Informacja po spotkaniu z SKAS w dniu 25.08.22 r.

W dniu 25.08.22 r. odbyło się spotkanie Szefa KAS ze związkami zawodowymi w KAS.

Podwyżki ujęte w modernizacji obejmą także CIRF i MF, przy czym kwestia ta będzie osobno uzgadniana i nie uszczupli kwot, które zostały pierwotnie zaproponowane czyli 559,60 zł dla KSC i 499,60 zł dla FSCS i 300 zł pracownicy poza KSC(kwoty te są dodatkowymi środkami z modernizacji, które należy dodać do wzrostu płac wynikających z budżetu, który na dzień dzisiejszy rząd przedstawia jako 7,8%) .
Następnie przedstawiono dane dot. obciążenia pracą, odejść i naborów miast wojewódzkich. O ile w Warszawie odchodzi ok. 37%, to w miastach wojewódzkich pozostałych średnio ok 13%. Do naborów w Wwie średnio zgłaszają się 2 osoby, a średnia w innych miastach wojewódzkich średnio 16.
Przejścia do innych jednostek poza miastem Warszawa w ramach KAS także zdecydowanie są największe w stolicy i wynoszą 45,45%. W innych miastach wojewódzkich od 0 do 10,39%.
Dodatek stołeczny jest na wzór Policji i innych służb mundurowych, gdzie także wypłacane są środki dodatkowe dla funkcjonariuszy pełniących służbę w Mieście Stołecznym Warszawa.
Związki postulują, że dodatek stołeczny nie powinien być finansowany z modernizacji z części na uposażenia i wynagrodzenia, a z budżetu państwa. SKAS poinformował, że kwota na ten dodatek została wydzielona z części inwestycyjnej i zasiliła część na wynagrodzenia i uposażenia oraz, że jeżeli nie będzie dodatku stołecznego, to kwota ta wróci na część inwestycyjną i nie zwiększy średnich kwot na wzrost wynagrodzeń i uposażeń.
W przyszłości będziemy to prawnie modyfikować, aby było to ujęte w budżecie.

Była mowa o złej sytuacji funkcjonariuszy na granicy, o coraz większych odejściach po 15 latach służby, na skutek wypalenia zawodowego.
SKAS zaproponował dalszy dialog na ten temat z Dyrektorami niektórych IAS granicznych z udziałem ZZ w celu wypracowania rozwiązań, które będą mogły ten temat rozwiązać.

ZZ poruszyły także problem dysproporcji pomiędzy wysokością uposażeń średnich na etat w poszczególnych IAS - dot. funkcjonariuszy(IAS Lublin, Rzeszów, Białystok, Warszawa). Danym tym trzeba się przyjrzeć i wprowadzić rozwiązania, które mogłyby rozpocząć wreszcie proces naprawy. ZZ Celnicy PL zgłaszał ten problem także w swoim stanowisku do modernizacji, które przekazał SKAS.

Związki przedstawiły propozycje pozostawienia kwot z Uchwały modernizacyjnej na lata 2023 - 2025 na niezmienionym poziomie i je akceptują(są to kwoty ponad wzrost wynikający z budżetu, który na dzień dzisiejszy wynosi 7,8%), jednak jest to możliwe dopiero po rozliczeniu 396 zł z poprzedniej Uchwały modernizacyjnej poprzez wypłatę tej kwoty w roku bieżącym.
Dyskutowano na ten temat, ale sprawa nie została rozstrzygnięta i Szef KAS rozważy tę propozycję i przedstawi stanowisko MF na następnym spotkaniu, gdzie być może uda się już definitywnie zakończyć kwestię kwot z modernizacji.

Pozdrawiam
Sławomir Siwy
Przewodniczący
ZZ Celnicy PL

Artykuł przeniesiony z forum na główną, stąd poniżej wklejony pierwszy komentarz forumowicza, który skopiował się jako post główny, zamiast jako osobny komentarz pod artykułem:
Odejść na granicy będzie coraz więcej bo kierownictwo kasę pcha tylko w młodych a w starych już nie opłaca się im inwestować bo w każdej chwili mogą odejść na emeryturę.
I wygląda to tak że ten z 15 letnim stażem zarabia tyle co młody z 3-5 letnim stażem.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Wszystko fajnie, ale mam takie nieodparte wrażenie, że to co omawiano na dzisiejszym spotkniu spokojnie można było załatwić dużo wcześniej np. korespondencyjnie. A tak, te ustalenia wloką się niemiłosiernie i niewiele ruszyliśmy do przodu,np. w stosunku do poprzedniego spotkania.
Dobrze, że pojawiło się uzasadnienie do najnowszej modernizacji. W końcu chyba ktoś zauważył problem zarobków w Naszej formacji i przyznał, że istnieje.

Czy był poruszany temat dodatków dla DŚ? Jeżeli nie, to kiedy takie rozmowy będą prowadzone?

@Lama Ja odnoszę takie samo wrażenie. To powinno być załatwione trzy spotkania wcześniej, ale to nie moja wina. Nie mam wpływu na postawę innych ludzi w tym uczestniczących.
Jeżeli chodzi o DŚ to rozmawiamy poza tymi spotkaniami dot. modernizacji. Zabiegamy, by to było, ale ja nic obiecać nie mogę, nie pracuję w MF :)
Do informacji zapomniałem jeszcze dopisać, że część ZZ optowało za wprowadzeniem dodatku aglomeracyjnego w kilku miastach wojewódzkich.

@kozzi29
Opisaliśmy tą skandaliczną narrację Waszych przełożonych w naszym stanowisku do SKAS. Będziemy stale o tym mówić, aż do sutku, tzn. aż zmieni się ta postawa, albo aż zmienią się przełożeni jeżeli nie będą potrafili zmienić swojego nastawienia.

biedoinformatyk dlaczego łzesz? przeciez dostaniecie z rezerwy celowej o ktorej wystapil CIRF do MF
Będąc precyzyjnym, otrzymaliśmy 398zł brutto. Z rezerwy celowej kwota obligatoryjna to będzie tylko 100zł brutto, a ewentualna kwota ponad to zależna będzie od oceny przełożonego i różnicy zarobków na tym samym stanowisku (oczywiście dokładne wytyczne nie są znane). Oczywiście nie ma mowy o wyrównaniu od stycznia. Ktoś kto ma średnie zarobki, nie otrzyma nic poza 100zł brutto, więc oczywiście coś takiego jak 700zł podwyżki inflacyjnej to jakaś totalna bajka.

Już nie wspomnę o tym, że kwota została przekazana Dyrektorowi CIRF już w marcu, a dopiero temat ruszył teraz, gdy mamy już kolejnego (trzeciego od przeniesienia do CIRF) dyrektora. Kwota od marca do sierpnia przepada do budżetu prawdopodobnie.

czy ktoś po tym całym bełkocie może podsumować jaka jest propozycja podwyżek? krótko i na temat
2023
2024
2025??

zbierając informacje @sławka i forum skarbowcy (dane do weryfikacji i ewentualnej poprawy)

W propozycji w 2023 mamy dostać:

1. do podstawy
  • kwota ze wzrostu kwoty bazowej z Ustawy Budżetowej na dzień dzisiejszy 7,8% (czyli zmiana kwoty bazowej z 1803zł na 1943zł) oraz 50% gwarantowanej kwoty z uchwały modernizacyjnej (250zł)
2. pozostałe
  • drugie 50% z uchwały modernizacyjnej idzie UZNANIOWO na wyrównanie i uzgodnienia podziału z ZZ w IAS dostosowując do sytuacji w jednostce płacowej oraz siatki płac(70zł) oraz OBLIGATORYJNIE po 0,1 (180zł) zwiększenie o wskaźnik za każdy stopień.
W kwocie 499zł z modernizacji są DWR, stażowe i 3%. Mentorski i stołeczny to extra środki.

W propozycji z kwoty na podwyżki z automatu do podstawy w 2024-25 idzie :
  • 50% gwarantowanej kwoty z uchwały modernizacyjnej (250zł)
  • pozostałe 50% z uchwały modernizacyjnej idzie na wyrównanie i uzgodnienia podziału z ZZ w IAS dostosowując do sytuacji w jednostce płacowej oraz siatki płac(70zł) w tym tez oblig po 0,1 (180zł)zwiększenie o wskaźnik za każdy stopień.

Ostatnia edycja:
Ja wysłuchałem Sławka. I bardzo nie podoba mi się że ukradzione pieniądze z poprzedniej modernzacji chcemy rozłożyć na raty. Skoro oni nie wywiązują się z wcześniejszej umowy to jaką mamy pewność że i z następnymi tak nie zrobią. Wg mnie nie ma co dyskutować z tymi ludźmi. Zresztą maj 2023 i mam pełną. 😂

Ja wysłuchałem Sławka. I bardzo nie podoba mi się że ukradzione pieniądze z poprzedniej modernzacji chcemy rozłożyć na raty. Skoro oni nie wywiązują się z wcześniejszej umowy to jaką mamy pewność że i z następnymi tak nie zrobią. Wg mnie nie ma co dyskutować z tymi ludźmi. Zresztą maj 2023 i mam pełną. 😂
Czyli +- 1.666666666666666666 w 3 latach... dodając "inflacyjny" to w 2025 realnie 100 !!! i to jeszcze pod wielkim znakiem zapytaniao_O (nieprzewidziane zdarzenia) no i po wyborach. Konkluzja - wracamy do 2020 r. i dalej czekamy na ryż bo manny z nieba raczej nie będzie.:sleep:

Napisze tak… ch*j wielki i bąmbelki i wszystko patykiem na wodzie pisane. Na ustępstwo w sprawie zaległych kwot z modernizacji wypłacanych w ratach absolutnie bym sie nie zgodził. Zapłacone tu i teraz a jak nie, to stajemy jak teraz nauczyciele i nawet nie dyskutujemy. Farsa i żenada te całe negocjacje i kwoty jakie proponują. Kto może, niech zwiewa na emeryturkę bo tu juz nawet łudzić sie nie ma czym…

Napisze tak… ch*j wielki i bąmbelki i wszystko patykiem na wodzie pisane. Na ustępstwo w sprawie zaległych kwot z modernizacji wypłacanych w ratach absolutnie bym sie nie zgodził. Zapłacone tu i teraz a jak nie, to stajemy jak teraz nauczyciele i nawet nie dyskutujemy. Farsa i żenada te całe negocjacje i kwoty jakie proponują. Kto może, niech zwiewa na emeryturkę bo tu juz nawet łudzić sie nie ma czym…
Tak z ciekawości zapytam, wszystkie "obietnice" MF, SKAS ( bo o cudach DIAS-owych to przemilczę) zostały zrealizowane ? Jakieś KOŃ-sekwencje poza awansami "negocjatorów" reprezentujących MF ? Słabiutko to wygląda, no i te "plagi egipskie" ciążące rządowi o_O

Obiecana podwyżka z poprzedniej modernizacji częściowo mi przepadła bo nie sądzę, żeby emerytom jakoś to zwrócili. Przypominam, że historia lubi się powtarzać i będzie trzeba złożyć, jak to mówiła Chalupka, kolejną ofiarę dla społeczeństwa z nowej modernizacji... Czytam te ustalenia, na szczęście, już bez emocji 😉🌴

Nie możemy odpuścić zaległych kwot z modernizacji, tych ukradzionych.
Na pierwszym spotkaniu MF zaprezentowało swoje kwoty z modernizacji i nie upominano się o zaległości.
Na drugim także nikt nie upominał się o ukradzione 396 zł, dlatego widząc to co się dzieje, ZZ Celnicy PL osamotniony zaproponował rozłożenie na trzy lata modernizacji. I nie tylko 396 zł z poprzedniej modernizacji, ale także różnicę 300zł z roku 2022 w stosunku do innych formacji mundurowych.
Dopiero potem inne ZZ zaczęły powoli zajmować stanowisko w sprawie tych 396 zł, które zabrano z poprzedniej modernizacji(nie wszystkie ZZ rozumieją o co chodzi z rokiem 2022 stąd jak sądzę dlatego jest to pomijane).
Skoro udało się takie stanowisko wreszcie zająć na trzecim spotkaniu, to tak jak w komunikacie, dla dobra sprawy i jednolitości stanowiska ZZ, oczekujemy wspólnie, że zostanie to wypłacone w roku bieżącym.
Ps. Miejmy na uwadze, że ZZ Celnicy PL upomniał się wcześniej o 600 zł na trzy lata(oczywiście plus modernizacja i wzrost z budżetu), a nie 396 zł tu i teraz, ale dla dobra sprawy, aby wszystkie ZZ miały jednolite stanowisko, na stole jest aktualnie 396 zł tu i teraz i czekamy na informację zwrotną z MF.

Witam,
czy w planie modernizacyjnym czy może po za nim prowadzone są rozmowy o dodatkach dla funkcjonariuszy z komórek dochodzeniowo śledzczych i komórek oczeczniczych PC? Praktycznie tylko w tych komórkach nie ma żadnych dodatków, a praca jest wymagająca i na pewno nie dla każdego. Luźne pytanie, czy jest szansa w przyszłości na dodatki dla komórek merytorycznych. Pozdrawiam

Zgadza się, ale do pc młode osoby nie chcą zbytnio iść, myślę, że aktualnie pc obsadzone są najbardziej doświadczonymi funkcjonariuszami, którzy w każdej chwili mogą odejść na emeryturę....
Nie w każdej izbie. W większości byli funkcjonariusze.
Średnia weku 50 plus. Motywacji żadnej, ani dla starych ani dla młodych.
Z roku na rok więcej spraw na głowę.
Przyjdzie moment na..... no własnie.
Ale to już zmartwienie rządzących.

Nie w każdej izbie. W większości byli funkcjonariusze.
Średnia weku 50 plus. Motywacji żadnej, ani dla starych ani dla młodych.
Z roku na rok więcej spraw na głowę.
Przyjdzie moment na..... no własnie.
Ale to już zmartwienie rządzących.
Zmartwienie ??? Działania rządu są jasne, proste i klarowne...obniżyć koszty zatrudnienia przy jednoczesnym
podniesieniu efektowności ( nie mylić z efektywnością) i odciążeniu centrali obłożonej tabelkami :mad:

Back
Do góry