Założenia dot. "emerytur celnych"

nieprzenośne...

takie cóś NIE ISTNIEJE jeśli komuś zależy na pracy. nie będę sie rozpisywał żeby wyjaśniać, bo nie mam Was Koleżanki i Koledzy za bandę gówniarzy i chyba wiecie o co mi chodzi. Pewnie podobnie jak Zygfryd, tak i niektórzy z Was mieli już w życiu (niekoniecznie celnym) takie dośiwadczenie. Ja miałem - nie w cle. Też niby miała być "praca na miejscu".
Może faktycznie nie zabierajmy chlebka Boni-Emu niech też na tą gruuuubą kasę ministerialną chłop uczciwie zatyra... na naszych garbach

mniejsza o ucywilnienie i tak nikt nie zna ostatecznego kształtu,
widze że rząd coś jednak chce poprawić u nas w sprawie emerytur.

...
widze że rząd coś jednak chce poprawić u nas w sprawie emerytur.

A ja Wam powiem;
bzdura, BZDURA i jeszcze raz BZDURA !!!
Ludzie! Co Wam się stało? Co Was przekonało, by wierzyć w dobre intencje rządu? Od kiedy to rząd (w Polsce) chce dać komuś coś za darmo?!
Kogoś porąbało ... i to "w dobie kryzysu"! Jednym mogę "zajeżdżać emefem", dla innych będę skończonym chamem, ale kończę niniejszym owijanie w bawełnę, bo nikt do tej pory nie zrozumiał moich intencji! Kłóćcie się o podział na granice i wewnętrzne, na pasowych i cywili, o różne limity dla kolejnych wybranych. Komuś właśnie o to chodzi! Ogłaszam oficjalnie; KAŻDY, kto będzie zawracać głowę sobie i innym takimi DUPERELAMI, jest bezmózgim, dbającym jedynie o własny interes egocentrykiem, nieświadomym wyrachowania rządzących!!! Każdy taki nie wie, co to kompromis i patrzy tylko własnej d... Żaden pomysł nie będzie wart przemyślenia i poparcia, zresztą już na to nie liczę! Policjanci wywalczą sobie 20 lat służby, my NIE! "Bo to inne ministerstwo", "bo trzeba zróżnicować celnych", "bo w moim wydziale najciężej", "bo tamten pije kawę", "bo mnie alokowali, a mojego wroga nie", "bo ja pracowałem w Wigilię,a tamten tylko w Wielkanoc", "bo ja tyram w cle już 25 lat, a tamten mój równolatek tylko 15" ... Wszystko na jedną modłę! Taaak! Liczcie na dobre serce Boni'ego! Cześć!

A ja Wam powiem;
Ludzie! Co Wam się stało? Co Was przekonało, by wierzyć w dobre intencje rządu? Od kiedy to rząd (w Polsce) chce dać komuś coś za darmo?!
Kogoś porąbało ... i to "w dobie kryzysu"! Jednym mogę "zajeżdżać emefem", dla innych będę skończonym chamem, ale kończę niniejszym owijanie w bawełnę, bo nikt do tej pory nie zrozumiał moich intencji! Kłóćcie się o podział na granice i wewnętrzne, na pasowych i cywili, o różne limity dla kolejnych wybranych. Komuś właśnie o to chodzi! Ogłaszam oficjalnie; KAŻDY, kto będzie zawracać głowę sobie i innym takimi DUPERELAMI, jest bezmózgim, dbającym jedynie o własny interes egocentrykiem, nieświadomym wyrachowania rządzących!!! Każdy taki nie wie, co to kompromis i patrzy tylko własnej d... Żaden pomysł nie będzie wart przemyślenia i poparcia, zresztą już na to nie liczę! Policjanci wywalczą sobie 20 lat służby, my NIE! "Bo to inne ministerstwo", "bo trzeba zróżnicować celnych", "bo w moim wydziale najciężej", "bo tamten pije kawę", "bo mnie alokowali, a mojego wroga nie", "bo ja pracowałem w Wigilię,a tamten tylko w Wielkanoc", "bo ja tyram w cle już 25 lat, a tamten mój równolatek tylko 15" ... Wszystko na jedną modłę! Taaak! Liczcie na dobre serce Boni'ego! Cześć!

spokojnie...bo nie doczekasz emerytury.:D

A ja Wam powiem;
Oficjalnie ogłaszam pocałuj mnie w dupe

spokojnie...bo nie doczekasz emerytury.:D

W tej kwestii jestem spokojny. I tak nie doczekam naszej emerytury mundurowej. Chciałem tylko, by inni doczekali ... :(

Oficjalnie ogłaszam pocałuj mnie w dupe

Jeżeli wziąłeś moją wypowiedź do siebie tylko dlatego, że się "podpiąłem" pod Twoją, to przepraszam. Jeżeli natomiast utożsamiasz się z tymi, co chcą dzielić celników, to sam o sobie wystawiasz świadectwo.
p.s. Na pieszczoty trzeba sobie zasłużyć, a ja i tak wolę kobiety!

Do Cat'a

Nawet nie masz pojęcia jak daleko w obecnej postaci Służbie Celnej do służb mundurowych. Niewielka część tylko wykonuje pracę zbliżona do SG, czy policji. Choć nie raz także i my mamy o wiele cięższą i bardziej niebezpieczną. Na dzień dzisiejszy SC to głównie administracja. Wiem, co piszę, pracowałem w różnych komórkach w SC i miałem (mam) do czynienia w swojej robocie z innymi służbami. Jesteśmy pod każdym względem w tyle, zarówno prawnym, jak i mentalnym. Na szczęście do drugie się zmienia, szkoda tylko, że prawnie i pod względem wyposażenia dalej odstajemy. Dlatego wielu wartościowych celników odchodzi i otwartymi rękami witają ich w SG, czy policji.
A Ty Cat, po prostu bzdury wypisujesz.

ludzi którzy piszą tu swoje przemyślenia nazywasz bezmózgami,
staramy się o emerytury celnicze i rozważamy sobie różne poglądy,
jak towarzystwo nie pasuje to adijos muczaczos

samo zycie napędzi zmiany,słuzby mundurowe typu SG czy Policja w sprawach skarbowych gdzie niezbędne jest obecnie działanie operacyjne oraz znajomość księgowości są niewydolne.
dzisiaj w radio słyszałem jak SG znalazła w aucie 1000 paczek fajek- odtrąbili wielki sukces,jest to walenie w bambuko ludzi którzy nieznają tematu,ale mają umocowanie prawne z PRL(pododdział SB w swoim czasie) iczarują takimi pierdołami ludzi.
Jestesmy upośledzeni prawnie to jest problem z wyposażeniem jest różnie,
pamiętajcie że mają emerytury MSWiA versus PRL dlatego są tacy pewni siebie spierdzielą coś i hodu na emeryturkę

...
A Ty Cat, po prostu bzdury wypisujesz.

Konkretnie CO jest bzdurą ???

-Że nie ma jedności wśród celnych?
-Że rząd nas oszukuje?
-Że powszechna jest zawiść i zazdrość?
-Że większość patrzy czubka własnego nosa, a nie dobra ogółu?
-Że ciągle ktoś ma jakieś "ale"?
...
Człowieku! Oceniasz moje wpisy, a nawet ich nie przeczytałeś. Po co ta cała uwaga o innych służbach? Owszem, wspomniałem o policji twierdząc, że mimo także różnych wydziałów czy rodzajów pełnienia służby, nie robią sobie nawzajem "kuku", bo wiedzą o co idzie "gra"! Ale JA NIE PORÓWNUJĘ Służby Celnej do innych Służb, tak więc Twoja uwaga ma się do tego, jak piernik do wiatraka. Jestem wyłącznie rozżalony dzieleniem Służby Celnej przez samych celnych! Wyobraź sobie, również pracowałem w SC w różnych komórkach (rodzajach i miejscach) i gdziekolwiek miałbym teraz trafić uważam, że PRAWA POWINNIŚMY MIEĆ WSZYSCY TAKIE SAME!!! Być może właśnie TO jest dla Ciebie bzdurą.

Do Cat'a

Piszesz, że celni sami stwarzają podziały i to jest dla Ciebie problem. Ale to jest wynikiem właśnie tego jak wygląda nasza struktura, organizacja, a przede wszystkim kompetencje, czyli podstawy prawne, które pokazują nam nasze miejsce w tym wszystkim. Obecny SSC nie należy do moich idoli, ale uważam, że podział, na cywili i funkcjonariuszy jest niezbędny. Oczywiście zupełnie inna sprawa, na jakich zasadach to wszystko się będzie odbywało, ale faktem jest, że taka reforma jest konieczna. Jeśli o mnie chodzi, szczerze mówiąc jest mi obojętne gdzie trafię. Oczywiście chciałbym robić to co teraz, więc bliżej mi do funkcjonariuszy, ale tylko jeśli chodzi o sam charakter pracy. Ważne są godziwe zarobki i stabilizacja pracy. A jeśli chodzi o emerytury, to te propozycje uważam, że za duży krok do przodu.
Podziały właśnie Ty tworzysz, uważając, że jedni będą mieli lepiej inni gorzej.

...
Podziały właśnie Ty tworzysz, uważając, że jedni będą mieli lepiej inni gorzej.

Wiesz co? Chyba mi zaczyna odwalać. Wydawało mi się, że nigdzie nie wspominałem o podziale akurat na "cywili i funkcjonariuszy" (raczej na wewnętrznych i granicznych), a tym bardziej "że jedni będą mieli lepiej inni gorzej". Co najwyżej właśnie komentowałem krytycznie wszelkie podziały na "lepszych" czy "gorszych". Naprawdę nie rozumiem czemu po raz kolejny "wkładasz mi w usta" coś, czego nie twierdziłem. Jedynym wytłumaczeniem wydaje mi się to, że nie zauważyłeś w niektórych moich wypowiedziach znaków cudzysłowia oraz pojawiającego się często sarkazmu. No chyba, że mam już tę świńską grypę ...

Konkretnie CO jest bzdurą ???

-Że nie ma jedności wśród celnych?
-Że rząd nas oszukuje?
-Że powszechna jest zawiść i zazdrość?
-Że większość patrzy czubka własnego nosa, a nie dobra ogółu?
-Że ciągle ktoś ma jakieś "ale"?
...
Człowieku! Oceniasz moje wpisy, a nawet ich nie przeczytałeś. Po co ta cała uwaga o innych służbach? Owszem, wspomniałem o policji twierdząc, że mimo także różnych wydziałów czy rodzajów pełnienia służby, nie robią sobie nawzajem "kuku", bo wiedzą o co idzie "gra"! Ale JA NIE PORÓWNUJĘ Służby Celnej do innych Służb, tak więc Twoja uwaga ma się do tego, jak piernik do wiatraka. Jestem wyłącznie rozżalony dzieleniem Służby Celnej przez samych celnych! Wyobraź sobie, również pracowałem w SC w różnych komórkach (rodzajach i miejscach) i gdziekolwiek miałbym teraz trafić uważam, że PRAWA POWINNIŚMY MIEĆ WSZYSCY TAKIE SAME!!! Być może właśnie TO jest dla Ciebie bzdurą.

Nie pisz dziecie takich bzdur bo szkoda to czytać,w policji dostałbyś zjeb taki że zapomniał bys jak się nazywasz i w nagrode wysłaliby cie na trzy miechy na krawężnik do warszawy żebyś przypomniał sobie gdzie jesteś,
walka w celnictwie to dziecinada w porównaniu z Policją ,ludzie którzy mają prawa nabyte a dzieje się to tam szybko przestają przebierać w środkach.

Podtrzymuje swoje stanowisko ws emerytur, ale gdybym dostał propozycję ucywilniającą do poprzedniej IC i w konsekwencji zakończyłbym ROZŁĄKĘ Z RODZINĄ, to podjęcie decyzji o ucywilnieniu nie zajęłoby mi nawet jednej milisekunduni, tak jak wielu innym alokersom (tak myślę), a emki niech dostaną Ci, którym się ona należy!!!

Panowie Mundurowi, więcej pooookory i samokrytyyycyzmu.

PS Jeżeli będą problemy w Rzepinie z ucywilnieniem, a nadmiar będzie mundurowych, to z chęcią się zamienię:):):) zapewne nie tylko ja.

Ostatnia edycja:
jabol

Życie przynosi jak widać różne zaskakujące niespodzianki :D
Tego reforma nie przewidziała ?

Są dwie możliwości.
Po pierwsze, cała ta propozycja może być próbą odwrócenia uwagi, lub załagodzenia skutków ewentualnej zapowiadanej akcji protestu od 17 kwiernia (pojawienie sie założeń jakoś dziwnie zbiegło sie z ta data w czasie).

Kolejna możliwość jest taka, że jest to poważna propozycja, a wtedy przedstawione załozenia możemy traktować jako punkt wyjścia.
Moje propozycje sa takie: Albo 25 lat bez względu na wiek (i tak byłoby to średnio ok. 50 lat), albo 20 z limitem np 55 lat z możliwością obniżenia tego limitu np o pól roku za każdy przepracowany rok na granicy lub w mobilnych.

Poza tym powinien być premiowany staż pracy ogółem i np. przy założeniu 25/55 emerytura powinna być zwiększona za każdy rok w służbie ponad 25 lat (liczony do 55 roku życia) np. o 1 % i np. o 0,5% za rok stażu w cywilu, po 55 roku tak jak zaproponowano w przedstawionych założeniach. Podobnie jest obecnie w MSW, jeśli ktoś wcześniej pracował w cywilu otrzymuje dodatkowe % do emerytury.

Obecna propozycja jest niesprwiedliwa biorąc pod uwagę staż. W wieku 55 lat, można mieć staż służby 25 ale też 35 i jest się w tej samej sytuacji

wiem, że w pewnych miejscach ludziska będą się trzymać munduru jak Dziadkowie rzepki, a ja sygnalizuje tylko gotowość i "oddanie służbie (które niektórzy nawet już prawie 5 lat pokazują)" w imieniu alokersów, którzy z chęcią zastąpią w cywilu naszych kolegów, identyfikujących się prawie do bólu (byle nie wschodniego) z mundurem.

skoro już o tym...:)

moje pierwsze skojarzenie, oby mylne, związane było z zamydleniem oczu w związku z 17.04, ale propozycja ta moim zdaniem była przemyślana, chociaż czasami puszczenie mgiełki więcej kosztuje zachodu, niż rzeczywista propozycja.

Ściemą dla mnie jest skierowanie propozycji emerytur do biura analiz, skoro w miarę rzeczowo udzielono odpowiedzi na ten temat (sprawozdanie ze spotkania).
Czy to gra na czas? Sondowanie środowiska? Przygotowywanie nowych propozycji? Łagodzenie napięć? Tworzenie podziałów?

Propozycję dot. emerytur celnych;

OGÓLNE ZAŁOŻENIA (dot. wszystkich celnilów);
-Staż w cle 25 lat
-Staż pracy liczony od 1999r.
-Osiągnięcie wieku 60 lat
-podstawa emerytury: 75%
-Liczone z ostatnich 10 lat

DLA GRANICY I MOBILNYCH (dodatkowo);
-za 1rok służby w w/w jednostkach: dodtkowo plus 0,34% do podstawy wynoszącej 75% ale nie więcej niż 80%.
-po przepracowaniu 15 lat w w/w jednostkach: liczenie podstawy emerytury z ostatnich 3 lat
-po przepracowaniu 25 lat w w/w jednostkach: możliwość odejścia na emeryture w wieku 55 lat.

Co sądzicie o tej propozycji ???

Back
Do góry