KPRM - przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym

Witajcie,

Rada Ministrów przyjęła w dniu 14 10.2025 roku projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, przedłożony przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Projekt wyrównuje uprawnienia emerytalne funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej. Chodzi o okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej.

Najważniejsze rozwiązania

Nowe przepisy obejmą:

• funkcjonariuszy, którzy wcześniej realizowali obowiązki, jako pracownicy Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej 1 września 2003 roku.
  • funkcjonariuszy, którzy przyjęli propozycję zatrudnienia „etatowego”, wobec braku możliwości kontynuowania służby w KAS (osoby te, wbrew swojej woli, utraciły status funkcjonariusza). Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej.

Chodzi o to, żeby okresy ich wcześniejszej pracy cywilnej zostały zaliczone do służby. Dzięki temu będą mogli otrzymać wyższe świadczenia emerytalne.

Aby skorzystać z rozwiązania, funkcjonariusz lub emeryt będzie musiał złożyć wniosek o zaświadczenie potwierdzające te okresy – najpóźniej do 30 czerwca 2026 r.

Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

https://www.gov.pl/web/premier/proj...az-ustawy-o-krajowej-administracji-skarbowej2

Zarząd
ZZ CELNICY PL

Szanowny Panie, Prezydent powinien podjąć decyzję biorąc pod uwagę wyroki SN w sprawie ucywilnionych , bo o to walczymy od 8 lat. Zgloszenie poprawek w odniesieniu do osób, o których Pan pisze na etapie procedowania przed Sejmem i Senatem to bardzo nieodpowiedzialne działanie.Zróbcię coś sami - to moja propozycja. Tak byłoby szlachetnie i godne oklasków.
Senacki projekt ustawy Druk 232 nadany 15 lutego 2024 r. przewidywał objęcie przepisymi także takich pracowników jak ja. To ja się teraz pytam Pana kto ten zapis zmienił i na podstawie czyjej petycji?
Dla przypomnienia link:
Odnoszę się tylko do jednego artykułu 18ga 1 w obecnej ustawie.
I jeszcze dla przypomnienia Petycja BKSP-155X-337/24 która wpłynęła do Sejmu 9 grudnia 2024 r.
Proszę przeczytać w art 13... i "pkt 1e-..."

Ostatnia edycja:
Szanowny Panie, Prezydent powinien podjąć decyzję biorąc pod uwagę wyroki SN w sprawie ucywilnionych , bo o to walczymy od 8 lat. Zgloszenie poprawek w odniesieniu do osób, o których Pan pisze na etapie procedowania przed Sejmem i Senatem to bardzo nieodpowiedzialne działanie.Zróbcię coś sami - to moja propozycja. Tak byłoby szlachetnie i godne oklasków.
Jeśli trafi do Prezydenta to na podpisanie ma 21 dni. W związku z tym, że ustawa ma zapisy niezgodne z Konstytucją o czym już została poinfomowana kancelaria prezydencka może ustawę podpisać i skierować niekonstytucyjne przepisy do Trybunału lub skierować przed podpisaniem i wtedy terminy nie lecą.
Czy tylko mi się wydaje, ze niektórzy zachowują się jak pies ogrodnika....ja nie mam to i ty mieć nie będziesz?
To jak sabotowanie kilkuletniej pracy związków i deptanie marzeń zdecydowanej części uzywilnionych....

Przykre to.... sami sobie robimy w gniazdo....

Polecam zapoznanie się z art 122 Konstytucji a nie wymyślanie bredni, snucie teorii spiskowych i obrażanie kolegów i koleżanek.

• Lubię
Reactions: Nox
Osobiście myślę że ustawa zostanie podpisana tylko później konkretny przepis skierowany do TK. Tak w skrócie.

Czasem chcieć za dużo oznacza nietrzymanie niczego....
Bylam funkcjoriuszem przed 99 rokiem, od dwóch lat prawie jestem na emce, prawie cztery lata bylam ucywilniona.....

No, do jasnej ...
KTO niby chce "za dużo" ?!
Ja takich nie widzę, a tylko tych, którym należy się więcej, niż chce się ich "przedstawicielom" ...

• Lubię
Reactions: Nox
Back
Do góry