• Witaj na stronie i forum Związku Zawodowego Celnicy PL!
    Nasz Związek zrzesza 7879 członków.

Wstąp do nas! (KLIKNIJ i zapisz się elektronicznie!)
    Jeśli wolisz zapisać się w tradycyjny sposób pobierz i wyślij odpowiednią deklarację Deklaracja członkowska I Deklaracja członkowska dla emerytów, rencistów i zwolnionych
    Korzyści i ochrona wynikająca z członkostwa w ZZ Celnicy PL (KLIKNIJ) plus inne benefity, np. zniżki na paliwo!
    Jeżeli podejmiesz decyzję o rezygnacji z członkostwa w Związku Zawodowym CELNICY PL pobierz, wypełnij i prześlij druk Rezygnacja_z_członkostwa
    Składki członkowskie należy wpłacać na konto: 44 1600 1462 0008 2567 1607 7001 w BGŻ BNP PARIBAS
    ZZ CELNICY PL ul. Otmuchowska 50, 48-300 Nysa, NIP: 7542935512, REGON: 160186970, KRS: 0000303717
    Znajdziesz NAS na FACEBOOK -Zarząd Główny Związku Zawodowego Celnicy PL Liczba obserwatorów: ponad 4,8 tys. LINK

Opinia ZZ Celnicy PL do projektu ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji ...

Publikujemy opinię ZZ Celnicy PL wysłaną w dniu 05.06.2019r. do projektu ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji ...
Projekt ustawy wpłynął z MSWiA do ZZ drogą mailową dnia 04.06.

Attachments

Ostatnia edycja:
każdy z nas ma indywidualną sytuację i ma możliwość dokonania wyboru na jaką emkę odejdzie.Honorcia ma rację, bo ja jestem prawie w identycznej sytuacji gdyż dobiegam do 60-tki.Proszę byście dzielili się tu informacjami w tym temacie, by pomóc w wykonaniu wyboru.

każdy z nas ma indywidualną sytuację i ma możliwość dokonania wyboru na jaką emkę odejdzie. Honorcia ma rację, bo ja jestem prawie w identycznej sytuacji gdyż dobiegam do 60-tki. Proszę byście dzielili się tu informacjami w tym temacie, by pomóc w wykonaniu wyboru.

Indywidualna sytuacja każdego - o której piszesz - to decydujący element dokonania wyboru,
więc konkretna pomoc/podpowiedź jest niezmiernie utrudniona. Istnieją jednak pewne zasady/przepisy, wskazujące np. od której opcji rozpocząć rozważanie (własne) decyzji.

Podejmując rozważanie trzeba pamiętać, iż w ŻADNEJ z opcji, NIE DA SIĘ POMINĄĆ indywidualnego przeliczania wartości, możliwych do uzyskania kwot emerytur!

I tak, na pewno - należy wpierw pomyśleć o E. Mundurowej, gdyż jej posiadanie, nie wyklucza
otrzymania E. ZUS'owskiej za pozostałe, niezaliczone do EM lata, w dodatku nie determinując
konieczności wystąpienia także o EZ w jej bezpośrednim terminie. Daje to możliwość dalszego
"dopracowywania" do EZ. Skorzystanie zaś z EZ, pozbawia prawa do EM.

Bardzo poważnym argumentem, jest posiadanie wystarczających lat wypracowanych w
szczególnym charakterze, dają one bowiem możliwość zyskania dwóch dodatkowych korzyści:
podwyższenia %, a także wcześniejszego przejścia na EZ.

Ja sam - zaznaczam - subiektywnie, chcę wpierw wystąpić o EM. Liczę się z tym, iż ze względu na przyjęty niski (40%) poziom początkowy wyliczeń dla lat służby, za lata te mogę
w ogólnym bilansie trochę kasy stracić, lecz nie aż tyle, by nie podjąć "ryzyka", by np. po
uznaniu kiedyś lat w SC przed 1999 r. do EM, móc je odzyskać i to wielokrotnie zwłaszcza,
że do EZ sporo mi jeszcze brakuje.
Dla osób, którym ode mnie bliżej do EZ, a rozważających taką opcję dodam, iż posiadając już
i EM i EZ, w wypadku uznania lat służby przed 1999 r. możliwa jest ich "zamiana".

Przeliczałam emeryturę jaką dostałabym z ZUS wraz z rekompensatą i kwotą emerytury kapitałowej z OFE, gdyż suwak OFE dochodzi już u mnie do końca, no i doliczyłam również składki od stycznia do 15 września 1999, wychodzi mi, że emerytura mundurowa wg obecnie wyliczanych zasad + ZUSowska jest dla mnie korzystniejsza.

Przeliczałam emeryturę jaką dostałabym z ZUS wraz z rekompensatą i kwotą emerytury kapitałowej z OFE, gdyż suwak OFE dochodzi już u mnie do końca, no i doliczyłam również składki od stycznia do 15 września 1999, wychodzi mi, że emerytura mundurowa wg obecnie wyliczanych zasad + ZUSowska jest dla mnie korzystniejsza.

To chyba nie budzi wątpliwości

Pytanie brzmi, czy emka mundurowa z 10 lat, czy jak w in służbach z ost pensji

kwestia liczenia z ostatniej pensji opisałem w 32 post., dlatego we wszystkich służbach przyjętych od 01.01.13 uchwalono z 10 lat, aby nikogo nie kusiła stara praktyka. to była odpowiedż dla honorci, co potwierdził abarks.
gosiak masz rację, że trzeba się informować o sprawach emerytalnych. ja i inni emeryci którzy przetarli szlak mogą zawsze co więcej powiedzić na te tematy. dyskusja czy lepiej z 10 lat czy z ostatniej była by ok, gdyby można było sobie wybrać opcje lepszą, ale na teraz nie ma takiej możliwości. można wybrać tylko lata lepsze do naliczenia ale w ramach tych 10. ja nie wybierałem lat to policzono te ostatnie 2008-2017 wskażnik 123,51% co dało 6.366,69 jako kwota podstawy.

ważne aby nie przegapić nagrody jubileuszowej, ja za 44 lata i 1 m-c pracy/służby otrzymałem 400% za 45 lat.
Pozostaje tylko pogratulować tak długiej służby i życzyć dużo zdrowia na emeryturze. U mnie dopiero 30 lat w przyszłym roku ale tak jak piszesz w lipcu byłoby 29 i jeden miesiąc i ustawowo nagroda by była wypłacona w razie odejścia na emkę.

Do @cat

"Bardzo poważnym argumentem, jest posiadanie wystarczających lat wypracowanych w
szczególnym charakterze, dają one bowiem możliwość zyskania dwóch dodatkowych korzyści:
podwyższenia %, a także wcześniejszego przejścia na EZ."

Napisz mi proszę co masz na myśli pisząc o możliwości wcześniejszego przejścia na EZ w przypadku lat w szczególnym charakterze. Może ja czegoś nie wiem ?

Napisz mi proszę co masz na myśli pisząc o możliwości wcześniejszego przejścia na EZ w przypadku lat w szczególnym charakterze. Może ja czegoś nie wiem ?

Mam na myśli to, że przy spełnieniu określonych warunków, zawartych w przepisach:

• Ustawa z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych
  • Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 października 2011 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze
  • Ustawa z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych
  • Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 października 2011 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze
a dotyczących pracy w szczególnym charakterze, można zakończyć pracę w wieku K/M - 55/60 lat, uzyskując "wcześniejszą emeryturę", "emeryturę pomostową" lub "świadczenie przedemerytalne".
Wybacz, lecz nie jestem w stanie wyjaśnić tego w prosty sposób, bo proste to nie jest lecz dosyć złożone i sam prosząc znajomą z ZUS o wyjaśnienia, nie potrafię tego powtórzyć.

@cat dziękuje za info, ale z tego co wiem jak przejdziesz na wcześniejsza emeryturę z uwagi na pracę w szczególnym charakterze to zapomnij o doliczeniu rekompensaty do swojej emerytury. A ponadto z mojej wiedzy wynika, iż kwestia korzystania z wczesniejszej emerytury w wieku 60 lat w przypadku mężczyzn i 55 lat kobiet (w przypadku pracy w szczególnym charakterze) - została zamknięta chyba w 2011 lub 2013r. (dokładnie nie pamiętam)- mogła z tego korzystać osoba która na podany rok 2011 czy 2013 kończyła właśnie wiek 55 K lub 60 M. A właśnie ta praca w szczególnym charakterze jest rekompensatą za to, że nie można już przejść na wcześniejszą emkę z ZUS bo to zostało już definitywnie zamknięte w tych latach jak ktoś nie wyrobił się z wiekiem. Dziękuję i przepraszam Cię za kłopot w wyszukiwaniu tych aktów prawnych, ale chyba warto poczekać. Pozdrawiam

Jeden z moich znajomych powiedział : nie ważne ile się bierze emerytury, ale jak długo się ją bierze.
I to jest istota naszych emek mundurowych. Mamy je tu i teraz a nie hipotetyczne za kilka, dla niektórych kilkanaście lat,o ewentualnym przedłużeniu wieku emerytalnego nie wspomnę. Przez te kilka lub kilkanaście albo nawet dziesiąt lat mogą zmienić się "reguły gry" i okaże się że każdy dostanie z zusu emeryturę tylko na przeżycie.

@cat dziękuje za info, ale z tego co wiem jak przejdziesz na wcześniejsza emeryturę z uwagi na pracę w szczególnym charakterze to zapomnij o doliczeniu rekompensaty do swojej emerytury. ...

Spierać się nie będę, bo mnie to nie dotyczy. Natomiast znajomy korzystający z tej opcji twierdzi, że wie co robi i właśnie na tym polega wspomniana złożoność.

Back
Do góry