Nowy szef NIK. Marian Banaś wybrany przez Sejm

Sejm zagłosował za kandydaturą Mariana Banasia (od 4 czerwca był ministrem finansów) na stanowisko prezesa Najwyższej Izby Kontroli.

21 września zrobili dniem KAS. To może dzień w którym nasz zasłużony szef odejdzie i obejmie jakże należne mu stanowisko prezesa NIK ogłosić jako Dzień Celnika. Taką nieodżałowaną stratę środowisko celnicze musi jakoś upamiętnić.

Wzruszyłem się...

Śpieszmy się kochać szefów...

Tak szybko odchodzą...

Mam pewne przypuszczenia co do wyników kontroli NIK np. "Ocena prawidłowości procesu składania propozycji lub ich braku funkcjonariuszom w związku z ustawą KAS"

Z tak obiektywnym prezesem NIK...

Ostatnia edycja:
czy nie przypomina to czasów wiecznych dyrektorów? nie sprawdził się przy reformie cła i podatków, to dajmy to damy go na odcinek kontroli.

pis spisiał. ja i moja rodzina na nich już nie zagłosujemy. wystarczy, panie kaczyński.

Teraz pracownicy NIK-u będą czekać na propozycje - oby im się to nie sprawdziło. Najciekawiej będą mieli kontrolerzy zajmujący się kontrolą KAS, bo albo awansują albo pójdą precz. Wyniki kontroli mają ukazać się w drugiej połowie października.

W momencie, gdy Pan Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział na 2020r. zrównoważony budżet, Ministrem Finansów był Pan Marian BANAŚ...
I tego nie zmieni nikt, ani nic!

Oczywiście jest to kłopotliwe.
Pytanie czy
1. zespół kontrolny się zmieni (to da się najłatwiej zaobserwować i może o czymś świadczyć)
lub
2. jeśli nawet zespół się nie zmieni to czy zmienią się wnioski lub nawet wcześniejsze raporty.

To drugie zaobserwować zewnętrznie pewnie się nie da.
Z resztą piszę o tym tylko , mam nadzieję jako o możliwości teoretycznej.

Bo oczywiście wariant 3.
Zespól kontrolny pozostał ten sam wypracowujący wnioski na podstawie tego samego materiału, gdzie wnioski te znajdują w nim oparcie.
Jest jak najbardziej oczekiwany.

Back
Do góry