Chciałbym odnieść się do przedstawionej propozycji.
Jak Sławek powiedział/napisał przedziały i wskaźniki mogą być modyfikowane w różnych izbach w zależności od struktury stażowej i zarobkowej.
sam pomysł dobry ale ma pewne mankamenty (wg mnie)
Tworzenie przedziałów sprawia, że podział może być niesprawiedliwy dla osób znajdujacych sie w wartościach brzegowych zaproponowanych przedziałów.
Np same przedziały stażowe. Miesiąc różnicy w stażu może sprawić że osoby znajdą się w różnych przedziałach a to przełoży sie na różnice 100 zł. Czy to bedzie OK? Podobnie przy przedziałach mnożnikowych: jesli ktoś przekroczy dany przedział o 0,01 (jedna setna) znajdzie się w gorszym przedziale i osoba która zarabia dzisiaj 5 zł mniej dostanie podwyżke o kilkadziesiąt zł większą.
Jest na to dość proste rozwiązanie. Współczynniki stazowe i mnożnikowe mogą być obliczane liniowo, żeby nie było skoków przy wartosciach brzegowych.
Można opracować prosty wzór.
Np. propozycja algorytmu wyliczenia współczynnika mnożnikowego:
mnożnik 1,227 - 1,6
mnożnik x> 1,227 - współczynnik = 1,6 - (x-1,227)
mówiąc prościej od współczynnika 1,6 odejmujemy tyle o ile indywidualny współczynnik przekracz 1,227
W ten sposób współczynnik "0" byłby osiagnięty dla mnożnika 2,827
Podobnie można zrobiż ze współczynnikiem stazowym:
staż od 0 do 5 pozostawiłbym współczynnik 0,5 jako minimum
Nastepnie za każdy miesiąc powyżej dodałbym 0,005
W ten sposób osoba z 20 letnim stażem osiagnęłaby współczynnik 1,4 po 25 latach byłoby 1,7 i możnaby pozostawić to jako maximum lub zmniejszyć skok np do 0,001 za każdy miesiąc ponad 25 lat.
Inna uwaga do propozycji dotyczy okreslenia maksymalnego mnożnika dla danego stanowiska. jeśli będzie to dotyczyło bardzo wysokich mnożników (np starszy specjalista w widełkach starszego eksperta to jak najbardziej tak. Tu jest kwestia określenia tego maksimum.
Byłoby źle gdyby np osoby które rok temu przekroczyły widełki kolejnego stanowiska i nie dostały propozycji samosfinansowania sobie w ten sposób awansu, lub "honorowo" nie przyjęły takiej propozycji, nie dostały teraz podwyżki bo maja za wysokie widełki na tym stanowisku.
Zaproponowane przeze mnie powyżej wyliczenia stworzyłem na szybko dla zobrazowania, ze możliwe jest liniowe opracowanie współczynników.
Można opracować matematyczny wzór który lepiej będzie realizował ustalenia w poszczególnych izbach