Panie Siwy. Dlaczego 90 milionów?

Status
Zamknięty.
Witam. Korzystając z odrobiny wolnego czasu w przerwie obrad Zjazdu Federacji, który w końcu zmienił władze Federacji ZZSC, pragnę przeprosić i poinformować jednocześnie, że w temacie tego wątku wypowiem się później. Przepraszam, ale również dla dobra całej sprawy na razie wstrzymam się z komentarzem.
Proszę nie zmieniać tematu wątku, gdyż wpisy nie na temat będą od tej chwili kasowane. Tego typu dyskusję można prowadzić w innym dziale tego forum.

Proszę Panowie Admini powiedzieć coś o zarobkach bo nie wiem czy się mam zwalniać czy jeszcze parę miesięcy poczekać?Trochę mi szkoda po 15 latach służby :cry:

Projekt budżetu dopięty na ostatni guzik. Belfrom ma przybyć, a co dla nas? Myślę, że możesz śmiało szukać pracy. Być może dostaniemy jakieś marne grosze, które i tak nic nie znaczą (trzeba mieć świadomość, że z nowym rokiem czekają nas podwyżki).
Ludzie spoza sfery budżetowej mają i tak większe aspiracje. Wystarczy posłuchać czego żądają górnicy (chcą podwyżki o 10 % tego co mają teraz - czyli 400 zł) albo nauczycieli, nie mówiąc już o lekarzach. Dziwnym trafem właśnie te grupy są najlepiej zorganizowane i najskuteczniej protestują.
A spoza budżetówki np. pracownicy Fiat Auto Poland żądają 1000 zł podwyżki od nowego roku i grożą eskalacją protestu.

Słuchacie PSL wytargowało 28 mln zł dla Straży Pożarnej a co dla nas wytargowaliście związkowcy ? Gdzie te 90 mln ?

Proszę Panowie Admini powiedzieć coś o zarobkach bo nie wiem czy się mam zwalniać czy jeszcze parę miesięcy poczekać?Trochę mi szkoda po 15 latach służby
Poczekać. Nowe władze Federacji podjęły konkretne działania w tej sprawie. Działania, które dotychczas były blokowane przez wiadomą osobę i jej opcję. Już w pierwszym dniu po wyborach w Federacji widzę dużą szansę na wprowadzenie w życie rozwiązań, z których powinniśmy być w większości zadowoleni. Mam na myśli tylko rozwiązania płacowe, gdyż na tym na razie skupiają się nowe władze Federacji ZZSC.

Jeżeli ktoś chce skomentować wyniki wyborów w Federacji ZZSC oraz zachowanie niektórych ZZ to zapraszam do tego wątku:
http://www.celnicy.pl/viewtopic.php?t=2449&start=30

Panie Siwy, z niemałą nadzieją (być może jestem zbyt naiwny)oczekuję pozytywnych i zwłaszcza skutecznych działań nowowybranych władz związkowych, choć pozostało zaledwie kilka dni na interwencję, by budźet na 2008 wreszcie docenił celników.
Swoją drogą dwa dni temu wspominał Pan, że podzieli się z nami jakimiś pozytywnymi wiadomościami w tej sprawie, no i ... czyżby nie były już takie pozytywne...???

Są pozytywne, ale proszę wybaczyć gdyż zmieniłem zdanie, nie będę na tym etapie nagłaśniał sprawy dla jej dobra. Zrobię to na pewno, jednak jeszcze nie teraz, prawdopodobnie dopiero po końcowym uchwaleniu budżetu przez Sejm.
W chwili obecnej(jeśli ustawa budżetowa zostanie w takim brzmieniu przyjęta) średnia podwyżka wyniosłaby na etat 245zł plus dodatkowo wzrost o 2,3 % kwoty bazowej. Dodając do tego tzw. kliny podatkowe mamy około 500zł(podwyżka nie dotyczy UKS i MF)
W piątek Kom. Finansów Publicznych pozostawiła wszystkie środki, które zostały już wcześniej przesunięte z rezerwy budżetowej.
Nowe władze Federacji ZZSC będą kontynuować działania o zabezpieczenie dodatkowych 90 mln, które dałyby wspomniany mnożnik kwoty bazowej rzędu 2,36.
Co w tej sprawie zostało zrobione postaram się opisać po ostatecznym uchwaleniu budżetu przez Sejm.

A czy zamierzacie podjąć jakieś działanie w związku z uzyskaniem nowych przywilejów dla naszej słuzby i lepszą ochroną prawną funkcjonariuszy? Może czas zadbać by ta słuzba zaczeła wyglądać profesjonalnie a nie tak jak teraz?

Poczekam zaufam ostatni raz zobaczymy czy problem leżał po stronie I.F. czy w ogólnej niebotycznie wielkiej niemożności zrobienia czegokolwiek i zainteresowaniu wyłącznie grzaniem ciepłych stołków.Panie Sławku-do dzieła!!! :?

Cytat:
A czy zamierzacie podjąć jakieś działanie w związku z uzyskaniem nowych przywilejów dla naszej słuzby i lepszą ochroną prawną funkcjonariuszy?
To naturalne. Jest to jednak temat najtrudniejszy. Przypomnę, że od czasu podpisania z Rządem RP POROZUMIENIA, w którym Rząd zobowiązał się do traktowania naszej grupy w sprawach statusu emerytalnego i socjalnego na poziomie SG minęło już 10 lat -
10 bezowocnych lat.
Przepraszam, że dopuszczam zbaczanie z tematu. Proszę jednak aby nie kontynuować już dyskusji o innych tematach w tym wątku.
O emeryturach może tutaj http://www.celnicy.pl/viewtopic.php?t=777&highlight=emerytury
a o ostatnim Zjeździe Federacji i nowych władzach Federacji tutaj
http://www.celnicy.pl/viewtopic.php?t=2449&start=30

A ja w dalszym ciągu mam nadziej, że w końcu będzie lepiej w słuzbie celnej. Nadzieję mam pomimo tego co mnie od tej słuzby spotkało. Alokacja jest tym najwiekszym złem, które mnie spotkało/nie bez małego udziału kochanych związków zawodowych/. Mimo to z optymizmem patrzę na nowy rok i nową władzę. Wydzaje miśe, że ludzie pokroju Pana Siewego i Pana Staniszewskiego są w stanie coś zmienić w naszym celniczym światku. Bądźmy wszyscy dobrej myśli.

Panie S. Siwy mam pytanie czy " embargo " na wiadomości odnośnie naszych płac ( podwyżek ) związane jest z negatywnym odbiorem medialnym takiej wiadomości innych grup zawodowych np; lekarzy, górników, nauczycieli ..... czy zachodzi taka obawa że w momencie nagłośnienia wywalczonych podwyżek naszych płac byłby ostry sprzeciw tych grup zawodowych i to jest faktycznym powodem braku jakichkolwiek informacji w jakże interesującej i ważnej nas materii ?
Dokładnie tak, nie chcemy rozgłosu. Nowe władze Federacji po pierwszych działaniach miały już zainteresowanie TVN i Polsatu. Niezdecydowaliśmy się jednak na udzielanie komentarzy mediom, bo to akurat w chwili obecnej tylko może zaszkodzić.
Obiecałem, że sprawę opiszę po końcowym uchwaleniu budżetu i tego się trzymajmy.

no...tego to ja już naprawdę nie rozumiem...zawsze uważałem , że największym grzechem naszych związków jest właśnie brak działania na polu mediów...w porównaniu ze SG jesteśmy nikim...dziennikarze nie rozróżniają straży granicznej od celników...na koryntii jest przegląd prasy, tytuł : celnicy biora łapowki, pierwsze zatrzymania ( czy jakoś tak , dokładnie nie pamietam, ale tytuł wyrażnie mówi o celnikach ) czytam i oczom nie wierzę, cały artykuł poswięcony straży granicznej...hospody pomyłuj...!!!!!!!! o ile sobie przypominam, nasze związki poparły działania protestacyjne innych grup zawodowych, więc nie rozumiem teraz dlaczego ci inni mogą mieć coś przeciw podwyżkom dla nas...przecież oni wszyscy ( może za wyjatkiem pielegniarek) zarabiają lepiej niż my...lekarze uzasadniają to swoim wykształceniem, ciagłym doszkalaniem się, odpowiedzialnością za wykonywany zawód...a my to co...? może ktoś kiedyś zbierze razem te wszystkie ustawy, rozporzadzenia itp, które musimy znać, stosować...i uczyć się ciągle...nowelizacja do nowelizacji...i od nowa, bo wiedza sprzed pół roku jest już nieaktualna...stare błędy są dalej powielane, jeżeli media nie zmienią naszego wizerunku w społeczeństwie, to kto to zrobi...? sami nie damy rady...proszę to przemyśleć panie Sławku...

GOOL ma rację. Musimy zmienić nasz wizerunek w społeczeństwie. A na to muszą pracować wszyscy. Lecz nie wszyscy mamy dostęp do mediów i dlatego tak ważna jest w tym zakresie rola ZZ. Ja osobiście uważam, że bez poparcia społecznego mamy małe szanse ugrać coś więcej, niż dla świętego spokoju proponuje MF. A to co proponują jest, żenujące w aspekcie postępującej inflacji.

slawomir.siwy napisał:
Są pozytywne, ale proszę wybaczyć gdyż zmieniłem zdanie, nie będę na tym etapie nagłaśniał sprawy dla jej dobra.

Rób co uważasz za konieczne, masz poparcie wielu fc z "dołu"

Właśnie dzisiaj podano, że poprawki podnoszace rezerwę o 90 mln na wynagrodzenia dla celników zostały odrzucone w komisji budżetowej w piątek wieczór :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Rogucka -Suchocka powiedziała że dostaniemy 550 brutto :evil: co za kłamstwo :!: :evil:
245+ 5% to nie daje 500 brutto no chyba z rentowymi z roku 2007

I znowu nas okłamują :evil: :!:
Sprostuj Sławek jeśli to nie jest prawdą :?:

podwyżki

artykuł w dzisiejszym parkiecie informuje o zabraniu celnikom podwyżek 90 mln

Status
Zamknięty.
Back
Do góry