KAS "to moloch na glinianych nogach". Siwy: musimy jak najszybciej wyodrębnić Służbę Celno-Skarbową

"Musimy jak najszybciej precyzyjnie i zdecydowanie wyodrębnić Służbę Celno-Skarbową. Szef Służby Celno-Skarbowej musi stać się kimś na wzór komendanta głównego policji. (...) Musimy stworzyć komendę główną SCS" - mówi w rozmowie z InfoSecurity24.pl Sławomir Siwy, przewodniczący Związku Zawodowego Celnicy.pl. Jak dodaje, "jeszcze jakiś czas temu, za czasów ministra Walczaka, wydawało się, że jest to dla wszystkich jasne, że KAS nie funkcjonuje dobrze w tej wersji i sprawa wyodrębnienia SCS jest oczywista. (...) To się jednak nie stało i temat zniknął. Ktoś widocznie uznał, że nie czas na takie zmiany".

No to chyba włożyłem kij w mrowisko. Sławek doskonale rozumiem o co Ci chodzi i jakim jesteśmy balastem w celu dojścia do realizacji Waszych postulatów. To widać chociażby po komentarzach wyżej. Zawsze uważałem, że w jedności siła i że pomimo różnic powinniśmy dążyć do wspólnego działania dla dobra ogółu. Od kilku dni można przeczytać, że nas także mają dotknąć redukcje zatrudnienia. Tu na forum jest wyrobiona opinia, że mundurowych to nie dotknie, zatem tematu jakby nie ma. Nie żebym się specjalnie przejmował utratą pracy, bo takie rozwiązanie traktuję jako motywację do działania i oderwanie się od tego "dziwnego" pracodawcy, ale martwi mnie i zastanawia, że w chwili realnego zagrożenia redukcji 20% Celnicy.pl milczą lub koncentrują się wyłącznie na podwyżkach i wyodrębnieniu. Nawet jeśli tak jest, to słowo na zakończenie wywiadu, że nie zgadzamy się na redukcję zatrudnienia w KAS i podejmiemy wszelkie kroki, jako że to my wszyscy tworzymy budżet na pewno by nie zaszkodziło. Tylko tyle i aż tyle.
Pozdrawiam
Osobiście po wprowadzeniu T4 nie czuje się tak komfortowo jak przy T2. Natomiast uważam, że aktualnie sytuacji w dużym stopniu broni wielka skala odejść funkcjonariuszy na przestrzeni ostatniego 1,5 roku oraz zapewne co najmniej jeszcze 5%-8% z początkiem nowego roku (celowe przejście funków na emerytury) co łącznie z mikro skalą uzupełnień w tym samym czasie daje spokojnie 20-30% wakatów. Redukcja zasadniczo może zakończyć się na likwidacji wakatów, ale czy to wesprze realizację celów budżetowych to szczerze wątpię. Należy pamiętać, że obecna służba celno-skarbowa nie tylko dba o ściągalność (i tu piszę tylko i wyłącznie o fragmencie obowiązków skierowanych na cele budżetowe pomijając masę innych) należnych ceł i podatków importowych oraz należności akcyzowych, ale jest również "zbrojnym ramieniem" władzy w zakresie zwalczania przestępczości gospodarczej nakierowanej na oszustwa podatkowe zarówno te związane z importem ale też i może przede wszystkim w zakresie podatków krajowych. Zatem uderzanie przez władzę we własny aparat policyjno-skarbowy (służba celno-skarbowa) czy też aparat skarbowy ściągający należne daniny państwowe (administracja podatkowa) jest głęboką niefrasobliwością, by nie rzec tragicznym błędem.

@Teofil To jest wywiad dla portalu mundurowego, stąd brak pytań o kwestie dotyczące pracowników. W KAS w Służbie Cywilnej są wakaty. Tylko szaleniec robiłby redukcję w KAS. Po co miałbym w wywiadzie wywoływać "wilka z lasu"?
Niestety ale mam wrażenie, że rządzą nami szaleńcy i to bardziej ostrzeganie ich, przed ich głupimi myślami, niż wywoływanie wilka z lasu. Jeśli wiedzą w jakim stanie jest gospodarka i kombinują jak przyznać sobie podwyżki to inaczej o nich powiedzieć nie można. Lepiej wcześniej studzić zapędy, niż obudzić się z ręką w nocniku. Sławek, od dłuższego już czasu obserwuję Twoje działania i wypowiedzi i jestem na prawdę pod bardzo pozytywnym wrażeniem Twojej osoby, dlatego też zapisałem się do Celnicy.pl Jednak moje dziwne uczucie, o którym pisałem wcześniej się nie zmienia. Może, jeśli nas, skarbowców będzie więcej celnicy.pl staną się bardziej kas.pl Niestety dla Was i pewnie stety dla nas połączyli wszystkich i jesteśmy tu gdzie jesteśmy.
Pozdrawiam

Niestety ale mam wrażenie, że rządzą nami szaleńcy i to bardziej ostrzeganie ich, przed ich głupimi myślami, niż wywoływanie wilka z lasu. Jeśli wiedzą w jakim stanie jest gospodarka i kombinują jak przyznać sobie podwyżki to inaczej o nich powiedzieć nie można. Lepiej wcześniej studzić zapędy, niż obudzić się z ręką w nocniku. Sławek, od dłuższego już czasu obserwuję Twoje działania i wypowiedzi i jestem na prawdę pod bardzo pozytywnym wrażeniem Twojej osoby, dlatego też zapisałem się do Celnicy.pl Jednak moje dziwne uczucie, o którym pisałem wcześniej się nie zmienia. Może, jeśli nas, skarbowców będzie więcej celnicy.pl staną się bardziej kas.pl Niestety dla Was i pewnie stety dla nas połączyli wszystkich i jesteśmy tu gdzie jesteśmy.
Pozdrawiam
dopóki istnieje ta hybryda obie odmienne grupy przy odmiennych celach mogą się wzajemnie wspierać wzmagając moc oddziaływania. Oczywiście zawsze będzie to oznaczało pewien kompromis środowisk i powstrzymywanie się każdego z nich od ciągnięcia tylko i wyłącznie we własną stronę. Wtedy stanowiska takie że się nie da bo druga cześć nie może poczuć się stratna, stracą rację bytu już na wstępie bo obie części już za wczasuj mając uzgodnione wspólne stanowisko zastopują takie argumenty. W sytuacji w której jesteśmy liczy się współpraca i liczebność (najlepiej przeważająca). Antagonizm to woda na młyn zarządzających (devide at impera)

Panowie, co to ma znaczyć? Zachowujecie się jak dzieci w piaskownicy
Wątek dotyczy bardzo ciekawego i rzeczowego wywiadu Sławka.
Załóżcie prywatną grupę i tam udowadniajcie sobie kto jest mężczyzną i kto ile razy narzekał na swój los.
Admin/moderator tego forum powinien wywalić całą waszą dyskusję do kosza.
Gdzie jest admin?

pobieżnie (bo szkoda mi było czasu na szczegółowe) przeczytałem powyższe 5 stron i zastanawiam się czy to jeszcze można nazwać FORUM, gdzie admin? te dzieciaki , które się tu kłócą od pierwszego posta nie na temat powinne stać w kącie wytargane przez admina za uszy

No niech mi ktoś powie, że na forum niema cenzury. Kasuje się niewygodne posty pod pretekstem, że są np. nie na temat. Szkoda bo myślałem, że to forum właśnie po to jest żeby była możliwość wymiany poglądów. A Ty trzebarozmawiac to zmień sobie nick na trzebanierozmawiac.

• Lubię
Reactions: Der
Back
Do góry