wypraszam sobie !
To wg Szanowego Kolegi mamy przyjąć, to co nam teraz dają i cieszyć się, że mimo, iż jest to mało korzystna opcja, to bierzcie co dają, bo później to nawet tego "bubla" nam przez kolejne 10 lat nie zaproponują!!! ...
Nie, NIE,
N I E !!! ABSOLUTNIE!!!
Musiałeś nie przeczytać porzednich wpisów.
Jeszcze raz, w inny sposób wyrażę
swoje zdanie:
Ponieważ
nie wiem jak skończy się sprawa emerytur w innych służbach mundurowych (opcje pomiędzy 20-25 lat służby), a nieustannie ktoś "truje" o "młodych emerytach" to uważam, że 20 lat służby jest rozsądnym okresem i "ustępstwo" (podkreślam, że w cudzysłowiu, bo tylko w pewnym znaczeniu) wieku 50 lat "trucie" to zdyskredytuje. 80% pensji w takim dokładnie układzie, przy założeniu dodawania 2% za każdy rok powyżej 50 roku życia
lub odpowiednio powyżej 20 lat służby czyni ten system chyba najbardziej sprawiedliwym wobec najczęściej zatrudniających się w cle 20-30 latków, bo "wychodzą z emeryturą dokładnie na
to samo (100% przy 60-tce)! Oczywiście są tacy, co zatrudnili się w wieku lat 40! Tu bodajże kłania się propozycja rządowa- zatrudnienia minimum 10 lat w służbie, celem otrzymania "emerytury celnej" w wymiarze 60% wynagrodzenia + za każdy rok służby [2+n]% (gdzie n=współczynnik dający w wieku 60 lat także
to samo 100% (wtedy będzie także 20 lat służby)!
Czy to by było niesprawiedliwe ???
Natomiast w
takim układzie spory o miejsce i rodzaj pełnionej służby (moje prywatne zdanie) uważam za bezsensowną, rozbijającą dodatkowo naszą jedność: zawiść, zazdrość i mentalność "psa ogrodnika"!!! Dodatki są w stanie wystarczająco dobrze zrównoważyć tą kwestię więc nie trzeba, a wręcz
nie należy mieszać jej do emerytur. Procenty przecież też się liczą z dodatków, dlatego
łatwo można limit liczonych do emerytury lat przeliczyć stosunkiem czyjejś służby "na granicy" i "w wewnętrznym" (np. gdyby to był limit 5 wybranych lat - ktoś pracował 10 lat "na granicy" i 10 lat "w wewnętrznym"-
miałby prawo fakultatywnie wybrać po 2,5 roku z każdego z tych miejsc)!
Czy to by było niesprawiedliwe ???
W każdym razie
moje zdanie jest takie!
20/50 !!!!!!!