Komisja ds. Petycji - sprawa zaliczenia okresu ucywilnienia

1687252821924.png

ZZ Celnicy PL uczestniczył w dniu 15.06.2023 r. w posiedzeniu Komisji ds. Petycji w sprawie zaliczenia okresu pauzowania. Zgłosiliśmy także temat zaliczenia do podstawy wymiaru emerytury uposażeń dla "wygaszonych" oraz wszystkich zwolnionych, którzy powrócili do służby po uchyleniu decyzji zwalniającej.
Chodzi nam bowiem o kompleksowe załatwienie niezawinionych przez funkcjonariusza i niesłusznych przerw w służbie, które wpływają na wysokosć emerytury ale nie tylko, bo również m.in. na przysługujące świadczenia motywacyjne.
Związek działa także w sprawie osób, którym nie udało się wrócić do służby, czy to po ucywilnieniu, czy po wygaszeniu stosunku służbowego w 2017 roku.
Jest wciąż niezrozumiały i naszym zdaniem balansujący na granicy prawa opór niektórych dyrektorów(o działaniach i zaniechaniach niektórych DIAS będziemy jeszcze informować). W tej sprawie uczestniczymy także w procesach w sądach.

Wypowiedzi naszych przedstawicieli podczas posiedzenia Komisji można wysłuchać przesuwając kursor czasu transmisji na 15:24:10 - tj. od wypowiedzi Pana Posła referującego.
Załączamy także pismo wysłane w tej sprawie do Komisji oraz MF.

Attachments

Poczekajmy co będzie "na stole". Też nie za bardzo rozumiem czemu nie pytać i nie dyskutować ale skoro proszą o to "negocjatorzy" ....
Zobaczymy propozycję lub nie zobaczymy będziemy rozkładać na czynniki pierwsze we wspólnym ucywilnionych interesie.

Oj młode futro, skoro przed ucywilnieniem nie miało 10 lat...

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka
Nie bardzo, od 30 lat wykonuję te same zadania, w ramach pracy, potem w ramach służby, następnie pracy i teraz służby. Mam ponosić krzywdzące konsekwencje przez niekonsekwencję i złe prawo ustawodawcy?

Nie bardzo, od 30 lat wykonuję te same zadania, w ramach pracy, potem w ramach służby, następnie pracy i teraz służby. Mam ponosić krzywdzące konsekwencje przez niekonsekwencję i złe prawo ustawodawcy?
Czyli... w 2003 przeszedles z SZNP, ale nie wskoczyleś w mundur, bo po co, myślałeś, tyś uks przecież. Mundurowym waść od 2010, uksywilniony w 2017, ponownie mundur, masz wogole 15 lat slużby

Ps ktoś kiedyś powiedział mi, że każda moja decyzja ma konsekwencje, o czym się boleśnie przekonałem.

Ciekawi mnie ten pierwszy epizod, bo chyba nie praca bliżej domu, bo nadal 20 letni staż nie trzymalby sie kupy.

bliżej nie mogę mówić. to pierwsze ucywilnienie to był wybór tej osoby podążającej za swoim interesem w czasach dy tematu emek właściwie nie byłoi kilka lat wcześniej i z innych powodów gdy JK promował dobrowolne ucywilnianie z przeniesieni do skarbówek.

Swoją droga wcale bym się nie zdziwił gdyby były osoby które przywróciły się do scs po przejsciu do skarbówki w ok 2009 (dokładnie nie pamiętam kiedy JK promował te ucywilnienia) więc takich osób wbrew pozorom mogło by być całkiem sporo ale z większymi przerwami (ok bez 2 ucywilnień).

"... Cichy:Będą cię szukać tak długo, aż cię znajdą... mają na to sposoby... komputery, biura meldunkowe... wiesz, może to przykre co powiem, ale nie masz wielkich szans na ucieczkę... zresztą nie ma sensu uciekać, znajdą cię wszędzie... życie ludzkie nie ma dla nich znaczenia... to źli ludzie Kuba a przy tym zawodowcy... Nie mogą sobie pozwolić na błąd. A ty Kuba... ty jesteś ich błędem... nie zawiniłeś, po prostu znalazłeś się w nieodpowiednim miejscu w nieodpowiednim czasie i będziesz musiał za to zapłacić. Ja też kiedyś byłem błędem w czyimś parszywym życiu..."

Czyli... w 2003 przeszedles z SZNP, ale nie wskoczyleś w mundur, bo po co, myślałeś, tyś uks przecież. Mundurowym waść od 2010, uksywilniony w 2017, ponownie mundur, masz wogole 15 lat slużby

Ps ktoś kiedyś powiedział mi, że każda moja decyzja ma konsekwencje, o czym się boleśnie przekonałem.

Cywilny DS z UKS ma prawnie zaliczony straż w Służbie Celnej jako mundurowy bodajże od 1999 r.

Jeżeli ktoś z własnej nieprzymuszonej woli się ucywilnił to o czym wogóle rozmawiamy tu chodzi o podłe potraktowanie funkcjonariuszy wbrew ich woli, bez sensu i tylko dlatego, że pewien niewysoki gość tak sobie ubzdurał łamiąc zasady, prawo i dobre obyczaje.

Jeżeli ktoś z własnej nieprzymuszonej woli się ucywilnił to o czym wogóle rozmawiamy tu chodzi o podłe potraktowanie funkcjonariuszy wbrew ich woli, bez sensu i tylko dlatego, że pewien niewysoki gość tak sobie ubzdurał łamiąc zasady, prawo i dobre obyczaje.
raczej to były rozważania skąd można wziąć przerwy w służbie mając na liczniku ponad 20 lat stażu. Osobną sprawą jest fakt dobrowolnej rezygnacji. Bo oczywiście w takiej sytuacji brak podstaw do utyskiwania zły los. Z kolei kolega podnoszący temat moim daniem na tę okoliczność nie utyskiwał jednakże wskazywał że jego związki z organem są znacznie dłuższe, na zarzut coś ze świeżym futrem :)
Z kolei ja dałem przykład sytuacji gdzie takie dziury się pojawiły przy 20 paroletnim stażu bez ubolewania. W końcu ta pierwsza zamian tego kolegi to był jego wybór nie wdając się w szczegóły.

po prostu taki case

raczej to były rozważania skąd można wziąć przerwy w służbie mając na liczniku ponad 20 lat stażu. Osobną sprawą jest fakt dobrowolnej rezygnacji. Bo oczywiście w takiej sytuacji brak podstaw do utyskiwania zły los. Z kolei kolega podnoszący temat moim daniem na tę okoliczność nie utyskiwał jednakże wskazywał że jego związki z organem są znacznie dłuższe, na zarzut coś ze świeżym futrem :)
Z kolei ja dałem przykład sytuacji gdzie takie dziury się pojawiły przy 20 paroletnim stażu bez ubolewania. W końcu ta pierwsza zamian tego kolegi to był jego wybór nie wdając się w szczegóły.

po prostu taki case
Sam się uderzę 😏, nie doczytałem.

Są też osoby z ponad 20 letnim stażem , które mają zaledwie kilka lat z uposażeniem - np. przywrócone po uniewinnieniu .
Przepraszam. Fakt o nich zapomniałem a faktycznie pracowałem z kolegą którego szarpali we wczesnych latach 2000 a przywrócili po zakończeniu sprawy coś koło 2014
Lekko licząc stracił 10 lat i pewnie morze nerwów.

Ostatnia edycja:
Hm, sam jeden raczej tego nie wymyślił...i bez poparcia "wielu" raczej by do tego nie doszło. Łatwo jest wodę zmącić, trudniej uspokoić. Czas leczy rany, ale nie stoi w miejscu, w przeciwieństwie do naszego ustawodawcy. Życzę siły i wytrwałości wszystkim pokrzywdzonym.

Ostatnia edycja:
W innym wątku dot. tego samego ZOI WRO napisała, żeby się wstrzymać z komentarzami, pytaniami itp. w temacie, jakoś (mam nadzieję niedługo) będzie komunikat w sprawie. Miejmy nadzieję, że korzystniejszy niż ten o którym piszesz. Pozdrawiam.
ZOI WRO, to skrót od czego? I komunikat ze strony kogo ma być? Będę wdzięczna za odpowiedź 😁

Po przeczytaniu projektu ustawy o zmianie ustaw w celu ograniczenia nieprawidłowości w obrocie niektórymi towarami oraz usprawnieniu funkcjonowania KAS, uważam za głęboko niesprawiedliwy zapis,
z którego wynika, że funkcjonariusz Służby Celnej i Celno-Skarbowej powołany na wyższe stanowisko
w Służbie Cywilnej będzie mógł zarobki z tego okresu uwzględnić do wymiaru emerytury mundurowej, natomiast PAUZUJĄCY takiego prawa nie będą mieli (zmiana art. 18f ust. 2a nie obejmuje punktu 6). Te zapisy kłują w oczy. Wygląda na to, że osoby, które z własnej woli, biorąc sobie urlop bezpłatny przeszły na stanowiska cywilne, są w bez porównania lepszej sytuacji emerytalnej niż pauzujący, którzy siłowo i bezprawnie zostali ucywilnieni, czyli pauzującym znowu pokazano środkowy palec.To szok. Przecież widać to gołym okiem, czytając zapisy zmiany do ustawy. Chyba jednak prawo istnieje tylko dla wybrańców. Wielka jest arogancja ustawodawcy.
Link do projektu
https://www.gov.pl/web/premier/proj...kcjonowania-krajowej-administracji-skarbowej2

Po przeczytaniu projektu ustawy o zmianie ustaw w celu ograniczenia nieprawidłowości w obrocie niektórymi towarami oraz usprawnieniu funkcjonowania KAS, uważam za głęboko niesprawiedliwy zapis,
z którego wynika, że funkcjonariusz Służby Celnej i Celno-Skarbowej powołany na wyższe stanowisko
w Służbie Cywilnej będzie mógł zarobki z tego okresu uwzględnić do wymiaru emerytury mundurowej, natomiast PAUZUJĄCY takiego prawa nie będą mieli (zmiana art. 18f ust. 2a nie obejmuje punktu 6). Te zapisy kłują w oczy. Wygląda na to, że osoby, które z własnej woli, biorąc sobie urlop bezpłatny przeszły na stanowiska cywilne, są w bez porównania lepszej sytuacji emerytalnej niż pauzujący, którzy siłowo i bezprawnie zostali ucywilnieni, czyli pauzującym znowu pokazano środkowy palec.To szok. Przecież widać to gołym okiem, czytając zapisy zmiany do ustawy. Chyba jednak prawo istnieje tylko dla wybrańców. Wielka jest arogancja ustawodawcy.
Link do projektu
https://www.gov.pl/web/premier/proj...kcjonowania-krajowej-administracji-skarbowej2
Prawo pisane pod kilka osób, które poszły do MF na dyrektorów no i w szczególności pod naszą szefową.

Link do projektu
😯🤬

Back
Do góry