PODZIĘKOWANIA ZA AKCJĘ INFORMACYJNĄ

PODZIĘKOWANIA

Koleżanki i Koledzy! Pracownicy KAS i Funkcjonariusze SCS!

Zarząd Główny ZZ Celnicy PL składa podziękowanie dla Was za akcję informacyjną jaką prowadziliście po spotkaniu 14.05.20r.

Wynik spotkania 14.05., na którym zostaliśmy poinformowani, że 6%(3% plus 3%) zamyka temat w roku bieżącym, a pozostała część może będzie przyznana w przyszłym roku, o ile sytuacja budżetu na to pozwoli(są świadkowie z innych ZZ na takie słowa kierownictwa KAS), spotkał się z ostrą negacją ogółu środowiska.

Powyższe, jak również próba przedstawienia środowisku, że 6% to sukces, zmusiło nas do podjęcia zdecydowanych działań.

Akcja informacyjna jaką przeprowadziliście przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. Nastąpiło po niej bardzo dużo reakcji ze strony Parlamentarzystów, jak również mass mediów.

Dzięki Waszej akcji pojawiły się także informacje, które dają nadzieję na zniesienie Naszej dyskryminacji.

ZZ Celnicy PL wszczął we wszystkich IAS, KSS i KIS spory zbiorowe przedstawiając postulaty w Waszej obronie. Jesteśmy przygotowani do przeprowadzenia dalszych inicjatyw, które tak jak akcja informacyjna muszą być masowe w całym KAS.

Z ubolewaniem należy podnieść, że działań w sprawie realizacji postulatów nie ułatwiają prowadzone równolegle kampanie dezinformacji i łagodzenia nastrojów w KAS, co może mieć także swoje przełożenie na zaangażowanie środowiska w czasie niezbędnych dalszych inicjatyw.

W chwili obecnej trwają rokowania w sprawie zgłoszonych postulatów, w tym oczywiście kwestii regulacji płac w 2020r. Oczekujmy spokojnie w najbliższym czasie na rozwój wydarzeń i trzymajmy rękę na pulsie.

Razem zwyciężymy!

Dziękujemy!

Z POZDROWIENIEM:

Przewodniczący

ZZ Celnicy PL

Sławomir Siwy

Attachments

Wiecie jak dyrektor IAS w Białymstoku postąpił w sprawie realizacji porozumienia z komitetem upadłościowym? Nagrody za 1 kwartał dla 40% pracowników, a wypłata wyrównania do 19 czerwca. Taką wartość mają te deklaracje, uzgodnienia i zapewnienia. I żeby nie było, tu nie chodzi o kasę, a o zasady! Tylko my mamy terminy i musimy ich przestrzegać, reszta to puste, niezobowiązujące słowa.

@HAN79 @bing @tosia
Macie rację, że najlepiej gdyby akcja protestacyjna była wdrożona od razu.
Nie zdecydowaliśmy się z kilku powodów. O jednym, wydaje się, że najważniejszym - mogę napisać.
Pisałem wielokrotnie, że to musi być działanie masowe, że RAZEM ZWYCIĘŻYMY.
Niestety część środowiska, wprowadzana w błąd, dała się zwieść i postanowiła czekać.
Trudno, ale nic straconego. Przed nami wciąż bdb okres na zaostrzenie działań ze względu na sytuację, nazwijmy ją geopolityczną.
Po 14.05. najważniejsze było, by "odkręcić" inicjatywę medialną MF i części środowiska, że jest porozumienie i wszystko gra. To się udało i nawet dobrze wyszło, że w najbliższym czasie możemy spokojnie obserwować jaki jest tego efekt.
Jeżeli MF wciąż będzie trwało przy swoim i chce zostawić dyskryminację, to im współczuję tego pomysłu. My nigdy tego nie zaakceptujemy i będziemy stale o równe traktowanie się upominać.
RAZEM ZWYCIĘŻYMY!

@HAN79 @bing @tosia
Macie rację, że najlepiej gdyby akcja protestacyjna była wdrożona od razu.
Nie zdecydowaliśmy się z kilku powodów. O jednym, wydaje się, że najważniejszym - mogę napisać.
Pisałem wielokrotnie, że to musi być działanie masowe, że RAZEM ZWYCIĘŻYMY.
Niestety część środowiska, wprowadzana w błąd, dała się zwieść i postanowiła czekać.
Trudno, ale nic straconego. Przed nami wciąż bdb okres na zaostrzenie działań ze względu na sytuację, nazwijmy ją geopolityczną.
Po 14.05. najważniejsze było, by "odkręcić" inicjatywę medialną MF i części środowiska, że jest porozumienie i wszystko gra. To się udało i nawet dobrze wyszło, że w najbliższym czasie możemy spokojnie obserwować jaki jest tego efekt.
Jeżeli MF wciąż będzie trwało przy swoim i chce zostawić dyskryminację, to im współczuję tego pomysłu. My nigdy tego nie zaakceptujemy i będziemy stale o równe traktowanie się upominać.
RAZEM ZWYCIĘŻYMY!
Ok, Wielu z nas było gotowym działać... masowe nigdy od razu nie będzie ale kropla drąży skałę. Przeżyłam tu wspólnie wile strajków właśnie na tym polega ktoś zaczyna reszta dołącza. Co gorsza teraz zaczynają się głosy ze to właśnie nas związek tłumi nie wiadomo po co.
Nie podwazam działań związku, wspieram i wierzę mimo wątpliwości w zasadność działań itp wiem ze stara się dojść bez użycia siły do konsensusu. Tylko nam zegar bije i czas nie jest naszym sprzymierzeńcem.

...
...

Czegoś tu nie rozumiem Sławku, więc wyjaśnij mi - proszę.

• Kto taki spośród nas "postanowił czekać" - z obserwacji Forum czy rozmów, nie dało się tego odczuć.
  • Jeśli odnosisz to do postawy KP/KU, to tym bardziej nie potrafię pojąć takiego argumentu - od kiedy bowiem ten Związek ogląda się na inne organizacje ??

Dopuszczam myśl, iż pewne "instytucje" związkowe tonują nastroje ludzi, ale oni sami ?!
Być może oślepłem, gdy ze wzburzenia krew jasna zalała mi oczy, ale nie zauważyłem, by gdziekolwiek
pomiędzy sobą głosili czy przekonywali się nawzajem do czekania. Oczywiście - było kilka cichych
sugestii (nie na tym Forum) - lecz tylko od znanych i zadeklarowanych "wazeliniarzy" ...

Ja miałem rozeznanie z całej Polski i forum, Ty z forum i jednego US. Stąd inaczej rozumiemy. Wielu, mając obraz jednej komórki, czy jednostki, może mieć oczywiście inny odbiór.
Ps. Samo forum, tak wnioskuję, także odczytaliśmy odmiennie. Ja czytam forum od 2008. Pamiętam 2012 i 2016 i jeszcze pomniejsze "zrywy" i to jak wyglądało to na forum. Biorę to wszystko pod uwagę, jak również głos naszych struktur z całej Polski, na temat sytuacji w poszczególnych jednostkach.

Dziękuję Ci Sławku za odpowiedź,
aczkolwiek zaznaczę, że moje rozeznanie było znacznie szersze.

Back
Do góry