Informacja po spotkaniu w Ministerstwie Finansów w dniu 28.03.2025 r.

Witamy,

Postulat nr 1 z naszego sporu zbiorowego w realizacji.

W dniu dzisiejszym w Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie Strony społecznej ze stroną rządową Ministerstwa Finansów.
W spotkaniu udział z strony naszego związku wzięli:
Przewodnicząca Jolanta Haron, Wiceprzewodnicząca Anna Jarocka, Wiceprzewodniczący Grzegorz Raczyński.
Ze strony Ministerstwa Finansowego Podsekretarz Stanu, Szef KAS Pan Marcin Łoboda. i Podsekretarz Stanu. Pan Jurand Drop. oraz przedstawiciele Departamentów MF.

W trakcie spotkania uzyskaliśmy wstępną deklarację ze strony Szefa KAS, że 16 kwietnia br. odbędzie się kolejne spotkanie w gronie Kierownictwa MF i ekspertów ze stroną społeczną w celu wypracowania rozwiązań związanych z postulatami, jakie zgłaszał związek zawodowy CELNICY PL tj. świadczenie mieszkaniowe, analogiczne jak w pozostałych służbach podlegających MSWiA , SW I MON.
Jednocześnie otrzymaliśmy informację, że w sprawie zmian ustawowych dot. zaliczenia czasookresu pauzowania i SZNP na dzień dzisiejszy dokonano wpisu do zmian legislacyjnych w RCL pod nr druk UD 216, sprawa kolejnej Uchwały Modernizacyjnej też będzie przedmiotem rozmów na kolejnym spotkaniu .

Projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej - Kancelaria Prezesa Rady Ministrów - Portal Gov.pl

Pozdrawiamy
Za Zarząd
ZZ CELNICY PL
Przewodnicząca
Jolanta Haron

Naprawdę myślicie że MF nie czyta Naszego forum ??? I naprawdę myślicie że nasi Przełożeni nam nie sprzyjają ???? Nie róbmy sobie własnymi wpisami wrogów !!!!! A niestety tak to niekiedy wygląda.... Nasi przełożeni są często mega kumatymi funkcjonariuszami - a znam takich zapewniam Was że znam - ale swoimi spontanicznymi wpisami po prostu no kurde zniechęcaci ich do pomocy. Wiem co niniejszym kreślę. Owszem krytyka może być ale nie krytyka na wszystkich. Nawet nie macie pojęcua o tym że gdyby zadziałać wspólnie to ....

A nie tylko obrażać przełożonych. Tą drogą czyli drogą bez obrażania a współpracy poszedł NSZZP czyli związek zawodowy Policji. A my na forum obrażamy naszych przełożonych... Być może są pewni ludzie niekompetetni ale to nie oznacza że mamy mieć takie zdanie o wszystkich naszych przełożonych. Co to to NIE !!!! Znam DWÓCH KUMATYCH z granicy Wschodniej którzy postawili swoją karierę broniąc szeregowych funkcjonariuszy. I ich obronili. Niestety nie mogę powiedzieć tego samego o przełożonych z granicy zachodniej. Ale o granicy wschodniej - jak najbardziej. Zachowali się jak naprawdę Prawdziwi Oficerowie. SERIO !!!!! I żeby nie było - to nie dotyczy mnie ale moich kolegów. Uwierzcie mi - są Oficerowie i po drugie nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka bo tym sposobem raz że zniechęcamy a dwa że obrażamy. Zrozumcie to proszę.

Ostatnia edycja:
Dzięki Spinacz Apel ode mnie do Nas Wszystkich !!!! Dajmy sobie spokój z utarczkami na forum. MF też to czyta. Mamy być i wiem że jesteśmy JEDNOŚCIĄ. A że tam komuś czyjś wpis się nie podoba.... No samo życie do cholery 🙂 na kłócenie się przyjdzie czas po osiągnięciu zamierzonego celu. I obym się ..... mylił z tym kłóceniem 🙂 ludzie jesteście dorośli młodzi czy starzy to nie ma znaczenia. CEL JEST WSPÓLNY !!!!!!! CZOŁEM 🫡🫡🫡🫡
👍

myślę, że warto mieć jeszcze inne argumenty poza dyskryminacją. Jakie właściwie argumenty przedstawiła SW? Może nieformalnie zapytać ich związkowców?

Po co przeciągać skoro Twoim zdaniem nie mają wyjścia?
Nie ma żadnej zgody. Odbyło się ledwie pierwsze spotkanie po długim okresie ignorowania problemu.
Widzę że niektórym już się w główkach poprzewracało! Gdzie wy widzicie pewność wprowadzenia dodatku? Czy nie jesteście jakimiś trollami z MF którzy maja za zadanie usypiać Ludzi?
dziękujemy za tak szybkie opublikowanie informacji i gratulacje!

Może to już będzie naprawdę ten krok do przodu!

to wygląda jak zgoda (na dodatki mieszkaniowe nie mają bardzo wyjścia się nie zgodzić ) ale będą przeciągać ile się da

Presja związków jest bardzo widoczna, pytanie to nie czy ten dodatek bedzie a kiedy ;)

Widzę że niektórym już się w główkach poprzewracało! Gdzie wy widzicie pewność wprowadzenia dodatku? Czy nie jesteście jakimiś trollami z MF którzy maja za zadanie usypiać Ludzi?

Weź pod uwagę to, że większość "zabieganych" nie czyta wszystkiego uważnie lub dosłownie.

Niektórzy czytają pobieżnie, niechlujnie, co któreś zdanie, inni zaś wiele wyczytują "między wierszami", dlatego nie każdy wyrabia sobie właściwe (lub nawet własne) zdanie i wielu wydaje opinie na podstawie wątpliwych "błysków geniuszu" osób "trzecich", w dodatku wzajemnie sprzeczne.

Dlatego też nie powinieneś autorytarnie oceniać mentalnej tendencji forumowiczów, w dodatku niezbyt przyjemnie określając ich styl myślenia i zarzucając zamierzone cele wywrotowe.

Przedstaw ludziom kontrargumenty, wykaż im błąd, niekonsekwencje, fałszywy kontekst, a nie unikaj konstruktywnej dyskusji, czymś podobnym do prostackiego "jesteś głupi i tyle ale dowodów na to nie chce mi się przedstawiać" ...

Może to już będzie naprawdę ten krok do przodu!
Jest duży krok do przodu w kwestii komunikacji ZZ ze środowiskiem.
Za to duży plus, bo za bardzo już się przyzwyczailiśmy do proszenia o jakiekolwiek wieści i niekończące się oczekiwania na nie.
A jak się potoczą sprawy? Zobaczymy.
Obecność Juranda nie wróży dobrze, to człowiek który stracił twarz po niespełnionej obietnicy przedstawienia projektu we wrześniu 2024

Jest duży krok do przodu w kwestii komunikacji ZZ ze środowiskiem.
Za to duży plus, bo za bardzo już się przyzwyczailiśmy do proszenia o jakiekolwiek wieści i niekończące się oczekiwania na nie.
A jak się potoczą sprawy? Zobaczymy.
Obecność Juranda nie wróży dobrze, to człowiek który stracił twarz po niespełnionej obietnicy przedstawienia projektu we wrześniu 2024
Daj chłopu szansę nikt z nas nie miał do czynienia z Panią Jolą z finansowego.

Te zapisy w projekcie wcale nie są tak korzystne dla ucywilnionych, bo lata ucywilnienia z tego co rozumiem zostają wycięte z ZUS jednocześnie nie są zaliczone do służby (są równorzędne a to nie to samo), wprawdzie wysługa wzrośnie ale 2, 3 albo i 7 lat za 0 do 10 kolejnych lat z których oblicza się wskaźnik. Emeryturę muszą wyliczać z pierwszych lat służby (prawdopodobnie najsłabszych) albo składać na nowo 10 lat bo inaczej grubo poniżej średniej im wyjdzie

@tank o jakich zapisach mówisz?
Przecież projektu jeszcze nie ma.
A problem o którym piszesz, przy dobrej woli ustawodawcy można rozwiązać (przykład Straży Marszałkowskiej).
Zresztą Pan Jurand obiecał załatwić sprawę kompleksowo, to chyba nie ma czym się martwić.

Weź pod uwagę to, że większość "zabieganych" nie czyta wszystkiego uważnie lub dosłownie.

Niektórzy czytają pobieżnie, niechlujnie, co któreś zdanie, inni zaś wiele wyczytują "między wierszami", dlatego nie każdy wyrabia sobie właściwe (lub nawet własne) zdanie i wielu wydaje opinie na podstawie wątpliwych "błysków geniuszu" osób "trzecich", w dodatku wzajemnie sprzeczne.

Dlatego też nie powinieneś autorytarnie oceniać mentalnej tendencji forumowiczów, w dodatku niezbyt przyjemnie określając ich styl myślenia i zarzucając zamierzone cele wywrotowe.

Przedstaw ludziom kontrargumenty, wykaż im błąd, niekonsekwencje, fałszywy kontekst, a nie unikaj konstruktywnej dyskusji, czymś podobnym do prostackiego "jesteś głupi i tyle ale dowodów na to nie chce mi się przedstawiać" ...
A myślisz ze po co wrzuciłem ich cytaty? A opis tego co "ustalono' na spotkaniu był w moim wcześniejszym wpisie

Jak dla mnie to spotkanie jednak nie napawa optymizmem bo dobrze wiedzieli o czym chcemy rozmawiać a zupełnie się nie orzygotowali. To nie prawda że mamy czas do wyborów bo na pewno będzie druga tura ale uważam że trzeba szykować powoli jakąś manifestację po majówce i rozsyłać pisma do parlamentarzystów, kandydatów na prezydenta itp

Jak dla mnie to spotkanie jednak nie napawa optymizmem bo dobrze wiedzieli o czym chcemy rozmawiać a zupełnie się nie orzygotowali. To nie prawda że mamy czas do wyborów bo na pewno będzie druga tura ale uważam że trzeba szykować powoli jakąś manifestację po majówce i rozsyłać pisma do parlamentarzystów, kandydatów na prezydenta itp
Na pewno by nie zaszkodziło jakby "nasi negocjatorzy" czuli 16.04 ogromne wsparcie środowiska a i druga strona była pewna, że jak nie to będzie się działo.

najlepiej już teraz zaklepać datę manifestacji między 18 maja a 1 czerwca.

Back
Do góry