KPRM - przyjęty projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym

Witajcie,

Rada Ministrów przyjęła w dniu 14 10.2025 roku projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej, przedłożony przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Projekt wyrównuje uprawnienia emerytalne funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz byłych funkcjonariuszy Służby Celnej. Chodzi o okresy związane z przekształceniami organizacyjnymi w administracji podatkowej, celnej i skarbowej.

Najważniejsze rozwiązania

Nowe przepisy obejmą:

• funkcjonariuszy, którzy wcześniej realizowali obowiązki, jako pracownicy Służby Celnej, która przejęła zadania od urzędów kontroli skarbowej 1 września 2003 roku.
  • funkcjonariuszy, którzy przyjęli propozycję zatrudnienia „etatowego”, wobec braku możliwości kontynuowania służby w KAS (osoby te, wbrew swojej woli, utraciły status funkcjonariusza). Następnie powrócili oni do służby w Służbie Celno-Skarbowej.

Chodzi o to, żeby okresy ich wcześniejszej pracy cywilnej zostały zaliczone do służby. Dzięki temu będą mogli otrzymać wyższe świadczenia emerytalne.

Aby skorzystać z rozwiązania, funkcjonariusz lub emeryt będzie musiał złożyć wniosek o zaświadczenie potwierdzające te okresy – najpóźniej do 30 czerwca 2026 r.

Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

https://www.gov.pl/web/premier/proj...az-ustawy-o-krajowej-administracji-skarbowej2

Zarząd
ZZ CELNICY PL

Nie miej do mnie pretensji tylko do MF. Projekt z nr druku 232 w Sejmie uwzględniał wszystkich. Ten, który wpłyną z Senatu przyjęty Uchwałą Senatu z 15.02.2024 r.. To MF tak kombinowało, żeby to zmienić, że zmieniło. Jednym z ważniejszych argumentów i chyba głównym był problem z oszacowaniem ilości takich ludzi bo przecież my jesteśmy jak gwiazdy na niebie niepoliczalni.

Dzisiaj skierowaliśmy pismo do Szefa KAS i Prezesa NIK w sprawie zastosowania art. 150 ustawy o KAS.

Zaproponowaliśmy, aby wyrażono zgodę na powrót do służby wszystkich funkcjonariuszy Służby Celnej, którzy wyrażą taką wolę.
Oczywiście wiadomym jest, że taki powrót powinien nastąpić w tym roku, bowiem jest to warunek zaliczenia 7 lat pauzowania - jeśli wejdzie w życie ustawa UD216.

Pozdrawiam

Attachments

My byli UKS-owcy naprawdę nie mamy czasu i siły dalej czekać, niech ta ustawa w końcu wejdzie bo zostaniemy w końcu z niczym!
Wszystko fajnie, tylko byli UKSowcy nie wszyscy zalapią się na te poprawki. Wiem bo sam jestem byłym cywilem z SzNP, który przyjął się do SC z ulicy. Ani mnie ani kolegom którzy przyszli na podstawie ustawy o służbie cywilnej nie będą liczone lata pracy w Służbie Celnej w SzNP. Tylko wyłącznie tym "szczęśliwcom" którzy przeszli do SzNP na podstawie ustawy o WKS. Pisaliśmy z kilkoma osobami petycję do różnych zz oraz do osoby zajmującej się tym projektem w MF. Z tego co widzę po uwagach do projektu Celnicy.pl coś zgłaszali w naszym imieniu, ale MF jak zwykle temat zlał. Więc nie wiem jak Wy, ale ja planuję spotkanie w kilku biurach poselskich.

Osobiście nie mam nic do ludzi z UKSu. Znam ich naprawdę dużo. Pracowałem z nimi na początku kariery i przez połowę swojej służby w cle: w kontroli akcyzy później w szczególnym, a jeszcze później w dozorze. Będzie ok 13 lat. I teraz mam odpuścić? Z jakiego powodu? Bo zostałem zatrudniony z "ulicy" a nie z UKS. Odpowiedzcie: czy jestem gorszy, może głupszy, bo nie pochodzę z UKS... przecież to dyskryminacja w czystej postaci. I dlatego nie odpuszczę MFowi. Tym bardziej, że w mojej izbie jest takich jak ja może 5 osób.
Witaj Kolego, jestem dokładnie w tej samej sytuacji. Nic nie mam do UKSiarzy, ale odkąd pamiętam mieli wyższe pobory, stopnie itd. I teraz na koniec drogi zawodowej też mam im zejść z drogi i w imię "niech już będzie nam lepiej," znowu być gorzej traktowanym?! W życiu!

Wszystko fajnie, tylko byli UKSowcy nie wszyscy zalapią się na te poprawki. Wiem bo sam jestem byłym cywilem z SzNP, który przyjął się do SC z ulicy. Ani mnie ani kolegom którzy przyszli na podstawie ustawy o służbie cywilnej nie będą liczone lata pracy w Służbie Celnej w SzNP. Tylko wyłącznie tym "szczęśliwcom" którzy przeszli do SzNP na podstawie ustawy o WKS. Pisaliśmy z kilkoma osobami petycję do różnych zz oraz do osoby zajmującej się tym projektem w MF. Z tego co widzę po uwagach do projektu Celnicy.pl coś zgłaszali w naszym imieniu, ale MF jak zwykle temat zlał. Więc nie wiem jak Wy, ale ja planuję spotkanie w kilku biurach poselskich.
Osobiście napisałem parę wiadomości do Pani senator i wszystkich posłów z komisji zajmującej się tą kwestią. Podejrzewam, że przedstawiciele KO będą mieli w ... moje wiadomości (chyba, że zostanę mile zaskoczony). Liczę na reprezentantów innych partii. Choć uważam, że należy mi się zainteresowanie tą sprawą Pani przewodniczącej JF ww komisji, ale to z innych względów.

Witaj Kolego, jestem dokładnie w tej samej sytuacji. Nic nie mam do UKSiarzy, ale odkąd pamiętam mieli wyższe pobory, stopnie itd. I teraz na koniec drogi zawodowej też mam im zejść z drogi i w imię "niech już będzie nam lepiej," znowu być ...
Najbardziej skandaliczne jest to, że zaliczenie okresu cywilnego ma dotyczyć okresu zatrudnienia w Izbach Celnych a nie w UKSach. To jest plucie w twarz takim jak ja dlatego tak mnie to wkur... MF wie o tym że jest nas mało więc może olewać tą grupę ludzi, ale do czasu kiedy ustawa trafi pod obrady Sejmu jeszcze wyślę parę email.
Instytucja państwowa czyli Ministerstwo Finansów celowo dyskryminująca grupę pracowników ile jest warta? Jeszcze bym zrozumiał gdyby nie mieli świadomości tego co robią.

Back
Do góry