KOMUNIKAT PO PIKIECIE w Warszawie w dniu 28 maja 2025 roku

Koleżanki i koledzy,

W dniu 28 maja 2025 roku odbyło się zgromadzenie w formie Pikiety przed Ministerstwem Finansów z przemarszem pod KPRM, której organizatorem był Związek Zawodowy CELNICY PL.
W Pikiecie wg szacunkowych danych udział wzięło około 1500 funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej i pracowników z Krajowej Administracji Skarbowej.
Najliczniej stawi się na Pikiecie funkcjonariusze i pracownicy zrzeszeni w Związku Zawodowym CELNICY PL.

W Pikiecie wzięli również udział przedstawiciele oraz zrzeszeni członkowie w związkach zawodowych, które w dniu 12 maja 2025 roku podpisały
Porozumienie tj. Związek Zawodowy Celnicy PL reprezentowany przez Jolantę Haron, Joannę Stępień, Marcina Bacha, Grzegorza Raczyńskiego,
Federację Związków Zawodowych Służby Celnej reprezentowany przez Jacka Kraja, Macieja Górnego,
MZZ Związkowa Alternatywa w KAS reprezentowany przez Agatę Jagodzińską, Martę Rutkowską,
Ogólnopolski Związek Zawodowy Krajowej Administracji Skarbowej reprezentowany przez Roberta Sadowskiego,
Zrzeszenie Związków Zawodowych Służby Celnej RP reprezentowany przez Sławomira Kołodko,
Związek Zawodowy CELKAS reprezentowany przez Joannę Tymiańską,
Radę Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej NSZZ „Solidarność” reprezentowany przez Dominika Lacha, Monikę Lempę,
Związek Zawodowy Skarbowców reprezentowany przez Małgorzatę Jarczyk, Grzegorz Otrębę,
Ogólnopolski Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Egzekucji Administracyjnej reprezentowany przez Eugeniusza Matusiaka, Witolda Sewiło, Federacja Związków Zawodowych Pracowników Skarbowych reprezentowany przez Magdalenę Piętak, Monikę Kucharską.

Wszystkim przedstawicielom Związków Zawodowych bardzo serdecznie z całego serca dziękuję, udowodniliśmy, że pomimo dzielących Nas różnic w prowadzonej polityce związkowej przyświecają Nam wspólne jakże ważny dla całego środowiska cele:
1.Kolejna Uchwała Modernizacyjna na lata 2026-2029.
2.Objecie funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej świadczeniem mieszkaniowym analogicznym jak w innych formacjach mundurowych na wzór MON
3. Wprowadzenie dodatkowego świadczenia za długoletnią pracę w KAS dla pracowników korpusu służby cywilnej.

Tak liczna obecność Naszych członków 28 maja 2025 roku potwierdza, że takie Porozumienie o współpracy było Nam wszystkim bardzo potrzebne. Pokazuje to jedność i siłę ZZ działających w KAS. W życiu każdej społeczności zdarzają się momenty, które utwierdzają jej tożsamość, symbolizują hołdowanie najwyższym wartościom, nawiązują do tradycji, honoru, wspólnoty oraz wyznaczają cel i nadają kierunek dalszej działalności.

Dla Członków Związku Zawodowego CELNICY PL udział w Pikiecie miał symboliczne i emocjonalne znaczenie, umocnił poczucie jedności i profesjonalnej działalności związkowej, prowadzonej w duchu dialogu z Kierownictwem MF i KAS, partnerstwa, wspólnoty oraz wzajemnego szacunki i wsparcia .

Dlatego też domagamy się jedynie uznania i docenienia naszej ciężkiej, odpowiedzialnej służby i pracy oraz traktowania Nas jak partnerów do dialogu celem wypracowania najlepszych z możliwych rozwiązań tak, aby ta służba i praca była jak najbardziej skuteczna i satysfakcjonująca zarówno dla Nas jak i dla naszego kraju i UE !!!

Domagamy się traktowania Naszej Służby na równi z pozostałymi formacjami mundurowymi podległymi MSWiA i Ministerstwu Sprawiedliwości, służbom odpowiedzialnym za bezpieczeństwo zewnętrzne i wewnętrzne Państwa Polskiego, bo My również taką służbą jesteśmy!!! Nie pozwólmy żeby Służba Celno-Skarbowa była traktowana marginalnie, jak służba drugiej kategorii, niegodna uwagi, troski i dofinansowania!!!

Wiem, że po drodze czekają nas wyzwania, ale jestem przekonana, że mamy potencjał, umiejętności i zapał, by je pokonać i osiągnąć jeszcze większe rzeczy. Wracając do skutecznego dialogu, trzeba wspomnieć, że w rozwiązaniu wielu problemów liczymy na siłę przebicia, jak również na czynne wsparcie Pana Ministra i Szefa KAS.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za zaufanie i tak liczny udział w Pikiecie!!!

Wasza obecność i zaangażowanie uczyniły to wydarzenie niezapomnianym, wyjątkowym, pełnym wzruszeń, radości, refleksji i jedności. Wasze zaangażowanie jest dla Mnie źródłem ogromnej dumy i siłą napędzającą Mnie do dalszego działania dla całego środowiska.

Dziękuję również funkcjonariuszom Służby Celno-Skarbowej oraz pracownikom odpowiedzialnym za bezpieczeństwo Naszego Państwa, że tak profesjonalnie i odpowiedzialnie podzieliście się obowiązkami , aby część z Nas mogła uczestniczyć w Pikiecie, bez zakłócenia ciągłości służby i pracy.

Pamiętajcie, Związek Zawodowy CELNICY PL to MY WSZYSCY i wspólnie możemy doprowadzić do tego, że niemożliwe stanie się możliwe !!!!

Z wyrazami szacunku
Jolanta Haron
Przewodnicząca
ZZ CELNICY PL​

Attachments

• 20250528_132229 (002).jpg
    20250528_132229 (002).jpg
    71,2 KB · Wyświetleń: 8 047
  • 20250528_132239(0) (003).jpg
    20250528_132239(0) (003).jpg
    75,6 KB · Wyświetleń: 703
  • 20250528_143233 (003).jpg
    20250528_143233 (003).jpg
    72,7 KB · Wyświetleń: 659
  • 3f28cbd3-3a9f-46ae-a317-86ebc0190d8c (002).jpg
    3f28cbd3-3a9f-46ae-a317-86ebc0190d8c (002).jpg
    480,7 KB · Wyświetleń: 705
  • be5057ce-4496-4673-8c9b-65de9279fd6e (002).jpg
    be5057ce-4496-4673-8c9b-65de9279fd6e (002).jpg
    528 KB · Wyświetleń: 782
"Dziękuję również funkcjonariuszom Służby Celno-Skarbowej oraz pracownikom odpowiedzialnym za bezpieczeństwo Naszego Państwa, że tak profesjonalnie i odpowiedzialnie podzieliście się obowiązkami , aby część z Nas mogła uczestniczyć w Pikiecie, bez zakłócenia ciągłości służby i pracy".

Bardzo dyplomatycznie.
Możemy się dowiedzieć, które izby były na pikiecie a które odpowiedzialnie w robocie ?

U mnie podzieliliśmy się bardzo sensownie i odpowiedzialnie - kto mógł to pojechał inni zostali aby jak najmniej zakłócić służbę w jednostce macierzystej. Były też osoby które nie chciały jechać oraz chciały ale naprawdę nie mogły i ja to rozumiem. Tak jak wszędzie no cóż takie życie..... A i Szefostwo stanęło na wysokości zadania !!!! Wspólnie osiągnęliśmy consensus i o to chodzi !!! Przełożeni od dołu do góry nie tylko nie utrudniali ale śmiem twierdzić że doskonale nas rozumieli ale to też musi działać w drugą stronę. U nas tak to zadziałało. Piszę to z pełną powagą Kolego Konrad1. W naszym przypadku to PEŁNA PRAWDA. Tak, u mnie dogadaliśmy się W PEŁNI PROFESJONALNIE I ODPOWIEDZIALNIE !!!! Powyższe dotyczy funkcjonariuszy SCS. Nie wiem jak było w skarbówce.

Ostatnia edycja:
U mnie podzieliliśmy się bardzo sensownie i odpowiedzialnie - kto mógł to pojechał inni zostali aby jak najmniej zakłócić służbę w jednostce macierzystej. Były też osoby które nie chciały jechać oraz chciały ale naprawdę nie mogły i ja to rozumiem. Tak jak wszędzie no cóż takie życie..... A i Szefostwo stanęło na wysokości zadania !!!! Wspólnie osiągnęliśmy consensus i o to chodzi !!! Przełożeni od dołu do góry nie tylko nie utrudniali ale śmiem twierdzić że doskonale nas rozumieli ale to też musi działać w drugą stronę. U nas tak to zadziałało. Piszę to z pełną powagą Kolego Konrad1. W naszym przypadku to PEŁNA PRAWDA. Tak, u mnie dogadaliśmy się W PEŁNI PROFESJONALNIE I ODPOWIEDZIALNIE !!!! Powyższe dotyczy funkcjonariuszy SCS. Nie wiem jak było w skarbówce.
Nie o to mi chodziło. Nie chcę nikogo potępiać czy coś takiego.
Pytałem jak to wyglądało w poszczególnych izbach np z Twojej pojechało 200 funków a z innej 2.

Dziękuję Zarządowi i wszystkim zaangażowanym w organizację pikiety w Warszawie za Waszą pracę i czas poświęcony dla dobra nas wszystkich. Nie zawsze, a pewnie bardzo rzadko Wasze poświęcenie jest doceniane wiec teraz składam wyrazy wdzięczności.

Back
Do góry