Korespondencja ZZ wysyłana do Pana Premiera, Pana Ministra Finansów pozostająca bez odpowiedzi i z prośbą o spotkanie - ciąg dalszy.

Szanowny Panie Premierze!

Poza marginesem pozostaje jedyna formacja mundurowa, tj. Służba Celno-Skarbowa, która podlega Panu Ministrowi Finansów .

Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej zgodnie z treścią załączonego plakatu czują się " FUNKCJIONARIUSZAMI DRUGIEJ KATEGORII" oraz dyskryminowanymi wobec pozostałych formacji mundurowych podległych MSWiA oraz MS.

W związku z powyższym, po raz kolejny zwracamy się do Pana Premiera o możliwość spotkania i podjęcia stosownych działań legislacyjnych zmierzających do zrównania warunków służby, analogicznych jak w przypadku funkcjonariuszy podległych MSWiA oraz MS w przedmiotowym zakresie.

Zarząd ZZ CELNICY PL jako organizacja związkowa reprezentująca funkcjonariuszy i pracowników po raz pierwszy spotykamy się z taka ignorancją. Tak prowadzona polityka dialogu przez Pana Ministra Finansów nie jest spójna z polityką prowadzoną przez Ministra - Członka Rady Ministrów Pana Macieja Berka, w Kancelarii Premiera na temat zasad i praktyki prowadzenia konsultacji publicznych i opiniowania dokumentów rządowych, jako stałego elementu procesu prawodawczego w demokratycznym państwie prawnym.

Informację zwrotną bardzo prosimy przekazać na adres e-mail: biurozg@celnicy.pl lub jolanta.haron@mf.gov.pl, jharon@tlen.pl

Z wyrazami szacunku
Za Zarząd
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

Mam zapytać SKAS ile ZZ celnicy.pl wysłało monitów, bo związek nie chce udzielić odpowiedzi????🤣🤣🤣Jakoś monity ws. braku odpowiedzi ws świadczenia mieszkaniowego potrafił związek zamieścić:) a ws ucywilnienia BRAK. Co to pokazuje???

To bardzo wyraźnie i dosłownie pokazuje, że dla prawdziwych celników,
DO PONIEDZIAŁKU NIE MA INNEGO TEMATU NIŻ ten: 17.03.2025 R. !!

Odpowiadając na pytanie: Kiedy rząd zajmie się ustawą - kiedy będzie chciał lub kiedy będzie musiał.
Mam zapytać SKAS ile ZZ celnicy.pl wysłało monitów, bo związek nie chce udzielić odpowiedzi????🤣🤣🤣Jakoś monity ws. braku odpowiedzi ws świadczenia mieszkaniowego potrafił związek zamieścić:) a ws ucywilnienia BRAK.Co to pokazuje???
A na moje pytanie jak wyżej ⏫⏫ Pan nie raczy odpowiedzieć???

Mam zapytać SKAS ile ZZ celnicy.pl wysłało monitów, bo związek nie chce udzielić odpowiedzi????🤣🤣🤣Jakoś monity ws. braku odpowiedzi ws świadczenia mieszkaniowego potrafił związek zamieścić:) a ws ucywilnienia BRAK.Co to pokazuje???
A na moje pytanie jak wyżej ⏫⏫ Pan nie raczy odpowiedzieć???

Nie dociera do ciebie, że W TEJ CHWILI ważą się losy jednej z najistotniejszych kwestii dotyczących naszego środowiska ?!
Jak to się uda, będziemy mogli liczyć na JEDNOŚĆ także w innych naszych sprawach.

Uwierz, mnie także sprawy "ucywilnionych" dotyczą i interesują ale teraz nie wolno nam zaciemnić prawdziwej SZANSY !!

Nie dociera do ciebie, że W TEJ CHWILI ważą się losy jednej z najistotniejszych kwestii dotyczących naszego środowiska ?!
Jak to się uda, będziemy mogli liczyć na JEDNOŚĆ także w innych naszych sprawach.

Uwierz, mnie także sprawy "ucywilnionych" dotyczą i interesują ale teraz nie wolno nam zaciemnić prawdziwej SZANSY !

Bo 17.03.2025 nie jest przeszkodą.

JEST PRIORYTETEM !!

ps
(tylko jeszcze 3 dni)
Priorytetem mówisz, niech będzie .... 17.03.2025 priorytetem.Tyle czekano, pisma i tak ws ucywilnionych nie wysyłano to może protest coś da

To może inaczej - jest zawieszony projekt senacki, który dotarł już do sejmu i przeznaczony był do I czytania. Były wniesione przez Celnicy.PL poprawki dotyczące włączenia i uzupełnienia projektu o kwestie ucywilnionych. Zawieszenie ww projektu 01.07.24 w wyniku dyskusji i zobowiązania sie MF, ze w terminie do 30.09.2024 będzie projekt rządowy w tym samym zakresie. Nie wywiązano sie z terminu z obsuwa niemal 6 m-cy. Tamten projekt nie jest zamknięty tylko zawieszony. W związku z brakiem innego może należałoby wrócić do odwieszenia tego, który był już w trakcie procedowania. Naciskać na to. Gdyby nie zawieszono to do dzisiaj byłyby wskazane już i koszty i uzasadnienie dla pauzujących, bo o to wniósł związek, po czym… wycofał się i zgodził na zawieszenie i projekt rządowy, choć wiele wskazywało, już wtedy na niechęć podjęcia tych zmian przez MF.
Rozumiem absolutnie, ze teraz na gorąco, najważniejszy jest temat świadczenia mieszkaniowego. To jest dyskryminacja! Należy to osiągnąć.
Ale najbardziej bolesna dyskryminacja to jest ucywilnienie, którego niestety nie wygrywamy już w sadach po wyroku z 2024 w NSA. Jedyna droga to stanowcze oddziaływanie w tym zakresie zarządu ZZ choćby poprzez nacisk na odwiedzenie tamtego projektu.

To może inaczej - jest zawieszony projekt senacki, który dotarł już do sejmu i przeznaczony był do I czytania. Były wniesione przez Celnicy.PL poprawki dotyczące włączenia i uzupełnienia projektu o kwestie ucywilnionych. Zawieszenie ww projektu 01.07.24 w wyniku dyskusji i zobowiązania sie MF, ze w terminie do 30.09.2024 będzie projekt rządowy w tym samym zakresie. Nie wywiązano sie z terminu z obsuwa niemal 6 m-cy. Tamten projekt nie jest zamknięty tylko zawieszony. W związku z brakiem innego może należałoby wrócić do odwieszenia tego, który był już w trakcie procedowania. Naciskać na to. Gdyby nie zawieszono to do dzisiaj byłyby wskazane już i koszty i uzasadnienie dla pauzujących, bo o to wniósł związek, po czym… wycofał się i zgodził na zawieszenie i projekt rządowy, choć wiele wskazywało, już wtedy na niechęć podjęcia tych zmian przez MF.
Rozumiem absolutnie, ze teraz na gorąco, najważniejszy jest temat świadczenia mieszkaniowego. To jest dyskryminacja! Należy to osiągnąć.
Ale najbardziej bolesna dyskryminacja to jest ucywilnienie, którego niestety nie wygrywamy już w sadach po wyroku z 2024 w NSA. Jedyna droga to stanowcze oddziaływanie w tym zakresie zarządu ZZ choćby poprzez nacisk na odwiedzenie tamtego projektu.
Popieram.

Ale "jest dobrze, powiem nawet bardzo dobrze" za przedstawicielem ZZ.
Proszę obecnie zogniskować swoje byty na:
17.03.2025 uż, l4, oddaj krew, dbaj o zdrowie!

Wrażeniem swojej opinii na poruszane tematy: dodatku mieszkaniowego, projektu zmian do ustawy emerytalnej może być także18 maja.

Powiem tak, jestem w służbie dopiero od kilku lat. Jedyny obraz naszej służby dla mnie to ten po połączeniu. W związku z tym nie wiem jak to wcześniej wyglądało. I nachodzą mnie takie wnioski, że ta służba przez połączenie dużo starciła porównując to z opowiadaniami jak tu się czyta. W skrócie jak to u mnie obecnie wygląda. Komórka dzieli się na 3 kategorie:
-Ludzie około 50-60 lat z UKS-u i SzNP, którzy nosząc mundur i czerpiąc z jego profitów pełną gębą wyśmiewający, że jakie to niby dodatki dla nas by miały być jak my to nie służba....
  • Funkcjonariusze około 40 lat przyjęci już za służby celnej (około 15 lat stażu) mówiący że my młodzi nie mamy na co narzekać, że wcale nie jest tak źle-bez żadnej woli walki...
  • I na koniec nas kilku funkcjonariuszy celno-skarbowych z kilku letnim stażem. Zdemotywowani postawą dwóch powyższych grup. Mam nadzieję że nie wszędzie tak to wygląda. Powyższe nie ma na celu szufladkować i dzielić naszej służby. Ale pokazać, że czasy się zmieniły i nie ma co stawiać na ilość, a na jakość osób, które protestują. Każdy kto wierzy w te dodatki i równość między służbami musi spiąć pośladki i dać z siebie 200 %. 17.03.25r. rozpoczynamy walkę. Tu już nie chodzi nawet o te dodatki ale o samo pokazanie zarówno naszym decydentom jak i tym niedowiarkom wymienionym wyżej, że możemy i zasługujemy na traktowanie na równi z innymi służbami, bo nie mamy się czego wstydzić.

Back
Do góry