ZASADY PODZIAŁU PODWYŻEK FUNKCJONARIUSZE SCS

Status
Zamknięty.
no to mamy rynsztok w wykonaniu funkcjonariusza...…..
specjalista z 18 letnim stażem, no to policzmy:
staż: grupa 15-20 daje 1,4
uposażenie specjalisty: 1,5 do 2,0 daje 1,4
1,4 x 1,4 x 300 = 588 zł z modernizacji,
przypuśćmy, że masz mnożnik 1,9 x 1701 + 18% = 3813,64 zł
3813,64 x 6% = 228,80 zł
razem około: 588 + 229 = 817 zł
czy to jest mało...……….
bez komentarza......…..

no chyba że jesteś "tłustym kotem" i na stanowisku specjalisty zgodnie z rozporządzeniem (…) masz wynagrodzenie mł. eksperta lub eksperta, wówczas masz ból, oj boli boli....
Mi nie chodzi o moją podwyżkę, niedługo mnie w tej firmie nie będzie. Ja w przeciwieństwie do innych chce żeby moi koledzy z którymi pracuje na pasach dostali również godziwe pieniądze. W sklepach wszystko drożeje po równo, i dla młodych i dla starych.

Mi nie chodzi o moją podwyżkę, niedługo mnie w tej firmie nie będzie. Ja w przeciwieństwie do innych chce żeby moi koledzy z którymi pracuje na pasach dostali również godziwe pieniądze. W sklepach wszystko drożeje po równo, i dla młodych i dla starych.
Odebrałem to jako obiektywne spojrzenie na problem, a nie patrzenie na swój koniec nosa. Dziękuję Panie @Biggin

Bardzo dziękuję za merytoryczne uwagi.
Proszę też o powściągliwość w wyrażaniu opinii, bo są także posty zbyt agresywne. Powstrzymajcie emocje i spokojnie napiszcie bez obrażania co Wam się podoba, a co nie.
I PAMIĘTAJCIE, że to jest tylko pokazany MECHANIZM DO DYSKUSJI!
Wyraźnie to napisane jest i zostało wyraźnie powiedziane.
Wierzę, że środowisko ukształtuje finalnie(dajmy sobie parę dni), akceptowalny przez ogół model, który i tak co do zmiennych i stażu i mnożników będzie inny w każdej IAS.
Aleala. Związek np. nie zgadza się na podwyżki dla byłych dyr i nacz ich zastępców z Uchwały modernizacyjnej. Dlatego zwracam uwagę, że dolna granica to nie jest 200zł a 0zł. Rozumiem, że rozbieżność wg Ciebie ma być mniejsza. Aby to wyrazić nie jest potrzebne używanie słów ostrych typu "absurd". Wsłuchajmy się też, co na tent temat sądzą inni forumowicze, bo znam głosy, że to jest mało. Ktoś ma 25 lat służby i ma różnicę 200-300zł w zasadniczej albo i mniej z tym co przyszedł do służby dopiero co. Taka osoba patrzy na sprawę odwrotnie i może nazwać absurdem zmniejszanie wskazanych różnic. To jest do dyskusji i wierzę w rozsądek środowiska.
Powtarzam, to jest tylko algorytm i proszę nie przykładać zbytniej uwagi do mnożników, przedziałów mnożników, przedziałów stażowego, gdyż to będzie inne w każdej IAS i zakładałem od początku, że będzie modyfikowane, tzn. inne zupełnie przedziały, itd.
Czekam na konstruktywne uwagi i zapraszam do dyskusji, ale bez zbędnych emocji.
Mamy okazję razem uzgodnić zasady. Doceńmy to proszę i szanujmy siebie.
Sławku ostro dla Ciebie dla mnie adekwatne do sytyacji. Stawiam się za młodymi ludzmi - sama nie koniecznie do nich należę. Rozumiem docenienie nas starszych ale nie dla takich rozbieżności. Wszyscy zarzucają ze mieli w tamtym roku i x lat temu. A z tym się nie zgodzę bo wielu z nich dostało "ala" podwyżki. Poza tym wielu z tych młodych uczy starszych bo akurat tu się znaleźli gdzie ta działka jest im obca. Co do pracy w oczy kole kiedy starszy tylko na szlaban chodzi bo on sie nie nadaje bo nie chce się nauczyć bo na okienku zbyt odowiedzialnie - mnstwo jest takich osob i przyklady można mnożyć.
Rozumiem ze starszy powinien zarabiać wiecej.
A teraz tylko patrzcie jak będziemy mieli w swoich szeregach zwiazku ludzi młodych.

I jeszcze cos - co tak cicho gdzies weteranów forum wywialo - starszyzne. Dlaczego bo Wam to na rękę. A ja mimo ze należę do starszego grona mówię nie. Rozbieżności powinny byc mniejsze.
Ps. Rozumiem ze to projekt.
Ps. I proszę to ze konkurecyjne związki chciały innych stawek dla młodych to nie znaczy ze my jestesmy super bo dajemy 100 zl wiecej - macie i siedzieć cicho. Wychodzi ze jesteśmy ciut lepsi TYLKO.

Sławku ostro dla Ciebie dla mnie adekwatne do sytyacji. Stawiam się za młodymi ludzmi - sama nie koniecznie do nich należę. Rozumiem docenienie nas starszych ale nie dla takich rozbieżności. Wszyscy zarzucają ze mieli w tamtym roku i x lat temu. A z tym się nie zgodzę bo wielu z nich dostało "ala" podwyżki. Poza tym wielu z tych młodych uczy starszych bo akurat tu się znaleźli gdzie ta działka jest im obca. Co do pracy w oczy kole kiedy starszy tylko na szlaban chodzi bo on sie nie nadaje bo nie chce się nauczyć bo na okienku zbyt odowiedzialnie - mnstwo jest takich osob i przyklady można mnożyć.
Rozumiem ze starszy powinien zarabiać wiecej.
A teraz tylko patrzcie jak będziemy mieli w swoich szeregach zwiazku ludzi młodych.

I jeszcze cos - co tak cicho gdzies weteranów forum wywialo - starszyzne. Dlaczego bo Wam to na rękę. A ja mimo ze należę do starszego grona mówię nie. Rozbieżności powinny byc mniejsze.
Ps. Rozumiem ze to projekt.
Ps. I proszę to ze konkurecyjne związki chciały innych stawek dla młodych to nie znaczy ze my jestesmy super bo dajemy 100 zl wiecej - macie i siedzieć cicho. Wychodzi ze jesteśmy ciut lepsi TYLKO.

no premiujmy ludzi ze służbą 0-5 lat, bo mają najmniej, a przecież powinni zarabiać tyle co doświadczeni funkcjonariusze, dajmy jeszcze "kominiarzom" bo im też przecież inflacja w oczy zagląda, ale przecież komuś trzeba zabrać, no zabierzmy reszcie czyli funkcjonariuszom z wieloletnim stażem i niskimi poborami....., oni teraz jakoś żyją to pożyją jeszcze......

koleżanko/kolego,
moim zdaniem nie tędy droga, może ty byłaś/eś doceniana/y przez całą swoją służbę, ale ja i większość nie, nie byliśmy godnie wynagradzani, może ty zostałaś/eś wysoko zwartościowana/ny, ale ja i inni nie,
piszesz o mitycznym "szlabanowym", to napisz konkretnie: na jakim przejściu granicznym służysz i ile osób jest na takim stanowisku z maksymalnymi poborami, zresztą jeżeli jest jak piszesz to taka osoba nie dostanie podwyżki w tym wymiarze, bo jeżeli ma np. mnożnik powyżej 2,71 to dostanie 0,00 zł,
piszesz, że stawiasz na ludzi młodych, tylko że chcesz im dać maksymalne podwyżki i następnie doprowadzić do sytuacji, że przez następne 20 lat nic nie dostaną, bo przecież twoim zdaniem doświadczeni funkcjonariusze nie powinni mieć więcej podwyżek, bo trzeba będzie dać następnym młodym...., bo stawiasz na ludzi młodych, a przecież ten dzisiejszy młody za 5-10 lat nie będzie już młody, to dasz maksymalnie następnemu młodemu....

Ostatnia edycja:
@helena strasznie jesteś zacietrzewiona. Przecież nikt nie pisze o tym, żeby młodzi zarabiali tyle co Wy. Tylko jeżeli średnio miało być 729 zł, a wychodzi że młodzi mają dostać ~450 zł, to kto dostanie 1000 zł< ? Takie rozbieżności są okej dla Ciebie, bo się załapiesz tak?

• Lubię
Reactions: cr7
wyliczenia dla OC
kierownik OC 25 lat w cle mnożnik 2,65 - 1,6*300*0,6=288 zł brutto
jego podwładny st. specjalista staż 25 lat -mnożnik 2,1 - 1,6*300*1=480 brutto

moim zdaniem mechanizm powinien być ukierunkowany bardziej na wyrównanie (poprzez mniejszą lub minimalną podwyżkę ) tej niesprawiedliwości dotyczącej byłych którzy zachowali wysokie wynagrodzenie a obecnie robią to samo co spece za dużo wyższe pieniądze.
Jaki już... to dawać tym z niskimi wskaźnikami a mają po 10 lat i więcej służby,

@helena strasznie jesteś zacietrzewiona. Przecież nikt nie pisze o tym, żeby młodzi zarabiali tyle co Wy. Tylko jeżeli średnio miało być 729 zł, a wychodzi że młodzi mają dostać ~450 zł, to kto dostanie 1000 zł< ? Takie rozbieżności są okej dla Ciebie, bo się załapiesz tak?
przedstaw kalkulację na podstawie której ktoś (może ja) ma dostać 1000 zł podwyżki w oparciu o zamieszczoną propozycję, wówczas podyskutujemy....

Przeczytaj, lub wysłuchaj Sławka - Ty też się załapiesz.

no premiujmy ludzi ze służbą 0-5 lat, bo mają najmniej, a przecież powinni zarabiać tyle co doświadczeni funkcjonariusze, dajmy jeszcze "kominiarzom" bo im też przecież inflacja w oczy zagląda, ale przecież komuś trzeba zabrać, no zabierzmy reszcie czyli funkcjonariuszom z wieloletnim stażem i niskimi poborami....., oni teraz jakoś żyją to pożyją jeszcze......

koleżanko/kolego,
moim zdaniem nie tędy droga, może ty byłaś/eś doceniana/y przez całą swoją służbę, ale ja i większość nie, nie byliśmy godnie wynagradzani, może ty zostałaś/eś wysoko zwartościowana/ny, ale ja i inni nie,
piszesz o mitycznym "szlabanowym", to napisz konkretnie: na jakim przejściu granicznym służysz i ile osób jest na takim stanowisku z maksymalnymi poborami, zresztą jeżeli jest jak piszesz to taka osoba nie dostanie podwyżki w tym wymiarze, bo jeżeli ma np. mnożnik powyżej 2,71 to dostanie 0,00 zł,
piszesz, że stawiasz na ludzi młodych, tylko że chcesz im dać maksymalne podwyżki i następnie doprowadzić do sytuacji, że przez następne 20 lat nic nie dostaną, bo przecież twoim zdaniem doświadczeni funkcjonariusze nie powinni mieć więcej podwyżek, bo trzeba będzie dać następnym młodym...., bo stawiasz na ludzi młodych, a przecież ten dzisiejszy młody za 5-10 lat nie będzie już młody, to dasz maksymalnie następnemu młodemu....
Bzdury piszesz bzdury ! Nie wkladaj w moje usta czegoś czego nie napisalam.
Nie nie bylam faworyzowana nie ma eksperta o wysokich widelkach. Tylko w gronie stanowisk spec. Ponadto gdzie ja napisalam ze najwięcej dla mlodych !? Gdzie ?
Jestem w gronie osób kt też zostaly pokrzywdzone tu i tam. Ale nie mam w.sobie tyle jadu co Ty i wiem ze to nie tych młodych wina ze tak sie kiedys działo. I nie powinni placic za rozwiązania systemowe sprzed lat. Bo ktos nas tak potraktował to teraz my ich ?
Niech płaca bedzie zróżnicowana ale nie dla takich różnic jednemu 200 drugiemu 700.

Przykład z pisma:
Modernizacja: 1,6x,1.4x300 = 672 zł
Budżerowa (2.0 *102) = 204 zł + stopień

+ dyrektorska (np. 540 zł), która może jeszcze pogłębić różnicę, bo pójdzie za rozumowaniem ZZ.
To na szybko, jak coś namodziłem to sorry.

no to mamy rynsztok w wykonaniu funkcjonariusza...…..
specjalista z 18 letnim stażem, no to policzmy:
staż: grupa 15-20 daje 1,4
uposażenie specjalisty: 1,5 do 2,0 daje 1,4
1,4 x 1,4 x 300 = 588 zł z modernizacji,
przypuśćmy, że masz mnożnik 1,9 x 1701 + 18% = 3813,64 zł
3813,64 x 6% = 228,80 zł
razem około: 588 + 229 = 817 zł
czy to jest mało...……….
bez komentarza......…..

no chyba że jesteś "tłustym kotem" i na stanowisku specjalisty zgodnie z rozporządzeniem (…) masz wynagrodzenie mł. eksperta lub eksperta, wówczas masz ból, oj boli boli....

Brawo, dokładnie...

Bzdury piszesz bzdury ! Nie wkladaj w moje usta czegoś czego nie napisalam.
Nie nie bylam faworyzowana nie ma eksperta o wysokich widelkach. Tylko w gronie stanowisk spec. Ponadto gdzie ja napisalam ze najwięcej dla mlodych !? Gdzie ?
Jestem w gronie osób kt też zostaly pokrzywdzone tu i tam. Ale nie mam w.sobie tyle jadu co Ty i wiem ze to nie tych młodych wina ze tak sie kiedys działo. I nie powinni placic za rozwiązania systemowe sprzed lat. Bo ktos nas tak potraktował to teraz my ich ?
Niech płaca bedzie zróżnicowana ale nie dla takich różnic jednemu 200 drugiemu 700.

twoja negacja i "tupanie nóżką" nie spowoduje, że nagle bedziesz miała/ł rację,
Nie pisz o tym czego nie ma, nie jad a pragmatyzm,
Od rozwiązań systemowych są nasi przełożeni, może ty, a od gaszenia pożarów ZZ, i to się teraz dzieje

koleżanko/kolego,

No, heleno, jesteś szybsza ode mnie

Co ja pomyślę to ty już zdążysz napisać 👍

Ludzie czemu w nas jest tyle jadu i nienawiści o każdą złotówkę. Czy jeżeli młody zatrudnił się teraz lub parę lat wcześniej to czy jego winą jest że kiedyś ktoś pracował za 1200 zł? NIE. Jak było źle to zawsze można było zmienić pracę. Czasy się zmieniły, ceny wszystkiego poszły do góry także dajmy szansę zarabiać wszystkim bez jakiś durnych podziałów. Różnice mogą być ale nie 500 zł bo to jest lekka przesada

Wstydem będzie jak funkcjonariusze pracujący na odziale i zarabiający w tej chwili 2600 zł nie przekroczą po modernizacji 3000 zł.
Dobrze słyszeć też, że na walnym spotkaniu ZZ młodzi byli tak wspaniałomyślni i wybrali TO rozwiązanie.

Mogę tylko domyślać się jak takie spotkania wyglądają. Pewnie jest jak ze wszystkim. Popracujesz to będziesz mógł się wypowiadać itd

Nie można w ten sposób : Wszystko albo nic ! Wszystko dla młodych , Wszystko dla starych,bądż wszystko dla swoich,miernych ale wiernych.
Dość dyskryminacji w s.c.,ten sam zakres obowiązków porównywalne uposażenie,porównywalne wszelkie dodatki.Likwidacja ciepłych posadek b.kadry kierowniczej.Rozpoczęcie aktualnego wartościowania stanowisk pracy.

Nie można w ten sposób : Wszystko albo nic ! Wszystko dla młodych , Wszystko dla starych,bądż wszystko dla swoich,miernych ale wiernych.
Dość dyskryminacji w s.c.,ten sam zakres obowiązków porównywalne uposażenie,porównywalne wszelkie dodatki.Likwidacja ciepłych posadek b.kadry kierowniczej.Rozpoczęcie aktualnego wartościowania stanowisk pracy.
jest jedno ale, w ustawie o KAS wykreślono Art. mówiący o wartościowaniu w służbie, od systemowych rozwiązań są przełożeni, ZZ są od naprawiania starych potologii

No właśnie czyli wartościowania stanowisk.

jako inspektor powinieneś wiedzieć, że obecnie w ustawie o KAS wykreślono zapis o wartościowaniu stanowisk dla funkcjonariuszy, i dobrze, bo znowu by było pole do popisu dla naszych przełożonych jak za j.k.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry