ZASADY PODZIAŁU PODWYŻEK FUNKCJONARIUSZE SCS

Status
Zamknięty.
twoja negacja i "tupanie nóżką" nie spowoduje, że nagle bedziesz miała/ł rację,
Nie pisz o tym czego nie ma, nie jad a pragmatyzm,
Od rozwiązań systemowych są nasi przełożeni, może ty, a od gaszenia pożarów ZZ, i to się teraz dzieje
Tak masz rację ale to działa w obie strony. Twoje tupanie również.
Teraz związek wzniecil dopiero pożar.

Nie można w ten sposób : Wszystko albo nic ! Wszystko dla młodych , Wszystko dla starych,bądż wszystko dla swoich,miernych ale wiernych.
Dość dyskryminacji w s.c.,ten sam zakres obowiązków porównywalne uposażenie,porównywalne wszelkie dodatki.Likwidacja ciepłych posadek b.kadry kierowniczej.Rozpoczęcie aktualnego wartościowania stanowisk pracy.
I Pana Kaplicę na szefa zespołu ds. przeprowadzenia wartościowania

I Pana Kaplicę na szefa zespołu ds. przeprowadzenia wartościowania

on byłby najlepszy, wówczas zrobił świetną robotę, to i teraz da radę.....
Ale są jego uczniowie, u mnie osoby w służbie przygotowawczej dostały wyrownia po 10 000 zł na rękę, czyli około 1000 zł miesięcznie podwyżki, i co i świetnie, powtórzmy to, bedzie super, a wówczas osoby pokrzywdzone, obecnie posiadający staż w służbie około 20 lat ponownie będą poszkodowani,
Ale dobrze, dalej propomujcie patologię zamiar naprawiać,
Lynx, dziękuję za zrozumienie

Ostatnia edycja:
Witam,

Ta propozycja zamiast zmniejszyc różnice za ta sama robote to jeszcze ja powiekszy. Jak zwykle znow po du..ie dostanie granica. BO tam sa najmlodsze kadry z najslabszym mnoznikiem. Ludzie ktorzy wykonuja ta sama prace powinni miec ten sam mnoznik. Staz powinien nie grac roli, bo starszy ma zupelnie inny stopien plus stazowe i tu powinna byc roznica. Jestem w sluzbie zaledwie 5 lat, ale nie wyobrazam sobie czemu osoba pracujaca tylko rok ma dostac mniejsza podwyzke ode mnie jak robi to samo co JA. Ja mam wiekszy stopien i stazowe wiec nie mam bolu du.y ze ze musze dostac wieksza podwyzke. To samo tyczy sie osob z 20-letnim stazem. Czemu ktos ma miec wieksza podwyzke jak robimy to samo ? Nie mowie o pensji tylko podwyzce. Notabene taki funk i tak ma 2x wyzsza wyplate ode mnie i zamiast te kominy spłaszczyć to je powiekszamy. A moj mnoznik nie przekracza 1,57. Osoby z wyzszym stazem juz z samej modernizacyjnej dostana wiecej, tutaj ok 6% wiec kazdy ma ile ma, ale reszta to jest SKANDAL jesli mam dostac lacznie okolo 420 zl podwyzki BRUTTO zamiast 720. A mnoznik mam jeden z najmniejszych na SPECJALIŚCIE. Wiec dla kogo te podwyzki ?

Cr7 tym bardziej że jako Funk z 5 letnim stażem będziesz w pierwszej grupie 0-5. Ale mam nadzieję, że Pan przewodniczący zmieni te kategorie stażu tak jak pisałam wcześniej na 0-do 5, od 5 do 10 itp

Witam... Związek przedstawil możliwość wspolnego uzgodnienia podwyzki... Ktory ZZ tak zrobil? Odpowiem... ZADEN... Jak na razie prawie sami pieniacze... Tak potrafi każdy, nawet spoza środowiska... Piszmy konkretne propozycje... Prawda, ze to nie jest latwe? Totalne krytykanctwo Slawka i Zwiazku... Beznadzieja... W ten sposób chcemy polepszyc Nasza sytuacje?... Mysle, ze to jest test, czy zaslugujemy na szacunek i powazne traktowanie jako srodowisko... To sie mf cieszy... hehehe
juz piata strona a bicie piany trwa w najlepsze... Na zasadzie nie, bo nie.... bo tak...

Ostatnia edycja:
Problemem jest spuścizna,jaką pozostawił po sobie J.K.Osoby,które wcześniej przeprowadzały wartościowanie i inne patologie w s,c, dzisiaj lokalnie dalej pociągają za sznurki,obecnie będą współdecydować o sposobie rozdysponowania podwyżek.Dalej opowiadam się za równomiernymi podwyżkami dla wszystkich, w tle nie można zapominać i lekceważyć tematu "wartościowania".

No wlasnie. Wychodzi mi z modernizacyjnej 210

A 6% czyli 1,57x1701+5%=2804 x 6% = 168

210+168 = 378
, nawet jesli cos pomylilem to 400 zl brutto nie dostane. A awans na specjaliste oczywiscie byl tzw bezkosztowy. I na zmiany na mnoznikach tzn awanse na stanowiskach ale nie w ramach podwyzek na granicy sie nie zanosi

Jak jest narracja, że masz nic nie dostać z modernizacyjnej, to masz się cieszyć z tego. Nie rozumiesz?

Jak jest narracja, że masz nic nie dostać, to masz się cieszyć z tego. Nie rozumiesz?

Czemu kosztem mlodych i najslabiej zarabiajacych ma sie odbic wyrownanie kominow ludziom faktycznie pokrzywdzonym z ponad 15 letnim stazem, ktorzy tez maja znikome mnozniki? Juz wole dla wszystkich 720 brutto bez zadnych podziałów. Bo tak chcac naprawic patologie z poprzednich czasow tworzymy NOWA nastepna patologie

Chciałbym odnieść się do przedstawionej propozycji.
Jak Sławek powiedział/napisał przedziały i wskaźniki mogą być modyfikowane w różnych izbach w zależności od struktury stażowej i zarobkowej.
sam pomysł dobry ale ma pewne mankamenty (wg mnie)
Tworzenie przedziałów sprawia, że podział może być niesprawiedliwy dla osób znajdujacych sie w wartościach brzegowych zaproponowanych przedziałów.
Np same przedziały stażowe. Miesiąc różnicy w stażu może sprawić że osoby znajdą się w różnych przedziałach a to przełoży sie na różnice 100 zł. Czy to bedzie OK? Podobnie przy przedziałach mnożnikowych: jesli ktoś przekroczy dany przedział o 0,01 (jedna setna) znajdzie się w gorszym przedziale i osoba która zarabia dzisiaj 5 zł mniej dostanie podwyżke o kilkadziesiąt zł większą.
Jest na to dość proste rozwiązanie. Współczynniki stazowe i mnożnikowe mogą być obliczane liniowo, żeby nie było skoków przy wartosciach brzegowych.
Można opracować prosty wzór.
Np. propozycja algorytmu wyliczenia współczynnika mnożnikowego:
mnożnik 1,227 - 1,6
mnożnik x> 1,227 - współczynnik = 1,6 - (x-1,227)
mówiąc prościej od współczynnika 1,6 odejmujemy tyle o ile indywidualny współczynnik przekracz 1,227
W ten sposób współczynnik "0" byłby osiagnięty dla mnożnika 2,827

Podobnie można zrobiż ze współczynnikiem stazowym:
staż od 0 do 5 pozostawiłbym współczynnik 0,5 jako minimum
Nastepnie za każdy miesiąc powyżej dodałbym 0,005
W ten sposób osoba z 20 letnim stażem osiagnęłaby współczynnik 1,4 po 25 latach byłoby 1,7 i możnaby pozostawić to jako maximum lub zmniejszyć skok np do 0,001 za każdy miesiąc ponad 25 lat.

Inna uwaga do propozycji dotyczy okreslenia maksymalnego mnożnika dla danego stanowiska. jeśli będzie to dotyczyło bardzo wysokich mnożników (np starszy specjalista w widełkach starszego eksperta to jak najbardziej tak. Tu jest kwestia określenia tego maksimum.
Byłoby źle gdyby np osoby które rok temu przekroczyły widełki kolejnego stanowiska i nie dostały propozycji samosfinansowania sobie w ten sposób awansu, lub "honorowo" nie przyjęły takiej propozycji, nie dostały teraz podwyżki bo maja za wysokie widełki na tym stanowisku.

Zaproponowane przeze mnie powyżej wyliczenia stworzyłem na szybko dla zobrazowania, ze możliwe jest liniowe opracowanie współczynników.
Można opracować matematyczny wzór który lepiej będzie realizował ustalenia w poszczególnych izbach

Witam... do PJS, to przyklad dla pozostalych o jaka forme dyskusji chodzi... 😉

Witam serdecznie.
To co tu właśnie czytam wola o pomstę do nieba. Większość z ludzi, którzy się tutaj udzielają widza czubek własnego nosa. Po prostu brak słów.
W służbie jestem od roku i właśnie zacząłem się zastanawiać czy z niej nie odejść. Ktoś się dziwi dlaczego jest tak mało ludzi do pracy? Z resztą, większość ma to i tak w...... Bo za parę miesięcy /lat odejdzie na emeryturę i niech się martwią nowi. 'skoro ja miałem/am źle to im nie może być lepiej ode mnie'.
No błagam was. Wystarczy wejść na forum i przeczytać parę tematów żeby dać sobie spokój z tą "służbą". Jak młody funk ma czuć się dobrze skoro nawet związki działają tylko na swoją korzyść. Boli was że młodzi przyszli w dobrym czasie i mogą w końcu normalnie zarabiać w tej służbie?? Boli was że młody będzie miał 3000zl?? Żałosne.
To że system jest chory od zawsze nie znaczy że cały czas ma tak być! Każdy funk powinien dostać tyle samo bez względu na swój mnożnik.

To co dzisiaj przeczytałem na tym forum to obraz całej tej służby, jakieś pomysły na podwyżki przypominające system wyborczy D'Hondta, napiszę wprost - wszystko co dzisiaj wymyślicie oprócz kwoty równej będzie po prostu niesprawiedliwe ponieważ tak jak pisali koledzy i koleżanki wyżej, osoby z wysokimi stanowiskami robią to samo co młodsi specjaliści i specjaliście, pomijam już, że początek marca na tworzenie takich pomysłów to nieporozumienie, jestem ciekawy kto był autorem tego projektu, bo większą głupotę to tylko MF mógłby wymyślić na posiedzeniu z DIAsami. Dlaczego nikt ze związków już w zeszłym roku nie zaproponował aby wreszcie ucywilizować mnożniki do uposażenia zasadniczego i nie stosować rozróżnienia na MF i resztę, zrobić wreszcie porządek ze stopniami i przy awansie stosować większy mnożnik. Wszystko jak zwykle u nas, prowizorka, na ostatnią chwilę, piękne będą rozpiętości podwyżek, już widzę te składanie raportów i rzucanie munduru tam gdzie jest jego miejsce przy takim traktowaniu. Pozdrawiam.

Popcorn. Jesteś w służbie krótko, więc może tego nie wiesz. Służba Celno-Skarbowa jest dosłownie w przeddzień EXODUSU odejść ze służby doświadczonej kadry z wieloletnim stażem. Mówimy o wnioskach o zwolnienie ze służby na masową skalę.
W MSWiA to zrozumieli dając nawet 2500 doświadczonym funkcjonariuszom dodatku i funkcjonariusze z paroletnim stażem nie krytykują tego i nie straszą odejściami, choć wcale nie zarabiają lepiej od funkcjonariuszy SCS z paroletnim stażem.
Nie ma sensu straszyć odejściami ze służby, bo to już się dzieje. To jest problem MF.

Nie można w ten sposób : Wszystko albo nic ! Wszystko dla młodych , Wszystko dla starych,bądż wszystko dla swoich,miernych ale wiernych.
Dość dyskryminacji w s.c.,ten sam zakres obowiązków porównywalne uposażenie,porównywalne wszelkie dodatki.Likwidacja ciepłych posadek b.kadry kierowniczej.Rozpoczęcie aktualnego wartościowania stanowisk pracy.

Dlatego ja jestem zwolennikiem ustalenia minimalnych mnożników, zależnych od stażu, i pozostawienie puli dyrektorskiej mającej służyć zmotywowaniu najbardziej wartościowych, niezależnie od stażu

Pamiętajmy, że 6% wzrostu bazowej to nie faworyzowanie starych kosztem młodych, ale małe pieniądze dla tych co mają mało i duże dla tych co mają dużo

Witam,

Ta propozycja zamiast zmniejszyc różnice za ta sama robote to jeszcze ja powiekszy. Jak zwykle znow po du..ie dostanie granica. BO tam sa najmlodsze kadry z najslabszym mnoznikiem. Ludzie ktorzy wykonuja ta sama prace powinni miec ten sam mnoznik. Staz powinien nie grac roli, bo starszy ma zupelnie inny stopien plus stazowe i tu powinna byc roznica. Jestem w sluzbie zaledwie 5 lat, ale nie wyobrazam sobie czemu osoba pracujaca tylko rok ma dostac mniejsza podwyzke ode mnie jak robi to samo co JA. Ja mam wiekszy stopien i stazowe wiec nie mam bolu du.y ze ze musze dostac wieksza podwyzke. To samo tyczy sie osob z 20-letnim stazem. Czemu ktos ma miec wieksza podwyzke jak robimy to samo ? Nie mowie o pensji tylko podwyzce. Notabene taki funk i tak ma 2x wyzsza wyplate ode mnie i zamiast te kominy spłaszczyć to je powiekszamy. A moj mnoznik nie przekracza 1,57. Osoby z wyzszym stazem juz z samej modernizacyjnej dostana wiecej, tutaj ok 6% wiec kazdy ma ile ma, ale reszta to jest SKANDAL jesli mam dostac lacznie okolo 420 zl podwyzki BRUTTO zamiast 720. A mnoznik mam jeden z najmniejszych na SPECJALIŚCIE. Wiec dla kogo te podwyzki ?

Z 6% podwyżki kwoty bazowej więcej nie dostaną osoby z wyższym stażem, ale więcej dostaną osoby z wyższym mnożnikiem

To nie to samo

Większość nie jest plecakami czy tłustymi kotami po wartościowaniu

Popcorn. Jesteś w służbie krótko, więc może tego nie wiesz. Służba Celno-Skarbowa jest dosłownie w przeddzień EXODUSU odejść ze służby doświadczonej kadry z wieloletnim stażem. Mówimy o wnioskach o zwolnienie ze służby na masową skalę.
W MSWiA to zrozumieli dając nawet 2500 doświadczonym funkcjonariuszom dodatku i funkcjonariusze z paroletnim stażem nie krytykują tego i nie straszą odejściami, choć wcale nie zarabiają lepiej od funkcjonariuszy SCS z paroletnim stażem.
Nie ma sensu straszyć odejściami ze służby, bo to już się dzieje. To jest problem MF.
I o to chodzi Panie Sławomirze w tej modernizacji? Zarzymać starą kadrę?
Chyba powinniśmy wnioskować o projekt na miarę tego z MSWIA, a nie "sztukować" pieniędzmi z modernizacji.

Sławku MSWiA owszem dało i faktycznie funk z paroletnim stażem nie krytykują bo nie odbyło się to ich kosztem. A zarabiają lepiej niż nasza młodzież.

Ja nie straszę odejściem, dla mnie jest to życiowa decyzja a nie 'widzimisię'.
Jestem nowym funkcjonariuszem a robię takie same zadania i mam takie same obowiązki za które mogę ponieść konsekwencje prawne jak funkcjonariusze którzy są w mundurze 25 lat. I nie ma w tym nawet ułamka przesady. Więc w taki sposób jestem motywowany do dalszej pracy? Poprzez 200zl podwyżki? Czy może poprzez nagrody kwartalne w wysokości 300zl?
Ja nie nikomu nie żałuję pieniędzy ale błagam - szanujmy się. Nie chcę zarabiać tyle co starszy funk, nie uważam że ja zasługuje na 700zl podwyżki a ktoś inny 200zl.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry