Założenia dot. "emerytur celnych"

25

Bardziej podoba mi się 25 lat w służbie bez limitu wieku.:)
Liczone od 1989roku.Plus dodati za pracę zmianową a nie tylko dodatki dla mobilnych i granicy.

"20/50" bardzo dobry pomysł.

Równie dobrym pomysłem jest 25 lat w cle bez limitu wieku.

Chyba ktoś tu sie zachłysnął proponowanym dobrodziejstwem..!

Bardziej podoba mi się 25 lat w służbie bez limitu wieku.:)
Liczone od 1989roku.Plus dodati za pracę zmianową a nie tylko dodatki dla mobilnych i granicy.
Popieram Kolegę!!!!Moim skromnym zdaniem, ewentualny zapis dot.uzyskania uprawnień emerytalnych po przepracowaniu 20 lub 25 lat w cle jest bardziej "sprawiedliwy" i bardziej przybliża nasze uprawnienia do innych służb mundurowych, choć oni i tak mają o "niebo" lepiej, gdyż mogą przechodzić już po 15 latach służby bez limitu wieku.
Nie rozumiem więc, dlaczego nam zależy na gorszym zapisie i jest tyle pochlebnych opinii na temat przedstawionej propozycji, to przecież nic nadzwyczajnego...? Czy to nas zbliża do innych służb mundurowych? Kolejny raz robią nas w balona !!! A wszyscy tutaj liczą jakieś procenty, tworzą wirtualne założenia, a czy Państwo czasami nie zapomnieliście, że istnieją w naszej formacji różne przypadki z życia wzięte, a mianowicie:
Czy nie zastanawialiście się, czasami, że jest wśród nas wielu fc, krórzy rozpoczęli pracę w cle w młodym wieku np.19-20 lat i jak w takim przypadku ma wyglądać ich status emerytalny wg.proponowanych zapisów?
Przykładowo fc przepracuje 25 lat na granicy, a wieku 55 lat jeszcze nie osiągnie! Co ma dalej robić, sił do dalszej pracy nie ma, gdyż te 25 lat orki na granicy, doprowadziły go do utraty zdrowia, a określony w ustawie limit wieku nie został przez niego osiągnięty, bo brakuje mu jakieś 10-11 lat?
Pragnę więc nadmienić, iż takich "żywych" przykładów na granicy jest wielu, przede wszystkim alokersów, którzy przepracowali np.15,20 lat na poprzedniej granicy, a teraz tyrają na zewnętrznej już 5 rok i mieszkaja w hotelowej klatce lub tzw.tubylczej, starszej kadry...!!!!!
Więc może należałoby pomyśleć również o nich, choćby dlatego, że dzięki ich determinacji i odwadze oraz innych "granicznych fc" rozpoczął się okres zmian w SC, które mam nadzieję będą owocne dla nas wszystkich! Pomyślcie czasem o innych...!Nie wszyscy z nas mają lekką i przyjemną pracę w ciepłym i przytulnym pokoiku...!
Jeśli więc mamy rozważać ewentualne zasady naszych emerytur, to opcja po 20 lub 25 latach służby, bez limitu wiekowego odpowiadałaby nam "granicznym" najbardziej! Mam nadzieję, że wielu z Was to również popiera.
ps. Bo tak na marginesie, osobiście nie wyobrażam sobie i chyba nie mam zamiaru dygać aż 35 lat na granicy, w dzień , w nocy i w święta ... w chłodzie, upale, smrodzie i metalowej budzie dla psa...zanim osiagnę limitowany wiek -55 lat!

Ostatnia edycja:
jabol napisał: "Wyraz LUB wyklucza którąś z możliwości."

wyraz "lub" nie wyklucza.
przykład: A lub B. oznacza to że może być A, może być B, może być również A i B.

wykluczenie następowałoby w przypadku użycia "albo"

A może wkomponować w tekst tej ustawy coś takiego?

1. Funkcjonariusz po 25 latach służby nabywa prawo do emerytury celnej
2. Funkcjonariuszom pełniącym służbę w wydziałach zwalczania przestępczości/operacyjnych albo w oddziałach celnych usytuowanych na zewnętrznej granicy Polski od dnia 01.01.1983r. , zalicza się do wysługi emerytalnej za 1 rok służby półtora roku służby.

LUB ma duże znaczenie np. "lub czasopisma"

jabol napisał: "Wyraz LUB wyklucza którąś z możliwości."

wyraz "lub" nie wyklucza.
przykład: A lub B. oznacza to że może być A, może być B, może być również A i B.

wykluczenie następowałoby w przypadku użycia "albo"

Niestety nie zgodzę się z szanownym kolegą cycolkiem 123. Jabol ma rację. Odsyłam do słownika języka polskiego gdzie "lub" jest to spójnik łączący dwa zdania równorzędne oraz dwie części zdania, wskazując, że jedna i tylko jedna z dwóch części jest prawdziwa. W znaczeniu matematycznym "lub" jest spójnikiem łączącym dwa zdania równorzędne oraz dwie części zdania, wskazując, że przynajmniej jedna część jest prawdziwa. Synonimem spójnika "lub" jest spójnik "albo", czyli alternatywa. Antonimem (czyli przeciwieństwem) jest – "oraz" . Więc w tym wypadku LUB ma duże znaczenie.

niestety nie mogę się zgodzić z kolegą Bień
znaczenie w słowniku języka polskiego nie ma nic wspólnego ze znaczeniem jakie jest użyte w tekście prawnym.

przykład z ustawy Ordynacja podatkowa - art. 67a § 1 Organ podatkowy, na wniosek podatnika, z zastrzeżeniem art. 67b, w przypadkach uzasadnionych ważnym interesem podatnika lub interesem publicznym może... (dotyczy ulg w spłacie zobowiązań).

Gdyby przyjąć znaczenie słowa "lub" zaproponowane przez Ciebie oznaczałoby to, że w przypadku wystąpienia ważnego interesu podatnika i interesu publicznego jednocześnie podatnikowi nie możnaby udzielić ulgi.

Znaczenie spójnika "lub" w prawie jest zupełnie inne od znaczenia potocznego

Równi i równiejsi !!!!!!!!!!!!!!

A może wkomponować w tekst tej ustawy coś takiego?

1. Funkcjonariusz po 25 latach służby nabywa prawo do emerytury celnej
2. Funkcjonariuszom pełniącym służbę w wydziałach zwalczania przestępczości/operacyjnych albo w oddziałach celnych usytuowanych na zewnętrznej granicy Polski od dnia 01.01.1983r. , zalicza się do wysługi emerytalnej za 1 rok służby półtora roku służby.

Mam pytanie vis do pkt.2.
Wytłumacz mi czym różniła się praca f.c. ze zmiany...i jego kolegi z tzw.grupy
operacyjnej ?.Jednemu dajesz przywilej 1,5 roku za rok pracy(temu z operacyjnej) a drugiemu tylko rok za rok(temu ze zmiany) !?.
Jeżeli nie wiesz to odpowiem vis- ten ze zmiany zrobił 100-150 sadów w imp.
lub exp....zaś ten z operacyjnej spał całą nockę do godz. 06.30 ...czekając na
przyjazd szefa.Tym właśnie różniła się praca tych dwóch celników...dlatego
nie pisz bzdur-jeżeli nie znasz sprawy.Różnicowanie ludzi w tym pkt. jest nieporozumieniem i często jest niesprawiedliwe.Napisałem,bo znam to z autopsji.Pozdrawiam wszystkich celnych.

U mnie natomiast na wykładach z podstaw prawa mówiono, że tyle jest interpretacji prawa ile osób je czytających. Znaczenie słownikowe nie jest znaczeniem potocznym (chyba, że w słowniku po danym określeniu następuje nawias i stoi - znaczenie potoczne) a przedstawiony przykład może być jednocześnie przykładem źle napisanego prawa, co panom z ul. Wiejskie niejednokrotnie się już zdarzyło. Błagam nie pisz o logice, gdyż jeszcze mi skóra cierpnie jak przypominam sobie ten przedmiot. Natomiast, jeśli chodzi o funktor alternatywny bez wglądu w notatki zakładam, że mowa o wyborze "albo", "albo" a nie "oraz" lub "i". Nasza dyskusja zaczyna przybierać postać akademickiej i w dodatku jakby nie na temat. Skoro obaj mamy wątpliwości, co do danego zapisu należy uczynić to prościej i lepiej, aby ktoś cwany nie wyłożył nas później na kruczku lub czasopiśmie.
PS. Bień to nazwisko bohatera filmu i jako nazwisko odmienia się np.: nie zgadzam się z kolegą Bieniem. To tak bez złych intencji.

Nic z tego nie rozumiem, o co chodzi...?

Czytam i niestety nie rozumiem, po co Szanowni Koledzy spieracie się o tak mało istotne rzeczy...?Czy nie widzicie, że propozycje zmian do projektu ustawy o SC dot. wcześniejszych emerytur zaproponowane przez MF są dla nas niekorzystne i w żaden sposób nie zrównują nas z innymi służbami w tej kwesti!!!! Jeśli miałaby paść jakakolwiek sensowna propozycja, to tylko jedna: uprawnienia emerytalne fc nabywałby po przepracowaniu 20 lub 25 lat służby, liczone oczywiście od 1989r.,( choć nadal nie rozumiem dlaczego nie miałoby być po 15 latach służby, tak jak mają inni), bez wskazywania określonego limitu wieku, bo to totalna bzdura, krzywdząca wielu fc, którzy od lat ciężko pracowali na granicy lub pracują teraz na zewnętrznej i wewnątrz kraju- w systemie zmianowym. Poza tym, po co siebie poróżniać i mówić kto teraz ważniejszy...!
Wprowadzenie jednej zasady - przepracowanie określonych lat w SC wystarczyłoby w zupełności i zapewne zadowoliłoby wielu fc, dla których wprowadzenie tych uprawnień zmieniłoby ich dotychczasowe, smutne i czasami tragiczne losy (mam tutaj na myśli wielu "zmęczonych" alokersów)!!!Pozdrawiam i mam nadzieje, ze nie bedziemy na tym forum toczyc walki, o to, czy wpisać spójnik " lub" czy "i" , lepiej zająć stanowisko wobec lepszego rozwiązania dla wszystkich fc.

Już widzę, że nawet w sprawie emerytur jedności nie będzie.
Dzielenie, mnożenie, wypominanie, segregowanie, wartościowanie, dogadywanie, separowanie, ... i ZAZDROŚĆ - jedynie to rządzi w naszej Służbie !!! 20/50- trudno powiedzieć to RAZEM ???
Nie trudno!!! TO NIEMOŻLIWE !!!!!!!!!!
Teraz już wiem, że nie istnieje na tym świecie sprawa w której celnicy mówiliby jednym głosem. Czy jest jeszcze ktoś potrafiący włączyć celnikom funkcję myślenia ?????????????????

Gdyby, dajmy na to kontroler celny

zarabiał 4 tys. na rękę, co i tak jest niewiele, biorąc pod uwagę ceny w naszym kraju, to nie było by takiego tematu, czy emerytura ma być po 15, 20, czy 25 latach. I czy bardziej należy się mobilnym, czy na OC ( dajmy z takim sporami już spokój, nie dajmy się zwariować)? A tak, nieustanna zawiść i zazdrość, rozżalenie i w ogóle do do d**y. Niestety Cat ma sporo racji.

do Megamana

pieniądze to nie wszystko. Ważniejsze jest zdrowie a tego po nastu latach sluzby brakuje. I po to są emerytury mundurowe.

Niestety to co proponuje MF to pseudo emerytury:confused:
Wcale nie przybliża nas to do służb mundurowych, bo emerytury miałyby być wypłacane z ZUS + dodatek celniczy - co to twór????????????
A wymogi większe niż w służbach mindurowych.
My pozostajemy nadal dziwną formację umundurowaną, kopaną po pupie, odechciewa się wszystkiego

Back
Do góry