Chińskie tanie towary zalewają Europę. Zamiast drakońskich opłat, w UE awantura.

Witam,
Przesyłam poniżej link do artykułu Pani Katarzyny Bartman- dziennikarz serwisu WNP.pl
https://www.wnp.pl/rynki/chinskie-t...t-drakonskich-oplat-w-ue-awantura,962876.html

cyt : .. Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej, którzy odprawiają chińskie przesyłki, powiedzieli nam, że mają z paczkami z Chin bardzo dużo pracy. Ponieważ są one zwolnione z cła, podlegają one szczegółowej weryfikacji. Jak wynika z unijnych statystyk, tylko w ubiegłym roku paczek o niskiej wartości z Chin wjechało do Europy ponad 4 mld, co daje ponad 140 paczek na sekundę...

Celnicy mają mnóstwo pracy z tzw. drobnicą. Nic z tego nie mają, państwo zresztą też Polska, po Niemczech i Francji, zajmuje zaś jedno z czołowych miejsc w Europie, jeśli chodzi o ilość kupowanych na chińskich e-platformach towarów.

..... - Wszystkie przesyłki z Chin objęte są przez funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej 100 proc. kontrolą celną pod kątem: zgodności zgłaszanego towaru z fakturą, zgodności deklarowanej wartości z rodzajem towaru, spełnianych wymogów bezpieczeństwa, warunków dostawy określonych na fakturze - koszty transportu- ubezpieczenia – wylicza w rozmowie z WNP przewodnicząca Związku Zawodowego Celnicy PL, Jolanta Haron. .......

Pozdrawiam

Za Zarząd

Przewodnicząca

ZZ CELNICY PL

Jolanta Haron

Mam nastepujaca propozycje. Czy Zarzad moglby poprosic jakiegos posla by wystapil z pytaniem do MF, jak oni widza przyszla role Sluzby CelnoSkarbowej w zwalczaniu przestepczosci , ktora wg prognoz ma wzrosnac w najblizszych latach w zwiazku z migracja i zakonczeniem wojny w Ukrainie? Czy maja jakies analizy, program przystosowawczy dla SCS? Czy przygotowuja juz siebie i Sluzbe? Czy moze nie robia nic by siebie i Sluzbe przygotowac.

Mam nastepujaca propozycje. Czy Zarzad moglby poprosic jakiegos posla by wystapil z pytaniem do MF, jak oni widza przyszla role Sluzby CelnoSkarbowej w zwalczaniu przestepczosci , ktora wg prognoz ma wzrosnac w najblizszych latach w zwiazku z migracja i zakonczeniem wojny w Ukrainie? Czy maja jakies analizy, program przystosowawczy dla SCS? Czy przygotowuja juz siebie i Sluzbe? Czy moze nie robia nic by siebie i Sluzbe przygotowac.

...

Dobrze, że Ci się jeszcze chce ...

Back
Do góry