Komunikat po podpisaniu porozumienia w sprawie zasad podziału środków na wynagrodzenia i uposażenia z III transzy środków Ustawy Modernizacyjnej.

Witajcie,

Informujemy, że w dniu 10 grudnia 2024 r. zostało podpisane porozumienie dotyczące podziału trzeciej transzy uchwały modernizacyjnej przez wszystkie organizacje związkowe działające w KAS.

Treść porozumienia w załączeniu.

Jednocześnie wskazaliśmy Kierownictwu KAS, że istnieje potrzeba kolejnej uchwały modernizacyjnej o której, wielokrotnie mówiliśmy na spotkaniach w Ministerstwie Finansów w celu naprawienia różnic płacowych.

Wybrzmiało to również w komunikacie Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych.

Zarząd Główny
ZZ Celnicy PL

Attachments

• Zdjęcie 1.jpg
    Zdjęcie 1.jpg
    422,8 KB · Wyświetleń: 4 941
  • Zdjęcie 2.jpg
    Zdjęcie 2.jpg
    514,5 KB · Wyświetleń: 1 236
  • Zdjęcie 3.jpg
    Zdjęcie 3.jpg
    399,8 KB · Wyświetleń: 1 137
  • Zdjęcie 4.jpg
    Zdjęcie 4.jpg
    407,7 KB · Wyświetleń: 1 020
  • Zdjęcie 5.jpg
    Zdjęcie 5.jpg
    458,2 KB · Wyświetleń: 1 299
Na czym w takim razie polegały negocjacje i po co były spotkania jak wszyscy mieli takie samo zdanie. Wygląda to tak Szef zaproponował i wszyscy podapisali. Jużnawet nie chce mi się spierać co jest bardziej sprawiedliwe ale członkowie powinni znać stanowisko związku przed a nie po podpisaniu, a nie znali i nie mówię tu o forum.

a cóż takiego oznacza piękne zdanie w paragraf 3 ust. 1 pkt 2 ppkt b "środki przeznacza się na podwyżki uposażenia do osiągnięcia średnich mnożników uposażenia na danym stanowisku w poszczególnych jednostkach org. KAS"? Czyżby istniały jakieś tabelki średnich mnożników uposażenia dla konkretnych stanowisk? Jeśli tak to wręcz płonę z chęci ich obejrzenia! proszę o ich udostępnienie!

a cóż takiego oznacza piękne zdanie w paragraf 3 ust. 1 pkt 2 ppkt b "środki przeznacza się na podwyżki uposażenia do osiągnięcia średnich mnożników uposażenia na danym stanowisku w poszczególnych jednostkach org. KAS"? Czyżby istniały jakieś tabelki średnich mnożników uposażenia dla konkretnych stanowisk? Jeśli tak to wręcz płonę z chęci ich obejrzenia! proszę o ich udostępnienie!
A propos ... Średnie, to nie minimalne !!

nie wiem czy dobrze rozumiem to porozumienie jak tak to mnie poprawcie. Jeżeli funkcjonariusz pełni służbę 6 lat i ma stanowisko MSSCS z mnożnikiem np 2.28 albo ma 15 lat stażu na stanowisku specjalisty z mnożnikiem np 2,49 to średnio już swoje osiągnął bo ma więcej niż minimum a mniej niż max na stanowisku. Czyli uczestniczy tylko w podziale z puli 30% bo 65% już mu się nie należy? czyli podwyżkę dostaną tylko nie dawno awansowani na stanowisku a staży którzy są pomijani w awansach na stanowisku znowu będą w d...bici? super podział brawo ZZ

nie wiem czy dobrze rozumiem to porozumienie jak tak to mnie poprawcie. Jeżeli funkcjonariusz pełni służbę 6 lat i ma stanowisko MSSCS z mnożnikiem np 2.28 albo ma 15 lat stażu na stanowisku specjalisty z mnożnikiem np 2,49 to średnio już swoje osiągnął bo ma więcej niż minimum a mniej niż max na stanowisku. Czyli uczestniczy tylko w podziale z puli 30% bo 65% już mu się nie należy? czyli podwyżkę dostaną tylko nie dawno awansowani na stanowisku a staży którzy są pomijani w awansach na stanowisku znowu będą w d...bici? super podział brawo ZZ
Wszyscy dostaną po 30% i będzie weryfikacja ile osób nie przekroczyło minimum na stanowisku. 65% będzie podzielone w pierwszej kolejności dla tych którym po pierwszej transzy brakowało do minimum, w przypadku gdy zostaną osiągnięte minima to pozostała część po równo dla wszystkich.

Ostatnia edycja:
ciekawe czy Zarząd nie miał stanowiska w sprawie podwyżek przed spotkaniem, czy obawiał się przedstawić je członkom Związku czy może z jakichś powodów taktycznych Sztuki Wojennej był przekonany, że należy to stanowisko objąć tajemnicą.

ps
czy może do tego stopnia olewa środowisko.
Wszystkie twoje prawdy objawione mogą mieć wartość prawdy jedynej 😉

ciekawe czy Zarząd nie miał stanowiska w sprawie podwyżek przed spotkaniem, czy obawiał się przedstawić je członkom Związku czy może z jakichś powodów taktycznych Sztuki Wojennej był przekonany, że należy to stanowisko objąć tajemnicą.

ps
czy może do tego stopnia olewa środowisko.
Nie jestem pewien ale chyba stanowisko zarządu głównego jest takie, jak regionalnego w mojej Izbie. 65/30/5. Z tego wynika zgodność z Twoją sugestią, iż stanowiska nie posiadał i nie posiada ...

Attachments

Masz rację zapomniałem o tym spotkaniu z końca listopada ale proponuję zwrócić uwagę na tabelkę którą sporządził mój kolega korzystając z nadmiaru wolnego czasu na wysokopłatnym eksperckim stanowisku. Ów kolega będąc inteligentniejszym ode mnie od razu wykoncypował o co chodzi z tymi "środki przeznacza się na podwyżki uposażenia do osiągnięcia średnich mnożników uposażenia na danym stanowisku w poszczególnych jednostkach org. KAS" i stworzył wykaz średnich uposażeń dla każdego stanowiska. Wystarczyło do min. mnożnika dodać średnią wartość "ponad mnożnikową" z tabelek podanych na spotkaniu i szast-prast powstała niżej wymieniona tabelka. Jako że byłem spragniony wiedzy otrzymałem kilka ciekawych info na co zwrócić uwagę. Otóż niektórzy będą się zastanawiać jakie to referaty znajdują się w grupie(obszarze) I wynagrodzeń. Jest tylko jeden czyli CWW- referaty wsparcia. Okazało się ze owych referatach można dochrapać się stanowiska nawet st. experta SC-S co nota bene jest nieosiągalne dla szeregowych f-szy z działów CZR, OC, CKR czy COL (wg obowiązującej siatki). Jest nawet taki dział CWW który jest wręcz omaszczony osobami na stanowiskach eksperckich (3 exp., 2 mł. exp.) a w tym samym dziale jest aż 8 f-szy SC-S. Tymczasem Izba (nie powiem która) w której znajduje się rzeczony dział CWW narzeka na braki f-szy. Może należy sięgnąć po te wybitne ekspercie jednostki tym bardziej że średni mnożnik w obszarze I niekiedy przerasta średnie mnożniki w obszarze II. Skąd się tam wzięli ci wybitni ludzie? Czy to jakieś niedobitki po Kapicowych mianowaniach i wartościowaniach którym ktoś zechciał zapewnić miękkie lądowanie? Jeśli są to osoby które przeniesiono do tych komórek z racji ucywilnienia a potem odzyskali swój mundur to zwracam honor ale tym bardziej należałoby te osoby przenieść tam gdzie są potrzebni. I wreszcie crème de la crème z-cy kierowników oddziałów/naczelników wydziałów- towarzystwo o najwyższych średnich mnożnikach, jedyna grupa bez osób poniżej minimalnego mnożnika. Gdy wszyscy osiągniemy już minimalny mnożnik dorzucimy im hojną rączką aby każdy z nich miał 0,5 ponad minimalny mnożnik(!) aby uczynić zadość paragraf 3 ust. 1 pkt 2 ppkt b nie wiem czy związkowcy wiedzą co podpisali bo jak dla mnie wygląda to na celowe działanie w celu zaspokojenia wymogów nepotów, pociotków, córeczek, synalków i innych pieszczochów różnorodnych układów rodzinno-towarzysko-erotycznych.

Attachments

Jakby na to nie patrzeć osoby które od lat zajmują niskie stanowisko dostaną z modernizacji tylko 30%. Brawo
Dokładnie bo było sporo awansów również tych na stanowiska kierownicze a tam trzeba duuuużo wyrównać.
Ale jak większość mówi że równo będzie najbardziej sprawiedliwie chociaż niesprawiedliwe to zaraz wyjazd z tłustymi kotami. Zresztą nie ma już się o co spierać temat zakończony.

Przedstawiamy dane (zebrane przez nas w ramach ustawy o dostępie do informacji publicznej), dotyczące braku awansu od co najmniej 5 lat oraz dane dotyczące ilości brakujących mnożników w poszczególnych izbach w podziale na status funkcjonariusza i członka korpusu SC. Warto je przeanalizować pod kątem podpisanego porozumienia w dniu 10.12.2024 r. i przed rozmowami z DIAS w poszczególnych izbach w zakresie podziału 5 % , a przede wszytskim awansów.

Attachments

TO SIĘ W PALE NIE MIEŚCI !!
"Procent środków jaki należy przeznaczyć z ogólnej dla KSC z puli III transzy na osiągnięcie min" - przy wskaźnikach powyżej 100% wprost oznacza, że ...
... na osiągnięcie przez ludzi minimum, PINIĘDZY NI MA I NIE BEDZIE !!
Dodajmy do tego g...wniane inflacyjne (?!)

Dalej uważacie, że "po równo dla wszystkich" jest właściwe ?!

Mimo wszystko chciałbym znać opinię Zarządu wobec tych danych. Przypuszczam oczywiście, że ów się "wypnie" i nie tylko nic z tym nie zadziała ale i nie skomentuje ...

Back
Do góry