Założenia dot. "emerytur celnych"

...
A MOZE W KONCU ZAPROPUNUJMY KONKRETNĄ PROPOZYCJE:
EMERYTURY NA ZASADACH INNYCH SLUZB MUNDUROWYCH. I WSZYSTKO NA TEMAT. TYLKO TAK BEDZIE SPRAWIEDLIWIE. A chyba cat chcesz by było sprawiedliwie? Co?

JASNE !!! Jeśli tylko by się dało, to jestem wszystkimi kończynami ZA!
Podejrzewam jednak, że o 15 latach NIKT nie będzie chciał z nami rozmawiać argumentując, iż to się innym służbom zmieni w najbliższym czasie. Nie chciałbyś chyba zerwać "rozmów" zanim się tak naprawdę rozpoczną?!

20/50

p.s. dlaczego czart?

JASNE !!! Jeśli tylko by się dało, to jestem wszystkimi kończynami ZA!
Podejrzewam jednak, że o 15 latach NIKT nie będzie chciał z nami rozmawiać argumentując, iż to się innym służbom zmieni w najbliższym czasie. Nie chciałbyś chyba zerwać "rozmów" zanim się tak naprawdę rozpoczną?!

20/50

p.s. dlaczego czart?

To wg Szanowego Kolegi mamy przyjąć, to co nam teraz dają i cieszyć się, że mimo, iż jest to mało korzystna opcja, to bierzcie co dają, bo później to nawet tego "bubla" nam przez kolejne 10 lat nie zaproponują!!! To chyba mało rozsądne podejście? A dlaczego mamy niby się sprzedawać za przysłowiowe" grosze" i ochłap na zatkanie nam ust?
Jedynie , co teraz możemy zrobić, to konstruktywnie i stanowczo prowadzić dialog, wypracowac optymale, aczkolwiek realne założenia oraz solidarnie poprzeć go w naszym środowisku , aby zyskać, możliwie najkorzystniejszy zapis , który będzie odzwierciedleniem obowiązujących zasad w tej materii w innych służbach mundurowych !!!!

wypraszam sobie !

To wg Szanowego Kolegi mamy przyjąć, to co nam teraz dają i cieszyć się, że mimo, iż jest to mało korzystna opcja, to bierzcie co dają, bo później to nawet tego "bubla" nam przez kolejne 10 lat nie zaproponują!!! ...

Nie, NIE, N I E !!! ABSOLUTNIE!!!
Musiałeś nie przeczytać porzednich wpisów.
Jeszcze raz, w inny sposób wyrażę swoje zdanie:
Ponieważ nie wiem jak skończy się sprawa emerytur w innych służbach mundurowych (opcje pomiędzy 20-25 lat służby), a nieustannie ktoś "truje" o "młodych emerytach" to uważam, że 20 lat służby jest rozsądnym okresem i "ustępstwo" (podkreślam, że w cudzysłowiu, bo tylko w pewnym znaczeniu) wieku 50 lat "trucie" to zdyskredytuje. 80% pensji w takim dokładnie układzie, przy założeniu dodawania 2% za każdy rok powyżej 50 roku życia lub odpowiednio powyżej 20 lat służby czyni ten system chyba najbardziej sprawiedliwym wobec najczęściej zatrudniających się w cle 20-30 latków, bo "wychodzą z emeryturą dokładnie na to samo (100% przy 60-tce)! Oczywiście są tacy, co zatrudnili się w wieku lat 40! Tu bodajże kłania się propozycja rządowa- zatrudnienia minimum 10 lat w służbie, celem otrzymania "emerytury celnej" w wymiarze 60% wynagrodzenia + za każdy rok służby [2+n]% (gdzie n=współczynnik dający w wieku 60 lat także to samo 100% (wtedy będzie także 20 lat służby)!

Czy to by było niesprawiedliwe ???

Natomiast w takim układzie spory o miejsce i rodzaj pełnionej służby (moje prywatne zdanie) uważam za bezsensowną, rozbijającą dodatkowo naszą jedność: zawiść, zazdrość i mentalność "psa ogrodnika"!!! Dodatki są w stanie wystarczająco dobrze zrównoważyć tą kwestię więc nie trzeba, a wręcz nie należy mieszać jej do emerytur. Procenty przecież też się liczą z dodatków, dlatego łatwo można limit liczonych do emerytury lat przeliczyć stosunkiem czyjejś służby "na granicy" i "w wewnętrznym" (np. gdyby to był limit 5 wybranych lat - ktoś pracował 10 lat "na granicy" i 10 lat "w wewnętrznym"- miałby prawo fakultatywnie wybrać po 2,5 roku z każdego z tych miejsc)!

W każdym razie moje zdanie jest takie!
20/50 !!!!!!!

Ostatnia edycja:
Nie, NIE, N I E !!! ABSOLUTNIE!!!
Musiałeś nie przeczytać porzednich wpisów.
Jeszcze raz, w inny sposób wyrażę swoje zdanie:
Ponieważ nie wiem jak skończy się sprawa emerytur w innych służbach mundurowych (opcje pomiędzy 20-25 lat służby), a nieustannie ktoś "truje" o "młodych emerytach" to uważam, że 20 lat służby jest rozsądnym okresem i "ustępstwo" (podkreślam, że w cudzysłowiu, bo tylko w pewnym znaczeniu) wieku 50 lat "trucie" to zdyskredytuje. 80% pensji w takim dokładnie układzie, przy założeniu dodawania 2% za każdy rok powyżej 50 roku życia lub odpowiednio powyżej 20 lat służby czyni ten system chyba najbardziej sprawiedliwym wobec najczęściej zatrudniających się w cle 20-30 latków, bo "wychodzą z emeryturą dokładnie na to samo (100% przy 60-tce)! Oczywiście są tacy, co zatrudnili się w wieku lat 40! Tu bodajże kłania się propozycja rządowa- zatrudnienia minimum 10 lat w służbie, celem otrzymania "emerytury celnej" w wymiarze 60% wynagrodzenia + za każdy rok służby [2+n]% (gdzie n=współczynnik dający w wieku 60 lat także to samo 100% (wtedy będzie także 20 lat służby)!

Natomiast w takim układzie spory o miejsce i rodzaj pełnionej służby (moje prywatne zdanie) uważam za bezsensowną, rozbijającą dodatkowo naszą jedność: zawiść, zazdrość i mentalność "psa ogrodnika"!!! Dodatki są w stanie wystarczająco dobrze zrównoważyć tą kwestię więc nie trzeba, a wręcz nie należy mieszać jej do emerytur. Procenty przecież też się liczą z dodatków, dlatego łatwo można limit liczonych do emerytury lat przeliczyć stosunkiem czyjejś służby "na granicy" i "w wewnętrznym" (np. gdyby to był limit 5 wybranych lat - ktoś pracował 10 lat "na granicy" i 10 lat "w wewnętrznym"- miałby prawo fakultatywnie wybrać po 2,5 roku z każdego z tych miejsc)!

W każdym razie moje zdanie jest takie!
20/50 !!!!!!!

czym by sie nie skonczyla reforma emerytur sluzb mundurowych, na pewno nie beda mieli gorszych warunkow niz nam teraz zaproponowano. Wiec dazmy do zrownania z innymi sluzbami a nie zgadzajmy sie na jakies szczegolne warunki. Albo jestesmy sluzba mundurowa i sluszne i sprawiedliwe jest traktowanie wszystkich sluzb jednakowo albo jestesmy nie wiadomo czym i beda nas zawsze robic w bambuko. Jesli bedziemy traktowani jak inne sluzby to wyjdzie nam tylko na dobre w przyszlosci w syt. rozpatrywania innych problemow. Nigdy nie bedziemy traktowani lepiej niz inne sluzby a jedynie gorzej. Wiec co tu duzo filozofowac 20 na 50 czy 24 na 62, ...moim zdaniem wszystkie sluzby mundurowe po rowno i juz.

czym by sie nie skonczyla reforma emerytur sluzb mundurowych, na pewno nie beda mieli gorszych warunkow niz nam teraz zaproponowano. Wiec dazmy do zrownania z innymi sluzbami a nie zgadzajmy sie na jakies szczegolne warunki. Albo jestesmy sluzba mundurowa i sluszne i sprawiedliwe jest traktowanie wszystkich sluzb jednakowo albo jestesmy nie wiadomo czym i beda nas zawsze robic w bambuko. Jesli bedziemy traktowani jak inne sluzby to wyjdzie nam tylko na dobre w przyszlosci w syt. rozpatrywania innych problemow. Nigdy nie bedziemy traktowani lepiej niz inne sluzby a jedynie gorzej. Wiec co tu duzo filozofowac 20 na 50 czy 24 na 62, ...moim zdaniem wszystkie sluzby mundurowe po rowno i juz.

Jeśli nowa ustawa ma faktycznie zbliżyć nasz status, prawa i obowiązki oraz przywileje do innych służb mundurowych, to niech również w kwestii emerytur mundurowych będzie tak samo!!! Po co tworzyć jakąś odmienną, mało przejrzystą formę tego, co jest już zapisane tj. po przepracowaniu określonego czasu (lat służby) funkcjonariusz nabywa prawo do przejścia na emeryturę mundurową ( policyjna, czy też celną) bez wprowadzania dodatkowego limitu wieku! Pozostaje jednak wypracowanie zasad naliczania przepracowanych lat w słuzbie dla tych, którzy pracowali w różnych komórkach org.-mam tu na myśli coli z zachodniej i południowej granicy, choc nie tylko, którzy wiekszość lat przepracowali na granicy, a po wejściu Polski do UE znaleźli się w komórkach wewnętrznych. Przecież nie można pominąć i tej kwestii, gdyż tam nierzadko pracowali w trudniejszych warunkach, wymagających dużego nakładu sił, stalowych nerwów i wszechstronnej znajomości przepisów...Bo to nie ich wina, że zmieniono im miejsce służby.Taka opcja moim zdaniem byłaby sprawiedliwa.:rolleyes:

... co tu duzo filozofowac 20 na 50 czy 24 na 62, ...moim zdaniem wszystkie sluzby mundurowe po rowno i juz.

Pewnie masz rację zakładając, że nam samym nie uda się wywalczyć nic lepszego od pozostałej mundurówki, dlatego chcesz się tylko do nich podpiąć. W żadnym razie tego nie krytykuję! Może jestem na tyle bezczelny, arogancki czy też nawet głupi, że ośmielam się przyjąć (przemyślanie) założenie mogące wprowadzić pewne (skuteczne!) zamieszanie w planach rządzących. Co by się stało gdyby w bądź co bądź krytycznej sytuacji dla pozostałych służb (bo zmiany będą napewno), nasze związki zaproponowały ich związkom podobne do przedstawionego przeze mnie rozwiązanie i ... to oni "podpięli" by się do naszego pomysła?! Są dużo, d u ż o od nas mocniejsi, a takie (może nieco zmodyfikowane) rozwiązanie może im odpowiadać. Szalone??? A może jeżeli państwo nie potrafi traktować naszych służb jednakowo, to MY oddolnie, poprzez np. ZZ do tego doprowadzimy?! Do walki "o swoje" też możemy się przydać innym służbom. Efekt byłby może TEN SAM, lecz efektywnośc nad wyraz pewniejsza. Dotychczasowa "BIERNA" działalność w kwestii zrównania praw emerytalnych była do bani! "Kopnijmy" więc coś z naszej strony ...

20/50 (/80%)

zgadzam

zgadzam się z poglądami krowy i tomkaromka. cat zalatuje mi emefem bo zwykły col nie szkodziłby sam sobie.
Rozwiązanie proste najlepsze i sprawiedliwe to :
-emerytury na zasadach takich jak w innych służbach mundurowych dla funcjuszy celnych już zatrudnionych
- dla funcjuszy zatrudnionych od 2010 r. na zasadach jakie zostaną wprowadzone od 2010 w innych służbach(wszystko wskazuje, że skończy się na 20 latach a nie 25, na bieżąco śledzę wypowiedzi polityków różnych partii.

Trudno wyobrazić sobie i wymagać sprawności od np 50 letniego ateka w akcji czy policmajstra z prewencji na ulicy,stadionie( nie zgodzą sie na 25 lat ich związki). No a na bezpieczeństwie obywateli oszczędzać nie wolno-jak mawiają politycy. Pozdro

Ostatnia edycja:
.... cat zalatuje mi emefem bo zwykły col nie szkodziłby sam sobie.
...

Toś mi nieźle przysolił! emefem?! Trudno! Jeżeli w efekcie rozwiązania będą lepsze niż przedstawiałem, to chętnie z tego skorzystam! To było tylko MOJE (być może błędne) zdanie!

Propozycje rządu są niezłe tylko trzeba ugrać bez względu na wiek,jeśli to by sie udało sukces pełny,25 lat bez względu na wiek to i tak dawało by emeryture pod 50 lat zycia około.
Fantastyczne i oderwane od innych służb projekty nie mają szans przypominam iz są to założenia emerytalne przyszłych słuzb mundurowych tak że jest duża szansa że je dostaniemy tylko trzeba walczyc o- bez względu na wiek-.
obecne peerelowskie 15 lat będzie uwalone na pewno.
Panowie zwiazkowcy --25 bez względu na wiek- i zwyciezylismy.

:)Propozycja jest bardzo dobra. Co do wieku i okresu przepracowanego w PAC. W ten sposób część fc będzie mogła odejść na emeryturę. Nie sądzę byśmy mogli podłączyć się pod Policję, SP, SG, czy SW - to jest zupełnie inny resort - MSWiA. Jeśli uda się przepchnąć rozwiązania proponowane przez MF to jest naprawdę duży sukces.:rolleyes:

nie do końca są to propozycje MF skoro pozwolono to dopisać do ustawy oraz pisma marszałka aby dopisać kwestie emerytalną do ustawy o SC czuje tu kroki i rzadu dlatego pisze o szansie a nie o fantazjach niektórych tu obecnych.

Punkt widzenia zależy od.....

dlaczego nie 20 ?????

Dlatego cat...ponieważ pracując całe życie w biurze niektóre osoby myślą ,że tak mają wszyscy cole !?.Tym kolegom wydaje się,że 20 lat to ...jak splunąć...
co to 20 lat na dzionki,nocki... w piątek i świątek !?.
Pracowałem w systemie kilkanaście lat...i jak czytam takie propozycje to ...coś
mnie się w kieszeni otwiera (sorki,nie mam nic do scyzoryków ! ) .
Taki ignorant ,który cały czas w pracy siedział na 8 godz. w ciepełku bedzie wciąż gadał o 25,30 letniej służbie ...bo przecież jest fajnie i git...dobra pensyjka i można nawet do 60-siątki !?.
PS na samą myśl o przejściu na granicę ... dostają totalnej sr..czki !.
Pozdrawiam wszystkich celnych. :o

Wcześniej napisałem, że 20/50 jak i 25 bez limitu wieku są równie dobrymi propozycjami.

Osobiście przychylam się bardziej ku opcji 25 lat służby bez limitu wieku, a każdy rok więcej liczony bonusowo. (+ granica i mobilni/operacyjni od 1983r.)

Ostatnia edycja:
25 no limits jest założeniem nowych emerytur mundurowych dlatego widze tu najwiekszą szanse ja osobiście wewnętrzne też bym ucywilnił nowoprzyjętymi,w mundurze granica ruchomi wydziały do zwalczania przęstepczości reszta stanowiska cywilne nieprzenośne,
25 lat i wypad.

Ostatnia edycja:
nieprzenośne w sensie alokacji,np przerzut na drugi koniec polski bo jest potrzeba,lub na granice lub do miejscowości odległej o 60 70 km,takie miszunki
wielu zaliczyło a tak stała stabilna praca w jednym oddziale,

Back
Do góry