, więc o co chodzi i dlaczego zmieniliście zdanie.
Niemniej jak wspomniałem do rozważenia jest zmiana i powiązanie do średniej płacy w gospodarce.
Dziękuję za wszelkie konstruktywne uwagi.

@robertbrojecki Podpowiedz mi też proszę jak powinniśmy zareagować wg Ciebie w odpowiedzi na to pismo pisząc do MF?
Panie Przewodniczący, sam pan odpowiedział za mnie: "W tej sytuacji musielibyśmy wyjść z tym na zewnątrz i zawalczyć protestem." Ja się zapisałem i na pewno pojadę, bo nie widzę już innej drogi. Tylko słowo "musielibyśmy" zamieniłbym na: musimy.

Ostatnia edycja:
@robertbrojecki Podpowiedz mi też proszę jak powinniśmy zareagować wg Ciebie w odpowiedzi na to pismo pisząc do MF?
Panie Przewodniczący, sam pan odpowiedział za mnie: "W tej sytuacji musielibyśmy wyjść z tym na zewnątrz i zawalczyć protestem." Ja się zapisałem i na pewno pojadę, bo nie widzę już innej drogi. Tylko słowo "musielibyśmy" zamieniłbym na: musimy.
Pan Przewodniczący urlopuje, ale zarząd ? Pytania nie retoryczne...
Ilu "porozumień" (tych oficjalnych) nie dotrzymali MF, SKAS i DIAS (NUS to małe rybki więc można pominąć)?
:unsure: Można liczyć na odpowiedź na forum...??? P.s. Mile widziane informacje od "zwykłych" członków ZZ.
Ku pamięci...luty....
Szef związku ma nadzieję na przełom
Sławomir Siwy, szef związku zawodowego powiedział w rozmowie z money.pl, że ma nadzieję, że uda się zażegnać konflikt i nie dojdzie do protestu. Tak właśnie było w latach 2018 i 2020, gdy również doszło do sporów z Ministerstwem, ale ostatecznie spisano satysfakcjonujące obie strony rozstrzygnięcia. Nie wszystkie one zostały jednak zrealizowane w takim stopniu, w jakim było tu ustalone - przekonuje Sławomir Siwy. Stąd kolejny spór.
- Po 14 lutego, kiedy zakończy się referendum strajkowe, skontaktujemy się z Ministerstwem Finansów. Mamy nadzieję, że uda się wypracować rozwiązanie - powiedział.

Ostatnia edycja:
Tak na marginesie...od kiedy PAN Prezydent jest pracodawcą..., wygląda na to, że to samomianowanie
prowadzące ku samozadowoleniu (z) władzy :mad:.
Dla szaraków zamrożenie ( poziom 2020) z niezrealizowanymi postulatami "porozumienia" i dostaliśmy kolejny raz
w twarz- miał być kopniak w d..ę ale leżymy na łopatkach. Tak trzymać!!!
P.s. ciekawe co Pinokio zaproponuje zamiast ryżu - proponuję karaluch- wysokobiałkowe i trzeba trochę czasu na złapanie więc robole nie będą mieć czasu na myślenie, w rządzie czas zabawy trwa 🥳, wyjątkowo nie żywi się sam
tylko korzysta z usługodawcy...podpisywacza biorącego wszystko na klatę:mad: Prezydenta na życzenie.

Ostatnia edycja:
"Czy możliwe są przyspieszone wybory na wiosnę przyszłego roku? - pytany był w programie "Tłit" Wirtualnej Polski szef Porozumienia, były wicepremier Jarosław Gowin. - Wydaje mi się, że jest to dość prawdopodobne. I premier Mateusz Morawiecki, i Jarosław Kaczyński wiedzą, że w 2022 roku da się jeszcze spiąć budżet dzięki rozluźnieniu reguły wydatkowej. W 2023 roku konieczne będą duże cięcia budżetowe. Wiedząc o tym, Kaczyński nie może nie planować wcześniejszych wyborów - albo na wiosnę, albo na jesień 2022 roku - stwierdził Gowin. - COVID-19 naraził nas na straty idące w setki miliardów złotych. Te straty są przez premiera Morawieckiego częściowo ukrywane poprzez dług ukryty w Banku Gospodarstwa Krajowego. To jest dług przekraczający 200 mld zł. A w kolejce są kolejne co najmniej dziesiątki miliardów - kontynuował."

Wy jeszcze wierzycie w sensowne urealnienie naszych uposażeń?

Nawet trudno uwierzyć w nasz udział we wrześniu. Ta cisza jest wymowna i zamierzona.
Wierzyć ?! Trudno ?!
Ale o czym wy tutaj ...

Wiara już dawno zniknęła, a nie mam pewności, czy nadzieja jeszcze żyje!

Chyba nie doczytaliście: (post 14)

Mam nadzieję, że tłumacz nie będzie potrzebny ...

Back
Do góry