wysokość wyrównań !!!!!!!

Panie i Panowie!

Szanowni Beneficjenci mają na swoich kontach najprawdopodobniej nielegalną kasę, wypłaconą pod siatkę płac obowiązującą po 1 stycznia 2011 r., dla stanowisk eksporckich i kierowniczych
Bez podstawy prawnej. Zbuju, nie zapominaj, że rozmawiamy o wyrównaniach.
Ciekaw jestem, jak to zostanie wytłumaczone i kto podpisze pisma informujący o co najmniej kilkutysięcznych wyrównaniach dla ekspertów z 4 letnim stażem?

Amen

Wątek o oddawaniu przez funkcjonariuszy pieniędzy wypłaconych przez pracodawcę, czy wręcz postawienie ich przez prokuratorami, świadczy o tym, że to forum przekroczyło granicę absurdu.
Ja wiem, za co dostałem - mam to na piśmie i są podstawy prawne.
I serio dajcie już spokój, bo rozumiem, że wirtualnie jest się anonimowym, ale ktoś czytający to spoza SC nie będzie miał o nas najlepszego zdania.

Jeden z forumowiczów wcześniej zapytał:

1.Wg jakiego klucza ssc przekazał dic kwoty na wyrównania?
2.Na podstawie jakich dokumentów wypłacono wyrównania?
3.Czy było to zgodne z zasadami księgowymi?
4.Wg jakich wskaźników ustalono wyrównania na stanowiskach w poszczególnych Izbach?

Ja dodam pod siebie:

5. Kto i na jakiej podstawie podpisał zlecenia przelewów wyrównań na konta Sznownych Beneficjentów?

Cytat:

"... zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem z dnia 10 września 2009r mnożniki wynagrodzeń maksymalne prezentują się następująco :
referent - 1,496 >> ok. 2.750zł
mkc - 2,244 >> ok. 4.150zł
kc - 2,525 >> ok. 4.650zł
skc - 2,805 >> ok. 5.150zł ...".

Zbuju, czy chcesz wszystkim powiedzieć, że sprawę wyrównań przeprowadzonych pod siatkę płac obowiązującą po 1 stycznia 2011 r. załatwi się retrospektywnymi anekasmi do aktów mianowania dla Szanownych Beneficjentów?

Skąd taka wiedza?

Osobiście nie wierzę, że i Ty .... .

Szeregowcu, jesteś na złym tropie. Wypłata wyrównań nie miała nic wspólnego z siatką płac 2011r, czy nawet wartościowaniem.
Cały czas nadajecie, że to kierownicy i szefostwo dostało najwięcej. A tymczasem ONI przecież mieli i tak już wysokie zasadnicze, podobnie jak spora część inspektorów, nie mówiąc o ekspertach (tych jeszcze obecnych), bo wielu z ich nie miała minimalnych widełek na zasadniczym. Dlatego na tym całym wyrównaniu, a także na wartościowaniu najwięcej skorzystali właśnie „zwykli” funkcjonariusze mający małe dotychczasowe uposażenie zasadnicze.

Ostatnia edycja:
Szczęsliwego Nowego Roku dla wszystkich Funkcjonariuszy i Pracowników, Forumowiczów, Związkowców i całej Kadry.

Życzę Wam, oprócz zdrowia, aby za 10 lat wielokrotność kwoty bazowej stanowiącej przeciętne uposażenie funkcjonariuszy celnych wynosiło co najmniej 3,70.
jabol

2000- 1,614;
2001- 1,731;
2003- 1,919;
...
2010- 2,67

http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20000310387&type=2

Ostatnia edycja:
Odrzucony,
a mnie przeraża debilizm ludzi, którzy przeprowadzili proces wartościowania stanowisk w Służbie Celnej w sposób iście niekometentny i nieodpowiedzialny, niszcząc nie tylko to, co dla danej organizacji jest najcenniejsze - ludzi, ale również stosunki międzyludzkie. Pokaż mi, w której formacji, firmie, urzędzie jest tak, że wykwalifikowani pracownicy, doświadczeni fachowcy zajmują niższe stanowiska od "niewykwalifikowanych" kolesi. Czy o to chodziło w Służbie Celnej, że młodszymi ekspertami zostali funkcjonariusze z kilkuletnim stażem i wykształceniem średnim a osoby niejednokrotnie z kilkunastoletnim doświadczeniem, wyższym wykształceniem ledwo są starszymi specjalistami z najniższym angażem i stawką zaszeregowania. Czy wartościowanie stanowisk miało na celu taką "politykę kadrową"?

najgorsze było w wartościowaniu to, że obiektywizm nie wystepował, to było docenianie pupili i tych co donoszą

admin

naruszenie regulaminu.
poniżej pewnego poziomu nie można nie reagować.
zbuj niech opowiada niskie dowcipy wsród swoich kolegów, jesli takowych posiada.
to jest forum dla ludzi o minimum kultury, mam nadzieję ....

Przepraszam

IP Pana z ksywką ZbujMadej winno natychmiast otrzymać czerwone światło.

Brak pozimu to zbyt delikatne określenie. Ponadto jest próba wystawienia mocno niewygodnego tematu, w konsekwencji forum i całej strony.

Wszystakich dotkniętych obraźliwą treścią od siebie przepraszam.

Proszę admina o natychmiastową i zdecydowaną interwencję.

Bardzo ciekawego materiału nt. kumoterstwa, nepotyzmu i działania na szkodę Służby Celnej dostarczą odwołania. Wystarczy je zestawić z niektórymi personami (znajomymi króliczka), które otrzymały stanowiska eksperckie i kierownicze. Także złamanie zapisanej w ustawie o SC zasady obiektywizmu i bezstronności. Materiał co najmniej do postępowań dyscyplimarnych.

A może o to chodziło?

Oczywiście zastrzegam, że nie dotyczy to wszystkich funkcjonariuszy i awansów służbowych.

To jest już jakaś paranoja !!!
Kolegów strasznie razi poziom wypowiedzi ZbójaMadeja ale obawiam się, że nie chodzi ani o Żyda w dowcipie, ani tym bardziej o wiewiórkę!
Nie zgadzam się z wieloma poglądami wyżej wymienionego, lecz obrazowe przedstawienie swojego zdania (choć bardzo dosadne) jest wręcz konieczne w dyskusji z czytającymi bez zrozumienia.
Dla jasności - nie popieram treści, lecz poprzez formę WIEM, o czym naprawdę myśli i pisze! I to dopiero wtedy ma sens!
Admin ma swój rozum - myśli, więc zrobi sam to, co zrobić należy.

U nas niektorzy 2-3 lata pracy i dostali na reke 10 tys :) a niektorzy zasuwaja 10-2- lat i nie dostali nic, ja osobicie 100 -po wartosciowaniu specjalista:(

Czy Ty nas uważasz za idiotów?

To jest już jakaś paranoja !!!
Kolegów strasznie razi poziom wypowiedzi ZbójaMadeja ale obawiam się, że nie chodzi ani o Żyda w dowcipie, ani tym bardziej o wiewiórkę ....

Gościu, To jest jawny antysemityzm, w najgorszym gatunku. Karalny.

Masz chyba problem z myśleniem ze zrozumieniem.

Z kim ja polemizuję?

Zamierzałem dokonać auto-cenzury, ale chociaż Cat zrozumiał o co mi chodzi. Pozostanie tak, jak jest. Administrator zadecyduje.

Aquirre, Echo, i inni...od początku dyskusji o wartościowaniu zostałem nazwany (nawet nie zliczę ile razy) donosicielem, konfidentem, złodziejem, kierowniczyną, związkowcem-z-kompleksami, kolesiem, idiotą, pupilkiem kierowniczka, niekompetentnym błaznem, swojakiem...że do zwykłego celnika, to mi daleko... że jestem włazidupą, lizusem itp. A na koniec mistrz Echo, jedyny sprawiedliwy na tym forum, nazwał mnie przestępcą. A to wszystko przez to, że ja otrzymałem wyrównanie, a Wy (prawdopodobnie) nie.
Wymiana wszystkich epitetów napisanych przez jakże "kulturalnych" adwersarzy zajęła by mi jeszcze kilka linijek. I to ja jestem mało kulturalny ? I to mnie trzeba zbanować ?

Zbuju nie przytaczaj kawałów, których treść może naruszać prawo.
DIC na pewno wypłacili środki na podstawie prawa, wszak dyrektor decyduje o podwyżkach i trudno z tym dyskutować. Inaczej żaden dic by tego nie zrobił, gdyby nie miał podstawy prawnej. DIC zaryzykowali jednak, bo może to zostać uznane za celowe szczątkowe wykorzystywanie prawa, bez obowiązkowego czytania całości regulacji prawnych, czyli może być to uznane za obejście kilku innych norm prawnych i de facto dostosowanie podwyżek w 2010 roku do wartosciowania wbrew art.222 ust.2 ustawy o SC oraz naruszenie art.27 ust.3 ustawy o ZZ, co niewątpliwe już niebawem stwierdzą niezależne organy.

Ja cel wprowadzenia normy art.222 ust.2 ustawy o SC znam, gdyż uczestniczyłem w rozmowach kiedy ta norma została wprowadzona. Cel wprowadzenia normy art.222 ust.2 zna także SSC. Mimo to prowadzono przez cały rok działania, aby ten cel obejść. Chcę powiedzieć, że całkowicie zignorowano ten przepis i cel jego wprowadzenia. O możliwości naruszenia tej normy jeszcze bodajże we wrześniu informowaliśmy prokuraturę, która na pewno już dawno zwróciła się do SSC o wyjaśnienia. Jak sądzę SSC uznał, że może iść w tym kierunku i jak widzimy poszedł. Spodziewam się, że Prokuratura na razie nie będzie wszczynać śledztwa. Ja nie znam korespondencji Prokuratury z MF o ile takowa istnieje, nie otrzymaliśmy też dotąd informacji o odmowie wszczęcia śledztwa. Czekamy na to, jak również czekamy na kontrolę NIK, jak również czekamy na odpowiedzi DIC.

Ps. Pisanie na forum, że ci co otrzymali wyrównania będą musieli je zwrócić jest niepoważne.

Ostatnia edycja:
Czy Ty nas uważasz za idiotów?
Gościu, To jest jawny antysemityzm, w najgorszym gatunku. Karalny.
Masz chyba problem z myśleniem ze zrozumieniem.
Z kim ja polemizuję?

Za kogo JA kogoś mam, to jest absolutnie nieistotne. Ważne jest to, jak ktoś się sam opisuje!
Może i
"myślenie ze zrozumieniem" sprawia mi jakieś "problemy", lecz w przeciwieństwie do co poniektórych przeczytałem uważnie wiadomy post i raczej czytanie ze zrozumieniem problemów mi nie sprawiło. Dany przez ZbujaMadeja przykład myślenia wielu Polaków "Tak samo , jak w słabym kawale a propos tego, że w Polsce nie ma antysemityzmu " jest tylko przykładem pewnej mentalności, a nie myślenia własnego !!!

Poza tym, nawet gdyby wyrwać z kontekstu sam dowcip, to co należałoby zrobić z innymi, znajdującymi się w necie w języku polskim żartami tego typu ?! Wystarczy wpisać w Google "żarty o żydach" - ok. 199000000 wyników (sto dziewięćdziesiąt dziewięć milionów) - w większości faktycznie antysemickich (bo przytoczony kpi bardziej z polskiej mentalności i samych Polaków).
A co jeszcze z innymi; o pedałach (taki zapis - nie "gejach"), cyganach (nie "romach"), blondynkach, katolikach, góralach, celnikach, ... ?!

"Z kim polemizujesz?" Być może z Żydem, cyganem, katolikiem, blondynką lub pedałem; na pewno zaś z potafiącym czytać !!!

Zamierzałem dokonać auto-cenzury, ale chociaż Cat zrozumiał o co mi chodzi. Pozostanie tak, jak jest. Administrator zadecyduje.

Aquirre, Echo, i inni...od początku dyskusji o wartościowaniu zostałem nazwany (nawet nie zliczę ile razy) donosicielem, konfidentem, złodziejem, kierowniczyną, związkowcem-z-kompleksami, kolesiem, idiotą, pupilkiem kierowniczka, niekompetentnym błaznem, swojakiem...że do zwykłego celnika, to mi daleko... że jestem włazidupą, lizusem itp. A na koniec mistrz Echo, jedyny sprawiedliwy na tym forum, nazwał mnie przestępcą. A to wszystko przez to, że ja otrzymałem wyrównanie, a Wy (prawdopodobnie) nie.
Wymiana wszystkich epitetów napisanych przez jakże "kulturalnych" adwersarzy zajęła by mi jeszcze kilka linijek. I to ja jestem mało kulturalny ? I to mnie trzeba zbanować ?
ZbujMadeju, dlaczego się dziwisz? Takie zachowani jest naszą narodową cechą. Polski chłop modląc się nie prosi Pana Boga o dobre plony swojego gospodarstwa tylko, aby sąsiadowi krowa zdechła. Dlaczego głównym argumentem twoich oponentów jest to, że pracują 10 – 12 lat i nic nie dostali a ktoś zatrudniony 4 lata temu dostał 10 tysięcy. Nie twierdzę, że wartościowanie było sprawiedliwe, nie uważam też, że wszystkie wyrównania w takiej wysokości były uzasadnione, ale wiem jedno gdyż pracuję już długo, można pracować 10 lat i gówno robić a można w ciągu roku czy dwóch swoim zaangażowaniem, pracą i osiągniętymi wynikami wypracować sobie taką pozycję, która uzasadnia docenienie przez przełożonych. Dlatego do każdego należy podchodzić indywidualnie, (choć nie to było istotą wartościowania) i wycenić jego zaangażowanie, sukcesy i identyfikację ze służbą także na przeciągu całej kariery zawodowej niekoniecznie teraz, gdy może nie ma już siły. Należy docenić i tych młodych, którzy coś robią a nie tylko krzyczą daj… i tych starych, co robili i może jeszcze by chcieli robić, lecz nie płacić tyko za to, że ktoś latami przychodzi do pracy. Dla jasności ja nie dostałem wyrównania a siedzący obok mnie kolega z 5 letnim stażem dostał i nie przeszkadza mi to, że będzie od teraz zarabiał tyle, co ja gdyż mam jeszcze 20% stażowego i wyższy stopień i między nami mówiąc mnie już nie kręcą tak te sprawy, którymi się zajmujemy a on tym żyje.

Back
Do góry