wysokość wyrównań !!!!!!!

Konkretne działanie. Z wykorzystaniem pewnej instytucji. Bezzwłocznie. Choćby miało to zostać umorzone. Choćby miało to zostać smagnięte odmową.

Czy Polska po to zrzuciła jarzmo komuny? Czy winna jest temu tylko gruba kreska Mazowieckiego? Kiedy wyczerpie się tolerancja pewnej instytucji dla pseudotechnokratycznych, pozaprawnych, działań białych kołnierzyków w SC?

TeleEcho:
Z odpowiedzi wynika, że regulacja uposażeń miała właściwie charakter uznaniowy, ponieważ ; cyt „….bezpośredni przełożeni składali indywidualne, umotywowane wnioski dotyczące funkcjonariuszy, którzy realizują zadania o wysokim stopniu złożoności i odpowiedzialności, a zlecone czynności wykonują terminowo i z zaangażowaniem, właściwie dobierając procedury do ich realizacji.”

A ja napisałem już kilka razy :
[...] Następnie, jeszcze przed 1 stycznia 2011r. , Dyrektor IC indywidualnie, każdemu funkjonariuszowi, przeprowadzi "regulację uposażenia", tzw awans poziomy, podniesie pensję w widełkach, czy jak by tego nie zwać. Wg mnie może to zrobić i nic związkom do tego. Przypadkiem podniesie poziom tej pensji do poziomu, jaki funkcjonariusz będzie miał od 1 stycznia 2011 - widełki na to pozwolą, prawo nie zostanie złamane.[...]

A wy nadal nie chcecie mi wierzyc ;-D

No, to prędziutko, do Prokuratury!!!

zbuj - nawet nie próbuj - teleecho to troll - pozuje na istotę rozumną a potem obraża interlokutorów - odpuść sobie z NIM dyskusje

Awatarzy

Proponuję mój test na inteligencję. Co dla Was oznacza zwrot " przed dniem wejścia w życie"?

Dla mnie i dla wielu tysięcy, setek, milionów, jest jasne, że dotyczy on wszelkich stanów i okresów przed danym dniem.

Jak można z łatwością udowodnić, grupa około 20 ludzi w Polsce stawierdziła, że należy to rozumieć jako stan i dzień w dniu wejścia w życie.

Następnie, to nieuprawnione stanowisko, zostało wprowadzone do obrotu prawno - decyzyjnego. Można tu stwierdzić, że zamieszana w tą sprawę jest kolejna (około 100 osobowa) grupa w strukturze cła: członkowie komisji punktowych oraz NUCe i ich zastępcy.

Szaber stopni oficerskich w cle to nie koniec. Pojawiła się kolejna możliwość. Jaka? Ano kasa z Uchwały Modernizacyjnej. Tu nawet się nie wysilano. Bez ceregieli. Dwód: nie można uzyskać odpowiedzi na pytanie dotyczące podstawy prawnej i algorytmu wypłat tych pieniędzy.

A może podstawa prawna (art., ust. pkt) nie istnieje? Czy nalezy więc stwierdzić, że mamy do czynienie z kolejnym pozaprawnym działaniem?

Rozważna :)
Pytałem o drugą turę z racji tego, że w mojej Izbie nawet jeżeli ktoś otrzymał wyrównanie to nie w kwocie odpowiadającej 100%.

Prawem kaduka

1. Na jakiej podstawie prawnej (dot: ustawy o Służbie Celnej i przepisów wykonawczych) dokonano regulacji uposażeń funkcjonariuszy celnych w naszej Izbie w grudniu 2010 r.

2. Dlaczego, przy podziale środków na wynagrodzenia pominięto zakładowe organizacje związkowe działające przy Izbie Celnej we Wrocławiu.

3. Przedstawienia merytorycznych i matematycznych zasad wyliczenia zarówno podwyżki jak i wyrównania od stycznia 2010 roku.

........

Ze zdziwieniem odczytujemy z informacji, że przy regulacji uposażeń kluczowe znaczenie miała uznaniowość i jakieś indywidualne umotywowane wnioski dotyczące funkcjonariuszy, którzy realizują zadania o wysokim stopniu złożoności i odpowiedzialności, a zlecone czynności wykonują terminowo i z zaangażowaniem, właściwie dobierając procedury do ich realizacji.

Źródło:

http://solid.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=492&Itemid=1

Wyszli z xzałozenia że 80 to i tak sporo :-) nadywyżkę - pozostale 20% przeznacza na lele ktorych w budżecie nie zaplanowali - bo nie spodzirewali sie że zwrot "przed dniem wejscia w życie" oznacza - przed dniem wejścia w życie - przecież oznaczać miało "w dniu wejscia w życie" dlatego kasy nie ma na ustawowe prawo do "podkomisarza" wiec muszą zagarnąć. Ale nie martw sie kolego - Mi też obiecali 2 lata temu (styczen 2008) ze dostanę 1 tys zl (po pierwszej podwyżce 500 kolejne 1 tys kusząco brzmialo - nawet uchwalę modernizacyjną mieli - ale pewnie jeszcze wówczas nie pracowałes w cle - ale taką obietnice nam dano) a potem ... jakoś nie dostalam tej kasy (jedynie piersze 500 i potem jakieś grosze. TY PYTASZ GDZIE TWOJE 20 % WYRÓWNANIA? A JA PYTAM GDZIE MOJE 1.000 ZL. OBIECANE PRZEZ PREMIERA, SC?

Rozważna pytałem się o 20% ponieważ chciałbym wiedzieć kiedy mogę się tego spodziewać. Niby to nie wiele- ale zawsze coś.

Obietnice 3x 500zł były- słyszałem.

Ostatnia edycja:
no wiec ja czekam na swoje 1.000/m-cznie (obiecane 2 lata temu) i pewnie sie nie doczekam, myślę tak samo jak ty swoich 20% :-(

kontroler2 w tym systemie to ostatnie Twoje 20% które zobaczysz do emerytury.............powodzenia,.....rozważna ma racje -to miało być 1500 zeta w 2011 dla wszystkich...............

I tak właśnie skłócą wszystkich zabierając jednym i dając drugim...Tyle, ze to nie bajka o Robin Hoodzie. Tu niestety i Ci co się im zabiera i Ci co się im te pieniądze daje są biedni...

W Toruniu - 113,40 PLN/etat.
W Kielcach - 182,83 PLN/etat.
Tyle dostali od jacka k. - tak piszą Dic w/w Izb.
Dlaczego więc Dic płacili wyrównania wg. mnożników
do stanowisk, których jeszcze nie było.
Może tym zjawiskiem winna zainteresować się NIK.

art. 189 ustawy o SC

1.
Art. 189. Spory o roszczenia ze stosunku służbowego funkcjonariuszy w sprawach niewymienionych w art. 188 ust. 1 rozpatruje sąd właściwy w sprawach z zakresu prawa pracy.

2.
...Ponadto należy pamiętać o zasadzie równego traktowania w zakresie wynagradzania. Zgodnie z art. 183c par. 1 k.p. pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości. Tak więc pracownik zatrudniony na stanowisku starszego specjalisty, który jest wynagradzany gorzej niż inni starsi specjaliści, wykonujący taką samą pracę, ma prawo nie tylko do opisanego wyżej wyrównania, ale także do odszkodowania za dyskryminację (art. 183d k.p.).

PODSTAWA PRAWNA
- Art. 183c par. 1, art. 183d ustawy z 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (t.j. Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94 z późn. zm.).

Ewa Drzewiecka
ekspert prawa pracy

źródło: Gazeta Prawna

hmmm smierdzi dyskryminacją - zwlaszcza w kontekscie jakże sprawnie przeprowadzonego i sprawiedliwiego wartościowania.
Jakie są różnice w widelkach na tych samych stanowiskach w kraju????

Back
Do góry