Dlaczego Szef KAS nie wyjaśnił okoliczności zdarzenia, jakie miało miejsce 11 lipca br. we Wrocławiu z udziałem funkcjonariuszy SCS

KOMUNIKAT ZARZĄDU GŁÓWNEGO ZZ CELNICY PL

W związku ze zdarzeniem jakie miało miejsce 11 lipca 2025 r. we Wrocławiu w godzinach wieczornych (po 22) z udziałem naszych funkcjonariuszy w Służbie Celno – Skarbowej, uprzejmie informujemy, że prowadzone jest wstępne postępowanie w sprawie przez Prokuraturę.

Znamy przebieg wydarzeń z informacji otrzymanych od funkcjonariuszy SCS. Sprawa została przekazana przez nasz związek do prowadzenia przez Adwokata Zbigniewa Piątkowskiego. Z zeznań funkcjonariuszy SCS wynika, że funkcjonariusz Policji nie był umundurowany zgodnie z przepisami i podjął interwencję w pojedynkę. Nie są nam znane szczegóły sprawy przedstawione przez stronę przeciwną.

Żaden z funkcjonariuszy SCS nie przyznał się do zarzucanego mu czynu – wskazanego w postanowieniach prokuratora.

Zostali oni objęci opieką psychologiczną. Każdy z nich to wzorowy funkcjonariusz, z pozytywnymi ocenami okresowymi i bardzo dobrą opinią przełożonych.

Czterech funkcjonariuszy, biorących udział w ww. zdarzeniu jest w bardzo złym stanie psychicznym, po opublikowanych wczoraj komunikatach: Policji, Szefa KAS oraz podanych informacjach na tej kanwie przez wiele mediów o zasięgu ogólnopolskim.

Nadmieniamy, że publikacja Policji oraz Szefa KAS, z treści której wynika, że funkcjonariusze Służby Celno – Skarbowej są winni zarzucanych im czynów - na etapie wstępnym postępowania to naruszenie:
  • art. 30[1] i 42 ust. 3[2] Konstytucji RP,
  • art. 11 ust. 1[3] Powszechnej Deklaracja Praw Człowieka,
  • art. 14 ust. 2[4] Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych oraz
  • art. 6 ust. 2[5] Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.
W sprawie zawiodła procedura ciągłości zarządzania instytucją w KAS.

Zarząd Główny ZZ CELNICY PL będzie z najwyższą uwagą i starannością śledził dalszy przebieg prowadzonego postępowania i podejmie wszelkie kroki, aby doprowadzić sprawę do końca z korzyścią dla całego środowiska funkcjonariuszy Służby Celno – Skarbowej.

W imieniu
Zarządu Głównego
ZZ CELNICY PL
Przewodnicząca
Jolanta Haron
Wiceprzewodnicząca
Joanna Kuś

[1] Art. 30 [Zasada nienaruszalności i poszanowania godności człowieka] Przyrodzona i niezbywalna godność człowieka stanowi źródło wolności i praw człowieka i obywatela. Jest ona nienaruszalna, a jej poszanowanie i ochrona jest obowiązkiem władz publicznych.
[2] Art. 42 [Zasada nieuchronności odpowiedzialności karnej; prawo do obrony; domniemanie niewinności] 3. Każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu.
[3] Każdy człowiek oskarżony o popełnienie przestępstwa ma prawo, aby uznawano go za niewinnego dopóty, dopóki jego wina nie zostanie mu udowodniona zgodnie z prawem podczas publicznego procesu, w którym miał wszystkie gwarancje konieczne dla swojej obrony;
[4] Każda osoba oskarżona o popełnienie przestępstwa ma prawo być uważana za niewinną aż do udowodnienia jej winy
[5] Każdego oskarżonego o popełnienie czynu zagrożonego karą uważa się za niewinnego do czasu udowodnienia mu winy zgodnie z ustawą.

Attachments

Na zasadzie nie chcem ale muszem . Zwiazek powinien to zrobic. Jak najszybciej.
Jestem odmiennego zdania. Rola ZZC w tej czy innej sprawie musi mieć charakter bardziej koncyliacyjny i wręcz pojednawczy .

Nie wszystkich należy zabić od razu ...

Są poszkodowani w tej sprawie co do wniosków ego trybu.

Interes publiczny zaś powinien być reprezentowany przez właściwego miejscowo Prokuratora Rejonowego z urzędu obowiązkowo. W tej kwestii trzeba się będzie mocno przyglądać, czy Pan Prokurator Rejonowy ma jajeczka, nie mówiąc o prawdziwych prokuratorskich jajach.

A z pewnością czyta to forum, oj nawet codziennie prowadzi monitoring wręcz. Tylko oby nie tak jak jakaś milicja ludowa pod sklepem z mydłem i powidłem.

Są poszkodowani w tej sprawie co do wniosków ego trybu.
W zasadzie to panią oficer prasową Komendy Policji we Wrocławiu która w telewizji i pod własnym nazwiskiem opowiadała o "biciu, kopaniu i duszeniu" powinna odpowiadać przed sądem cywilnie (tak żeby karą pieniężna dała po dupie jej osobiście a nie Skarb Państwa na który się wszyscy składamy) za zniesławienie oraz poświadczenie nieprawdy.

Zacznę o falandyszach TELE i kandydat WZP którzy znają się na prawie jak świnie na śpiewaniu. Są na emeryturze i zachowują się jak zgryźliwi tetrycy używając słów których znaczenia nie rozumieją, co ewidentnie wykazałem. A jeden z nich o pseudonimie TELE, choć chyba on przed 2025 miał pseudonim TELE ECHO, to nawet mógłby sprawić że Stefka Burczymuchę oblał by czerwień na policzkach z faktu tego iż uczeń przerósł mistrza w przechwałkach. Zwłaszcza kiedy pisał że prokurator zwracał się do niego o interpretację prawa. Jaki musiał być poziom tej prokuratury? 🙀Może jeszcze sędziowe pytali go jakie wyroki mają wydawać?
Wiem coś o tym. W końcowym okresie służby udało mi się zbudować relacje indywidualne m.in. także na szczeblach decyzyjnych na obszarze mojego działania . Zanim coś się załatwiło w obydwie strony to był kontakt telefoniczny z ogólną informacja, później spotkanie, a pisemne wystąpienia to był końcowy etap, o ile był formalnie potrzebny.

Nawet z szefami prokuratur się pewne rzeczy udały, ale tu nie będę się wypowiadał z oczywistych przyczyn.

Zdarzało się że ku zdziwieniu tzw. naczalstwa prokurator dzwonił i dopytywał o stan prawny 🙂 albo zapraszał na rozmowę. Albo dyżurny z Policji wk...ny, bo mi nikt z SD nie potrafił szybko albo nie chciał pomóc, zwłaszcza na weekendach.

No ale się skończyło, trochę żal czegoś, co się budowało przez wiele lat, te zaufane i spersonalizowane kontakty i zaufanie .

Zostało z tego całkiem sporo kontaktów telefonicznych, czasami dzwonią 🙂, ale to już z wiadomych względów tylko z rozpędu, coraz rzadziej, bo Brat Siostry Wojtek czuwa 🙂.
a teraz do sedna.
1. Nie wiem czy ktoś analizował film ze zdarzenia ale ja tak.
  • Okazuje się że policjantka stojąca i przypatrująca się zdarzeniu też była bez czapki ale jej "obywatelsko" nie zatrzymano. (1 policjantka bez czapki)
  • nie zatrzymano "obywatelsko" też dwóch patroli po 2 policjantów wsparcia policyjnego którzy przybyli na odsiecz mimo że też byli bez czapek. (razem 4 policjantów bez czapek)
w sumie 4 policjantów z odsieczy, 1 policjantka partnerka patrolowa siedzącego, no i siedzący policjant - wszyscy bez czapek.
2. Na miejsce przybył też trzeci patrol wsparcia policyjnego jako ostatni. Obaj policjanci w czapkach.
Zatem mogła być inna przyczyna zatrzymania obywatelskiego jak tylko brak czapki służbowej która nie może być samodzielną przesłanką "uzasadnionej wątpliwości".

"Uzasadnioną wątpliwość" na przykład mogło być brak broni w kaburze przy umundurowanym policjancie próbującym dokonać interwencji który został "obywatelsko zatrzymany". Wszyscy mundurowi wiedzą że z bronią służbową na służbie nie można się rozstawać.
A zatem to mogłaby być praprzyczyna i główna przesłanka "obywatelskiego zatrzymania".
O tym właśnie wspomina Pani Agata Jagodzińska w swoim wpisie na portalu x.com.
"Cenzura jedt i nie widać, ze policjant jest uśmiechnięty i nic mu nie jest. Z relacji funkcjonariuszy wynika, ze nie miał broni I legitymacji."

Co ciekawe w mediach też nie ma broni a jest tylko kabura.
Na przykład Pani asp.szt. Anna Nicer z biura prasowego wrocławskiej policji relacjonuje dla onetu :
"Pełniący służbę policjant zwrócił uwagę głośno zachowującym się mężczyznom, ci zaś zaatakowali go. — Policjant został popchnięty, przewrócił się na ziemię, następnie był duszony i przytrzymywany. Sprawcy również przytrzymując policjanta, blokowali mu dostęp do kabury broni służbowej"

i tyle w temacie. Pozdrawiam

Attachments

• Zrzut ekranu 2025-07-21 123028.png
    Zrzut ekranu 2025-07-21 123028.png
    213,4 KB · Wyświetleń: 77
Powrót trolla? Tych bzdur nawet szkoda komentować. Co z tego, że policjantka nie miała czapki skoro się wylegitymowała? Możesz mieć swoje urojenia, że każdy dowolnie może sobie łączyć i mieszać składniki umundurowania, ale policjant bez czapki jest tak samo umundurowany jak ten w czapce ale bez spodni. Oczywiście ten drugi budzi o wiele większe podejrzenia, bo w naszym kręgu kulturowym brak nakrycia głowy nie jest niczym dziwnym w przeciwieństwie do braku dolnej odzieży. Ale nic to nie zmienia z punktu widzenia twoich teoretycznych rozważań o "przepisowości".

Zdecydowanie najbardziej rozbawił mnie jednak fragment o Falandyszach i emeryturze xD

Zacznę o falandyszach TELE i kandydat WZP którzy znają się na prawie jak świnie na śpiewaniu. Są na emeryturze i zachowują się jak zgryźliwi tetrycy

Sami się wykładają.

Warto wchodzić w polemikę, ale wyłącznie pro publico bono

Więc coraz bardziej zabawne pojawiają się interpretację w stylu dostęp do kabury broni służbowej. Zaraz się okaże, że klamki na służbę nie pobrał, bo został napadnięty w drodze na służbę. A panna z długim włosem, też tylko przypadkiem, bo takie to nie są w ogóle na ulicę przez Komendanta wypuszczane, bo one w innym celu. Mają wyłącznie pachnieć i łechtać opinię publiczną na kalendarzach Policyjnych.

Tak informacyjnie dla Wszystkich, poziom znajomości Kodeksu karnego skarbowego co tu ukrywać jest jaki jest w prokuraturach, a na pewno był. Te czyny pierwotne i wtórne 🙂.

A że czasami zasięgali opinii praktyków, i to prokuratorzy z renoma i znakomitą opinią, którym nikt nie przyfikał z bandziorkow mniejszych czy większych - tak @h coś tam dalej. Ale nie myśl o tym więcej, bo Ci łeb ta myśl rozp...li.

Choć w sumie Gościa zaczynam lubić. No dobra, bo muszę. Nic lepszego nie mają przecież 🙂 .

Święto Policji we Wrocławiu. A gdzie jest KAS? Relacjami trzeba zarządzać. Nie można się dziwić, że nikt nie zadzwonił z Policji, że jest niestandardowe zdarzenie. Do kogo mieli zadzwonić?

Przeczytałem co nieco komentarzy umieszczonych na wskazanym wcześniej forum. Myślałem że będzie o wiele bardziej bezwzględnie.....

Przecież Marcin Ł. jest zajęty pisaniem postów na Celnikach.

Poza tym, jego ludzie de facto ośmieszyłi funkcjonariuszy Policji we Wrocławiu.

Więc ? - Mężczyznę poznaje się ponoć jak kończy 😁.

Święto Policji we Wrocławiu. A gdzie jest KAS? Relacjami trzeba zarządzać. Nie można się dziwić, że nikt nie zadzwonił z Policji, że jest niestandardowe zdarzenie. Do kogo mieli zadzwonić?
Raczej gdzie jest SCS ????? albo kas ???? Albo ktokolwiek od nas ???? W komunikacie nic nie znalazłem....

Nie wiedzą, że @harthor czeka i czeka i czeka ....

Czapkę ma gotową i majty też wyprasowane . W kolorze miętowym, cokolwiek miałoby to oznaczać.

Back
Do góry