Uchwała modernizacyjna będzie realizowana

Publikujemy pismo MF stanowiące odpowiedź na pismo ZZ Celnicy PL dot. Uchwały modernizacyjnej i funduszy nagród.
Uchwała modernizacyjna dla KAS będzie realizowana w 2022 roku.

Attachments

Gdyby komuś nie chciało się czytać ( albo wydawało, że "realizacja" oznacza przywrócenie kasy za rok bieżący), to napisano jasno - kasa za 2021 przepadła ...

Masz rację cat. Dodam więcej. W kolejnej "fali pandemii" zawieszą modernizację na 2022 r., a gdzieś w tym samym okresie 2022 r. usłyszymy komunikat, że uchwała modernizacyjna dla KAS będzie realizowana w 2023 roku.

@robertbrojecki Nie wiem jak będzie w przyszłości w przeciwieństwie do Ciebie. Trudno jest mi jednak wyobrazić sobie środowisko zaangażowane w protest na podstawie tylko i wyłącznie przewidywań. To wydaje mi się trochę za mało, ale może jestem w błędzie. Podpowiedz mi też proszę jak powinniśmy zareagować wg Ciebie w odpowiedzi na to pismo pisząc do MF? Napisać tak jak Ty w w swoim poście czy może jakoś inaczej to ująć? Tylko przeczytaj najpierw co jest w piśmie pierwszym do MF skierowanym, żeby się nie powtarzać.

@robertbrojecki Natomiast sprawa z rokiem 2021 wygląda następująco.
W MF żadne rozmowy na temat br. nie przyniosły efektu. Nasze argumenty, że KAS jest wyjątkowa i powinna być podwyżka w 2021r., nie trafiały na podatny grunt w MF. Ich argumentem jest, że inne formacje i wszyscy w budżetówce mają w br. zamrożone i nie mają żadnych podwyżek i nie ma wg MF o czym rozmawiać, nie ma na to szans.Trzeba mieć też na uwadze odbiór społeczny. Bylibyśmy chyba jedyną grupą zawodową, która upomina się w proteście o podwyżki w 2021r. Ludzie by nas zlinczowali chyba, ale my jako ZZ jesteśmy otwarci i wolę środowiska wykonamy.
Niestety wobec postawy MF w tej sytuacji musielibyśmy się o to bić jako środowisko, wyjść na zewnątrz, do mediów.
Związek zawsze realizuje wolę środowiska, a zatem zwracam się do wszystkich z apelem o wpisy, zgłoszenia, jeśli taka jest Wasza wola.

@robertbrojecki Nie wiem jak będzie w przyszłości w przeciwieństwie do Ciebie. Trudno jest mi jednak wyobrazić sobie środowisko zaangażowane w protest na podstawie tylko i wyłącznie przewidywań. To wydaje mi się trochę za mało, ale może jestem w błędzie. Podpowiedz mi też proszę jak powinniśmy zareagować wg Ciebie w odpowiedzi na to pismo pisząc do MF? Napisać tak jak Ty w w swoim poście czy może jakoś inaczej to ująć? Tylko przeczytaj najpierw co jest w piśmie pierwszym do MF skierowanym, żeby się nie powtarzać.

@robertbrojecki Natomiast sprawa z rokiem 2021 wygląda następująco.
W MF żadne rozmowy na temat br. nie przyniosły efektu. Nasze argumenty, że KAS jest wyjątkowa i powinna być podwyżka w 2021r., nie trafiały na podatny grunt w MF. Ich argumentem jest, że inne formacje i wszyscy w budżetówce mają w br. zamrożone i nie mają żadnych podwyżek i nie ma wg MF o czym rozmawiać, nie ma na to szans.Trzeba mieć też na uwadze odbiór społeczny. Bylibyśmy chyba jedyną grupą zawodową, która upomina się w proteście o podwyżki w 2021r. Ludzie by nas zlinczowali chyba, ale my jako ZZ jesteśmy otwarci i wolę środowiska wykonamy.
Niestety wobec postawy MF w tej sytuacji musielibyśmy się o to bić jako środowisko, wyjść na zewnątrz, do mediów.
Związek zawsze realizuje wolę środowiska, a zatem zwracam się do wszystkich z apelem o wpisy, zgłoszenia, jeśli taka jest Wasza wola.
Niech się po prostu zdecydują

Albo traktują nas jak in służby albo wyjątkowo

A tak jak im wygodnie tak się do wiatru ustawiają

Modernizacji z 2021 nie, bo in służby też nie

Ale jak dod motywacyjne, art 15 i in, to in służby mają a my nie

Jak im wygodnie

@bolo1999 I tego będziemy się domagać jeśłi pojawi się projekt ustawy modernizacyjnej na 2022 w innych formacjach z podwyżkami na poziomie wyższym niż u Nas. Na razie mieliśmy przez dwa lata podwyżki na poziomie innych formacji.
Już zawarliśmy ten wątek w piśmie, więc MF wie.

Z wypowiedzi MSWiA wynika, że oni wciąż rozmawiają z MF o modernizacji dla innych formacji.
MSWiA mówi wprost, że są to negocjacje z MF o środkach, ich wysokości.
MF wie czego oczekujemy w tej materii, bo zostało to wyraźnie zakomunikowane w piśmie. Jeżeli w innych formacjach będzie większa podwyżka w 2022 roku, to nie wystarczy odmrożenie Uchwały modernizacyjnej, ale trzeba będzie dołożyć dla KAS. Zobaczymy jak się zachowa MF.

Z wypowiedzi MSWiA wynika, że oni wciąż rozmawiają z MF o modernizacji dla innych formacji.
MSWiA mówi wprost, że są to negocjacje z MF o środkach, ich wysokości.
MF wie czego oczekujemy w tej materii, bo zostało to wyraźnie zakomunikowane w piśmie. Jeżeli w innych formacjach będzie większa podwyżka w 2022 roku, to nie wystarczy odmrożenie Uchwały modernizacyjnej, ale trzeba będzie dołożyć dla KAS. Zobaczymy jak się zachowa MF.
O czym tu debatować, zabrano część podwyżek objętych porozumieniem ( zamrożono na św. nigdy) i jeszcze Pan Przewodniczący broni takiego stanu rzeczy ??? Przecież dostały sądy, prokuratura, policja
wszelakiego rodzaju straże, nauczyciele itp. tylko DIAS zrobili się świętymi dusigroszami - trwa to nadal,
porażka na całej lini:mad:

Podobno trwają prace nad likwidacja trzynastki, wiadomo coś komuś o tym? Może czegoś tu nie rozumiem, bo nie mam jeszcze 135 lat stażu, ale czy cała ta debata dotyczy tych 100 zł brutto dla wybrańców? Litości. Czemu nie zarządamy podwyżek, które będą znaczyć coś więcej niż dodatkowa kostka masła w miesiącu, powiedzmy 1000 zł na głowę. To dużo? Przecież rząd daje kolejna kasę dla swoich ulubionych grup społecznych i teraz za dzieciaka można już wyciągnąć 900 zł nie robiąc kompletnie nic. Nadal ktoś uważa, że 1000 zł podwyżki dla osób pracujących na to wszystko to dużo? Może wtedy chciałoby się ludziom jechać na ten protest....

Panie przewodniczący, mamy się domagać odmrożenia płac w KAS w 2022, wyrównania zamrożenia za 2021 rok ORAZ realizacji uchwały modernizacyjnej za 2021 i 2022.

Ponad to, jeśli doszłoby do jakichś sensownych rozmów z rządem jako część ogólnopolskich związków zawodowych, to dobrze byłoby wypracować na przyszłość rozwiązania dla całej sfery budżetowej, które mają Sędziowie i Prokuratorzy, tj. kwota bazowa będąca mnożnikiem średniego wynagrodzenia w gospodarce. Byłoby uczciwie i bez corocznej walki o podwyżki dla nas, strażaków, pielęgniarek, nauczycieli itp.

@gburek1234 Przeczytaj sprawozdanie za I półrocze, tam jest o tym, że związek dąży do powiązania płacy w KAS z pensją minimalną.
Nie zrozumieliśmy się co do podwyżek. Dość wyraźnie napisałem, że domagaliśmy się w MF podwyżek w 2021 roku, ale tam nie słuchają tego i pisałem wyżej co odpowiadają i jak to argumentują.
W tej sytuacji musielibyśmy wyjść z tym na zewnątrz i zawalczyć protestem.
W chwili obecnej nie wydaje mi się to wolą środowiska, aby skutecznie zaprotestować o podwyżki w 2021, bo przed chwilą wszyscy myśleli, że zamrożenie będzie także w 2022 roku i o to owszem część środowiska chciała zawalczyć, ale mogę się przecież mylić w ocenie sytuacji.
Dlatego poprosiłem, by tutaj pisać na ten temat.
Mam nadzieję, że już się rozumiemy.

Dla tych co nie pamiętają, przypomnę, że w realizacji uchwały modernizacyjnej gra toczy się o całe 159 zł.
A ile z naszych uposażeń zjadła nam inflacja?
Jeśli w innych służbach będzie więcej to mosimy zażądać zwiększenia tej kwoty.
Tak jak w piśmie do MF wyraźnie zakomunikowane to zostało i jest to zrozumiałe chyba dla każdego.

Nawet jeśli podwyżka za rok 2021 nie jest głównym punktem programu, to nie oddaje się tego w przedbiegach. Trzeba z całą pewnością siebie oczekiwać tej podwyżki aby potem w ramach rozmów oddać łaskawie ten punkt za coś innego - bardziej wartościowego i aby 2 strona mogła być dumna z tego jak dobrze "nas" ograła. Ale skoro publicznie się przyznajemy, że nie mamy siły do walki o 2021 no to już pozamiatane.

Nawet jeśli podwyżka za rok 2021 nie jest głównym punktem programu, to nie oddaje się tego w przedbiegach. Trzeba z całą pewnością siebie oczekiwać tej podwyżki aby potem w ramach rozmów oddać łaskawie ten punkt za coś innego - bardziej wartościowego i aby 2 strona mogła być dumna z tego jak dobrze "nas" ograła. Ale skoro publicznie się przyznajemy, że nie mamy siły do walki o 2021 no to już pozamiatane.
Ależ ja apeluję, pokażmy MF jako środowisko, że zawalczymy o to. Pokażmy determinację na forum. Dajmy ZZ paliwo w rozmowach. Pokażmy, ze tego nie odpuścimy.

Back
Do góry