Notatka ze spotkania w Radzie Dialogu Społecznego 11 czerwca 2025 roku

Status
Zamknięty.
Witam,

Przesyłam do Waszej wiadomości:

11 czerwca 2025 r brałam udział (FORUM ZZ) w posiedzeniu posiedzenia Podzespołu problemowego ds. KAS w RDS.

Posiedzenie prowadził Przewodniczący Podzespołu ds. KAS - Ryszard Czupryński.

Ze strony Ministerialnej w spotkaniu udział wzięli:

Pani Minister Małgorzata Krok

Pan Dyrektor DBM Maciej Żuławski

Pani Dyrektor Agnieszka Borkowska

Pani Dyrektor Biura Ministra Małgorzata Weber

Ze strony ZZ:

FORUM ZZ - Eugeniusz Matusiak, Witold Sewiło

OPZZ - Jacek Kraj.

Krajową Sekcję Administracji Skarbowej NSZZ Solidarność reprezentowali:

- Dominik Lach, Monika Lempa, Ireneusz Kurzela

Przedstawione zostały do omówienia Stanowiska Strony pracowników (ZZ FORUM, OPZZ, Solidarności) i Strony Pracodawców:

1. w sprawie wprowadzenia zapisów ochrony prawnej pracowników i funkcjonariuszy SCS, pracujących pełniących służbę w KAS - w ramach prac Zespołu problemowego który pracował w roku ubiegłym od czerwca do grudnia zostały wypracowane zapisy zmian do ustawy o KAS, poprzez dodanie do nowych przepisów w art. 150a do 150d oraz art. 210a, art. 211a i 211b. Analogiczne jak w ustawie o Policji. Zespół zakończył swoje prace w grudniu i do dziś, nie wdrożono zapisów do dalszej legislacji pomimo pełnej akceptacji członków Zespołu tj. strony społecznej, przedstawicieli kadry kierowniczej z MF oraz DIAS. W pozostałych kwestiach zmian legislacyjnych wypracowanych w ramach prac Zespołu ( i również zgody wszystkich członków Zespołów) również nie ujrzały światła dziennego. W naszej ocenie prace Zespołu poszły na "marne".

W odpowiedzi ze strony kierownictwa MF usłyszeliśmy, że zmiany legislacyjne są przygotowywane i po przeliczeniu skutków finansowych zostaną przedstawione Stronie społecznej.

2. ustanowienie kolejnego programu Modernizacja KAS na lata 2026-2029 - ZZ przedstawiły po raz kolejny, argumentację za potrzeba takiego wieloletniego programu.

W odpowiedzi ze strony kierownictwa MF usłyszeliśmy (dokładnie to samo co w trakcie wręczania Petycji 28 maja 2025 roku od Szefa KAS), że we wrześniu po zakończeniu okresu rozliczenia poprzedniej Uchwały Modernizacyjnej która, obowiązuje jeszcze do końca 2025 roku, Kierownictwo MF przedstawi propozycje i założenia do wdrożenia kolejnego programu modernizacji na kolejne lata.

3. w sprawie zrównania uprawniań pracowników i funkcjonariuszy dodatków za wieloletnią pracę o wzrost 0,5 % miesięcznie do wygrodzenia zasadniczego za każdy następny rok pracy po upływie 20 lat pracy i wrośnie łącznie do wysokości 5% miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego po 30 latach pracy.

W odpowiedzi ze strony kierownictwa MF usłyszeliśmy - że temat jest do dalszych dyskusji.

4. w sprawie objęcia funkcjonariuszy SCS świadczeniem mieszkaniowym analogicznie jak w innych formacjach mundurowych zgodnie z treścią złożonej Petycji do ministra Finansów i Pana Premiera. Przywołałam deklaracje Szefa KAS złożoną 28 maja 2025 roku podczas Pikiety o zorganizowaniu spotkania na początku czerwca w tej sprawie oraz to, że Petycja złożona w KPRM została przesłana do MF celem rozpatrzenia. Wspominałam o tym, że prowadzony do tej pory pozorowany dialog nie przyniósł żadnych efektów tylko doprowadził do Pikiety. Nie interesują Nas kolejne bez owocne spotkania tylko podjęcie konkretnej decyzji i podpisanie Porozumienia.

W odpowiedzi ze strony kierownictwa MF usłyszeliśmy, że przygotowywana jest formuła Spotkania, które odbędzie się po 20 czerwca 2025 roku z udziałem mediatora w celu wypracowania wspólnego stanowiska.

W odpowiedzi wskazałam, że jako ZZ CELNICY PL nie zgadzamy się na mediatora (w tym przypadku musi być zgoda obu stron) i nie jesteśmy w stanie sporu zbiorowego z Ministrem Finansów i Szefem KAS. Poza tym sami potrafimy wyartykułować i obronić Nasze stanowisko w tej sprawie. Nie będziemy ponosić dodatkowych kosztów, bo my wiemy czym się zajmujemy jako służba i nie możemy być traktowany odmiennie od innych formacji mundurowych.

Omawiane były jeszcze sprawy różne tj. warunków pracy/służby, dodatek stołeczny który wprowadzony środkami z Uchwały Modernizacyjnej i rozporządzeniami będzie ujęty w planach budżetowych IAS.

Przewodnicząca

ZG ZZ CELNICY PL

Jolanta Haron

Status
Zamknięty.
Back
Do góry