Chyba ktoś tu sie zachłysnął proponowanym dobrodziejstwem..!
Bardziej podoba mi się 25 lat w służbie bez limitu wieku.
Liczone od 1989roku.Plus dodati za pracę zmianową a nie tylko dodatki dla mobilnych i granicy.
Popieram Kolegę!!!!Moim skromnym zdaniem, ewentualny zapis dot.uzyskania uprawnień emerytalnych po przepracowaniu 20 lub 25 lat w cle jest bardziej "sprawiedliwy" i bardziej przybliża nasze uprawnienia do innych służb mundurowych, choć oni i tak mają o "niebo" lepiej, gdyż mogą przechodzić już po 15 latach służby bez limitu wieku.
Nie rozumiem więc, dlaczego nam zależy na gorszym zapisie i jest tyle pochlebnych opinii na temat przedstawionej propozycji, to przecież nic nadzwyczajnego...? Czy to nas zbliża do innych służb mundurowych? Kolejny raz robią nas w balona !!! A wszyscy tutaj liczą jakieś procenty, tworzą wirtualne założenia, a czy Państwo czasami nie zapomnieliście, że istnieją w naszej formacji różne przypadki z życia wzięte, a mianowicie:
Czy nie zastanawialiście się, czasami, że jest wśród nas wielu fc, krórzy rozpoczęli pracę w cle w młodym wieku np.19-20 lat i jak w takim przypadku ma wyglądać ich status emerytalny wg.proponowanych zapisów?
Przykładowo fc przepracuje 25 lat na granicy, a wieku 55 lat jeszcze nie osiągnie! Co ma dalej robić, sił do dalszej pracy nie ma, gdyż te 25 lat orki na granicy, doprowadziły go do utraty zdrowia, a określony w ustawie limit wieku nie został przez niego osiągnięty, bo brakuje mu jakieś 10-11 lat?
Pragnę więc nadmienić, iż takich "żywych" przykładów na granicy jest wielu, przede wszystkim alokersów, którzy przepracowali np.15,20 lat na poprzedniej granicy, a teraz tyrają na zewnętrznej już 5 rok i mieszkaja w hotelowej klatce lub tzw.tubylczej, starszej kadry...!!!!!
Więc może należałoby pomyśleć również o nich, choćby dlatego, że dzięki ich determinacji i odwadze oraz innych "granicznych fc" rozpoczął się okres zmian w SC, które mam nadzieję będą owocne dla nas wszystkich! Pomyślcie czasem o innych...!Nie wszyscy z nas mają lekką i przyjemną pracę w ciepłym i przytulnym pokoiku...!
Jeśli więc mamy rozważać ewentualne zasady naszych emerytur, to opcja po 20 lub 25 latach służby, bez limitu wiekowego odpowiadałaby nam "granicznym" najbardziej! Mam nadzieję, że wielu z Was to również popiera.
ps. Bo tak na marginesie, osobiście nie wyobrażam sobie i chyba nie mam zamiaru dygać aż 35 lat na granicy, w dzień , w nocy i w święta ... w chłodzie, upale, smrodzie i metalowej budzie dla psa...zanim osiagnę limitowany wiek -55 lat!