Komunikat ze spotkania w Ministerstwie Finansów, które odbyło się w dniu 16.04.2025 r. .

Witamy,

W dniu dzisiejszym w Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie Strony Społecznej ze stroną rządową Ministerstwa Finansów.

W spotkaniu udział z strony naszego związku wzięli: Przewodnicząca Jolanta Haron, Wiceprzewodnicząca Anna Jarocka, Wiceprzewodniczący Grzegorz Raczyński oraz Łukasz Kunek Przewodniczący Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych.
Ze strony Ministerstwa Finansowego Podsekretarz Stanu, Szef KAS Pan Marcin Łoboda i Podsekretarz Stanu Pan Jurand Drop oraz przedstawiciele Departamentów MF.

W trakcie spotkania uzyskaliśmy wstępną deklarację ze strony Podsekretarza Stanu i Szefa KAS, że w 5-9.05 2025 r odbędzie się kolejne spotkanie w gronie Kierownictwa MF i ekspertów ze stroną społeczną w celu omówienia propozycji zapisów ustawowych oraz treści Porozumienia, związanych z postulatami, jakie zgłaszał Związek Zawodowy CELNICY PL tj. świadczenie mieszkaniowe, analogiczne jak w pozostałych służbach podlegających MSWiA, SW i MON.

Jednocześnie otrzymaliśmy projekt w sprawie zmian ustawowych dot. zaliczenia czasookresu pauzowania i SZNP do zaopiniowania. Sprawa kolejnej Uchwały Modernizacyjnej też będzie przedmiotem rozmów na kolejnym spotkaniu.

Pozdrawiamy
Za Zarząd
ZZ CELNICY PL
Przewodnicząca
Jolanta Haron

Attachments

A ja się pytam co na to powiedział szef Kas czy tylko tam siedział sobie? I powiem szczerze że nie rozumiem spokoju jaki towarzyszy temu komunikatowi. Mamy kampanię wyborczą i przede wszystkim trzeba uderzać do kandydatów na prezydenta. W skali makro jest nas bardzo mało i przy skali liczebności innych służb to na prawdę nie jest duży wydatek

Ciekawe jakie finansowanie dodatków wymysla na początku maja? Ucięcie dodatków jak ktoś już tu pisał czy brak nowych radiowozów na x lat….

Logika i prawo mówi że świadczenie musimy mieć. Wg mnie nie ma od tego odwrotu. Tyle logika. Co innego praktyka która mówi Nam że jak nie wywalczyły to nie będziemy potraktowani tak jak inne Służby. Jeżeli Nam tego uprawnienia nie przyznają to WSZYSCY Młodzi przeniosą się do Służb objętych tym świadczeniem. Na miejscu Młodego sam bym się przeniósł ryzykując nawet ścieżkę naboru od zera czyli od rekrutacji. Po co przyjmować się do Służby Celno-Skarbowej skoro mogę się przyjąć bądż przenieść do Policji Straży Granicznej ABW PSP itd itp. Jeżeli MF temu nie zapobiegnie czeka nas potężna fala przeniesień bądź zwolnień przez młodych na ich własną prośbę....w skali kraju i Służb to się statystycznie zgodzi ale w skali odpowiedzialności służb za swoje pole zadań to będzie Katasrtofa. SCS zistanie wykastrowana. To po pierwsze. PO DRUGIE CO KREŚLĘ DUŻYMI LITERAMI - nie obrażajcie swoimi komentarzami interlokutorów bo to niczemu nie służy a wręcz MEGA POGARSZA naszą pozycję negocjacyjną to po pierwsze po drugie UBLIŻA Czci i Honorowi Osobie z którą się rozmawia a która to osoba przeciwż czyta te durne komentarze o sobie a po trzecie proszę admina o kasowanie wszelkich głupich TAK GŁUPICH MEGA GŁUPICH wtrętów na temat pewnej osoby. Nie znamy Człowieka nie wiemy jaki jest ale komentarze takie że aż wstyd. W moim imieniu Pana Przepraszam. Po prostu pracują emocje i niektóre wpisy naprawdę nie są głosem całej Służby. Szacunek dla Pana 🫡🫡🫡🫡 przyjrzyjcie się uważnie tej ikonie ta ikona iddaje honor 🫡🫡🫡

Ostatnia edycja:
Patrzmy na Przyjacieli Naszej Służby a tych mamy zapewniam Was że mamy. A częśćz Nas co robi ? A obraża na forum. Wiecie co ??? Gdybym był w MF u czytał takie komentarze o mnie to uwierzcie mi ale nie sprzyjałbym Naszej Służbie. Doceńmy ludzi którzy Nam sprzyjają Szanujmy Ich. Bo w moim przekonaniu na ten Szacunek Zasługują. A co ja czyram ???? Przeinaczenia Nazwiska i tym podobne bzdury. Uwierzcie mi że na miejscu tego Pana i co ważne czytając forum byłbym do Nas nastawiony NEGATYWNIE. Bo tylko obraza przinaczanie Imienua itp itd. Czy część z Was dzieci z piaskownicy ???? Jestem nastawiony na współpracę. Jeżeli się nie zgadzacie to macie do tego prawo ALE.....spójrzcie jaką drogę przeszedł NSZZ Policj. Poza tym NIE WOLNO obrażać Człowieka który chce z Nami rozmawiać. Owszem możemy się nie zgadzać ale DO CHOLERY NIE WOLNO OBRAŻAĆ. Czołem Funkcjonariusze !!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Chcemy nic nie osiągnąć ?? Proszę bardzo obrażając głupimi wpisami pewne osoby jesteśmy na AUTOSTRADZIE aby NIC NIE OSIĄGNĄĆ. Powtarzam gdybym był w MF i gdybym czytał te DEBILNE komentarze na Naszym forum to uwierzcie mi - jestem Celnikiem z obu granic zachód i wschód ale gdybym jakimś zrządzeniem losu wylądował w MFi gdybym w najszerszej woli działał w temacie rozwiązania problemów i czytałbym takie komentarze na swój temat to uwierzcie mi że zwątpiłbym w sens rozmowy ze środowiskiem. Zwłaszcza że byłbym obrażany.

Ostatnia edycja:
SZACUNEK!!! Nie musimy się zgadzać możemy mieć inne zdanie ale SZACUNEK !!!!! A nie obrażanie i przeinaczanie imion czy nazwisk. Bo przeinaczanie to po prostu WSTYD I NIEGODNE FUNKCJONARIUSZY. Czołem

SZACUNEK!!! Nie musimy się zgadzać możemy mieć inne zdanie ale SZACUNEK !!!!! A nie obrażanie i przeinaczanie imion czy nazwisk. Bo przeinaczanie to po prostu WSTYD I NIEGODNE FUNKCJONARIUSZY. Czołem
Nie jestem pierwszy do obrażania kogoś ale dziwisz się ludziom? Inaczej by było gdyby po pierwszych pismach od razu ktoś zaczął z nami rozmawiać. Nawet jeśli gdyby to wyglądało tak jak teraz czyli "analizujemy, liczymy, szukamy uzasadnień". Ale teraz, po kilku miesiącach milczenia na takie owijanie w bawełnę jest już za późno! Musieliśmy jak żebraki prosić inne służby o poparcie, czy posłów o napisanie interpelacji, żeby ktoś się łaskawie do nas odezwał. To szefostwo od początku jest nastawione do nas jak do wroga, zamiast stać po naszej stronie. Czy nie wyglądałoby to inaczej gdyby już w styczniu ktoś od razu się odezwał i powiedział coś w stylu "słuchajcie będziemy walczyć o ten dodatek, będziemy walczyć aby po raz kolejny nasza służba nie czuła, że jest służbą drugiej kategorii, ale nie wiemy czy da radę coś zrobić. Potrzebujemy waszego wsparcia aby to się udało". Nawet jeśli by miało to się zakończyć niepowodzeniem to z pewnością nastroje do szefostwa nie byłyby tak negatywne jak są teraz...

... Poza tym NIE WOLNO obrażać Człowieka który chce z Nami rozmawiać. ...

Co do zasad przyzwoitości - zgoda!
Odnośnie chęci rozmawiania z nami tego pana - absolutna bzdura !!
SW na JEDNYM spotkaniu ze swoim "szefem" otrzymało SPEŁNIONĄ
obietnicę odpowiedniego projektu ustawy w ciągu 14 dni. U nas ...
może w maju, może w grudniu, w przyszłym roku, po południu ...

Patrzmy na Przyjacieli Naszej Służby a tych mamy zapewniam Was że mamy. A częśćz Nas co robi ? A obraża na forum. Wiecie co ??? Gdybym był w MF u czytał takie komentarze o mnie to uwierzcie mi ale nie sprzyjałbym Naszej Służbie. Doceńmy ludzi którzy Nam sprzyjają Szanujmy Ich. Bo w moim przekonaniu na ten Szacunek Zasługują. A co ja czyram ???? Przeinaczenia Nazwiska i tym podobne bzdury. Uwierzcie mi że na miejscu tego Pana i co ważne czytając forum byłbym do Nas nastawiony NEGATYWNIE. Bo tylko obraza przinaczanie Imienua itp itd. Czy część z Was dzieci z piaskownicy ???? Jestem nastawiony na współpracę. Jeżeli się nie zgadzacie to macie do tego prawo ALE.....spójrzcie jaką drogę przeszedł NSZZ Policj. Poza tym NIE WOLNO obrażać Człowieka który chce z Nami rozmawiać. Owszem możemy się nie zgadzać ale DO CHOLERY NIE WOLNO OBRAŻAĆ. Czołem Funkcjonariusze !!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡
Masz absolutną rację!
Powinniśmy napisać, że [...] deszcz pada... 🤦‍♂️

Chcemy nic nie osiągnąć ?? Proszę bardzo obrażając głupimi wpisami pewne osoby jesteśmy na AUTOSTRADZIE aby NIC NIE OSIĄGNĄĆ. Powtarzam gdybym był w MF i gdybym czytał te DEBILNE komentarze na Naszym forum to uwierzcie mi - jestem Celnikiem z obu granic zachód i wschód ale gdybym jakimś zrządzeniem losu wylądował w MFi gdybym w najszerszej woli działał w temacie rozwiązania problemów i czytałbym takie komentarze na swój temat to uwierzcie mi że zwątpiłbym w sens rozmowy ze środowiskiem. Zwłaszcza że byłbym obrażany.

Ministerstwo musi mieć na uwadze fakt, że na forum jest 20 no może 30 aktywnych użytkowników. Celników jest ponad 10 tys. więc na ich miejscu nie traktowałbym pojedynczych wpisów jako wypowiedzi wszystkich.

"W trakcie spotkania uzyskaliśmy wstępną deklarację ze strony Podsekretarza Stanu i Szefa KAS, że w 5-9.05 2025 r odbędzie się kolejne spotkanie w gronie Kierownictwa MF i ekspertów ze stroną społeczną w celu omówienia propozycji zapisów ustawowych oraz treści Porozumienia, związanych z postulatami, jakie zgłaszał Związek Zawodowy CELNICY PL tj. świadczenie mieszkaniowe, analogiczne jak w pozostałych służbach podlegających MSWiA, SW i MON."
Termin 5-9 maja zbliża się wielkimi krokami. Czy jest już ustalona konkretna data? 5-9 maja to tylko wstępna deklaracja, że może odbędzie się kolejne spotkanie. Jeżeli do tej pory nie ma konkretnej daty to pewniakiem będzie odwlekana do po wyborach. No i klops cytując jednego z kolegów - "nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobisz?". Za 3 tygodnie wybory, sondaże (n), każdy głos się liczy, a My tylko chcemy wywiązania się ze zobowiązań złożonych 15 miesięcy temu. To nie My wyszliśmy z żądaniami, to Nam zaproponowano rozwiązania likwidujące KAS-owskie niegodziwości. Inne służby w kilka dni, tygodni może miesięcy załatwiły swoje sprawy. My od miesięcy jesteśmy zwodzeni, a jeszcze termin wprowadzenia w życie zmian (oczywiście jeżeli do tego dojdzie) za 8 miesięcy. Kpina? - chyba gorzej!!!

"W trakcie spotkania uzyskaliśmy wstępną deklarację ze strony Podsekretarza Stanu i Szefa KAS, że w 5-9.05 2025 r odbędzie się kolejne spotkanie w gronie Kierownictwa MF i ekspertów ze stroną społeczną w celu omówienia propozycji zapisów ustawowych oraz treści Porozumienia, związanych z postulatami, jakie zgłaszał Związek Zawodowy CELNICY PL tj. świadczenie mieszkaniowe, analogiczne jak w pozostałych służbach podlegających MSWiA, SW i MON."
Termin 5-9 maja zbliża się wielkimi krokami. Czy jest już ustalona konkretna data? 5-9 maja to tylko wstępna deklaracja, że może odbędzie się kolejne spotkanie. Jeżeli do tej pory nie ma konkretnej daty to pewniakiem będzie odwlekana do po wyborach. No i klops cytując jednego z kolegów - "nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobisz?". Za 3 tygodnie wybory, sondaże (n), każdy głos się liczy, a My tylko chcemy wywiązania się ze zobowiązań złożonych 15 miesięcy temu. To nie My wyszliśmy z żądaniami, to Nam zaproponowano rozwiązania likwidujące KAS-owskie niegodziwości. Inne służby w kilka dni, tygodni może miesięcy załatwiły swoje sprawy. My od miesięcy jesteśmy zwodzeni, a jeszcze termin wprowadzenia w życie zmian (oczywiście jeżeli do tego dojdzie) za 8 miesięcy. Kpina? - chyba gorzej!!!
Ostatnio pojawiły się też komentarze, że skoro chcemy (jako Służba mundurowa) zostać również objęci świadczeniem mieszkaniowym oraz uzgodnić pozostałe postulaty, to powinniśmy grzecznie czekać na kolejne spotkanie z przedstwicielami MF. Spotkanie na który znowu pojawią się frazesy w stylu "wiemy, rozumiemy, a nawet zgadzamy się, ale ... musimy się jeszcze zastanowić, jeszcze bardziej wnikliwie przeanalizować i wyznaczamy kolejny termin spotkania"! Może warto iść na spotkanie 5-9 maja (kolejne spotkanie!), mając przygotowany plan B, ale nie ze strony MF, tylko naszej, jako całego środowiska funkcjonariuszy SCS? Nie chodzi tutaj o to żeby się na kogokolwiek "obrażać", zrywać negocjacje, czy wysuwać nierealne do realizacji postulaty, ale czyż nie jest ogólnie wiadomym, stosowanym przez wielu wytrawnych strategów zasada, stanowiąca ... "Si Vis Pacem, Para Bellum"? Nie musi oczywiście tak być, ale może idąc tam, trzeba poprostu być na taką okoliczość przygotowanym i ustalić już teraz, zaplanować z wyprzedzeniem, stanowczą (oczywiście zgodną z prawem) formę ... "inicjatywy oddolnej"? Po uzyskaniu porozumienia, zawsze przecież można takową "akcję" odwołać ;)

Ostatnio pojawiły się też komentarze, że skoro chcemy (jako Służba mundurowa) zostać również objęci świadczeniem mieszkaniowym oraz uzgodnić pozostałe postulaty, to powinniśmy grzecznie czekać na kolejne spotkanie z przedstwicielami MF. Spotkanie na który znowu pojawią się frazesy w stylu "wiemy, rozumiemy, a nawet zgadzamy się, ale ... musimy się jeszcze zastanowić, jeszcze bardziej wnikliwie przeanalizować i wyznaczamy kolejny termin spotkania"! Może warto iść na spotkanie 5-9 maja (kolejne spotkanie!), mając przygotowany plan B, ale nie ze strony MF, tylko naszej, jako całego środowiska funkcjonariuszy SCS? Nie chodzi tutaj o to żeby się na kogokolwiek "obrażać", zrywać negocjacje, czy wysuwać nierealne do realizacji postulaty, ale czyż nie jest ogólnie wiadomym, stosowanym przez wielu wytrawnych strategów zasada, stanowiąca ... "Si Vis Pacem, Para Bellum"? Nie musi oczywiście tak być, ale może idąc tam, trzeba poprostu być na taką okoliczość przygotowanym i ustalić już teraz, zaplanować z wyprzedzeniem, stanowczą (oczywiście zgodną z prawem) formę ... "inicjatywy oddolnej"? Po uzyskaniu porozumienia, zawsze przecież można takową "akcję" odwołać ;)
bardzo słusznie. Czy przedstawiciel Zarządu mógłby nam wytłumaczyć dlaczego nie organizujemy nic? np manifestacji przed MF? Listę chętnych można już zacząć zbierać. Nawet takie zbieranie listy chętnych będzie jakimś działaniem i da jakiś sygnał MF i będzie można wykorzystać w rozmowach. To jak? Doczekamy się dialogu z Zarządem?

bardzo słusznie. Czy przedstawiciel Zarządu mógłby nam wytłumaczyć dlaczego nie organizujemy nic? np manifestacji przed MF? Listę chętnych można już zacząć zbierać. Nawet takie zbieranie listy chętnych będzie jakimś działaniem i da jakiś sygnał MF i będzie można wykorzystać w rozmowach. To jak? Doczekamy się dialogu z Zarządem?

CISZA - to też jest odpowiedź ...

no dobra, zróbmy to tak, że ZOI zaczynają zbierać listy chętnych na wyjazd na manifestację do MF i każdy chętny wpłaca 10 zł ( lub inaczej jeśli koleżeństwo ma inne zdanie) i w razie rezygnacji ta kasa nie jest zwracana. Mamy jakąś minimalna gwarancję, że ktoś ma zamiar jechać. Samo zbieranie list jest już formą nacisku na MF. Za 2 tygodnie będzie już po ptokach. a po wyborach to już możemy sobie ...

przepraszam, że tak piszę kilka postów jeden pod drugim. Ale.
Interesuje mnie następująca kwestia: Czy nasi przedstawiciele są przygotowani do rozmów z MF o dodatkach mieszkaniowych czyli czy oszacowali jaki koszt będzie rocznie generowany dla budżetu przez takie dodatki?
Czy ktoś z Zarządu mógłby się podzielić z nami tą wiedzą?

Back
Do góry