Panie Siwy. Dlaczego 90 milionów?

Status
Zamknięty.
O czym wy tu szanowni koledzy (byli) mówicie...? 245 zł brutto? Toż to grosz dla zwykłych śmieci, nieudaczników... Jak oni Was traktują? Zarabiałem jako mkc 1400 zł po pięciu latach..., a teraz mam 2500 za dużo lżejszą robótkę w tej samej małej miejscowości... Lejcie to wszystko ciepłym moczem... Ci inteligentniejsi poza cłem zarobią przynajmniej razy dwa... P.S. Aż dziwię się, że przy takich możliwościach (lepszych niż mitycznych górników) zewnętrzna (wschodnia) granica UE nie jest jeszcze sparaliżowana...

Przeniesione cytaty:

fistach
--------------------------------------------------------------------------------

500 zł brutto to niby nieźle ale z drugiej strony jak niewiele. Ale zwróćmy uwagę na słowo "średnio". Oby szanowne Dyrektorstwo doceniło wreszcie szare szeregi a nie kadrę "dowódców" bo jeszcze trochę i nie będzie komu pracować. 2008 to będzie przełomowy rok w Służbie Celnej, zbyt wiele osób traci już cierpliwość i wiarę że idziemu ku lepszemu

Gość
--------------------------------------------------------------------------------

"Srednio" czyli Dyrektor 900, Naczelnik 500, zwykły celny 100 i jest średnio 500zł jest.

Proszę nie wliczać do tych 500 zł obniżki skł.rentowej,która juz była czyli około 100 zł brutto.I już nam sie robi w ten sposób 400 zł srednio brutto.Przecież to jest to wszystko od Zyty a od PO i PSL dostaniemy po ...........

Mnie to mniej interesuje ile dostane podwyżki, bo to i tak pewnie jakieś grosze bedą, od tego czy pracując na granicy nadal będe pajacem w zielonym mundurku z lat 30-tych zeszłego wieku, który nic nie może i z którego śmieją się nie tylko ludzie przekraczający granice ale i ci z którymi pracuje czyli SG. Oni z nas kpią i mają rację ponieważ wszelkie formy wspólpracy z nami traktują z przymróżeniem oka.Dlatego że nasza służba wygląda tak i ma takie kompetencje że jakby się wzieło zwykłego szarego człowiek z ulicy to on ma takie same kompetencje w pewnych sprawach i wiedze co i my. U nas wyniki tam gdzie pracuje to jest przypadek zero organizacji. To naprawde się nadaje do TV albo należałoby poinformować władze UE jak my SC pracujemy na granicy wschodniej. Brak profesjonalizmu poprostu poraża!!!!!!!!! Ktoś może zaraz napisze mów za siebie, my pracujemy dobrze!! Szczerze mówiąc mamy zerowe pojęcie o wielu sprawach i robimy tylko sztuke dla sztuki przy obecnym poziomie wyszkolenia i kompetencji!

A ja mam pytanie a raczej prosbę do Pana S. Siwego o podanie pewnych faktów i przyblizenie toczacych sie rozmów z rzadem. Nasuwaja sie rózne refleksje np: skoro poprawka została zaakceptowana przez Pis, PSL i LID to kto ja orzucił - PO ? Skoro tak to co dały rozmowy z Chlebowskim , negocjacje z MF jak to własnie głosami tych ludzi " odebrano " nam te 90 mln. Skoro PO gra na zwłoke i mówi np: " celnicy " poczekajcie wszystko będze ok wasz wniosek jeszcze raz bedzie głosowany a my go poprzemy -to jaka mamy gwarnacje tego, ze inni np; lekarze, górnicy itp nie maja takich samych gwarancji i zapewnien. Panie Siwy czy ma Pan solidne podstawy aby dawać nam nadzieje na te 90 mln. ? I jak to jest na chwilę obecna mamy wywalczone 500 czy 400 zł brutto ?

Proszę nie wliczać do tych 500 zł obniżki skł.rentowej,która juz była czyli około 100 zł brutto.I już nam sie robi w ten sposób 400 zł srednio brutto. Przecież to jest to wszystko od Zyty ...
Pisząc o 500zł miałem na myśli całą obniżkę składki rentowej i przez to wzrost naszej płacy, także obniżkę składki, która już nastąpiła w 2007 roku.
Panie Siwy czy ma Pan solidne podstawy aby dawać nam nadzieje na te 90 mln. ?
Zacznę od tego, że to nie ja a nowe KW Federacji ma pewne podstawy. Ja tylko w tym uczestniczę jako inicjator części przedsięwzięć.
W tej sprawie już napisałem, że podstawy są i pochodzą od przedstawicieli wszystkich partii politycznych w tym także rządzących, również PO. Pisałem także, że jak tylko zorientuję się, że jesteśmy zwodzeni to natychmiast z ramienia naszego ZZ będziemy wnioskować o podjęcie działań protestacyjnych, w chwili obecnej nie znajdujemy jednak ku temu podstaw, gdyż mamy konkretne zapewnienia od polityków praktycznie wszystkich opcji politycznych.
Ale co zrobi ostatecznie nowe KW i czy w przypadku przegrania tych 90 mln podejmie działania protestacyjne, to ja tego niestety nie wiem.

wiceprzewodniczący Federacji napisał:
Proszę o zwrócenie uwagi, że pierwszy raz od dłuższego czasu postrzga się nas pozytywnie. Uczestniczyłem w negocjacjach jak pozostałych 5 osób. Proszę zauważuć, iż koalicjant i nie tylko on, zauważa nasze potrzeby. Nie można negować wszystkiego. Zapewniam Państwa, że nowo wybraney KW jest złożony w całości z komitetu negocjacyjnego. Jest wiele dróg do osiągnięcia celu- nie tylko jedna. Zaczynają nas zauważać. To jest ważne. Trwa z naszej strony ciągły lobbing. To jest początek drogi- jak mawiają mędrcy- ABY przejść drogę, która ma 1000m należy zacząc ja od 1 m. A swoją drogą jak daleko mogliśmy już zaś gdyby nie...
autor: ~Jacek Staniszewski

przecież obniżka składki emerytalnej to nasze mniejsze emerytury , to nasze pieniądze i to mają być podwyżki???to wliczmy moze lata 2001-2007 to będzie 1000 zł.Panie Sławku litości. :oops: :oops: :oops:

To dlaczego Panie Sławku poprawka nie przeszła ? Dlaczego PSL a nawet poseł .... z mniejszości niemieckiej są za nami a PO od którego zależy wszystko zagłosował przeciw ? W co tu sie gra ?
Prosze przyznac, że dla ludzi obserwujacych to wszystko z boku jest to dziwne i niepokojące !!!
Po co było to głosowanie skoro z góry wszystko było jasne ???

slawomir.siwy napisał:
Pisząc o 500zł miałem na myśli całą obniżkę składki rentowej i przez to wzrost naszej płacy, także obniżkę składki, która już nastąpiła w 2007 roku.

Nie no ja nie mogę. Z takim podejściem to tu nigdy nie będzie dobrze.

Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji. Odchodzę na wiosnę.

Czy ja napisałem gdzieś, że kwota 245zł plus wzrost o 2,3% kwoty bazowej oraz obniżka skłądek rentowych, czyli łączna podwyżka o 500zł brutto na etat jest dla nas satysfakcjonująca. Napisałem tylko, że nawet te podwyżki były zagrożone.
Po co podjąłem starania o przesunięcie dodatkowej kwoty rzędu 90mln zł?
To dlaczego Panie Sławku poprawka nie przeszła ?
Bo za późno podjęliśmy działania, a zwłoka wynikła z negacji prawnej możliwości do działania Zespołu Negocjacyjnego(obecnego KW Federacji), przez byłą przewodniczącą.
Gdybyśmy tydzień wcześniej podjęli działania to te środki byłyby już w dziale budżetu pt. izby i urzędy celne.

Też się czuję troche oszukany ( wprowadzony w błąd ) bo co mnie obchodzi, to co już mam od lipca !!! Pisał Pan ze od nowego roku mamy 500 zł ( oczywiscie należy sie domyśleć się że brutto ) czyli ok. 330 zł netto a dzisiaj dowiadujemy sie że to już 400 zł brutto czyli ok. 250 zł brutto :idea: a tak wogóle to wszystko idze w dobra strone i w przyszłym roku nasza poprawka w komisji przejdzie ale nie będzie to 90 mln tylko 9,0 mln.
W/g mnie Panie Sławku powinniscie WY jako zawiazkowcy częściej i dokładniej informować nas o swoich działaniach.
I tak na koniec aby uciąc wszelkie dywagacja o ILE według waszych optymistycznych prognoz wzrośnie średnio nasza pensja w porównaniu do dnia DZISIEJSZEGO czy XII .2007 :?: :?: :?:

sejmowa komisja powiedziała NIE , na co Pan jeszcze liczy?O czym chce Pan pisać po zamknięciu budżetu ?chyba o tym,, znów nas wypieprzyli ''

wiceprzewodniczący Federacji napisał:
Proszę o zwrócenie uwagi, że pierwszy raz od dłuższego czasu postrzga się nas pozytywnie. Uczestniczyłem w negocjacjach jak pozostałych 5 osób. Proszę zauważuć, iż koalicjant i nie tylko on, zauważa nasze potrzeby. Nie można negować wszystkiego. Zapewniam Państwa, że nowo wybraney KW jest złożony w całości z komitetu negocjacyjnego. Jest wiele dróg do osiągnięcia celu- nie tylko jedna. Zaczynają nas zauważać. To jest ważne. Trwa z naszej strony ciągły lobbing. To jest początek drogi- jak mawiają mędrcy- ABY przejść drogę, która ma 1000m należy zacząc ja od 1 m. A swoją drogą jak daleko mogliśmy już zaś gdyby nie...
autor: ~Jacek Staniszewski

Wśród "dołów" pracowniczych wytworzono mit, ze popiera nas Pan Chlebowski. Jak bardzo nas ten Pan ( i jego formacja polityczna) popiera, przekonaliśmy się podczas głosowania na Komisji Fin. Publ.

Powstaje pytanie: Co dalej KW? jakie działania podejmiecie?
chyba, że satysfakcjonuje was te 500 zł (które - bądź, co bądź, zawdzięczamy Z.Gilowskiej, a nie Panu Ch.)

A to było tak - godz: 18.00 komisja finansów odrzuca głosami PO podwyżki dla nas , godz. 18.05 poseł Chlebowski zapewnia ..." celnicy nie bójcie sie wiem że jest ciężko obiecuję wam podwyżki od 2008... " - a KW pokłoniła się w pas i poszła do domów.
PO co było to głosowanie ? Może pod publiczkę do innych ZZ aby zobaczyli że naprawde jest ciężko, że nawet celnicy nie dostali !!!!
Mam taką nadzieję !!!

.... "a zwłoka wynikła z negacji prawnej możliwości do działania Zespołu Negocjacyjnego(obecnego KW Federacji), przez byłą przewodniczącą. ... ''
Przyznam szczerze ale ja już sie pogubiłem i nic nie rozumiem.
To zanczy że komisja finansów tak wyliczyła głosy aby poprawka nie przeszła ??? A co by było gdyby niedajboże ktoś się pomylił i w głosowaniu wyszło 24-20 dla nas ???
Kiedy ma być powtórne głosowanie ?

Plan działania wybiega znacznie poza KFP, tak więc uspokajam wszystkich wątpiących. Mam nadzieję, że nowe KW Federacji łatwo broni nie złoży. Przygotowałem już kolejny ruch, ale jego wykonanie należy do KW.
A tak na marginesie, niech mi ktoś przypomni kiedy ostatnio była głosowana z inicjatywy ZZ jakaś poprawka w sprawie przesunięcia środków na wynagrodzenia dla izb i urzędów celnych?

I brawa Wam za co !!!
Nie przypominam sobie także takiego dialogu ZZ z pozostałymi zollami. Dziwi jednak ta skromność informacji - to tak jak byście się czegoś obawiali .....

Już tłumaczyłem dlaczego jestem powściągliwy w przekazywaniu informacji. Obiecałem także, że wszystko zostanie opisane po końcowym przyjęciu budżetu.
Sławomir Siwy

Status
Zamknięty.
Back
Do góry