ZASADY PODZIAŁU PODWYŻEK FUNKCJONARIUSZE SCS

Status
Zamknięty.
Popcorn. Jesteś w służbie krótko, więc może tego nie wiesz. Służba Celno-Skarbowa jest dosłownie w przeddzień EXODUSU odejść ze służby doświadczonej kadry z wieloletnim stażem. Mówimy o wnioskach o zwolnienie ze służby na masową skalę.
W MSWiA to zrozumieli dając nawet 2500 doświadczonym funkcjonariuszom dodatku i funkcjonariusze z paroletnim stażem nie krytykują tego i nie straszą odejściami, choć wcale nie zarabiają lepiej od funkcjonariuszy SCS z paroletnim stażem.
Nie ma sensu straszyć odejściami ze służby, bo to już się dzieje. To jest problem MF.

To Panie Slawku czemu Zwiazek nie walczy o dodatkowe 2500 zl dla emerytow ? Nic nie mam przeciwko takiemu dodatkowi ludziom z odpowiednim stażem, ale nie kosztem mojej podwyzki !!!

Ponadto płaca w policji jest jednak o wiele bardziej atrakcyjna. Przyklad mojego kolegi, razem przyjmowalismy sie do sluzb on w policji ja w SC. Roznica miedzy nasza podstawa w wyplacie wynosi ok 1000 zl (jego wypl licze bez dodatku stolecznego)
[/QUOTE]

ZZ się po prostu zagubił.
Skazując nas na mnożnik 0,5, który w konsekwencji powoduje, że dostaniesz mniej podwyżki niż ludzie zarabiający dwa razy tyle co ty:

Młody - zarabiający ok. 3000-3400 zł brutto (mnożnik 1,227-1,5 i 1,5-2,0)
0,5 x 1,6 (1,4) x 300 = 240 (210)

Stary - zarabiający pow 6000 zł brutto
1,6 (1,4) x 0,6 x 300 = 288 (252)

I to jest PATOLOGIA, nie modernizacja.

Mój ostatni wpis w tym temacie. Swoją opinię wyrazilem w poście nr #35. Bez odbioru.

Panie Przewodniczacy, a moze nie robic nic w sprawie podwyzek i przyjac propozycje MFu? Nieraz zastanawiam się... czy warto? Zwłaszcza jak obserwuje te wpisy... Niech Dyrektorzy robia, co chca... Wtedy zobaczymy roznice.... Pan ani tez Związek nie zasluguje na takie biczowanie...

I o to chodzi Panie Sławomirze w tej modernizacji? Zarzymać starą kadrę?
Chyba powinniśmy wnioskować o projekt na miarę tego z MSWIA, a nie "sztukować" pieniędzmi z modernizacji.
Od dawna wnioskujemy, ale MF albo nie rozumie albo ktoś tam celowo działa na zdestabilizowanie tej formacji.

ZZ się po prostu zagubił.
Skazując nas na mnożnik 0,5, który w konsekwencji powoduje, że dostaniesz mniej podwyżki niż ludzie zarabiający dwa razy tyle co ty:

Młody - zarabiający ok. 3000-3400 zł brutto (mnożnik 1,227-1,5 i 1,5-2,0)
0,5 x 1,6 (1,4) x 300 = 240 (210)

Stary - zarabiający pow 6000 zł brutto
1,6 (1,4) x 0,6 x 300 = 288 (252)

I to jest PATOLOGIA, nie modernizacja.
Nie czytasz, ani nie słuchasz uważnie albo celowo manipulujesz.

Od dawna wnioskujemy, ale MF albo nie rozumie albo ktoś tam celowo działa na zdestabilizowanie tej formacji.
Czyli to ze jest opór MF w tym przypadku, sprawia ze zwiazek chce zatrzymac emerytow kosztem mniejszych podwyzek dla mlodych ? Szczerze? Emeryci i tak odejda i tak. Dostana o kilkaset zl podwyzki wiecej ode mnie wiec emerytura bedzie mu sie zgadzac. Jedynie takie rozwiązanie jak w policji 2500zl dodatku za pozostanie moze ich zatrzymac.

Zarzuca sie nam mlodym roszczeniowosc, a prawda jest taka ze my chcemy po rowno mimo iz zarabiamy najmniej a robimy to samo co inni. Dlaczego starsi chca wiecej kosztem mlodych ? Nie wyobrazam sobie ze robie to samo co inny funk, ale za to ze pracuje krocej ode mnie ma dostac mniejsza podwyzke. To jest skandalicznie egoistyczne podejscie. Nikt z nas mlodych nie chce takiej pensji jak funk. starsi tylko taką samą podwyzkę

Apeluję o powściągliwość młodzieńcze. Przeanalizuj to najpierw, nim coś napiszesz.
My sprzeciwiamy się temu co chce Wam zafundować strona służbowa i inni.
Nie będziemy o Was walczyć wbrew Wam. Jeśli nie chcecie kompromisu to dostaniecie 100zł. Rozumiesz?
To co zaproponowaliśmy to jeszcze trzeba o to powalczyć. To jest kompromis. Musisz zrozumieć, że kompromis nigdy nie jest w pełni satysfakcjonujący.
Sądzę Panie Sławku że młody ma rację podział tragiczny dla młodzieży szkoda mi tych ludzi zarabiają ochłapy i dostaną ochłapy a czemu nie dostaną młodzi najwięcej a starzy najmniej przecież to młodzież zasuwa nocami na granicach .Albo wszyscy po równo np 600 zł i koniec....

Ja uważam że za wszelką cenę związki chcą wynagrodzić pracownikom z większym stażem to że kiedyś pracowało się za 1200 zł. Kto ma odejść na emeryturę to i tak odejdzie. Tutaj jest chora walka o kilka złotych i zero honoru ludzie mają. Uważam że nie ma sprawiedliwego podziału ale kilkaset złotych różnicy to jest lekka przesada a tej całej patologii nie naprawimy nigdy bo to trzeba od teraz ustalić jasne zasady awansów i podwyżek i ścieżki kariery. Nie naprawimy poprzednich lat. Nie ma co porównywać się do innych służb. Ciekawi mnie kiedy będą następne tak duże podwyżki? Sądzę że długo nie będzie i dlatego starsi chcą jak najwięcej przygarnąć właśnie teraz.

Czytam i odnoszę wrazenie, ze tluste koty mieszaja, rzekomo dbajac o mlodych... Jasne dajmy tym, co maja juz 5, 6 tysiakow na raczke tyle samo, co pozostalym... Super... i Jeszcze kierownikom, tez na maksa... Teraz to juz bedzie dobrze... Nie ma znaczenia, ze przez 10 lat tak wielu ludzi po wartosciowaniu dostaje minimalna kaske... Tak myślę, moze Zwiazek podszedl zbyt uczciwie do tematu i za to jest opluwany... Trzeba bylo zrobic jak pozostale zz... bez informowania, moze tak trzeba...

Popcorn. Jesteś w służbie krótko Ja jestem od 35 lat na granicy towarówka i czasami zdarzają się trudne tematy(sprawy) do ogarnięcia a TY stawiasz na równi młodych z doświadczonymi .Emerytów trudno będzie zatrzymać pomimo podwyżek . Z mego doświadczenia oraz obserwacji po odejściu emerytów pojawią sie prawdziwe problemy, bo już dzisiaj często młodsi f-sze zastanawiają się i pytają kto nam będzie nam będzie udzielał merytorycznych podpowiedzi .

Czyli to ze jest opór MF w tym przypadku, sprawia ze zwiazek chce zatrzymac emerytow kosztem mniejszych podwyzek dla mlodych ? Szczerze? Emeryci i tak odejda i tak. Dostana o kilkaset zl podwyzki wiecej ode mnie wiec emerytura bedzie mu sie zgadzac. Jedynie takie rozwiązanie jak w policji 2500zl dodatku za pozostanie moze ich zatrzymac.
Niekoniecznie, gdyż mamy liczone z 10 lat. Owszem, nie zamierzamy odpuszczać 2500zł, ale w MF, jak napisałem, jakby nie rozumieli jaki kataklizm się zbliża i nie wiadomo czy zrozumieją wreszcie.

Chwała Związkowi za udostępnienie koncepcji z zaproszeniem do konsultacji społecznych. Trzeba docenić transparentność i dialog.
Apeluje do niektórych o kulturę języka i merytoryczne argumenty.
Dziękuję za uwypuklenie, że to jest koncepcja. Może wreszcie zrozumieją wszyscy. Dziękuję tym co rozumieją, tzn. słuchają i czytają ze zrozumieniem i zgłaszają merytoryczne uwagi. To jest super. O to chodzi. Krzykiem, straszeniem, obrażaniem i pohukiwaniem nic nikt jeszcze nie załatwił. Jestem przekonany, że razem wypracujemy fajne zasady podwyżek.

To Panie Slawku czemu Zwiazek nie walczy o dodatkowe 2500 zl dla emerytow ? Nic nie mam przeciwko takiemu dodatkowi ludziom z odpowiednim stażem, ale nie kosztem mojej podwyzki !!!
Od dawna o to wnioskujemy do MF, ale MF nie rozumie, albo ktoś tam celowo działa na zdestabilizowanie formacji. Już pisałem wyżej.

Popcorn. Jesteś w służbie krótko Ja jestem od 35 lat na granicy towarówka i czasami zdarzają się trudne tematy(sprawy) do ogarnięcia a TY stawiasz na równi młodych z doświadczonymi .Emerytów trudno będzie zatrzymać pomimo podwyżek . Z mego doświadczenia oraz obserwacji po odejściu emerytów pojawią sie prawdziwe problemy, bo już dzisiaj często młodsi f-sze zastanawiają się i pytają kto nam będzie nam będzie udzielał merytorycznych podpowiedzi .
Absolutnie nie stawiam się na równi. Absolutnie. Ale to że 15lat temu nikt nie chciał dawać wam uczciwych podwyżek nie oznacza że teraz trzeba zrobić dokładnie to samo czyli sobie wziąć 700, młodym dać 200. "przecież my jak przyszliśmy to zarabialiśmy mało więc oni też mogą". Tym bardziej że duża część ludzi na tym samym stanowisku i na tym samym stopniu mają inna wypłatę mimo że wykonują tą samą pracę i mają taki sam staż pracy. To jest patologia, która mam wrażenie niektórym pasuje.
Mi zależy na uczciwości i traktowaniu z godnością zarówno funk z krótkim stażem i funk z 30 letnim bagażem doświadczeń. A proponowane tutaj rozwiązania nie są uczciwe.

Ale to że 15lat temu nikt nie chciał dawać wam uczciwych podwyżek nie oznacza że teraz trzeba zrobić dokładnie to samo czyli sobie wziąć 700, młodym dać 200.
Dla jasności: kwoty o których piszę są przykładowe, tak żeby tylko pokazać jak bardzo mają różnic się nasze podwyżki

Pan przewodniczący mówi o Exodusie doświadczonych funkcjonariuszy, a exodusu niedoświadczonych to już się nie boicie? Zawsze miałem wrażenie i przeświadczenie, że ta służba nigdy nie była dla młodych ludzi atrakcyjna pomimo chęci niektórych, zawsze tych młodych trzeba było zmieszać z błotem argumentami typu ,,ty to nie pamiętasz jak kiedyś było", z całym szacunkiem, nie obchodzi mnie to. Powiem więcej, sytuacja jaka panuje w tej ,,służbie", dla niewtajemniczonych wyjaśnię dlaczego piszę to w cudzysłowie, służba w ramach instytucji charakteryzuje się jakimkolwiek porządkiem, strukturą, hierarchią, uporządkowaniem, jak pracuje 10 lat nigdy tego nie uświadczyłem. Skończy się to zapewne tak, że będą mundurować ucywilnionych i sprowadzać ,,posiłki" z urzędów skarbowych, wtedy będzie naprawdę wesoło.

Witam,

Ta propozycja zamiast zmniejszyc różnice za ta sama robote to jeszcze ja powiekszy. Jak zwykle znow po du..ie dostanie granica. BO tam sa najmlodsze kadry z najslabszym mnoznikiem. Ludzie ktorzy wykonuja ta sama prace powinni miec ten sam mnoznik. Staz powinien nie grac roli, bo starszy ma zupelnie inny stopien plus stazowe i tu powinna byc roznica. Jestem w sluzbie zaledwie 5 lat, ale nie wyobrazam sobie czemu osoba pracujaca tylko rok ma dostac mniejsza podwyzke ode mnie jak robi to samo co JA. Ja mam wiekszy stopien i stazowe wiec nie mam bolu du.y ze ze musze dostac wieksza podwyzke. To samo tyczy sie osob z 20-letnim stazem. Czemu ktos ma miec wieksza podwyzke jak robimy to samo ? Nie mowie o pensji tylko podwyzce. Notabene taki funk i tak ma 2x wyzsza wyplate ode mnie i zamiast te kominy spłaszczyć to je powiekszamy. A moj mnoznik nie przekracza 1,57. Osoby z wyzszym stazem juz z samej modernizacyjnej dostana wiecej, tutaj ok 6% wiec kazdy ma ile ma, ale reszta to jest SKANDAL jesli mam dostac lacznie okolo 420 zl podwyzki BRUTTO zamiast 720. A mnoznik mam jeden z najmniejszych na SPECJALIŚCIE. Wiec dla kogo te podwyzki ?
Masz rację. Chciałbym zwrócić uwagę na kilka spraw. W SCS wynagrodzenie jest specyficzne dla mundurówki to banał ale wielu o tym zapomina. Nie może więc być porównywalnego wynagrodzenia za wykonywanie podobnej pracy. Np na SENCIE spotykam ludzi od aplikanta do podinspektora na drodze, robota ta sama ale nie da się wyrównać wynagrodzeń. Taką mamy niestety historię naszej służby. Podobnie jest z dodatkiem stażowym. Jest to dodatek uzależniony od stażu jak nazwa wskazuje a nie od trudności wykonywanych zadań. Jak rozumiem młodzi chcą by system wynagrodzeń funkcjonował w fikcji, że nie ma tego dodatku. Ale niestety jest. To może postulujmy żeby był zniesiony bo jest niesprawiedliwy? Bo prowadzi do patologii, kiedy dwie osoby za te same zadania mają inne wynagrodzenie. Żeby było sprawidliwie to teraz żeby wyrównać zarobki należałoby podnieść młodym zasadnicze tak by zarabiali tyle co stary w sumie zasadnicze razem ze stażowym... bo te same obowiązki. Tylko, że za rok młody dostanie podwyzkę 1% od wysokiego zasadniczego a stary zero bo ma już maks na dodatku, a zadania nadal te same, czyli znowu niesprawiedliwie. Patologie są głębokie i ta podwyżka ich nie usunie. System jest taki jaki jest i nie postulujcie by był fikcją. Słaby jest również argument, że nikt nie będzie chciał przyjść do pracy. To jest argument pracodawcy. A to jest forum związkowe. Tylko niech ktos nie pomysli, że uważam, że młodym sie nie należy . Po prostu zły argument. Razi mnie też stwierdzenie cyt. : "bo ja wykonuję pracę jak stary z 20 letnim stażem", a może jedynie jesteś bezkrytyczny wobec siebie i zarozumiały? Jaki z tego wniosek? Troche wiecej szacunku dla innych. Ciekawy jest też argument, że każdy ma taki sam żołądek a ceny rosną dla wszystkich. Nie mówię, że argument jest zły. Jest dobry, tylko rodem z ideologii komunistycznej.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry