wysokość wyrównań !!!!!!!

Jeszcze kilka zdań o wyrównaniach.
Zgodnie z art.222 ust.2 ustawy o Służbie Celnej z dnia 27.08.2009r. w sprawach związanych z uposażeniem zasadniczym i stanowiskami służbowymi, do dnia 31.12.2010r. stosuje się przepisy dotychczasowe.
Zatem uposażenia były i są wypłacane w kwocie ustalonej w Akcie Mianowania wdanym w związku z wcześniejszą ustawą o Służbie Celnej oraz stosownych aneksów.
Od tak ustalonego uposażenia były wypłacane pensje i wyrównania.
W grudniu niektórzy funkcjonariusze dostali jakieś kwoty pieniędzy ze wskazaniem, iż są to wyrównania, ale do czego? Uposażenie zasadnicze bowiem ustalone w w/w dokumentach (posiadanych przez nich) nie uległy zmianie.
Może Związki, niekoniecznie Pan S. Siwy, podjęłyby się wyjaśnienia:
1.Wg jakiego klucza ssc przekazał dic kwoty na wyrównania?
2.Na podstawie jakich dokumentów wypłacono wyrównania?
3.Czy było to zgodne z zasadami księgowymi?
4.Wg jakich wskaźników ustalono wyrównania na stanowiskach w poszczególnych Izbach?

Czy jest gdzieś armia, w której kaprale są dowódcami kompanii i batalionów?

Tak, to jest polska Służba Celna.

Mało tego, niektórzy jej funkcjonariusze otrzymali jakieś dziwne przelewy na swoje konta bankowe. Nie znajdujące oparcia w posiadanych przez nich aktach mianowania. Myślę, że tym natychmiast winien zająć się prokurator, a sami beneficjenci winni zostać zawieszeni w czynnościach służbowych.

Nie wiadomo za co i tytułem czego.

Do czego jeszcze oni są zdolni?

a sami beneficjenci winni zostać zawieszeni w czynnościach służbowych.

No wiesz, aż się obsmarkałem ze śmiechu :-D
Słowa : pojechałeś po bandzie, to za mało :)

Ach, zapomniałem, a od ilu złociszy powinni zostać zawieszeni ? Ci , co dostali 500zł, to moga pracować ? A ci , co dostali 501zł, to już w pasiaki ? ;)) Oj, tele echo, chyba Ci coś w te święta zaszkodziło ;-p

Ostatnia edycja:
Witaj Madeju. Czytam twoje uwagi, które bywają nawet ciekawe. Zastanawia mnie jednak fakt, że otrzymałeś 4 tys brutto, z tej kasy 3% niby dla wszystkich. Oczywiście gratuluję i zyczę dalszych sukcesów, jednak od tej chwili twoje często kąśliwe uwagi do Sławka Siwego, a także w stosunku do niektórych osób na forum wydają się chyba nie na miejscu. Być może powinieneś zapisać się do związku Jacka? Tak jak zauważył ktoś na forum, zwykli funkcjonariusze nie dostali takiej kasy.

Sprawa wyrownan za stanowiska, ktore dopiero powstaną. Moze nalezalby to naglosnic w prasie. co bylo podstawą wypłaty, w koncu to publiczne pieniądze.

Kalin, średnia na etat nagrody 3% w IC Olsztyn była w okolicy 3200zł. Pod koniec dyro kazał zmniejszyć o 200-300zł, bo podobno źle wyliczyli tą średnią (akurat ;-p ) . Nagrody były rozdzielane (przynajmniej u mnie w wydziale) w sposób taki, że służba przygotowawcza dostała mniej o 1 tysiąc, a starsi stażem + 1 tysiąc średnio do nagrody. Podobnie było w znajomym mi OC, gdzie nagrody były w podobnej wysokości a najbardziej niezadowoleni byli ci, którzy z różnych powodów byli na zwolnieniu więcej niż 30 dni (nie wiem tylko, czy w półroczu, czy całym roku). Także nie byłem osamotniony i nie doszukuj się, proszę, jakiegoś drugiego dna, że jestem "znajomym królika, wazeliniarzem, czy innym brązowonosym reniferem". Tak akurat wyszło i nie widzę powodów do narzekań. To, że w innych komórkach/Izbach Celnych nie było takich "nagród", to już proszę zwrócić się do ZZ w danej Izbie lub Dyrektora. Skoro Olsztyn dostał "srednio na etat 3tys+ zł", to wydaje mi się, że inne izby dostały tak samo, lub bardzo podobnie. Kwestia tylko rozdysponowania.

Piszesz, że mam kąśliwe uwagi - to prawda. Skończyłem już pisać grzecznie i zgodnie "z linią". Ostatnia próba wskazywania prawdopobnych rozwiązań, które zastosuje SSC do wartościowania, skończyło się stwierdzeniem Pana Przewodniczącego, że "nie myślę głową" - teraz mogę śmiało napisać : A NIE MÓWIŁEM?
Mimo, że daleko mi do poglądów jaśnie panującego nam SSC, to zamierzam być czasami takim jego "adwokatem diabła". Ot , przysłowiową łyżką dziegciu w tej radosnej beczułce miodu, bo pomimo tego, że Pan Przewodniczący odwala ogólnie kawał dobrej roboty, to ostatnimi czasy to forum stało się takim kółkiem wzajemnej adoracji i spijania sobie z dziubków. A mi po prostu taki cukierkowy klimat nie odpowiada ;p

Poza tym, nie mogę się powstrzymać, jak czytam takie głupoty :
Mało tego, niektórzy jej funkcjonariusze otrzymali jakieś dziwne przelewy na swoje konta bankowe. Nie znajdujące oparcia w posiadanych przez nich aktach mianowania. Myślę, że tym natychmiast winien zająć się prokurator, a sami beneficjenci winni zostać zawieszeni w czynnościach służbowych.
No nie mogę, co to przeczytam, to aż mnie skręca ze śmiechu ;)
Co tam "zawiesić"! Od razu WYRZUCIĆ! ZWOLNIĆ! Kazać zwracać co do złotóweczki i to razem z odsetkami karnymi! Żeby się nie bawić w roztrząsanie kto dostał "słusznie" , a kto za wlazidupstwo, zabrać całość i ukarać wszystkich, którzy dostali chociaż grosik! TAK JEST!
Brawo, TeleEcho, jestes moim idolem :) Chyba sobie zacznę kopiować najlepsze posty w celu późniejszej ich lektury, jak będę miał depresję.
No chyba, że wszystko wynika z błędnego zrozumienia przez Ciebie słowa "beneficjent" - a to przepraszam wtedy najmocniej za moje "kąśliwe" uwagi :D

Zbuj Madej

To, że Pan Bóg pokarał Cię brakiem ............, nie jest Twoją winą. Bardzo Cię tylko proszę, abyś od teraz nie obnosił z tym publicznie. Nie interesuje mnie też Twoja Twoja "linia" pisania (niestety posiadłeś tą umiejętność) i wysilania się obiektywizm.

Ale do rzeczy: wskaż podstawę prawną wypłacenia wybranym nie wiadomo jaki sposób beneficjentom tzw. wyrównań z kasy finansowanej Uchwałą Modernizacyjną. Pójdę też dalej: za co te pieniądze zostały wypłacone lub czego się zażąda w przyszłości za ich wypłacenie. Lub też co najmniej: jakie standardy zostały zastosowane przy wyborze osób bedących beneficjentami publicznego grosza przeznaczonego na reformę i usprawnienie działań administracji celnej.

I nie strasz mnie kopiowaniem moich postów.

Wskaż podstawę prawną wypłacenia [...] tzw wyrównań
- pojęcia nie mam i dlaczego miałbym mieć ? Od tego jest Dyrektor, spytaj jego.

Za co te pieniądze zostały wypłacone
- równiez pojęcia nie mam, wpłyneły mi na konto, wydałem, chociaż przez moment byłem szczęśliwy.

Czego zażąda się w przyszłości za ich wypłacenie
- no to teraz zabiłeś mi klina...sugerujesz, że za te pieniądze powinno się coś konkretnego zrobic ? Na przykład łamać strajki ? Wykonywać polecenia niezgodne z prawem ? Masz kogoś konkretnego na myśli ? Wyjaśnij mi to, proszę.

Jakie standardy zostały zastosowane przy wyborze osób bedących beneficjentami[...]
- to nadal pytanie do wypłacającego, a nie otrzymującego pieniądze

Tele Echo, rozumiem że nadal podtrzymujesz swoje stwierdzenie : beneficjenci winni zostać zawieszeni w czynnościach służbowych ? Chyba tak, bo nawet się do tego nie odniosłeś, a nawet po raz drugi użyłeś tego trudnego słowa - beneficjent. No to......gratulacje za poglądy. Tak życzyć kilku tysiącom celników, którzy dostali chociaż złotówkę wyrównania......ja już się szykuję do co najmniej 3-miesięcznego wolnego za 50% pensji ;p

A na koniec najlepsze : I nie strasz mnie kopiowaniem moich postów. Uhuhuhuahahaa....a boisz się ? ;-))

... a sami beneficjenci winni zostać zawieszeni w czynnościach służbowych...

a pieniądze powinny być im, jeżeli zajdzie taka potrzeba, siłą odebrane i dane tym, którym nie było dane? i tych także zawiesić:)
dobrze że tylko zawiesić, bo w niektórych rejonach mogliby wieszać/batożyć/na pal/końmi itp. :):):)

A ja dostałem 288 000 zł. tzw. wyrównania...Czemu tak dużo....? Bo przez całe lata nienagannej, wzorowej i uczciwej pracy omijały mnie zasłużone i obiecane podyżki i awanse, więc się tego w końcu trochę uzbierało... tych „zaległości”.
A cha...nie ma to żadnego związku z wartościowaniem (o czym tak bardzo wszyscy tutaj krzyczą) czego zresztą wyrazem jest podstawa prawna na dostarczonym mi piśmie.
Tele Echo, nie wiem, jak to ode mnie tę kasę z powrotem ściągną, bo już byłem na Hawajach, witać Nowy Rok jadę na Seszele, no i kupiłem auto – a nowe z salonu przecież bardzo dużo traci na wartości, tym bardziej, że to Alfa Romeo. Pewnie poddam się dobrowolnemu, publicznemu batożeniu i głodówce...

Król jest nagi

Czyżby na dworze cesarza Jacka trwało gorączkowe poszukiwanie podstawy prawnej wypłaconej kasy i gorączkowe rozsyłanie pism?

Moim zdaniem każdy funkcjonariusz publiczny, który otrzumuje kasę bez posiadanego legalnego tytułu prawnego ma obowiązek ją natychmiast zwrócić i powiadomić o tym fakcie organy ścigania. Choćby przesłał mu ją Papież z wyrazami ubolewania lub szacunku. Inaczej co najmniej naraża się na zarzut braku obiektywizmu i bezstronności przy wykonywaniu zadań służbowych.

Z tego, co piszecie, przelewy zostały opatrzone tytułem "wyrównanie". Zatem co i komu jest wyrównywane? Zresztą, sam tytuł przelewu stwarza domniemanie istnienia podstawy prawnej wykonanej uzupełniającej operacji finansowej.

Szanowni Beneficjenci!

Jeżeli piszecie, że Was nie obchodzi podstawa prawna wykonanego przelewu i jest to problem DICa, to gratuluję. Widocznie jesteście warci posiadanych stopni oficerskich i stanowisk kierowniczych lub eksperckich. To jest należyta staranność, która winna być przedmiotem oceny co najmniej Waszych predyspozycji do pełnienia służby.

Oczywiście mam nadzieję, że publicznie zostanie podana ogólna kwota, podstawa prawna wypłaconych pieniędzy wraz z listą Szanownych Beneficjentów, co przetnie wszelkie spekulacje i domysły.

Do tego czasu w kontekście tej dyskusji zabraniam wszystkim używać bardzo brzydkiego słowa zaczynającego się na literę ł........... .

Wszyscy jesteście chorzy z zawiści. Inni dostali, a JA tym razem nie....W takim razie Ci inni to dupowłazy, kierownicy, a w najlepszym razie głupole niewarci tych stanowisk, i podwyżek...nie to co JA.
A Ty Szeregowcu, nie martw się o podstawy prawne. Musisz uwierzyć mi na słowo (choć w ogóle mi na tym nie zależy), że dostałem podwyżkę zgodnie z prawem.

Mega & Madej & Jabol & Company

Panowie Mega & Jabol & Madej & Company!

Chyba zapomnieliście, że sztandar został wyprowadzony już dwie dekady temu.

Żyjemy w państwie demokratycznym, w którym szafowanie publicznym goszem odbywa się w świetle jupiterów, a korzystanie z jego instytucji i dostępu do prawdy jest wręcz obowiązkiem funkcjonariuszy celnych.

Kwoty otrzymanych beneficjów i podstawy prawne ich otrzymania nie są Waszą prywatną sprawą.

Poza tym, radzę trzymać się litery prawa, a nie wymachiwać publicznie swoim słowem, które jest całkowicie w tej sytuacji bez znaczenia oraz pozastaje poza tematem niniejszej dyskusji.

Nadto, nikt tu nie jest chory z zawiści i nikt tu nikogo nie oskarża o, jak Mega stwiedziłeś, dupowłaztwo i inne patologie.

A swoją drogą, o co Wam chodzi? Czy nie potraficie odpowiedzieć na proste pytanie o podstawę prawną otrzymanych wyrównań?

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem każdy funkcjonariusz publiczny, który otrzumuje kasę bez posiadanego legalnego tytułu prawnego ma obowiązek ją natychmiast zwrócić i powiadomić o tym fakcie organy ścigania.
Szeregowiec, rozumiem, że już popędziłeś do Prokuratury i złożyłeś zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez dowolnego Dyrektora IC ? Jakbyś mógł podać link do skanu tego Twojego zawiadomienia, to myślę, że wszyscy byliby Ci wdzięczni, a podobnie myślący do Ciebie z radością skorzystali by ze wzoru i złożyli podobne zawiadomienia u siebie na miejscu ;-)
No bo jak nie złożyłes, to wiesz.....pfuj pfuj, nieładnie tak. Wiesz o "przestępstwie" i nie informujesz ? Na to chyba jest paragraf.....

Tele Echo, bzdury waści opowiadasz. Kwoty wszelkich moich/Twoich/innych świadczeń finansowych objęte są tajemnicą i za jej złamanie jest paragraf. Jeśli sam się przyznasz koledze ile zarabiasz, to Twoja sprawa. Jeśli natomiast kolega podejrzy gdzieś Twoj pasek z wynagrodzeniem i zacznie mówić ile zarabiasz, to śmiało możesz powiadamiać co najmniej Dyrektora o złamaniu tajemnicy finansowej. Także chybiłes szkaradnie....

Na proste pytanie o podstawę prawną wyrównań odpowiem tak - zgaduję : Ustawa o Slużbie Celnej 2009r ? Nie przejmuj się, jak tylko dostanę papier o wyrównaniu z radością przepiszę podstawę prawną zapewne tam zapisaną. Na razie jednak byczę się poza robotą, więc zwisa mi to zwiędłą nacią ;-p

A czy Ty potrafisz odpowiedzieć co sugerowałeś zwrotem "czego zażąda się w przyszłości za ich wypłacenie [wyrównań]" ? I czy potwierdzisz chęć zawieszenia w czynnościach wszystkich, którzy otrzymali jakiekolwiek wyrównanie ? Uważaj, bo możesz zawiesić również Pana Przewodniczącego ZZ CelnicyPL :) Kto wie, czy nie dostał on przypadkiem kilku złotych wyrównania. I co wtedy ? ;p

Thrust bez żartów

dajmy spokój polemice ze światłem odbitym.
facet może i inteligentny ale to najprawdopodobniej jakiś poraniony związkowiec z kompleksem Siwego.
w dyskusji ważna jest zwykła kultura. szczególnie w sytuacji argumentów ad personam.

Czytanie ze zrozumieniem

Szanowny kolego Madej, postaram się pisać jak najkrócej, bo z pisaniem u Cię jako tako (choć zdania na 3 kilometry), natomiast z czytaniem nie bardzo.

Mówimy o kasie przelanej najprawdopodobniej bez tytułu prawnego.

Która, w zw. z powyższym, nie podlega żadnej ochronie prawnej i może zostać w każdej chwili upubliczniona bez żadnych konsekwencji.

Jesteś funkcjonariuszem publicznym i jeśli otrzymałeś na konto przelew, w stosunku do którego nie znasz podstawy prawnej, to grzej do Prokuratora i módl się, żeby nikt Cię nie uprzedził.

A otrzymaną kasę zwróć jak najszybciej na konto nadawcy przelewu. Bo za parę groszy może zostać złamana Twoja kariera zawodowa. Nie tylko na tym forum.

I nie chce mi się z Tobą gadać (więcej).

Back
Do góry