Odpowiedź ZUS

Publikujemy odpowiedzi ZUS w sprawach emerytalnych oraz w sprawie pobranych składek od nagrody rocznej za 2017 r. wypłaconej w 2018 r.
Jesteśmy na etapie opracowania kierunku działań w związku z jednoznacznym określeniem się ZUS w tej sprawie. Wcześniej ZUS podejmował co najmniej trzy różne rodzaje rozpatrzenia wniosków o zwrot nienależnie pobranych składek.

Attachments

Tak przy okazji, czy ktoś pomyślał o alokantach i zastanowił się co stanie się ze składkami na ZUS pobranymi za część naszych uposażeń związanych z dodatkami alokacyjnymi. Od 2004 do 2017 były potrącane od tych dodatków składki na ZUS. A teraz wychodzi na to, że ta część naszych pieniędzy po prostu zniknie lub wyparuje, bo ani nie będzie ujęta w emce mundurowej (bo tylko dodatki stałe) ani w emece z ZUS (bo za ten sam okres nie mogą być wypłacane dwie emerytury). Może ZUS i na to pytanie udzieliłby odpowiedzi?

Tak przy okazji, czy ktoś pomyślał o alokantach i zastanowił się co stanie się ze składkami na ZUS pobranymi za część naszych uposażeń związanych z dodatkami alokacyjnymi. Od 2004 do 2017 były potrącane od tych dodatków składki na ZUS. A teraz wychodzi na to, że ta część naszych pieniędzy po prostu zniknie lub wyparuje, bo ani nie będzie ujęta w emce mundurowej (bo tylko dodatki stałe) ani w emece z ZUS (bo za ten sam okres nie mogą być wypłacane dwie emerytury). Może ZUS i na to pytanie udzieliłby odpowiedzi?
NA pewno, JVR...piniendzy ni ma i nie bendzieo_O

piracius zmiłuj się gościu. Znowu zabierasz głos w sprawie która Cię nie dotyczy i jak zwykle bez sensu. Co mądrego wnosi Twój wpis do sprawy? Czy Ty musisz w każdym temacie dawać głos, dotyczy Ciebie czy nie, z sensem czy bez sensu byle napisać. Na jakiś rekord idziesz, powaliło Cię.

@stefan 123
Moje składki już zostały umorzone i zniknęły z konta ZUS, jak bym nie przeszedł na emeryturę mundurową, to by te składki łącznie z dodatkami alokacyjnymi by dały dużo powiększoną emeryturę z ZUS. A tak 2,5 roku pobieram mundurową i czekam od 29.07.br na decyzje ostateczną 2-giej emerytury. Otrzymuję świadczenie zaliczkowe bo dla ZUS potrzeba chyba ze 6 m-cy na ostateczne policzenie. Świadczenie zaliczkowe dla mężczyzny obliczono- kapitał początkowy podzielony przez 27 lat ewentualnego życia.
Jeszcze dojdzie na pewno składka od 01.01.99 do 14.09.99 zwaloryzowana. Za lata w szczególnym charakterze dostałem wiadomość, że nic nie doliczą, ponieważ 15 musi być do 01.01.99, a ja mam 8 do 99r i dalsze lata do 2008, liczyłem , że proporcjonalnie do lat służby będzie doliczone, ale ZUS nie taki szybki do doliczenia na korzyść emeryta.Pozdrawiam.

piracius zmiłuj się gościu. Znowu zabierasz głos w sprawie która Cię nie dotyczy i jak zwykle bez sensu. Co mądrego wnosi Twój wpis do sprawy? Czy Ty musisz w każdym temacie dawać głos, dotyczy Ciebie czy nie, z sensem czy bez sensu byle napisać. Na jakiś rekord idziesz, powaliło Cię.
I wbrew pozorom temat emerytur też mnie interesuje, chociaż w skarbówce to robota "leżycho".
P.S. dość długo mnie "nie było", sorry, na pewno tęskniłeś;). I proszę sięgnij do 1998 roku...

Za jaki czas liczą jako em w Zus pracowałam od 80 r, do czerwca 2020 i od VI Zer , co to jest to usuwanie składek? Strasznie pokrętne jest to tlumaczenie Pani w oddziale na czym polega ich problem rozliczenia skladek?

Po dzisiejszej rozmowie z ZUS-em odnośnie otrzymanego Postanowienia o zakończeniu
postępowania dot. zwrotu składek w 2018r. od trzynastki -
Zus wyda decyzję odmowną.
"Góra" tak chce.
Pomimo , że wg Nas jest to niezgodne z prawem - muszą się stosować do nadinterpretacji przepisu.
Zus liczy , że nie każdy Sąd wyda wyrok pozytywny dla funkcjonariuszy.
Liczą też na fart , że część ludzi nie złoży odwołań do Sądów.
Dzięki naszym pismom o zwrot składek mają olbrzymią ilość pracy.
Wyroku szczecińskiego nie trzeba dostarczać bo posiadają go.
Czyli czekam na decyzję i do BOJU.

Odpowiedż ZUS do Sądu-ostatnie trzy zdania.
Organ rentowy w tym zakresie nie podziela wniosków płynących z uzasadnienia do wyroku Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 27.06.2019 r.,sygn. akt III AUa 84/19.
Podsumowując, zaskarżoną decyzją organ rentowy ustalił prawidłowe podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne za 02/2018.
Z powyżej wskazanych względów, organ rentowy wnosi o oddalenie odwołania.

Organ rentowy w tym zakresie nie podziela wniosków płynących z uzasadnienia do wyroku Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 27.06.2019 r.,sygn. akt III AUa 84/19.
Podsumowując, zaskarżoną decyzją organ rentowy ustalił prawidłowe podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne za 02/2018.
Mój organ, też czasem nie podziela opinii sąsiada...:alien:;)., dobra zmiana😤😤

Rozumowanie : musimy trzymać się opinii i rzeczywistości - nie byliśmy objęci ustawą o ubezpieczeniu społecznym /od 01.01.2018r./
Czy wzór odwołania na forum jest ok. ? . Czy coś należy zmienić ?

A napisali, dlaczego nie podziela? Sąd daje konkretne argumenty merytoryczne, interesuje mnie, czy i jak się do nich ustosunkowali.

Nie wprowadzaj w błąd . To był przychód i dochód z 2018roku.
Spójrz w dokument PIT.
Gdyby przychód dotyczył 2017 roku musieliby zmienić PIT za 2017r.
Nie wprowadza w błąd, tak ZUS pisze, że jest to przychód należny za 2017r., dlatego wg nich składki są należne. Nie ma to jednak najmniejszego znaczenia prawnego, bo istotne jest, w którym roku został wypłacony lub postawiony do dyspozycji, a nie za jaki rok był należny.

Back
Do góry