Oświadczenie Zarządu ZZ Celnicy PL w związku ze skierowaniem wniosku do Ministra Finansów o zmianę Zarządzenia ws. psów służbowych w S.C.

pies%20foto.jpg
Oświadczenie

Wobec licznych zapytań o komentarz, kierowanych do Związku ZZ Celnicy PL w sprawie przepisów dot. psów służbowych oświadczamy co następuje:

Zarządzenie Ministra Finansów w sprawie szkolenia przewodników psów służbowych i psów służbowych w Służbie Celnej oraz utrzymania tych psów z 23 listopada 2011r nie przewiduje możliwości i podstaw prawnych finansowania przez Izbę Celną opieki nad psami wycofanymi ze służby, natomiast przewiduje eutanazję psów, które po wycofaniu ze służby nie znajdą opiekuna.

Ze względu na wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 8 grudnia br. oraz orzeczenie kolejnej kary dyscyplinarnej w dniu 2 grudnia br. wobec Przewodniczącego Związku, za reprezentowanie stanowiska Związku w mediach, ZZ Celnicy PL nie będzie przedstawiał w tej sprawie komentarzy.

Wszystkich zainteresowanych odsyłamy do treści Zarządzenia, opinii prawników oraz Rzecznika Prasowego Ministerstwa Finansów.

Z up. Zarządu:
ZZ Celnicy PL