KPRM - przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym

Witajcie,

Rada Ministrów przyjęła w dniu 14 10.2025 roku projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, przedłożony przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Projekt wyrównuje uprawnienia emerytalne funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej. Chodzi o okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej.

Najważniejsze rozwiązania

Nowe przepisy obejmą:

• funkcjonariuszy, którzy wcześniej realizowali obowiązki, jako pracownicy Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej 1 września 2003 roku.
  • funkcjonariuszy, którzy przyjęli propozycję zatrudnienia „etatowego”, wobec braku możliwości kontynuowania służby w KAS (osoby te, wbrew swojej woli, utraciły status funkcjonariusza). Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej.

Chodzi o to, żeby okresy ich wcześniejszej pracy cywilnej zostały zaliczone do służby. Dzięki temu będą mogli otrzymać wyższe świadczenia emerytalne.

Aby skorzystać z rozwiązania, funkcjonariusz lub emeryt będzie musiał złożyć wniosek o zaświadczenie potwierdzające te okresy – najpóźniej do 30 czerwca 2026 r.

Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

https://www.gov.pl/web/premier/proj...az-ustawy-o-krajowej-administracji-skarbowej2

Zarząd
ZZ CELNICY PL

To jawna niesprawność że sznp ma uznane lata w cywilu, a my przed 1999 rokiem nie. To jest taka sama sytuacja. Mam nadzieję że Marta Nawrocka poznała się na tych geniuszach i dobrze podpowie.

To jawna niesprawność że sznp ma uznane lata w cywilu, a my przed 1999 rokiem nie. To jest taka sama sytuacja. Mam nadzieję że Marta Nawrocka poznała się na tych geniuszach i dobrze podpowie.
A kto chciał żeby to było uznane? A może Inaczej - na jakim etapie zgłoszono taką poprawkę do projektu? Zdecydowana większość celników nie chciała i nadal tego nie chce. Dlaczego piszesz takie rzeczy skoro uznano lata od 1999 do 2018 - to aż 19 lat - jako służbę mimo, że były pod ZUS. To też „niesprawność” ? 😉

Gratuluje wszystkim, którzy skorzystają z nowej ustawy. Osobiście zostałem pominięty, ale to jest już tylko dzięki łajdactwu projektodawców. To jest rząd, który stoi na straży Konstytucji. Śmiechu warte, a ja na nich głosowałem. Teraz jako funkcjonariuszowi drugiej kategorii nie pozostaje mi nic innego jak służenie z mocą "drugiej kategorii". Zalecam także innym którzy znaleźli się w takiej sytuacji.
Jeszcze raz gratuluję

Mam nadzieję, że mimo wszystko nie zmienisz swojego wyboru w następnych? Bo ci co w opozycji obecnej nie byli wcale lepsi dla tej służby

No nie, tak nie będzie. Nie ukrywam, że odkąd pamiętam mieli mój głos. W takiej sytuacji kiedy dotknęło mnie to bezpośrednio, pomimo sygnalizowania przez związki i samych fc. niezgodności przepisu z Konstutucją i tego jakich argumentów użyli odrzucając poprawki, zakończyłem współpracę z tą ekipą. Postaram się rozpropagować informację jak to obecni rządzący "stoją" w obronie Konstytucji. Mamy jeszcze dwa lata do wyborów także trochę czasu jest.

A kto chciał żeby to było uznane? A może Inaczej - na jakim etapie zgłoszono taką poprawkę do projektu? Zdecydowana większość celników nie chciała i nadal tego nie chce. Dlaczego piszesz takie rzeczy skoro uznano lata od 1999 do 2018 - to aż 19 lat - jako służbę mimo, że były pod ZUS. To też „niesprawność” ? 😉
Nie chodzi o ZUS ale o to że my po 1999r. pełniliśmy służbę z wieloma ograniczeniami i obowiązkami. SZNP przechodząc do nas przychodziło do pracy. Dlatego analogicznie jeżeli można uznać pracę sznp za służbę to powinno celnikom uznać naszą pracę przed 1999r

Tez tak uważam - że powinno się uznać okres sprzed 99 jako równorzędne ze służbą ale zdecydowana większość jest wciąż „ na nie”.

Ostatnia edycja:
Tez tak uważam - że powinno się uznać okres sprzed 99 jak BC równorzędne ze służbą ale zdecydowana większość jest wciąż „ na nie”.
Powinno ale nie zgadzam się, że większość jest "na nie". Jeśli już, to większość "działaczy" czyli
tych, którzy w naszym imieniu mogliby coś zdziałać ...

Jeśli trafi do Prezydenta to na podpisanie ma 21 dni. W związku z tym, że ustawa ma zapisy niezgodne z Konstytucją o czym już została poinfomowana kancelaria prezydencka może ustawę podpisać i skierować niekonstytucyjne przepisy do Trybunału lub skierować przed podpisaniem i wtedy terminy nie lecą.

Tez tak uważam - że powinno się uznać okres sprzed 99 jako równorzędne ze służbą ale zdecydowana większość jest wciąż „ na nie”.
Przede wszystkim powinno być tak jak w przyjętej ustawie że do 30. 06. 2026 trzeba zdecydować czy chce się umorzyć składki ZUS czy nie i powinno to dotyczyć również byłych celników przed 15.09.1999.

Każdy mógłby sam zdecydować co woli.

Nie zapominajcie komu zawdzięczacie emerytury i od ilu lat trwała walka.

Przede wszystkim powinno być tak jak w przyjętej ustawie że do 30. 06. 2026 trzeba zdecydować czy chce się umorzyć składki ZUS czy nie i powinno to dotyczyć również byłych celników przed 15.09.1999.

Każdy mógłby sam zdecydować co woli.

Nie zapominajcie komu zawdzięczacie emerytury i od ilu lat trwała walka.
A trzeba zdecydować do 30.06.2026
o umorzeniu składek ZUS lub nie?
Nie wiem gdzie jest taki zapis. A możesz mi przybliżyć?
W tej zmianie ustawy jest mowa o złożeniu wniosku do DIAS do 30.06.26 i w odp jest lub nie zaświadczenie. To jednak nie przesądza o niczym. Daje możliwość wyboru.

A trzeba zdecydować do 30.06.2026
o umorzeniu składek ZUS lub nie?
Nie wiem gdzie jest taki zapis. A możesz mi przybliżyć?
W tej zmianie ustawy jest mowa o złożeniu wniosku do DIAS do 30.06.26 i w odp jest lub nie zaświadczenie. To jednak nie przesądza o niczym. Daje możliwość wyboru.
Jak zwał, tak zwał w zasadzie to samo.
Prawo wyboru ,składasz wniosek nie ma Zus-u jest mundurówka, nie składasz jest ZUS.
Masz czas do 30.06.2026 na zastanowienie się, jest ok.
Niestety nie dotyczy to byłych celników, nie ma wyboru nie jest ok.
Mam wrażenie że już wszyscy się ,,omaścili"

Back
Do góry