Panie Siwy. Dlaczego 90 milionów?

Status
Zamknięty.
Byłem tam w piątek wieczór i jak widać nie jestem zaskoczony.
Głosowanie poprawek dla SC przegraliśmy 24 do 20, ale na tym nie koniec.
Spokojnie. Opiszę wszystko po końcowym przyjęciu budżetu. W chwili obecnej obroniono podwyżki wpisane przez poprzedni rząd 2,3 % kwoty bazowej i 245 zł średnio na etat plus oczywiście słynne już kliny. Razem z wspomnianymi klinami możemy mówić o około 500zł. Ale jak napisałem to nie koniec działań nowych władz Federacji o wzrost płac.

Witam. Czy mogę prosić o wyjasnienie co to są te "kliny podatkowe". Z góry dziękuje.

Te kliny to obniżenie składki rentowej. A kto poparł nasze poprawki i kto je złożył?

Co to są średnie podwyżki? Może ktoś wyjaśnić? Czy robol na granicy dostanie 50 brutto a dyrektor 10 000 i średnio z tego to jest 245 zł? 50 brutto to jest 30 netto. 30 netto to się zarabia w pół godziny na szmacie w Norwegii i ma się tam szacunek a nie to co tu że wstydzę się przyznać gdzie pracuję (ale już niedługo!)

Jak donosi dzisiejszy „PARKIET ”:

„ W piątek wieczorem Komisja Finansów Publicznych odrzuciła poprawkę zmierzającą do zwiększenia o 90 mln zł rezerwy przeznaczonej na podniesienie wynagrodzeń funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej. Celnicy grożą zaostrzeniem trwającego protestu. Zapowiadają strajk włoski.
Jak się dowiedział "Parkiet", od jakiegoś czasu trwały negocjacje związków zawodowych celników z członkami Komisji Finansów Publicznych. Podczas jednego ze spotkań ustalono, że poprawkę w sprawie wynagrodzeń złoży poseł Ryszard Galla, reprezentujący w Sejmie mniejszość niemiecką. Chodziło o to, aby wniosek nie był kojarzony z żadną opcją polityczną, bo jako taki miał większą szansę na przyjęcie.

- Polskie Stronnictwo Ludowe uważa, że poprawka dotycząca podniesienia wynagrodzeń celników jest logiczna i zasadna. Uposażenia pracowników Służby Celnej są niskie - powiedział "Parkietowi" poseł Jan Łopata, zastępca przewodniczącego sejmowej komisji finansów. Jego zdaniem, postulaty celników są słuszne, ponieważ ewentualne kłopoty na granicach poważnie zagraża-ją wpływom do budżetu państwa. Poseł dodaje jednak, że koalicja zaplanowała poparcie tylko tych poprawek, które wiążą się z podniesieniem płac pracowników oświaty oraz zmniejszeniem deficytu budżetowego. - Poseł Galla zgłosił poprawkę, ale, niestety, nie uzyskała ona poparcia komisji - stwierdził Łopata. Poinformował również, że przedstawicielka Ministerstwa Finansów zapewniła komisję, iż w zaplanowanej rezerwie są pieniądze na podwyżki dla celników. - Pani minister Elżbieta Suchocka-Roguska nieoficjalnie przyznała, że już zarezerwowane w budżecie środki wystarczą na podniesienie uposażeń funkcjonariuszy Służby Celnej średnio o około 500 zł brutto - dodał poseł Łopata.”

Nasze poprawki(bo były dwie) poparł też PiS i LiD. Na tym nie koniec, ponieważ nowe władze Federacji mają juz sprecyzowany kolejny krok, który przybliży nas do realizacji zamierzonego celu

Jan Łopata- mądrego to i miło posłuchać. Dobre i 500 brutto z 1500 brutto trochę żeście zjechali :( szkoda. To ile taki MKC może mieć od stycznia? 2000netto nie ma szans :(

To nie koniec działań. Na razie obroniono przesunięte wcześniej środki dajace podwyżkę rzędu 500zł średnio na etat z klinami podatkowymi, które były cholernie zagrożone, co nie oznacza w żadnym razie, że odpuszczamy wspomniane 90 mln zł.

Te średnio 500 zł brutto to dla nas mkc z 1,2,3 letnim stażem wynosić będzie około 100 zł netto.Może troszkę więcej.Czy takie podwyżki mają nas zachęcić do pozostania w służbie???Zobaczymy co się wydarzy po Nowym Roku?!Wiele osób (głównie młodych mkc) pożegna się!

Żegnam celną brać. Odchodzę...
W nowej robocie nie odpowiadam za nic i mam w pierwszym dniu 2000 na łapkę. A w cle 1500 po 6ciu latach roboty (bardzo ciężkiej), pisaniu wątpliwych decyzji, życzę Wam szybkich decyzji, bo Was jako na ogół ludzi wykształconych mają za zwykłych ch... Powodzenia

Panie Sławku proszę przybliżyć nam kulisy działań w Sejmie.
Podwyżka 500zł to dla mnie bardzo dużo. Patrzę realnie na to co jest w kasie państwa, dziękuję. pracuję 9 lat i tylko raz dostałam podwyżkę, chcę powiedzieć że dużo niższą od 500zł.
Na ile mogę liczyć jako 9 letni MKC?

graja z wami

Nie można się na 500zł brutto zgodzic łaski nie robia te 500zł to będzie za likwidację mundurówki premii i 13 może więc i tak wyjdą na swoje

Kod:
To nie koniec działań. Na razie obroniono przesunięte wcześniej środki dajace podwyżkę rzędu 500zł średnio na etat z klinami podatkowymi, które były cholernie zagrożone, co nie oznacza w żadnym razie, że odpuszczamy wspomniane 90 mln zł.[quote]

panie Siwy nie wyobrażm sobie, że średnio czyli począwszy od mkc a skończywszy na ekspercie każdy dostanie 500 brutto. To by bylo draństwo niesłychane. Chciałbym aby władze federacji juz przygotowaly projekt ewentualnego podziału z uwzględnieniem likwidacji kominów płacowych.Jak podwyżki spowodują, ze kominy płacowe miedzy starymi a młodymi jeszcze bardziej się wydłużą to biada wam związkowcy.[/quote]

Związki Zawodowe będąc między pracownikami chyba wiedzą co będzie po 1 stycznia 2008? To jest data ostateczna o której nie trąbimy na forum ale mówiliśmy między sobą przez cały 2007 rok. Dla ułatwienia powiem że nie chodzi o żadne strajki, protesty, akcje, pisanie petycji itp.

Panowie , powodzenia jeśli chodzi o te 90mln, jeśli tego nie wynegocjujecie, to nie sądzę że te zagwarantowane podwyżki coś zmienią . bo średnio 245 zł , to po nowym roku oddamy z naszych portfeli na podwyżki prądu, jedzenia, itp

I kwartał 2008 będzie bardzo pracowity w kadrach jeżeli nie bedzie konkretnej podwyżki

Status
Zamknięty.
Back
Do góry