KPRM - przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym

Witajcie,

Rada Ministrów przyjęła w dniu 14 10.2025 roku projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, przedłożony przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Projekt wyrównuje uprawnienia emerytalne funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej. Chodzi o okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej.

Najważniejsze rozwiązania

Nowe przepisy obejmą:

• funkcjonariuszy, którzy wcześniej realizowali obowiązki, jako pracownicy Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej 1 września 2003 roku.
  • funkcjonariuszy, którzy przyjęli propozycję zatrudnienia „etatowego”, wobec braku możliwości kontynuowania służby w KAS (osoby te, wbrew swojej woli, utraciły status funkcjonariusza). Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej.

Chodzi o to, żeby okresy ich wcześniejszej pracy cywilnej zostały zaliczone do służby. Dzięki temu będą mogli otrzymać wyższe świadczenia emerytalne.

Aby skorzystać z rozwiązania, funkcjonariusz lub emeryt będzie musiał złożyć wniosek o zaświadczenie potwierdzające te okresy – najpóźniej do 30 czerwca 2026 r.

Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

https://www.gov.pl/web/premier/proj...az-ustawy-o-krajowej-administracji-skarbowej2

Zarząd
ZZ CELNICY PL

Ktos dostał wogóle takie zaświadczenie już? Ja złożyłem wniosek 07.01 i na razie cisza...Jest 13.01 i myśle że byc może nawet nikt za bardzo nie dostał takiego kwitu jeszcze...ale sama instytucja wydawania tego zaświadczenia o którym mowa :niczego dobrego nie wróży
W IC Olsztyn złozyliśmy wnioski 02.01.226 i w poniedziałek dostaliśmy je poleconymi.
Na intranecie zamieszczono nawet wzór wniosku.

Racja. Gdyby MF szczerze chciał coś naprawić to zobligowałby ZER do uznawania tego okresu jako równorzędny ze służbą. Bez wniosków i zaświadczeń. Czy ktoś wie, co MF zalecił DIASom w tej sprawie ?
Ja złożyłam wniosek do DIAS 2 stycznia, dostałam zaświadczenie 14 stycznia, zaraz następnego dnia wysłałam wniosek plus zaświadczenie do ZER i czekam.
Ciekawe ile zajmie ZERowi przeliczenie emerytury. A może ktoś już dostał nową decyzję/odpowiedź z ZER?

Ja złożyłam wniosek do DIAS 2 stycznia, dostałam zaświadczenie 14 stycznia, zaraz następnego dnia wysłałam wniosek plus zaświadczenie do ZER i czekam.
Ciekawe ile zajmie ZERowi przeliczenie emerytury. A może ktoś już dostał nową decyzję/odpowiedź z ZER?

A czy możesz odpisać w jakim celu przeliczacie emki ZER ?
Czy to nie obcina składek do drugiej emki z ZUS ?

A czy możesz odpisać w jakim celu przeliczacie emki ZER ?
Czy to nie obcina składek do drugiej emki z ZUS ?
W celu przeliczenia mojej emki (jestem na niej od 2 lat) i doliczenia mi prawie 4 lat, gdy bylam ucywilniona.
Wolę miec pełną emkę ZERowską niż czekać jeszcze parę lat na emkę z ZUS.

W celu przeliczenia mojej emki (jestem na niej od 2 lat) i doliczenia mi prawie 4 lat, gdy bylam ucywilniona.
Czy ta pełna emka wynosić będzie 75%, bez 15 % dodatku inwalidzkiego? Pytam bo to dość istotne, jeżeli chodzi o podejmowanie innej pracy czy działalności.

Oczywiście. Wiem o tym doskonale. Odnoszę się do Twojej wypowiedzi o pełnej emce z ZER. 25-4=21, czyli 55,6%. Do tego 4x2.6% , tj. 10.4%, łącznie to daje 66%. To nie pełna emka, chyba że masz lata przed cłem w służbach, to przepraszam za wścibstwo 🤔

Mamy tutaj efekt domina . Dolicz na maxa .
Ucywilnieni pracują w skarbowych i dodatkowo pobierają
emkę mundurową i tak to się kręci !

W IAS w ZG wszyscy, którzy odebrali należną odprawę dostają zaświadczenia. Pewnie radcy w ZG teraz liżą łapę, bo wygrali sprawy w sądach w sprawie sprostowania świadectwa służby.
No i super! Ja też dostałem zaświadczenie chociaż sprawę o odprawę zawiesiłem. Myślę teraz o jej odwieszeniu, bo koniec końców i tak jesteśmy stratni na reformie, bo nie dość że było ucywilniwenie i przeniesienie(przynajmniej w moim przypadku) to jeszcze te lata przerwy liczą mam po 0, więc w sumie ostatnich 10lat nie mogę wskazać jako kolejne 10lat i niekorzystnie to wygląda. Najkorzystniej byłoby żeby te lata były jakoś nam liczone, no ale co zrobić...

Wielki blef . Myślę że nikt więcej tak nie myśli !
Za 200 złotych robić takie rzeczy !
Kilka tysięcy emerytów pobiera już dwie emerytury , zgodnie z
wytycznymi kryształa banasia i jest bardzo zadowolonych .

Back
Do góry