KPRM - przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym

Witajcie,

Rada Ministrów przyjęła w dniu 14 10.2025 roku projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, przedłożony przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Projekt wyrównuje uprawnienia emerytalne funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej. Chodzi o okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej.

Najważniejsze rozwiązania

Nowe przepisy obejmą:

• funkcjonariuszy, którzy wcześniej realizowali obowiązki, jako pracownicy Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej 1 września 2003 roku.
  • funkcjonariuszy, którzy przyjęli propozycję zatrudnienia „etatowego”, wobec braku możliwości kontynuowania służby w KAS (osoby te, wbrew swojej woli, utraciły status funkcjonariusza). Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej.

Chodzi o to, żeby okresy ich wcześniejszej pracy cywilnej zostały zaliczone do służby. Dzięki temu będą mogli otrzymać wyższe świadczenia emerytalne.

Aby skorzystać z rozwiązania, funkcjonariusz lub emeryt będzie musiał złożyć wniosek o zaświadczenie potwierdzające te okresy – najpóźniej do 30 czerwca 2026 r.

Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

https://www.gov.pl/web/premier/proj...az-ustawy-o-krajowej-administracji-skarbowej2

Zarząd
ZZ CELNICY PL

A dlaczego tylko dla nich, ucywilnieni nie zwolnieni też mają taką sytuację .. !
otóż żeby mieć co mijać tj lata cywilne lub niepełne mundurowe trzeba wrócić do służby. to nie jest dyskryminacja ucywilnionych nie przywróconych. ale też teraz zdaje się otwiera siędla nich okno powrotu więc też dla nich. oczywiście stoją na rozdrożu spadku przychodu. i z jednej strony perspektywa dodatków i wyższej emerytury na nowo przeliczonej po biezących mnoznikach i kb a zdrugiej rezygnacja z pensji i emki na rzecz jedynie uposażenia czyli z jakąś lokalną stratą. choćmoim zdaniem to tylko perspektywa własnej kalkulacji zysków strat i moliwości

otóż żeby mieć co mijać tj lata cywilne lub niepełne mundurowe trzeba wrócić do służby. to nie jest dyskryminacja ucywilnionych nie przywróconych. ale też teraz zdaje się otwiera siędla nich okno powrotu więc też dla nich. oczywiście stoją na rozdrożu spadku przychodu. i z jednej strony perspektywa dodatków i wyższej emerytury na nowo przeliczonej po biezących mnoznikach i kb a zdrugiej rezygnacja z pensji i emki na rzecz jedynie uposażenia czyli z jakąś lokalną stratą. choćmoim zdaniem to tylko perspektywa własnej kalkulacji zysków strat i moliwości
No i ja wróciłam do służby, ale nie byłam zwolniona.Tylko ucywilniona i przywrócona.Mysle, że i zwolnionym i ucywilnionym przywróconym powinno się zastosować takie rozwiązanie zaliczenia lat zerowych , o kt.mowa wyżej...

No i ja wróciłam do służby, ale nie byłam zwolniona.Tylko ucywilniona i przywrócona.
o tym mówię. zasadniczo nie ucywilniona tylko twój stosunek służbowy został przekształcony w stosunek pracy. Też tak miałem. Co do zasady każdy kto stracił mundur jak kolwiek w wyniku wprowadzenia kas, zakończeniem służby w skutek nie przyjęcia oferty pracy czy też w wyniku przekształcenia stosunku służbowego w stosunek pracy a następnie przywrócony do służby czy to z art 150 czy to poprzez przyjęcie do niej. to chyba wyczerpuje wszelkie okoliczności które nas dotkneły

o tym mówię. zasadniczo nie ucywilniona tylko twój stosunek służbowy został przekształcony w stosunek pracy. Też tak miałem. Co do zasady każdy kto stracił mundur jak kolwiek w wyniku wprowadzenia kas, zakończeniem służby w skutek nie przyjęcia oferty pracy czy też w wyniku przekształcenia stosunku służbowego w stosunek pracy a następnie przywrócony do służby czy to z art 150 czy to poprzez przyjęcie do niej. to chyba wyczerpuje wszelkie okoliczności które nas dotkneły
Jeśli mowa o wszystkich ucywilnionym w 2017 roku to w porządku.

Jeśli mowa o wszystkich ucywilnionym w 2017 roku to w porządku.
Wszystkich jak mogło by być inaczej. warunek powrotu do służby i umożliwienie tego powrotu inaczej nie będzie lat cywilnych do minięcia. Kto się zgadza z tyn pomysłem to ostatni czas by napierać na zz. Zgłaszałem go i do poprzedniego kierownictwa i obecnego już od roku 23

Tylko co na to ZOI WRO i O.Jolanta Haron? Czy będą walczyć jeszcze o te lata zerowe? Jaki jest plan ? Ja uważam, że powinniśmy jako członkowie celnicy.pl wiedzieć o planowanych krokach w tym zakresie.....
Niedawno Pani ZOI WRO odpowiedziała na forum, że związek nie będzie wnosił poprawek , gdyż mogłoby to opóźnić wejście ustawy.

Niedawno Pani ZOI WRO odpowiedziała na forum, że związek nie będzie wnosił poprawek , gdyż mogłoby to opóźnić wejście ustawy.
Hmm, nie sądzę, aby to mogło opóźnić wejście ustawy w życie...A nawet jeśli to o 2,3 miesiące, co jest niczym w porównaniu do czasu, który minął od 2017 roku...A w sumie próbować zawsze warto.Jrśli odrzucą poprawki to trudno.Ale trzeba próbować, żeby potem mieć poczucie, że zrobiło się wszystko co było można ...

Pamiętajmy, że walczymy o te zmiany od 2022 r., tj. od czasu petycji z 2022 r. Zatem albo zgłaszamy poprawki m.in.w zakresie podstawy opodatkowania, albo poprawki o zaliczenie 8 lat i 6 miesięcy - jeśli będziemy wnosic poprawki do podstawy wyliczenia wówczas ustawa wróci do uzgodnień międzyresortowych MSWiA oraz Ministerstwa Sprawiedliwości. Wybór należy do Was.

Zostawić jak jest. Wszystkiego się nie ugra. Mieszanie w zgłaszaniu poprawek na tym etapie skończy się tym, że nikt nic nie otrzyma a projekt, moim zdaniem, trafi do zamrażarki.

Pamiętajmy, że walczymy o te zmiany od 2022 r., tj. od czasu petycji z 2022 r. Zatem albo zgłaszamy poprawki m.in.w zakresie podstawy opodatkowania, albo poprawki o zaliczenie 8 lat i 6 miesięcy - jeśli będziemy wnosic poprawki do podstawy wyliczenia wówczas ustawa wróci do uzgodnień międzyresortowych MSWiA oraz Ministerstwa Sprawiedliwości. Wybór należy do Was.
Skoro tak Rząd stawia sprawę to może lepiej zostawić jak jest.Lepszy wróbel w garści niż gołąbek na dachu.

Back
Do góry