Publikujemy pismo MF stanowiące odpowiedź na pismo ZZ Celnicy PL dot. Uchwały modernizacyjnej i funduszy nagród.
Uchwała modernizacyjna dla KAS będzie realizowana w 2022 roku.
Uchwała modernizacyjna dla KAS będzie realizowana w 2022 roku.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Niech się po prostu zdecydują@robertbrojecki Nie wiem jak będzie w przyszłości w przeciwieństwie do Ciebie. Trudno jest mi jednak wyobrazić sobie środowisko zaangażowane w protest na podstawie tylko i wyłącznie przewidywań. To wydaje mi się trochę za mało, ale może jestem w błędzie. Podpowiedz mi też proszę jak powinniśmy zareagować wg Ciebie w odpowiedzi na to pismo pisząc do MF? Napisać tak jak Ty w w swoim poście czy może jakoś inaczej to ująć? Tylko przeczytaj najpierw co jest w piśmie pierwszym do MF skierowanym, żeby się nie powtarzać.
@robertbrojecki Natomiast sprawa z rokiem 2021 wygląda następująco.
W MF żadne rozmowy na temat br. nie przyniosły efektu. Nasze argumenty, że KAS jest wyjątkowa i powinna być podwyżka w 2021r., nie trafiały na podatny grunt w MF. Ich argumentem jest, że inne formacje i wszyscy w budżetówce mają w br. zamrożone i nie mają żadnych podwyżek i nie ma wg MF o czym rozmawiać, nie ma na to szans.Trzeba mieć też na uwadze odbiór społeczny. Bylibyśmy chyba jedyną grupą zawodową, która upomina się w proteście o podwyżki w 2021r. Ludzie by nas zlinczowali chyba, ale my jako ZZ jesteśmy otwarci i wolę środowiska wykonamy.
Niestety wobec postawy MF w tej sytuacji musielibyśmy się o to bić jako środowisko, wyjść na zewnątrz, do mediów.
Związek zawsze realizuje wolę środowiska, a zatem zwracam się do wszystkich z apelem o wpisy, zgłoszenia, jeśli taka jest Wasza wola.
O czym tu debatować, zabrano część podwyżek objętych porozumieniem ( zamrożono na św. nigdy) i jeszcze Pan Przewodniczący broni takiego stanu rzeczy ??? Przecież dostały sądy, prokuratura, policjaZ wypowiedzi MSWiA wynika, że oni wciąż rozmawiają z MF o modernizacji dla innych formacji.
MSWiA mówi wprost, że są to negocjacje z MF o środkach, ich wysokości.
MF wie czego oczekujemy w tej materii, bo zostało to wyraźnie zakomunikowane w piśmie. Jeżeli w innych formacjach będzie większa podwyżka w 2022 roku, to nie wystarczy odmrożenie Uchwały modernizacyjnej, ale trzeba będzie dołożyć dla KAS. Zobaczymy jak się zachowa MF.
A czy wstrzymanie nagród na jesieni 2020 są wzruszalne?@bolo1999 I tego będziemy się domagać jeśłi pojawi się projekt ustawy modernizacyjnej na 2022 w innych formacjach z podwyżkami na poziomie wyższym niż u Nas. Na razie mieliśmy przez dwa lata podwyżki na poziomie innych formacji.
Już zawarliśmy ten wątek w piśmie, więc MF wie.
oczywiście czy jest wzruszalneA czy wstrzymanie nagród na jesieni 2020 są wzruszalne?
Tak jak w piśmie do MF wyraźnie zakomunikowane to zostało i jest to zrozumiałe chyba dla każdego.Dla tych co nie pamiętają, przypomnę, że w realizacji uchwały modernizacyjnej gra toczy się o całe 159 zł.
A ile z naszych uposażeń zjadła nam inflacja?
Jeśli w innych służbach będzie więcej to mosimy zażądać zwiększenia tej kwoty.
Ależ ja apeluję, pokażmy MF jako środowisko, że zawalczymy o to. Pokażmy determinację na forum. Dajmy ZZ paliwo w rozmowach. Pokażmy, ze tego nie odpuścimy.Nawet jeśli podwyżka za rok 2021 nie jest głównym punktem programu, to nie oddaje się tego w przedbiegach. Trzeba z całą pewnością siebie oczekiwać tej podwyżki aby potem w ramach rozmów oddać łaskawie ten punkt za coś innego - bardziej wartościowego i aby 2 strona mogła być dumna z tego jak dobrze "nas" ograła. Ale skoro publicznie się przyznajemy, że nie mamy siły do walki o 2021 no to już pozamiatane.
Nie odpuszczajmy. Przecież było porozumienie. Czy to nic nie znaczy?Ależ ja apeluję, pokażmy MF jako środowisko, że zawalczymy o to. Pokażmy determinację na forum. Dajmy ZZ paliwo w rozmowach. Pokażmy, ze tego nie odpuścimy.