KOMUNIKAT Zarządu Głównego ZZ Celnicy PL dotyczący przywrócenia sprawiedliwości – odwrócenia skutków niezgodnego z prawem procesu ucywilniania SCS

Koleżanki i Koledzy,

KOMUNIKAT

Zarządu Głównego Związku Zawodowego Celnicy PL dotyczący przywrócenia sprawiedliwości – odwrócenia skutków niezgodnego z prawem procesu ucywilniania funkcjonariuszy Służby Celnej w trakcie wprowadzania reformy KAS w maju 2017 r.

Maj 2017 r. dla części funkcjonariuszy Służby Celno – Skarbowej okazał się początkiem „drogi przez mękę”.

Prawie 30 % funkcjonariuszy zostało zwolnionych ze służby bez wskazania przyczyny i z naruszeniem przepisów prawa. To był szok!!!! Było to niezrozumiałe, że po 10,15, 20 lub 30 latach służby nagle bez uprzedzenia na podstawie tabelki przekazanej przez MF, pracodawca - bez znajomości pragmatyki służbowej - decyduje, że od dziś będziesz poza formacją i nie masz żadnej drogi odwoławczej, bo tak zdecydował ustawodawca. Dla Naszych UCYWILNIONYCH Kolegów i Koleżanek to był dramat i szok :

(..) Nikt nie chce z Toba rozmawiać !!!! , Nikt nie słucha Twoich argumentów !!! Nikt nie patrzy na twoją wiedzę, doświadczenie, osiągnięcia !!!. Z dnia na dzień przestajesz istnieć jako funkcjonariusz !!!.

Wyrzucone w błoto pieniądze wydane na Twoje wyszkolenie !!!. Tracisz mundur, stopień i stanowisko oraz uposażenie !!!. Zadajesz pytanie DLACZEGO ? , CO ZROBIŁEM/ZBORIŁAM ŹLE ? !!!

TO KARA ALE ZA CO ?!!! ZA SŁUŻBĘ DLA OJCZYZNY ?!!! ,TO TAKA JEST FORMA PODZIĘKOWANIA !!! .

Sam nie wierzysz, w to co się dzieje !!!. Na chwilę świat zatrzymuje się dla Ciebie i Twoich bliskich.

Zastanawiasz się kim jesteś i byłeś dla tej formacji i Państwa !!!!

Jako Związek Zawodowy, ZAWSZE WE WSZYSTKICH MOMENTACH STALIŚMY OBOK WAS , NIGDY NIE BYLIŚCIE SAMI !!!! . RAZEM Z WAMI PODJELIŚMY WALKĘ !!!!

W chwilach zwątpienia dodawaliśmy otuchy , jak i wsparcia prawnego i finansowego.

Po pierwszym szoku w Naszych Koleżankach i Kolegach budzi się , chęć walki z niesprawiedliwością. Widzisz i słyszysz, że Koleżanki i Koledzy pomału zaczynają działać i mówić ”NIE PODDAMY SIĘ !!!, BĘDZIEMY WALCZYĆ z NIESPRAWIEDLIWOŚCIĄ !!! TO PIERWSZY RAZ W HISTORII POZBAWIA SIĘ FUNKCJONARIUSZY MUNDURU !!!”(..)

To był początek trudnej walki na wielu frontach.

Droga jaką przeszliśmy nie była usłana różami, napotykaliśmy na różne przeszkody zarówno natury prawnej jak i niedowiarków którzy, mówili , że to walka z wiatrakami .

Tylko siła woli i walki z niesprawiedliwością dodawała nam skrzydeł do dalszych etapów walki i udowodnienia , że mieliśmy rację.

WALKI, KTÓRA PRZYNIOSŁA NAM PO 8 LATACH ZWYCIĘSTWO !!!.

W dniu wczorajszym Prezydent RP podpisał zmianę do ustawy, która została jednogłośnie przegłosowana przez Sejm i Senat dwie izby polskiego parlamentu.

Na każdy etapie tej wyboistej drogi jako Związek Zawodowy CELNICY PL byliśmy razem z Wami i w tym

miejscu Zarząd Główny ZZ CELNICY PL składa gratulacje i wielkie podziękowania wszystkim ucywilnionym, którzy zdecydowali się dochodzić swoich praw w sądzie – bez Waszej odwagi, determinacji, cierpliwości i zaangażowaniu obecnej ustawy nie byłoby – bowiem nie mielibyśmy podstawowego argumentu, tj., że DZIAŁANIA W TRAKCIE REFORMY KAS BYŁY NIEZGODNIE Z PRAWEM.

Całe środowisko jest Wam bardzo wdzięczne !!!.

Zarząd ZZ CELNICY PL składa również, o
gromne podziękowania dla mecenasów którzy, nie poddali się z którymi współpracujemy z pozytywnym skutkiem, za lata bardzo ciężkiej i systematycznej pracy w celu wspólnego „odkręcania” skutków reformy, dla;

Pani Mecenas Jadwigi Płażek – Żywickiej,

Pana Mecenasa Rolanda Szymczykiewicza

Pana Mecenasa Łukasza Oleśniewicza

Dziękujemy za Wasz profesjonalizm, opanowanie i cierpliwość do Nas.

Szczególne podziękowania kierujemy do Pana Profesora Stefana Płażka. Dziękujemy za publikacje, za rady, wskazówki i ciepłe wsparcie.

Ogromne podziękowania kierujemy do Zespołu ds. Ucywilnienia pod kierunkiem Wiceprzewodniczącej ZG CELNICY PL Joanny Kuś, za ogrom wykonanej pracy na rzecz całej naszej społeczności ucywilnionych, za 8 lat organizowania, nadzorowania i łączenia wszelkich potrzebnych środków i ludzi, aby powiódł się plan – odwrócenia skutków niezgodnego z prawem procesu ucywilniania funkcjonariuszy Służby Celnej w trakcie wprowadzania reformy KAS w maju 2017 r.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w Zarządzie ZZ CELNICY PL oraz Przewodniczącym ZOI.

Dla zainteresowanych w załączeniu DROGA, KTÓRĄ WSPÓLNIE Z WAMI PRZESZLIŚMY oraz DROGA SĄDOWA .

Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL
Jolanta Haron

Attachments

Pani jest bezczelna i ... * ( * - to pozostawiam sobie i domysłom Koleżeństwa)!

Nie zauważa Pani, że moje wpisy, których się Pani "czepia" nie są kierowane osobowo, zaś
Pani uparła się znęcać na osobach konkretnych, w nieuprawniony sposób i to bez argumentów
wskazując ich "zło" i nie widzi Pani, iż to bezduszne, nieprzemyślane i czysto mechaniczne.

Ponawiam zatem propozycję Kolegi @bolo1999, WSKAZANIA 3 KONKRETNYCH DOWODÓW
"hejtowania" przeze mnie, a nie powoływania się na niewygodne dla Pani słowa (Prawdy),
nota bene WIELOKROTNIE I NIE-INCYDENTALNIE popierane przez innych userów.

"Tupanie", to raczej wyraźnie widać z Pani strony zwłaszcza, gdy mój apel o głębszą analizę
moich wpisów, spotyka się z pełnym lekceważeniem i "odbijaniem piłeczki" w pomówieniach,
byle tylko postawić "na swoim".
Niestety, nawet nie próbuje Pani przyjąć do wiadomości mojej łagodnej prośby o zaprzestanie
pomówień o "hejt", agresję, zaczepki czy "niegrzeczność". Tak! Ma Pani prawo oceniać mnie
po swojemu ale nie ma Pani prawa do szerzenia dezinformacji, opartej WYŁĄCZNIE na swych
SUBIEKTYWNYCH odczuciach.
Jako "przedstawiciel" związkowy, ma Pani wielo-wielokrotnie większą ode mnie "moc" w słowie
i takimi jak wyżej wpisami, niszczy Pani w sposób tyrański zwykłego człowieka jakim jestem.
Zapewne wielu mnie nie akceptuje, lecz również wielu ze mną się zgadza w pełni! Dlatego też
nie życzę sobie więcej osobistych "wycieczek" pod moim adresem i bezczelnych sugestii,
jakobym nie działał w interesie Koleżeństwa, a wręcz przeciwnie. Kolejnych pomówień, które
będą kierowane przez Panią w stosunku do mojej osoby, postaram się już nie komentować
na tym forum, lecz załatwić inną drogą, w pełni zgodną z obowiązującym Prawem.

Jeżeli stać Panią na odwagę (obojętnie czy cywilną, czy też służbową), proszę wprost ujawnić
Koleżeństwu konkretne liczby: ilu - prócz Pani - "działaczy związkowych" i ilu "szarych" funków,
skorzysta w rzeczywistości na tematycznym "odwróceniu" skutków "reformy 2017". Choć tyle.
Z pewnością o liczbie pominiętych nie będzie Pani miała fioletowego pojęcia, co zresztą wynika
z jasno prezentowanego przez Panią stanowiska "mam ich w ... nosie" ...
Tu nie trzeba wielkiej odwagi, bowiem dane takie zebraliśmy, żeby moc rozmawiać z MF o projekcie ustawy w 2022 r. - jak równiez w sądach przedstawić skalę nieprawidłowości. Zatem przyjęta przez Prezydenta ustawa dotyczy 1513 osób ucywilnionych, które w latach 2017-2023 powróciły do słuzby na podstawie art. 150 oraz kolejnych osób, które wróciły w latach 2024-2025 oraz ok. 500 osób, które w 2003 r. przeszły z UKS do Słuzby Celnej.Jestem ucywwilnionym funkcjonariuszem od 1 czerwca 2017 r. i nie zamierzam powrócić do służby- podobnie jak pozostałe ucywilnione osoby funkcyjne z naszego ZZ. Różnica pomiędzy kolumną 5 i 4 to liczba osób wygaszonych lub takich , które nie przyjęły propozycji . Różnica pomiędzy kolumną 7 i 6 to liczba osób przyjętych do SCS z UKS, US i innych służb po maju 2017 r. Pozostałe osoby skrzywdzone w 2017 r. mają sprawy w sądach, w tym wygaszeni.

Attachments

Zgodnie z art. 150 [Przeniesienia do pełnienia służby w Służbie Celno-Skarbowej]

1. Członek korpusu służby cywilnej zatrudniony w urzędzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych albo w jednostce organizacyjnej KAS może otrzymać propozycję przeniesienia do pełnienia służby w Służbie Celno-Skarbowej.

2. Z wnioskiem o pełnienie służby w Służbie Celno-Skarbowej może wystąpić także członek korpusu służby cywilnej.

I może wystąpić w każdym momencie, a w tym przypadku po zaznajomieniu się z projektem ustawy - druk 1858, a teraz ustawę ogłoszoną w dzienniku promulgacyjnym.
Tekst trochę jak z intranetu

Witam. Gratuluję. Ustawa podpisana. To Bardzo Dobra wiadomość i kolejny krok we właściwym kierunku. Moje Szczere Gratulacje !!!! Bez ironi !!!! Krok po kroku. Nie od razu Kraków zbudowano. Pamiętam gdzie byliśmy w temacie SZEROKO POJĘTYCH uprawnień w roku 1991 w 1999 w 2004 w latach późniejszych.....i widzę gdzie jesteśmy OBECNIE 💪💪💪 dajmy sobie luz z przytykami a patrzmy na to co było - a ja MEGA PAMIĘTAM CO BYŁO - i idźmy do przodu - kroczek po kroczku 💪

Tu nie trzeba wielkiej odwagi, bowiem dane takie zebraliśmy, żeby moc rozmawiać z MF o projekcie ustawy w 2022 r. - jak równiez w sądach przedstawić skalę nieprawidłowości. Zatem przyjęta przez Prezydenta ustawa dotyczy 1513 osób ucywilnionych, które w latach 2017-2023 powróciły do słuzby na podstawie art. 150 oraz kolejnych osób, które wróciły w latach 2024-2025 oraz ok. 500 osób, które w 2003 r. przeszły z UKS do Słuzby Celnej.Jestem ucywwilnionym funkcjonariuszem od 1 czerwca 2017 r. i nie zamierzam powrócić do służby- podobnie jak pozostałe ucywilnione osoby funkcyjne z naszego ZZ. Różnica pomiędzy kolumną 5 i 4 to liczba osób wygaszonych lub takich , które nie przyjęły propozycji . Różnica pomiędzy kolumną 7 i 6 to liczba osób przyjętych do SCS z UKS, US i innych służb po maju 2017 r. Pozostałe osoby skrzywdzone w 2017 r. mają sprawy w sądach, w tym wygaszeni.
Dziękuję choć za tyle informacji.
Wprawdzie proporcja "uratowanych" w stosunku do pokrzywdzonych nie powala
ale dobre i tyle i na tyle Związek zasługuje na podziękowania.
Proszę wybaczyć, lecz nie potrafię być zachwycony podobnie do tych "uratowanych", gdyż ciężar tragedii pozostałych wydaje mi się wartościowo znacznie większy ...

To jeszcze raz:
3911 osób zostało ucywilnionych lub wygaszonych
27 osób ucywilnionych nie przyjęło propozycji
45 wygaszonych (w tym osoby zwolnione w związku z brzmieniem art. 111 ustawy o KAS
3839 osób przyjęlo propozycję pracy.
1519 osob powróciło do munduru na podstawie art. 150 w latach 2017-2025
480 osób powróciło do munduru na podstawie wyroku sądu
1840 osób zostało w cywilu, co daje 115 średnio na izbę i osoby te podjęly decyzję o nieprzyjęciu propozycji powrotu do służby w latach 2019-2023.

1. kazdy ucywilniony, który złożył w terminie pozew otrzymał odprawę za likwidację jednostki
2. każdy ucywilniony, który złożył w terminie pozew o odszkodowanie za niezgodne z prawem ucywilnienie otrzymał je.
3. każdy ucywilniony, który złożył w terminie pozew o przywrócenie lun zaliczenie okresu pazuowania wygrał je
Czekamy na rozstrzygnięcie SN w sprawie przedawnionych odpraw.
4. 8 wygaszonych zgłosiło sie do nas o pomoc prawną - 3 osoby na skutek mediacji sądowych powróciło do służby, kolejne osoby czekają na wyrok SN
W mojej ocenie zostało wszystko załatwione.
Ale oczywiście może Pan miec swoje spojrzenie na 8 lat trudnej i wyboistej ściieżki jaką przeszlismy.

Proszę porozmawiać z jakąkolwiek osobą przywróconą do służby na podstawie wyroku sądu, to zrozumie Pan ten ciężar.
Rozumiem, że Pan nie był w grupie ucywilnionych?

Back
Do góry