Jeśli propozycja z dwoma wskaźnikami ma się utrzymać to tylko z liniowym wyliczeniem, bez przedziałów które sprawiają, że ludzie znajdujący się na granicy przedziałów mogą czuć się pokrzywdzeni. Parametry, jak powiedział Sławek, też mogą być modyfikowane
Osobiście skłaniałbym się jednak do jak najrówniejszego podziału. Podwyżka po równo w perspektywie czasu i kolejnych równych podwyżek spłaszcza siatkę wynagrodzeń (różnice procentowo maleją, choć nie kwotowo).
Wiem, że w ten sposób dostaną też f-sze wysoko uposażeni, ale za to podział byłby prostszy. W ciagu najbliższych lat większość tzw tłustych kotów odejdzie na emeryturę i z czasem kominy znikną, oczywiście jeśli polityka kadrowa się zmieni
Nienormalna sytuacja wynika z wartościowania sprzed 10 lat i deformy KAS. Ekspert nie powinien trafić do patrolu w SENT razem ze specjalistą. Poczucie niesprawiedliwości tych drugich jest uzasadnione, ale to nie ten kolega ekspert z patrolu wymyślił takiego potworka i też w pewnym sensie jest ofiarą systemu (chociaż lepiej uposażoną).
Jestem za rozwiązaniami ewolucyjnymi. Nie powinno być też ucywilnienia f-szy tylko komórek i dopiero po odejściu f-sza na emeryturę na jego miejsce powinien przyjść cywil. Tak samo powinno być z ekspertami, którzy po reformie służą ramię w ramię ze specjalistami. Powinno sie ich albo przenieść na faktycznie eksperckie stanowiska albo pozwolić dosłużyć im tych kilka lat bez niepotrzebnego szykanowania. A jak będą odchodzić ich wysokie uposażenia mogą być wykorzystane do stopniowego zasypywania nierówności w uposażeniu.
A wracając do podwyżek, to podawałem już tu pomysł zwiększenia dodatku za stopień (od którego nie liczy sie dodatek "stażowy"). Można dodatek ten zwiększyć o całą kwotę przeznaczoną na modernizację lub np o 200 zł a do reszty kwoty zastosować algorytm.
Choć razi mnie ton i poziom wypowiedzi f-szy z krótkim stażem, to nie dziwią mnie ich oczekiwania i prawdą jest, że każdemu ceny rosną tak samo. Niskimi podwyżkami nie można zrazić ani móodych ani starych, jedni i drudzy mogą łatwo podjąć decyzję o odejściu, jedni do innej branży drudzy na emeryturę. Najtrudniej taką decyzję podjąć f-szom którym niewiele brakuje do 15 lat, im najtrudniej zrezygnować z możliwości przejścia na emeryture mundurową.
Nie znam realiów wschodnich izb, ale u mnie młodzież nie może narzekać. Przyjęci na początku 2016 roku są dzisiaj starszymi specjalistami z mnożnikiem ok. 1,9. Starsi specjaliści z ćwierćwiekowym stażem mają uposażenie zasadnicze tylko o 100 zł wyższe. Nie ma u mnie naborów na mł. specjalistów. Specjalistami są tylko f-sze z ostatnich, juz KASowskich naborów, a uposażenie poniżej 4000 netto jest nieczęsto spotykane