Czerwona kartka dla Szefa KAS i dla Ministra Finansów

Celnicy i Skarbowcy jadą do Warszawy pokazać Szefowi Krajowej Administracji Skarbowej i Ministrowi Finansów czerwoną kartkę.

Celem manifestacji jest wyrażenie stanowczego sprzeciwu wobec:
  • dyskryminowania przez Ministra Finansów i Szefa Krajowej Administracji Skarbowej funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej w zakresie braku przyznania świadczenia mieszkaniowego, które przysługiwać będzie innym służbom mundurowym od dnia 01.07.2025 r., tj. Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Służbie Ochrony Państwa, Służbie Więziennej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego oraz Służbie Wywiadu Wojskowego;
  • dyskryminowania przez Ministra Finansów i Szefa Krajowej Administracji Skarbowej funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej oraz pracowników Korpusu
Służby Cywilnej w Krajowej Administracji Skarbowej związanej z brakiem porozumienia w sprawie wdrożenia Uchwały Modernizacyjnej dla funkcjonariuszy i pracowników pełniących służbę / zatrudnionych w KAS na lata 2026–2028;

We wszystkich w/w formacjach mundurowych, w zakresie realizacji przedmiotowych postulatów, odpowiedni ministrowie zawarli porozumienia z
przedstawicielami strony społecznej. Dyskryminowani są jedynie funkcjonariusze Służby Celno - Skarbowej w zakresie przyznania świadczenia mieszkaniowego oraz funkcjonariusze Służby Celno – Skarbowej i pracownicy
Korpusu Służby Cywilnej Krajowej Administracji Skarbowej w zakresie ustanowienia uchwały modernizacyjnej na lata 2026-2028.

Istnieje realne zagrożenie eskalacji napięcia społecznego z uwagi na brak konstruktywnego dialogu.

Szef Krajowej Administracji Skarbowej otrzyma „czerwoną kartkę” za pozorację dialogu.

Następnie udamy się pod siedzibę KPRM, gdzie zwrócimy się o wsparcie w realizacji niepozorowanego oraz skutecznego dialogu do Premiera.

Dla przypomnienia, zgodnie z ustawą z dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2023 r. poz. 615 tj. ze zm.), funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej wykonują m.in. zadania wynikające z zakazów i ograniczeń w obrocie towarowym z zagranicą ustanowionych w szczególności ze względu na ochronę życia i zdrowia ludzi i zwierząt, roślin, środowiska, zdrowia i bezpieczeństwa publicznego, ochronę konsumentów, bezpieczeństwa międzynarodowego, dziedzictwa narodowego, praw własności intelektualnej i środków polityki handlowej oraz stoją na straży bezpieczeństwa zewnętrznego Unii Europejskiej, będąc jednocześnie funkcjonariuszami unijnymi, a 75% z pobranych przez polskich funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej ceł, zasila budżet Unii Europejskiej.

Zarząd Główny ZZ CELNICY PL apeluje o liczny udział Państwa w legalnym i pokojowym zgromadzeniu.
IMG_20250528_090256960.jpg

Widziałem całą transmisję w Republice.

Gratuluję wszystkim uczestnikom .

Co do organizacji związkowych i ich liderów z wyboru . Super, że jesteście razem. Oby to trwało jak najdłużej 👍.

Widziałem całą transmisję w Republice.

Gratuluję wszystkim uczestnikom .

Co do organizacji związkowych i ich liderów z wyboru . Super, że jesteście razem. Oby to trwało jak najdłużej 👍.
Ja też widziałem i widziałem też, że mieli to tam gdzie światło nie dociera. Protest był w tle, a najważniejszym tematem były wybory Nawrocki i Trzaskowski. Nie było nawet powiedziane po co i dlaczego jest ten protest.. Jakaś kobieta w rudych włosach przemawiała z mikrofonem w ręce i nawet nie zrobili ułamka przerwy, żeby podgłośnić i zwrócić na to uwagę....Na dole na czerwonym pasku było napisane coś w ten deseń "KAS wystawia rządowi tuska czerwoną kartkę" tak jakby tylko Tusek był temu winny.......

Dziękuję wszystkim za przybycie. Była moc.

I były media. Głównie Republika, ale też PAP, RadioZet, RMF FM, TV w Polsce 24, TV Trwam. Było bardzo o nas głośno.

Będziemy w głównych informacjach Republiki, które chyba dziś wcześniej z uwagi na debatę, również w serwisach informacyjnych WPolsce 24 oraz informacjach wieczornych TV Trwam.

Dziękuję raz jeszcze.

Ze Związkowej Alternatywy w KAS było ok 400 osób, w tym funkcjonariusze.
W swoich szeregach też mamy funkcjonariuszy.
Byliśmy najliczniejszym zz po celnicy pl , a ja ściągnęłam wszystkie media.

Ale widzę, że takie wsparcie to dla niektórych za mało.

Ja też widziałem i widziałem też, że mieli to tam gdzie światło nie dociera. Protest był w tle, a najważniejszym tematem były wybory Nawrocki i Trzaskowski. Nie było nawet powiedziane po co i dlaczego jest ten protest.. Jakaś kobieta w rudych włosach przemawiała z mikrofonem w ręce i nawet nie zrobili ułamka przerwy, żeby podgłośnić i zwrócić na to uwagę....Na dole na czerwonym pasku było napisane coś w ten deseń "KAS wystawia rządowi tuska czerwoną kartkę" tak jakby tylko Tusek był temu winny.......
Skoro tylko to widziałeś i tylko to dostrzegasz, znaczy to, że nie było Ciebie dzisiaj razem z nami na miejscu! I tu mogę ciebie zapewnić - ŻAŁUJ!!! Był entuzjazm, byla radość z dzialania, byla jedność i zarazem determinacja do walki o nasze postulaty! Być częścią (kolejny raz) takiej grupy wspaniałych, pogodnych, poniekąd też odważnych i pozytwynych osób ... BEZCENNE! Najważniejsze, że potrafiliśmy się wreszcie ZJEDNOCZYĆ!!! Okazało się bowiem, że przedstawiciele wszystkich działających w KAS środowisk, wszystkich organizacji związkowych, ludzie młodzi i "nieco" starsi, funkcjonariusze i cywile, szeregowi i oficerowie, potrafią MÓWIĆ JEDNYM GŁOSEM! Nikt nie mówił też, że nasze postulaty zostaną spełnione od razu w 100%, ale da im to do myślenia, bo wiedzą, czym może grozić dalsza eskalacja naszych protestów! Coś w nas obudzili, nie powstrzymają już dalszych działań (o ile nie podpiszą porozumienia z naszymi związkami) i zaczeli, co prawda dopiero teraz nas ... SŁUCHAĆ! A co do mediów, przypomnę Tobie, że nasze wcześniejsze protesty, manifestacje i jakiekolwiek inne działania oddolne, nigdy nie były zbyt nagłaśniane i to w każdych mediach 🫣
Ze swojej strony, dziękuję WSZYSTKIM koleżankom i kolegom z którymi miałem przyjemność dzisiaj "spacerować" i WSZYSTKIM Związkom Zawodowego, które były dzisiaj obecne!!!

Ostatnia edycja:
Dziękuję za to że byłem z Wami. W jedności siła!!!!

Attachments

• IMG-20250528-WA0013.jpg
    IMG-20250528-WA0013.jpg
    236 KB · Wyświetleń: 491
  • IMG_20250528_140935.jpg
    IMG_20250528_140935.jpg
    705,2 KB · Wyświetleń: 462
  • IMG_20250528_141210.jpg
    IMG_20250528_141210.jpg
    528,9 KB · Wyświetleń: 434
  • IMG_20250528_143010.jpg
    IMG_20250528_143010.jpg