Komunikat ze spotkania w Ministerstwie Finansów, które odbyło się w dniu 16.04.2025 r. .

Witamy,

W dniu dzisiejszym w Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie Strony Społecznej ze stroną rządową Ministerstwa Finansów.

W spotkaniu udział z strony naszego związku wzięli: Przewodnicząca Jolanta Haron, Wiceprzewodnicząca Anna Jarocka, Wiceprzewodniczący Grzegorz Raczyński oraz Łukasz Kunek Przewodniczący Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych.
Ze strony Ministerstwa Finansowego Podsekretarz Stanu, Szef KAS Pan Marcin Łoboda i Podsekretarz Stanu Pan Jurand Drop oraz przedstawiciele Departamentów MF.

W trakcie spotkania uzyskaliśmy wstępną deklarację ze strony Podsekretarza Stanu i Szefa KAS, że w 5-9.05 2025 r odbędzie się kolejne spotkanie w gronie Kierownictwa MF i ekspertów ze stroną społeczną w celu omówienia propozycji zapisów ustawowych oraz treści Porozumienia, związanych z postulatami, jakie zgłaszał Związek Zawodowy CELNICY PL tj. świadczenie mieszkaniowe, analogiczne jak w pozostałych służbach podlegających MSWiA, SW i MON.

Jednocześnie otrzymaliśmy projekt w sprawie zmian ustawowych dot. zaliczenia czasookresu pauzowania i SZNP do zaopiniowania. Sprawa kolejnej Uchwały Modernizacyjnej też będzie przedmiotem rozmów na kolejnym spotkaniu.

Pozdrawiamy
Za Zarząd
ZZ CELNICY PL
Przewodnicząca
Jolanta Haron

Attachments

Dobry wieczór mamy gotowy komunikat na stronę w tej kwestii wraz z naszym stanowiskiem, ale opublikujemy go w poniedziałek, bowiem cały weekend poświęcony zostanie świadczeniom mieszkaniowym. pozdrawiam

Czy tylko ja jestem tak głupi, że nie rozumiem?

Komunikat gotowy ale musicie trzymać się "zwyczaju" i powku...ać ludzi,
co najmniej czterodniowym oczekiwaniem na skrawek informacji ?!

Coś dziwnie mi to przypomina współczesne programy "rozrywkowe" z SMS'owymi głosowaniami, w których prowadzący "buduje napięcie" ogłaszając wyniki ze sztucznie przedłużającym się zawieszeniem głosu, jakby mu nie mogło to przejść przez gardło ...

Czy tylko ja jestem tak głupi, że nie rozumiem?

Komunikat gotowy ale musicie trzymać się "zwyczaju" i powku...ać ludzi,
co najmniej czterodniowym oczekiwaniem na skrawek informacji ?!

Coś dziwnie mi to przypomina współczesne programy "rozrywkowe" z SMS'owymi głosowaniami, w których prowadzący "buduje napięcie" ogłaszając wyniki ze sztucznie przedłużającym się zawieszeniem głosu, jakby mu nie mogło to przejść przez gardło ...
Niedawno zarzucał nam Pan, że zajmujemy sie innymi tematami niż świadczenia mieszkaniowe. Zatem wzięliśmy pod uwagę Pańskie stanowisko i tyle w temacie. Publikowac dzisiaj?

Niedawno zarzucał nam Pan, że zajmujemy sie innymi tematami niż świadczenia mieszkaniowe. Zatem wzięliśmy pod uwagę Pańskie stanowisko i tyle w temacie. Publikowac dzisiaj?

Proszę wybaczyć ale na socjotechnikę ja się nie dam nabrać.

Takie obracanie kota ogonem (jakobym faktycznie miał tu decydujący głos), gdy w
rzeczywistości nie zarzucałem, a upominałem, że jesteśmy zarzucani sprawami
"turystyczno-duperalistycznymi", a zawodowe są PRZEMILCZANE mimo próśb, to
mizerne usprawiedliwienie ...

Proszę wybaczyć ale na socjotechnikę ja się nie dam nabrać.

Takie obracanie kota ogonem (jakobym faktycznie miał tu decydujący głos), gdy w
rzeczywistości nie zarzucałem, a upominałem, że jesteśmy zarzucani sprawami
"turystyczno-duperalistycznymi", a zawodowe są PRZEMILCZANE mimo próśb, to
mizerne usprawiedliwienie ...
To co jutro publikować?

Dobry wieczór, informujemy, że otrzymalismy zaproszenie na 3. spotkanie, od piatku bedziemy informowac o ich przebiegu i kolejnych etapach - formach działania w kierunku przyznania świadczeń mieszkaniowych Funkcjonariuszom SCS.

Szanowni Państwo,

w nawiązaniu do ustaleń z 28 marca br. i kontynuowania rozmów dot. postulatu świadczenia mieszkaniowego, zapraszamy w piątek, 9 maja br. do sali 2309 o godz. 12.30 na spotkanie z przedstawicielami kierownictwa Krajowej Administracji Skarbowej i Ministerstwa Finansów.

Prosimy o potwierdzenie udziału i zgłoszenie nr rejestracyjnych pojazdów (wraz z numerem kontaktowym) na adres: sekretariat.bmi@mf.gov.pl do 7 kwietnia br. do godz. 12.00.

Z wyrazami szacunku

Zespół do Spraw Obsługi Kancelaryjnej i Sekretarskiej Ministra

Biuro Ministra

+48 (22) 694 37 06 538 505 296

sekretariat.bmi@mf.gov.pl

gov.pl/finanse

ul. Świętokrzyska 12, 00-916 Warszawa
Dzień dobry . Może warto podczas dzisiejszego spotkania w sprawie świadczenia mieszkaniowego , również poruszyć temat ucywilnionych oraz przywróconych do służby na podstawie art. 184 i 185 ustawy o KAS (kwestia lat zerowych w wyliczaniu emerytury) , by do projektu o zmianie ustawy emerytalnej wnieść poprawki , jakie były zawarte w petycji ???

Mam takie małe techniczne pytanie. Kiedy padnie hasło do dalszego działania? I niech już nikt nie mówi, że to ma być inicjatywa oddolna. Niedawno była inicjatywa oddolna. Czym się skończyła już nie będę pisał. Byłem na UŻ. Niektórzy zwolennicy "to ma być oddolnie", "Zarząd za was tego nie załatwi" pewnie nawet nie wiedzą, że była taka akcja.

Sprecyzuj do czego ma wezwać zarząd i weź pod uwagę fakty :
USTAWA z dnia 23 maja 1991 r.
o rozwiązywaniu sporów zbiorowych
Strajk

Art. 17. [Podjęcie strajku]
1. Strajk polega na zbiorowym powstrzymywaniu się pracowników od wykonywania pracy w celu rozwiązania sporu dotyczącego interesów wskazanych w art. 1.
2. Strajk jest środkiem ostatecznym i nie może być ogłoszony bez uprzedniego wyczerpania możliwości rozwiązania sporu według zasad określonych w art. 7-14. Strajk może być zorganizowany bez zachowania tych zasad, jeżeli bezprawne działanie pracodawcy uniemożliwiło przeprowadzenie rokowań lub mediacji, a także w wypadku, gdy pracodawca rozwiązał stosunek pracy z prowadzącym spór działaczem związkowym.

Art. 19. [Niedopuszczalność strajku]
1. Niedopuszczalne jest zaprzestanie pracy w wyniku akcji strajkowych na stanowiskach pracy, urządzeniach i instalacjach, na których zaniechanie pracy zagraża życiu i zdrowiu ludzkiemu lub bezpieczeństwu państwa.
2. Niedopuszczalne jest organizowanie strajku w Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Służbie Ochrony Państwa, w jednostkach Policji i Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Służby Więziennej, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Krajowej Administracji Skarbowej, w których pełnią służbę funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej, oraz jednostkach organizacyjnych ochrony przeciwpożarowej.
3. Prawo do strajku nie przysługuje pracownikom zatrudnionym w organach władzy państwowej, administracji rządowej i samorządowe

Art 201 ust. O KAS
Funkcjonariusz przy wykonywaniu obowiązków służbowych nie może:
1)
kierować się interesem jednostkowym lub grupowym;
2)
uczestniczyć w strajku, a także w działalności zakłócającej normalną pracę jednostki organizacyjnej KAS;
3)
publicznie manifestować poglądów politycznych.

A jeżeli masz na myśli wezwanie do któregoś z powyższych to myślę że dowolny członek zarządu odda Tobie sój "stołek".

Mam takie małe techniczne pytanie. Kiedy padnie hasło do dalszego działania? I niech już nikt nie mówi, że to ma być inicjatywa oddolna. Niedawno była inicjatywa oddolna. Czym się skończyła już nie będę pisał. Byłem na UŻ. Niektórzy zwolennicy "to ma być oddolnie", "Zarząd za was tego nie załatwi" pewnie nawet nie wiedzą, że była taka akcja.

Cóż, byłem jednym z uczestników "rozkręcania" wspomnianej akcji. Podpowiedziałem
nawet Zarządowi, jak BEZPIECZNIE może ją wesprzeć. No i nic z tego nie wyszło, bo
związek pominął sprawę milczeniem.
Także jestem przekonany, że tym razem NIKT nie zrobi NIC, jeśli Zarząd zdecydowanie
i jasno się nie określi ...

Sprecyzuj do czego ma wezwać zarząd i weź pod uwagę fakty :
...

@Konrad1, przestań już pieprzyć dyrdymały.
Tą kwestię przerabialiśmy w marcu i wszyscy wiemy, co wolno, a czego nie!

Nie mam zamiaru powtarzać sposobów i argumentów, które wtedy padły. Były
zarówno rozsądne, jak i bezpieczne - z "dupochronem" dla Zarządu.
W skrócie - Zarząd nie ma ogłaszać strajku, lecz jasno i wyraźnie wyrazić swą
JEDNOŚĆ ze środowiskiem i jego wzburzeniem - już TERAZ ...

W końcu konkretny wpis !
Działanie !
Nie mogą zarobki decydować o dodatku mieszkaniowym.
MSWiA załatwiło sprawę systemowo. Nie ma mieszkań
służbowych to mają być dodatki.
Emeryci pomogą ! Przecież też ponad 30 lat Słuzyli bez
zapewnienia jakiejkolwiek pomocy państwa odnośnie mieszkań.
Może jakiś ryczałt skapnie dla emerytów !

@Konrad1, przestań już pieprzyć dyrdymały.
Tą kwestię przerabialiśmy w marcu i wszyscy wiemy, co wolno, a czego nie!

Nie mam zamiaru powtarzać sposobów i argumentów, które wtedy padły. Były
zarówno rozsądne, jak i bezpieczne - z "dupochronem" dla Zarządu.
W skrócie - Zarząd nie ma ogłaszać strajku, lecz jasno i wyraźnie wyrazić swą
JEDNOŚĆ ze środowiskiem i jego wzburzeniem - już TERAZ ...
To dobre jest będziesz teraz cenzorem he he. Będę pisał co mi się podoba i w ..... mam czy to się podoba. Zrozumiałbym jeszcze jakbym kogoś obraził ale nic takiego nie miało miejsca.
Napisz do zarządu nie na forum jak jeszcze jaśniej ma wyrazić jedność bo ja na ich miejscu też bym nie wiedział.
A przytoczona garstka przepisów była do bardziej krewkich forumowiczów nie do Ciebie pewnie nic to nie da ale może komuś uświadomi w jakiej sytuacji stawia kolegów.
Ps
Twoja wojenka z zarządem, we wszystkich wątkach, jest strasznie męcząca.

To dobre jest będziesz teraz cenzorem he he. Będę pisał co mi się podoba i w ..... mam czy to się podoba. ...

Ależ pisz, co chcesz "zarządco". To samo świadczy o tobie (i niestety - zarządzie).
Nota bene - nie prowadzę "wojenki" z Zarządem, a jedynie mu podpowiadam.

Skoro jednak Związek to odbiera tak jak piszesz, to faktycznie nie dojrzał do
poważnych rozmów nie tylko ze swoimi członkami ale tym bardziej z MF'em.

Jeśli zatem Koleżeństwo jest tak bardzo zmęczone moją aktywnością i wyrazi
wolę wysłuchiwania w kółko powtarzających się tych samych hasełek ZZ, czy
przekonań o "niemożności" w rodzaju Twojego komentarza, to bez większego
żalu zamknę mordę w imię "świętego spokoju" dla tegoż Koleżeństwa ...

Kończąc Nasz temat bo nikomu i niczemu nie służy
zarządzam co najwyżej własną d.... Nie jestem w żadnej konfiguracji osobą funkcyjną czy robotniczo czy związkowo. Twoja wojenka będę się upierał jest dla mnie męcząca nie wypowiadam się za miliony i jestem ostatni żeby kogoś cenzorować. To Ty raczyłeś się wypowiedzieć żebym nie p......, nie obraziłem się luz aż taki drażliwy jak kolega nie jestem.
O niemożności stanowią przepisy nie ja (uwierz że ja ich nie stanowiłem) I tyle, chodziło mi żeby ktoś się zastanowił jak pisze bohatersko (NIE TY)żeby zarząd ,organizował coś tam na granicy.

Kończąc Nasz temat bo nikomu i niczemu nie służy
zarządzam co najwyżej własną d.... Nie jestem w żadnej konfiguracji osobą funkcyjną czy robotniczo czy związkowo. Twoja wojenka będę się upierał jest dla mnie męcząca nie wypowiadam się za miliony i jestem ostatni żeby kogoś cenzorować. To Ty raczyłeś się wypowiedzieć żebym nie p......, nie obraziłem się luz aż taki drażliwy jak kolega nie jestem.
O niemożności stanowią przepisy nie ja (uwierz że ja ich nie stanowiłem) I tyle, chodziło mi żeby ktoś się zastanowił jak pisze bohatersko (NIE TY)żeby zarząd ,organizował coś tam na granicy.

OK!

ps
Ja drażliwy ?! 🤣

Back
Do góry