Założenia dot. "emerytur celnych"

dlaczego staż pracy liczony od 1999r,ja pracuje od 1988 i co z moimi skladkami..oddawac z odsetkami...
jesli liczyc staz od 1999r i minimum 25 lat to na emeryture moge isc w 2024 i bede miala wtedy ok 60 lat..to co to dla mnie za rewelacja...może ja blednie myśle ..niech mnie ktos przekona..dla mnie jest to oszustwo i tak bede mogla isc wtedy na emeryture ale normalną-100% uposazenia

co do emerytur

Nie liczyłbym, że staż pracy liczony będzie wcześniej niż przed 1999r.
Od 01.01.1999 r. weszła reforma systemu emerytalnego , rząd (30.11.1998 r.)zobowiązał się do zrównania praw emerytalnych SC z SG. Z tą datą wiąże się ustawa o służbie celnej. Ta data jest realna ponieważ ta data jest graniczna dla nowych rozwiązań emerytalnych dla wszystkich służb mundurowych. Chciałbym żeby liczono te 25lat wcześniej, ale rząd się na to nie zgodzi. Nie liczmy, na cuda. W najlepszym przypadku dostaniemy to co inni (mundurowi) w nowych rozwiązaniach. Więc jak ktoś mówi o 15 latach to śni na jawie. MAX to 25lat/wiek55/80% ,MIN 25lat/wiek60/75%. Czy to sprawiedliwe w porównaniu z np. SG - NIE. Ale lepiej brać to co jest niż nie mieć NIC !!! Jeżeli nie będziemy mieli nowych rozwiązań i nie wykorzystamy naszych 5 min to będziemy przechodzić na emeryturę po ukończeniu 65 lat a nasza podstawa emerytury będzie wynosiła maksymalnie 50-60%.

Do ocalony

Człowieku przestań pisać brednie i nie mąć ludziom w głowach. Nowy aktywista na forum się znalazł. Ciekawe na czyje polecenie.Na posty tego człowieka lepiej nie odpowiadać. Może uda go się w ten sposób ocalić.

Nie liczyłbym, że staż pracy liczony będzie wcześniej niż przed 1999r.
MAX to 25lat/wiek55/80% ,MIN 25lat/wiek60/75%. Czy to sprawiedliwe ....

Panie kolego jeżeli jesteś taki super w tym temacie-to powiedz mi,gdzie ludzie
pracowali przed 1999 r.(ja również kilkanaście lat) ?.Czy może był to pgr , kołchoz,czy cyrk-przebierańców ?.
Jeżeli był to Urząd Celny...to dlaczego funkcjonariusze nie mają mieć liczone
od np. 1983 r.

najwidoczniej tak jest dlatego,że rządzący patrzą jak tu nie dać niż dać godziwe emerytury, ci co pracowali przed 1999 rokiem w cle to uważani są za komunistycznych kolaborantów niepłacących żadnych składek emerytalnych a pod płaszczykiem "ocalonego" dopatrywałbym się samego Boniego

ale ja nie jestem komuchem i nie byłam..a skoro pracowałam to skladki za ten okres mi sie należą jak psu buda..
a ta emerytura to zawracanie tyłka...obecnie w cle wg mojej wiedzy pracuje sporo,jesli nie wiekszosc ze stażem powyzej 15-20 lat,wiec dla nas ta emerytura nie jest atrakcja...od dzisiaj jesli napalić sie na min 25 lat pracy od 1999r,to trzeba pracowac jeszcze 15 lat..chyba teraz kobiety moga isc w wieku 60 la wiec niech ocalony uswiadomi mi jaka to dla mnie iinnych kobiet atrakcja:eek:

ale ja nie jestem komuchem i nie byłam..a skoro pracowałam to skladki za ten okres mi sie należą jak psu buda..
a ta emerytura to zawracanie tyłka...obecnie w cle wg mojej wiedzy pracuje sporo,jesli nie wiekszosc ze stażem powyzej 15-20 lat,wiec dla nas ta emerytura nie jest atrakcja...od dzisiaj jesli napalić sie na min 25 lat pracy od 1999r,to trzeba pracowac jeszcze 15 lat..chyba teraz kobiety moga isc w wieku 60 la wiec niech ocalony uswiadomi mi jaka to dla mnie iinnych kobiet atrakcja:eek:

Z emerytury celnej w pełnej wysokości (80%) w/g przestawionych założeń będą mogły korzystać tylko funkcjonariuszki przez 5 lat i tylko te, które pracowały na granicy lub w WZP.
Pozostałe w wieku 60 lat nabywają prawo do normalnej emerytury więc emerytura celna im nie będzie przysługiwała.

Emerytura celna jest zaplanowana jako emerytura pomostowa, tylko do osiągnięcia wieku emerytalnego uprawniającego do normalnej emerytury ZUS i kapitałowej. Jeżeli emerytura taka będzie niższa niż emerytura celna, wówczas celnicy mają dostać wyrównanie do poziomu emerytury celnej. Czy takie wyrównanie dostaną kobiety, które przed uzyskaniem emerytury nie nabyły prawa do emerytury celnej? Nie jest to oczywiste.
Funkcjonariuszki, które pracowały na granicy lub w WZP mają nabyć prawo do emerytury celnej w wysokości 80% w wieku 55 lat. Jest to co najwyżej powrót do tego, co przysługiwało celniczkom do 2008r.
Emerytura celna, czyli pomostowa ma być obliczana od podstawy uposażenia ale w/g zasad jak w emeryturze ZUS. Czyli 60% to nie będzie 60% z uposażenia, jak przy emeryturze mundurowej.
Brak symulacji wysokości emerytury celnej w wysokosci 80% oraz obliczonej na zasadach normalnych więc trudno ocenić, czy jest realna szansa na zwiekszenie wysokości emerytury. To będzie też zależało od zgromadzonego kapitału oraz zysków funduszu emerytalnego.
W/g założeń rocznie (za wyjatkiem pierwszego roku) emeryturą ma być objętych około 50 funkcjonariuszy! A jej koszt to 20 ml. w pierwszym roku oraz 30 mln. w piątym roku obowiązywania. Brak jakichkolwiek obliczeń dot. kolejnych lat, ale wówczas wraz z nabywaniem praw przez kolejne osoby uprawnienia będą tracić ci, którzy przejdą na emeryturę ZUS i kapitałową. W uzasadnieniu do propozycji nie podano, jakie przyjęto założenia do obliczenia liczby osób uprawnionych oraz wysokości kosztów.
Jeżeli w symulacji założono, że wszyscy, którzy osiągną wiek 55 lat przejdą na emeryturę, to obliczenia te są błędne. Nie uwzględniono również jaki odsetek stanowią osoby, które pełniły służbę na granicy i w WZP.
Jeżeli ktoś inaczej zrozumiał przedstawiony projekt, proszę o przekazanie spostrzeżeń.

Przedstawienie propozycji emerytur dla funkcjonariuszy jest krokiem w dobrym kierunku. Ale założenia nie mają nic wspólnego z emeryturami mundurowymi. Przekazane informacje są niestety niewystarczające do pełnej oceny założeń.

Dla porównania Koncepcja założeń projektu ustawy o emeryturach i rentach dla funkcjonariuszy służb mundurowych. Logiczna, wiąże ze służbą, daje stabilizację, szansę na odejście osobom, którym zdrowie nie pozwala na dalszą służbę. Jednocześnie promuje jak najdłuższa pracę. Nie dyskryminuje żadnej grupy. Funkcjonariusze, którzy doznają inwalidztwa na służbie mają prawo do renty inwalidzkiej.
http://www.nszzp-kujpom.pl/info_51.php

Koncepcja zaopatrzeniowego systemu emerytalnego na nowych zasadach, która była już przedmiotem obrad Komisji sejmowej wygląda tak:

25 lat służby bez limitu wieku, co pozwala na przejście na emeryturę w wysokości 66% liczone zupełnie inaczej niż w ZUS, tzn. korzystniej i możemy mówić o faktycznych 66% uposażenia lub nawet więcej.
Następnie wzrasta o 1,9% rocznie aż do 85% po odsłużeniu 35 lat.

Kto potrafi odpowiedzieć na pytanie, dlaczego i jakim prawem przede wszystkim, po wprowadzeniu wraz z wdrożeniem nowej ustawy o SC, praktycznie już wszystkich rygorów, represji, ograniczeń swobód obywatelskich wynikających z Konstytucji, drylu wojskowego, a nawet w wielu przypadkach bardziej restryukcyjnych przepisów po stronie obowiązków i dyspozycyjności niż w innych slużbach mundurowych - mielibyśmy zostać objęci taką hybrydą a nie zaopatrzeniowym systemem emerytalnym uwzględniającym wszystkie lata zatrudnienia w administracji i SC.

Dlaczego po wprowadzeniu tych rygorów mielibyśmy praktycznie wrócić do tego co było w styczniu 2008 roku???????

Kto potrafi to jakoś logicznie i merytorycznie wyjaśnić?

Żyjemy w państwie prawa, w którym obowiązuje Konstytucja, nakazująca rowne traktowanie wobec prawa i to tyle na ten temat.
Projekt w tej wersji zostanie więc z pewnością zaskarżony do TK, zanim wejdzie w życie. Wydaje się, że taki jest cel decydentow, gdyż Podkomisja sejmowa przyjmuje, i to z inicjatywy ministerstwa, także i inne przepisy, co do których TK orzekł już o ich niekonstytucyjności.

Przysługuje od 55 roku ale w wysokości 60%,
w 56- 64%,
w 57- 68%,
w 58- 72%,
w 59- 76%,
w 60- emerytura ZUS + kapitałowa.

Czyli pełna emerytura i tak dopiero w wieku 60.

Jeżeli normalna emerytura będzie niższa niż celna, to planowany jest dodatek z budżetu. Jeżeli nie będzie niższa od emerytury celnej, to nie ma żadnego przywileju.

Jeżeli celniczka będzie miała więcej niż 20, a mniej niż 25 lat stażu w SC w wieku 60 lat, to otrzyma emeryturę obliczoną od podstwy zwiększonej o 30%. Ale tylko tą część ZUSowską. (?)

Może się okazać, że wyższą emeryturę otrzyma osoba o krótszym stażu w SC.

Może się okazać napisał:
Jak w tym kontekście należy rozumieć ponowne przewartościowywanie stanowisk pracy ,tak by jak najwiecej osób znalazło się w najniższej grupieC3 ? Właśnie teraz zmieniane są opisy stanowisk .Czy Mf tą drogą chce ograniczyć nasze dochody ,a tym samym emerytury!

Emerytury.....wartościowanie

Już kilka miesięcy temu napisałem na forum: zostawmy te emerytury w spokoju w zamian za gdziwe podwyżki, skończy się tak że za dwadzieścia lat będziemy mogli iść na wcześniejszą rentę a do tego czasu ( zwartościowani generalnie na C-3) będziemy biedować:mad:. Czy o to wam chodzi??? Zadajcie sobie pytanie : godna pensja co miesiąc czy wcześniejsza renta.....

Nie oszukujmy się!!!
Nie będzie żadnych emerytur ani podwyżek przewidzianych na ten rok.Co więcej odebrane zostaną nagrody.Suma sumarum nasze tegoroczne wynagrodzenia będą mniejsze niż zeszłoroczne.O to chodziło?

Nie oszukujmy się!!!
Nie będzie żadnych emerytur ani podwyżek przewidzianych na ten rok.Co więcej odebrane zostaną nagrody.Suma sumarum nasze tegoroczne wynagrodzenia będą mniejsze niż zeszłoroczne.O to chodziło?
user_offline.gif
No właśnie czy o to chodziło? Szkoda gadać, pisać...........Kiedyś powiem sobie dość i ja wiem że to nie długo............

Ostatnia edycja:
zmodyfikuje wcześniejsze założenia emerytury celnej

OGÓLNE ZAŁOŻENIA (dot. wszystkich celników);
-Staż w cle 20 lat
-Staż pracy liczony od 1999r.
-Osiągnięcie wieku 60 lat
-podstawa emerytury: 80%
-Liczone z najlepszych (składkowo) 10 lat.

DLA GRANICY I MOBILNYCH (dodatkowo);
-za 5 lat służby w w/w jednostkach możliwość odejścia na emeryturę o 1 rok wcześniej, za każde następne 5 lat kolejny 1 rok krócej, tak do maksymalnie 55 lat (czyli 25 lat służby w w/w jednostkach = wiek przejścia na emeryturę w wieku 55 lat).
-po przepracowaniu 15 lat w w/w jednostkach: liczenie podstawy emerytury z ostatnich 3 lat.

Emerytura celna stanowić będzie uzupełnienie emerytury z systemu powszechnego, finansowane z budżetu.

Ocalony??

Ocalony, co Ty tak w kółko to samo. Nie uprawiaj agitacji, każdy ma swój rozum i jakieś doświadczenie życiowe, więc zdaje sobie sprawę, że jak to mawiają poltycy... temat zastępczy?? żer dla mas - jak dla niektórych

???

OGÓLNE ZAŁOŻENIA (dot. wszystkich celników);
-Staż w cle 20 lat
-Staż pracy liczony od 1999r.
-Osiągnięcie wieku 60 lat
-podstawa emerytury: 75%
-Liczone z najlepszych (składkowo) 10 lat.

DLA GRANICY I MOBILNYCH (dodatkowo);
-za 4 lata służby w w/w jednostkach możliwość odejścia na emeryturę o 1 rok wcześniej, za każde następne 4 lata kolejny 1 rok krócej, tak do maksymalnie 55 lat (czyli 20 lat służby w w/w jednostkach = wiek przejścia na emeryturę w wieku 55 lat).
-po przepracowaniu 20 lat w w/w jednostkach: liczenie podstawy emerytury z ostatnich 3 lat.

*Każdy następny rok służby dla każdego celnika po osiągnięciu w/w przesłanek przejścia na emeryturę (czyli wieku i odpowiedniego stażu służby) prowadziłoby do zwiększenia podstawy emerytury o 2%, maksymalnie do 85% podstawy emerytury.

Napisz swoją odpowiedź...
Back
Do góry